Odpověď na příspěvek uživatele acher z 06.11.2024, 20:13:08
Taky jsem kdysi, v pravěku, mívala dobré stopaře. Stopičku pod devadesátpět bodů bych brala jako zásadní neúspěch.
Ale ona se doba dost změnila, dřív stačilo projít stopu i s třeba trochu ( nepatrně) vyšším nosem, označit předměty, hezky čiste projít lomy a dobrý.
Teď je důraz na absolutní přesnost , pes má mít hlavu přibitou k zemi, jít soustředěně od šlápoty k šlápotě, úplně přesně označit přednět.. Ještě jsem do toho úplně nepronikla, ale mám pocit, že když pes třikrát zdvihne hlavu je diskvalifikovaný. To bude vědět Ph;).
Když jste s manželem stopovali na Vás, šel Váš tibet soustředěně a s nízkým nosem?
Zrovna dnes jsem to chtěla vyzkoušet, ale na cvičáku mi to rozmluvili, že prý bude zdvihat hlavu a větrit a že to vsechno p…ru;(.
Vzala jsem dneska oba mladé kluky na cvičák, dala je do odkládacích kotců vedle sebe a cvičila nastřídačku. Frama to zprvu hodně rušilo ( zvlášť když Doron v kotci zaštěkal), pořád se ohlížel, kde má kámoše, je to fakt závisláček a přitom by mu chtěl panovat;), ale posléze se uklidnil.
Dorouš byl nadšený, všechno mu šlo výborně a rozhodla jsem se, že s ním budu taky cvičit i když už mu jsou dva a půl a je to podvraťák;). Je opravdu hodně nadanej, vnímavej a rychlej, i když trochu přetrhdílo a cupitálek.On je kříženec švýcarák × belgičák ( máma) plus bordera× labradador ( táta).
Doma to budu dělat tak, že vezmu nejdřív Dorouše, pak je hned vystřídám a přijdu domů s Framem a tím pádem předejdu jeho žárlivosti. I když on by si v mojí přítomnosti nic nedovolil, ale proč ho zbytečně štengrovat.
Teď jsou psi unavení, spí tak poblíž, Framík se už pár měsíců k Dorovi netulí ;(, myslím, že to bude dobrý.
Kamarádka psům nerozumí vůbec, ale obecně má sklon spíš situaci zlehčovat a prý to jako hra nevypadalo,(.
Dorouš občas chodí sám s mým kamarádem a jeho fenkou Škumpou, tam žádný problém nebyl.
Vycházka prý byla úžasná, kámoška nadšená jak byl Dorouš milý a poslušný, vrátili se v dobré náladě a psík asi trochu namistrovaný a rozjařený, protože ona pořád obdivuje a chválí a jásá.
Kamaradka nemá u psů žádnou autoritu, když dá Framovi nějaký povel, nestojí mu ani za to, aby odvrátil hlavu, prostě jako by neslyšel vůbec nic, chodí se k ní ale drbat , česat a obdivovat, jak je krásný a utírá si do ní hubu po tom co se napije, sedá si jí na nohu, strká hlavu do tašky a na vodítku by ji uvláčel. Všude ji doprovází, podobně to dělá s vnoučaty, trochu mi připadá, že se k ní chová jako k nějaké ovci.
Jde k lednici a šťouchne do ní “ dej mi něco ”, přinese provaz a “ teď se budeme přetahovat a rád bych vyhrál jako vždycky ".
No, asi mi už pomalu dochází, co se stalo.
To asi bude to, čemu se říká zdrojová agrese, že jo ?
Ona je zdroj spousty příjemných věcí a jeho majeteček zřejmě..
Fram se pořád mění, zdá se, že dospívá, má zase takové období že divočí, já to docela vítám, udělali jsme díky tomu velké pokroky v poslušnosti, baví ho, má najednou energii, dokonce se naučil štěkat na povel, to jsem nikdy nedoufala🙂)) ( strašně mě ale při nácviku poškrábal, doufám, že v nejbližší době nepůjdu k lékaři🙂), kladinu si chodí sám jen tak pro radost, miluje překážky , aport je na pikaču ☹️.
Obrana mu jde, stopa je teď úplný průšvih, nevím, jak ho motivovat, pamlsky tam nechce..
Ale dnes se stala blbá věc,nebyla jsem u toho.
Měla jsem moc práce v práci a kámoška mi nabídla, že vyvenčí psy,řekla jsem jí, ať vezme Dorouše (protože je dokonale ovladatelný) , nejlepšího Framova kámoše, a já pak vezmu ostatni dva.
Když se vrátili z vycházky, Framík prý vzal Dora za kůžni na krku,srazil ho na zem a řval mu do obličeje;(. Prý zle.
Vůbec si to neumim vysvětlit.
Psi jsou teď v klidu a pohodě , ale co se to kurňa stalo ?
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 05.11.2024, 22:21:28
S australským honáckým?
