Já rovnítko mezi socializaci a výcvik nedávám ani u psů, ale jo, rozumím jak to myslíte 😊.
Příspěvky uživatele
Doron
A něco se takovým tajemným způsobem předává z generace na generaci, některé děti samy ví, jak se zvířetem komunikovat a potřebují jen trochu usměrnit.
A zvířata to samé. Třeba briardě Framík je k dětem od malička opravdu něžný a jemný.
Nemá ani žádný strach z rychlých pohybů, pištění a rachtotu těch příšerných plastových odrážedel, když jsme na hřišti. Prostě u dětí se leží, dává se pozor a kdyby nějaký plakalo tak se jde k němu blíž a leží se u něj 🤣. Má to v genech.
Myslím, že některý lidi ( děti) mají taky schopnost rozumět zvířatům v genech a jiný jsou na to tupější..
No, Buggyro nevím jestli výcvik je trefné slovo.
Spíš nenásilná výchova, děti se to učí stejně jako jiné sociální chování.. Ten kdo chce děti cvičit, obvykle empatického člověka nevychová….
Já těm úplně nejmenším dětem říkám, že pes je “Mimi”, tak pochopí, že se mají chovat opatrně a něžně. Stejně to říkám psům, takže je to u nás jak u blbejch v poledne 🤣. Kočka je u nás bohužel pro děti jen na koukání nebo ji můžou dát masíčko, u slepic se neběhá…, u koní se nekřičí…, husám se vyhneme, ptákům v zimě nasypeme.
Takže chování je zvířatům se děti naučí úplně stejně jako chování k lidem, když mají možnost s nimi být a mají dobrý vzor.
A něco je určitě i vrozený, u lidí i u zvířat.
Majda:Děkuji za odpovědi, ale to víte že to řeším, už od jeho štěněcích let mě to trápilo, ale prostě se mi to nedaří a nedaří. Už jsem nad tím zlomila i hůl a pak mi to zase nedá že bych se eště ráda o něco pokusila ale prostě nevím jak přesně na to.
Tak si vemte na pár lekcí trenéra. Fenka je ještě mladá, vyplatí se Vám to
Chce to úplně jiný přístup, když pochopíte princip , půjde to už ráz na ráz. Fenka asi taky zatím netuší, co po ní chcete.
Způsobů a přístupů je mnoho. Nechci se dotknout Sardulah a ostatních, ale podle mýho, když pes tahá už nějaký týden, není to věc trpělivosti, ale něco s ním prostě komunikujeme špatně.
A umí fenka něco? Má alespoň nějaké základy poslušnosti? Přivolání? Chůze u nohy ?
Můj pes se stal po krytí takovej víc namistrovanej, možná by se dalo říct i sebevědomej.
Šel víc do šarvátek, hlavně se psy, kteří taky kryli, naopak malý pejsky ( i dost agresivní), úplně vysklíval.
Moc ne, v noci jsem se bála usnout , abych se neudusila 😅. Divná nemoc , chvíli horečka, pak zas ne, záchvaty kašle, blbě od žaludku..
Chitajskaja chujka, zřejmě 🤣.
Pejska ovčáka je mi líto, asi bych použila antibiotický kapky do uší ( jestli je to zánět) a na vnější stranu boltce repelent .
Ať na to vet koukne pod mikroskopem, co tam má.
A z čeho uši do krve?
Jj, jen přijeď, budeme mít fotky ze společného venčení 😊.
Nasadila Amoksiklav, nic jinýho doma neměla, ale bylo mi po tom blbě. Jsem vzteklá a dusím se a kašlem mám už skoro polámaný žebra 😬😅!
Jinak je u nás nádherný počasí , na koupání a já taková lemra☹️.
Tak asi ano, když to říkáte.😊
Vahine:Framík je teda velký kliďas 😉
Doron, nemáte covid? On už zase řádí, tak ať si nenakazíte celou rodinu…🤷♀️
Jj, myslím, že mám covid. Ale co už pořád 😅. Držím se dál a odmítla jsem hlídat roční vnučku, aby to ode mne nechytla.
Stejně to dostanou všichni, malý děti jsou strašný bacilonosiči..
Nasadila jsem si přes protesty mojí lékařky antibiotika, cítím, že virová infekce se na plicích změnila v bakteriální..
Framík je opravdu ryzí flegmatik, nikdy jsem takovýho pejska neměla. Je naprosto vyrovnanej, ovšem trochu pomalejší, nevím, jestli bych s ním ve sportovce uspěla ( uspěju) 😅. Dneska po něm skočil kohout a reakce taky nula nula nic, stál jako skála 🤣. Ale je inteligentní, ta jeho povaha je mi hodně příjemná. No, a poslouchá jenom mě, povely ostatních, jsou jen bzučením mouchy v jeho uších 😂.
No, a do nejvyššího sportu to asi už taky nebude..
Dobrej článek.
Sarah01:Takže foto z dnešního výletu, opět nezklamala a při těch kalužích, co teď v lesích jsou, se to nedá uhlídat. Takže už neřvu a po návratu k autu hledám nejbližší rybník. 😂
🤣🤣🤣🤣🤣👍
Určitě není 😊!
