Plaka: Zdravím a přemýšlím ohledně svých zkušeností, takže zakřivený úhel pohledu.
Terven, já bych brala v potaz u Vikiny hlavně tu slinivkovou epizodu. U mého Vořecha se projevovaly občasné blicí příhody, občas zvláštní hovno, ale všechny testy vyšly v pořádku, zdravý pes dle všech možných diagnostik, vetové byli poněkud bezradní.
Asi měl pes své trávicí ústrojí už nějak chronicky porouchané vevnitř odmala, sebelepší dieta a strava na to byla krátká. Pak stačilo trochu a sesypal se s akutní pankreatitidou.
7 týdnů Entizolu je hodně, zkusila jste Vikinu vrátit na pankreatickou dietu? Nemyslím doma vytvořenou, ale nějaké low fat grancle jí i dříve vyhovovaly, co si pamatuju?
Zdravím…na vašeho Vořecha jsem si vzpomněla nedávno, když kolegyně zjistila, že její pes je ledvinář i slinivkář dohromady.
Ony se ale Vikině ty problémy projevily právě na té pankreatické dietě. Jasně, ze začátku jí to vyhovovalo, ten mikrobiom se nerozbije hned. Pak začaly charakteristický průjmy -objemný, hlenovitý. Nejdřív cca jednou za měsíc, pak ta frekvence houstla. Já jsem to vždy přičítala slinivce, přitvrdila jsem v dietě. Pak to ale vetovi (a ani mně) nedalo a zopakoval náběr, kterej vyšel úplně v cajku, čili slinivka z toho byla venku. Sono taky úplně bez nálezu, jen z rekta ty klostridie.
Vikina byla od štěněte až do slinivkový epizody sedm let na barfu, takže tipuju, že ta nálož sacharidů, na kterej je pankreatická dieta postavená, jí rozbila mikrobiom. Hodně sacharidů a málo vlákniny - to je fajn pro slinivku, bohužel i ráj pro klostridie.
Teď nám vet doporučil tohle https://www.hillspet.cz/dog-food/pd-gastrointestinal-biome-canine-mini-dry
kupuju teda spíš konzervy stejný značky, ty pidi granulky velikosti čočky používám jako odměny 🙂…primárně teda pořád vařím.
Zajímavý, že během těch sedmi týdnů užívání Entizolu nebylo nic problém - mohla cokoliv, i tučnější věci.