Já někde četla že australský ovčák to měl mít nějak podobně , že tam byl hlavně flanderský? a kolie a kelpie a různý další ovčáci plus dingo nějak kvůli zdraví nebo odolnosti a i ten bulík a dalmatin jako u honáka. Možná jsem úplně vedle.
Oni u něj píšou původ nejasný, přijde mi to zvláštní..
Já dnes venčila každého psa zvláš , protože jsem pracovala jenom chvíli. S Gučkou je to skvělý, člověk může úplně vypnout , jít , kochat se, a přemýšlet si o svých věcech, on všechno umí, všude můžě být navolno, je to úplný balzám na nervy.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 30.10.2024, 22:14:12
Jj, po obvodu, ale často se to začíná učit jen na malém vyšlapaném čtverci.
Původním účelem je začátek stopování, ale naším účelem by bylo zabavení a vytížení psů Efe, když nemá moc času a je unavená 🙂)). Protože prachové práce psa unaví a baví.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 30.10.2024, 21:45:55
Když to umí a děláte to jen pro zábavu tak můžete. Před tím ten kruh můžete několikrát projít a šoupat nohama, aby to bylo opravdu jasný. Proč ne? Vždyť by šlo jen o zabavení. Třeba by se jim to líbilo a určitě by je to unavilo a je to pohodlný🙂))
My to teda s Framem děláme jinak a moc nám to teď nejde, velký odborník teda opravdu nejsem.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 30.10.2024, 21:06:43
Se mi smazalo.
Začíná se tím, že vyšlapete menší čtverec ( šlapete na místě, rozruší se trochu povrch, zanecháte svojí pachovou stopu), pohodíte granulema, pes čichá, vyžírá, vy ( nenápadně )přihazujete.
Když ví o co jde, pár ( nebo víc) dní, vyšlapete kruh ( čtverec) o větším průměru, deset metrů?, vysypete granulema, klidně do každé šlápoty, pes jde,čichá sbírá, vy za ním a pokládate další, a tak může jít několikrát dokola a klidně se tak navečeřet. Nebo stojíte uprostřed a psík si chodí sám a pak klidně může jít další, protože asi o nějaký vrcholový výsledky neusilujete.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 30.10.2024, 19:50:36
To je teda pravda, že přeučit je těžší , kámoška má psa z množírny a ten se vyložen vzpouzel vyvenčit se jinde než na betonu, měl to napodmiňovaný.
Taky jsem dneska neměla čas na odpo vycházku, tak jsme cvičili na zahradě ( ta naše debata mne povzbudila🙂), jeden mlaďoch přivázanej, druhej cvičil, střídal jsem je, moc je to bavilo a přesně jak píše Zrzavcová i ten odloženej se unavuje a baví ho to. Gučkák se účastnit nechtěl a šel dopředu hlídat.
Hlavně se musíme zbavit pocitů viny, že všichni nedělají všechno 🙂)
Odpověď na příspěvek uživatele vahine z 30.10.2024, 17:23:49
Tak obecně by nejvíc mělo psy unavit čuchání.., to se prý celý mozek rozsvítí.
Co dělat takovou jako cyklickou stopu?
Vyšlapat kruh nebo čtverec a vysypat ho granulemi ( jestli je žerou)a jak je budou vysbírávat jít za nimi a postupně přisypávat.
Nebo prostě rozhodit večeři do trávy?
Já to tak někdy dělám, když jdu na déle pryč, že rozházím malé kočičí granule všude možně , psi si je hledají a pak znavení usnou. Teda dělala jsem to, když byl Fram ještě štěně, aby doma neničil.
Moji se o granule nepoperou, ale Vy byste to mohla dělat s kazdým zvlášť, deset minut stačí.
Moje psy dost unaví i cvičení poslušnosti (tedy i obrany)kdy se musí soustředit.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 30.10.2024, 13:55:54
Poradila bych moc ráda, ale mám to stejně☹️.
Pro nás je spolehlivé dlouhodobé odložení doma něco z říše fantazie..
Můžu je zavřít venku, nebo na přední zahrádce a jít s jedním cvičit na zahradu nebo naopak dovnitř, ale člověk už to musí plánovat.
Ztrácí se takové kouzlo okamžiku, pes třeba zvedne pokožku a člověk si řekne “ super, teď ho naučím aby mi ji podal do ruky”, protože se hned objeví někdo, kdo se do toho začne montovat, rychle přinese “svojí ” ponožku, zastoupí bráchovi cestu nebo ho žertovně kousne do zadku, aby mu to pokazil🙂)).
Řeknu teda “ Doro, lehni!” a všichni si vzorně lehnou a máme z toho skupinovou lekci 🙂.
Teda takhle .., vlastně Gučkák umí zůstat na místě, když se mu řekne, dva mladí jsou si moc věkově blízcí a jsou zvyklí dělat všechno spolu.