Ale chce to najít dobrého trenéra a dobré prostředí a koně pana profesora😊. Takový klidný, soustředěný, uvolněný přístup to chce..
Já se učila jezdit na dostihových koních a to nebylo dobrý. Zůstal ve mně takový strach a ztuhlost, všechno se tehdy dělalo tak na sílu, hned první hodinu na lonži naklusat a vysedat, trenér křičel: Vopovaž se spadnout!🤣
Dneska je to jiný. Myslím, že Vám tady určitě někdo poradí, kde začít.
Tak já už třetí den nevenčím 😔. Postihla mě nějaká hnusná viróza. A to máme na hlídání ještě Doroušovu maminku… Psi jsou na zahradě docela akční, vyhrajou si naštěstí spolu, ještě že máme tu její návštěvu.
Musím vám napsat, co se teď stalo 🙂. Na Vltavě na parníku obrovskej ohňostroj, vzbudil mě z mrákotnýho spánku , obloha barevná, hluk velikej. Dorouš se svojí mámou v pohodě, ale přišel ke mně Guča, kterýmu s přibývajícím věkem začínají rachejtle vadit. Já rozespalá, s teplotou, a nevidím Frama ! Hledám po domě, kde se asi ten chudáček vylekaná schovává, a pak ho najdu na balkoně, jak spí na zádech osvětlenej tím ohňostrojem 🤣.
Tak nevím, jestli na něj mám být hrdá, nebo si dělat starosti 😅.
Tak jsem to přecetla, moc zajímavý 👍! Doporučuju i ostatním, které problematika zajímá .
Mastňáčku, co k tomu dodat..
Vymyšlený jste to měl pěkně, ten živý plot by ocenili i ptáci, později bez elektriky, by to bylo vůbec k přírodě mnohem šetrnější . Šípky, hlohy, trnky…, mohlo to bo bejt i krásný..
Máte pravdu, úředníci se velmi často rádi opájí svou mocí , je to takový hlavní benefit jejich práce.
Megí, děkujeme za svodku 🌷!
Já si to vystřihnu a dám na nástěnku !
Anonymní:Ti vlci taky nemají potřebu riskovat vlastní zranění.
Přesně tak. Ti vlci už pochopitelně nejdou tam, kde jim hrozí zranění nebo smrt.
A to bych řekla, že mají v těch horských oblastech těžší živobytí, než v našich lesích nabitých spárkatou.
U nás se prostě přestávají bát, protože se jim nemůže nic stát, takhle jednoduchý to je. Nejsou blbí přece..
A pastevečtí psi ( ti opravdoví), hlídají stádo na jiném principu, než si lidé myslí, oni neleží u stáda a nečekají, až přijdou vlci. Zaslechnou vytí, třeba hodně vzdálené a vyráží tím směrem, drží vlky prostě od stáda dál. A bývá jich hodně, ne jeden nebo dva .
Mívají rozdělené role, někteří blíž u stáda, někteří jako přesunuté hlídky.
Určitě se to někomu z vás v horách stalo, obklopí vás smečka štekajicích psů, zoufale se rozhlížíte po ovčákovi a ten někde daleko přes údolí.😅
Jo, ale v Rumunsku jsem teď viděla, jak pasou ovce společně s bůvoly, a to prý trochu pomáhá…
Takže oslíka, pár pasteveckých psů, lamu, vysoké ploty pod napětím, pár bůvolů…, a to bylo abysme ty ovce neochránili 🤣!
Sardullah:No tedy já si myslím, že by to musela být kurňa náhoda, aby pastevecký pes zabil vlka. Obecně se traduje, že žádný pes nemá proti vlkovi šanci.
To si tedy nemyslím.. Tedy vím, že to tak není. Zabije. Jsem si naprosto jistá, že můj kavkazák by vlka zabil. Vůbec o tom nepochybuju.
Obrovská váhová převaha, srst hustá a dlouhá, trochu zdredovatělá jako brnění, uši uřezaný u samý hlavy, vlk nemá za co chytit, na krku obojek s ostny otočenými ven plus neuvěřitelně razatní povaha a překvapivá hbitost. Jasně, že vlka zabije.
Navíc u těch stád třeba na Kavkaze, je třeba na dvě stě ovcí ( možná tři sta) smečka šesti až osmi pasteveckých psů, plus dva ovčácký malý ometáci, plus jeden pastýř kompetentní a jeden blb typu Skočdopole 🙂.
No, a když náhodou dojde k nějaký mele, ti pastýři taky přispěchají se svými holemi ( něco jako valašky) , který jsou v tý chvíli praktičtější, než střelná zbraň.
Ubrání stádo i před medvědem.
A ta smečka pasteveckých psů přes den drží vlky a i medvědy dál. Aktivně vlky honí ( koukněte na videa).
Nojo, ale to u nás nejde. Ti razantní psi jsou moc nebezpeční ( já se nich třeba hodně bojím) a taky musí mít relativně volnou ruku, aby si to ošéfovali.
To se opravdu do naší krajiny nehodí.