Stalo se mi teď 3x skoro za sebou, že kobyla se zastavila, natáhla jednu zadní nohu za sebe a nohou cukala, jako by v ní měla křeč. Jednou se to stalo pod sedlem v kroku když (myslím, odhaduji) blbě šlápla do takového toho debilního kovového kanálku co vede přes štěrkové cesty aby odvedl vodu. Podruhé úplně při normální chůzi pod sedlem po štěrkové cestě. Potřetí na ruce, když se lekla, hodně uskočila s otočkou aby viděla za sebe. Pokaždé to trvá několik sekund cukání zvednutou nataženou zadní nohou za sebe. Kobyla je v té chvíli vcelku v klidu, stojí. Poté nohu položí a max dva kroky jsou opatrné ale pak jde úplně normálně. Pokaždé stejná noha. V této noze měla kobyla pipku v hlezně, poté flegmonu, ale to je záležitost stará tak 4 roky zpět. Jinak nic.
Nemá absolutně vůbec žádné potíže, chodí normálně, válí se, kluše cválá, blbne ve výběhu atd. Zátěž minimální, rekreační pohodová. Není po žádném výkonu, žádná změna výstroje, nic. Dostává denně 10g MSM od doby té flegmony. Kobyle je 15 let. Jediné co mě napadá, je že při deštích, co teď byly, mohla třeba prochladnout v zádech. Může mít třeba někde něco skříplého aniž by se to projevovalo nějak jinak? Je něco, co můžu zkusit vypátrat sama?
Při googlení leg shaking jsem narazila akorát na shivers ale tyhle projevy vypadají jinak a kobyla nemá žádné jiné symptomy.
Ječnou nám koně s chutí baštili. Je měkčí. Pšeničná byla taková ta žlutější tvrdá, koně to nežerou ale taky to prd saje. Takže ideálně dospod piliny. Obecně je se slámou asi víc práce, hůř se to kydá, je z toho víc hnoje. Ale jako podestýlce se tomu vůbec nebráním.
Kyblík s teplou vodou a troška šamponu, kartáč a za chvilku je všechno pěkně čisté. Dá se dát i něco desinfekčního.
Do pračky se to dá samozřejmě dát, ale počítejte s tím, že buď to bude lítat v bubnu a dělat strašné rány, nebo tam musíte přidat ještě něco k tomu, dečky třeba.
Utahání je absolutně k ničemu, kůň dostane sedaci. Žrádlo podle toho v kolik to bude hodin. My jsme měli ráno, koně normálně dostali snídani. Paní zubařka si hubu koně stejně vypláchne od zbytků žrádla. Po zákroku jsme čekali cca 2h (podle pokynů vet a množství sedace, která bude podána) než odezní účinky sedace, pak mohli koně normálně ven do výběhu a ke žrádlu.