ano, bílkovinové krmivo je ta soja.
hlavní součástí je vždy pšenice a kukuřice. slepice nepotřebuje 100% bílkovinového krmiva. problém nastává, když v krmné dávce zcela chybí a někdo se to pokouší krmit jen pšenicí
doma si klidně krmnou dávku stavět můžete, problém je v tom, že to není úplně jednoduché. můžete koupit tu soju. extrahovaný šrot, nebo sojové boby (ty ale budete muset vařit). můžete slepice přikrmovat masem (trochu drahé), někdo má možnost třeba odpadů z mlékárny, můžete drtit kosti, sehnat rybí moučku (ale když to přeženete bude pachuť vajec, zásadně škodí také žluklá nebo plesnivá), můžete já nevím nakupovat metráky moučných červů
výsledná směs by měla mít cca 20% bílkoviny. proč, když na hobby pytli je 15%? protože doma nikdy nezjistíte, jestli má vaše pšenice deset nebo 14 % a navíc limitující aminokyselina pro drůbež je methionin a do krmných směsí se přidává zvlášť takže celkový podíl hrubého proteinu může být nižší. pak tam musíte narvat taky asi 3% čistýho vápníku (krmný vápenec) a v závislosti na dalších surovinách může být problém nedostatek energie (takže případně nějaké oleje) a to celé musí brát v potaz že slepice má omezenou kapacitu trávicího traktu a denně vám sežere cca 120 g krmiva.
granule nejsou “zázračná kombinace”, je to nejjednodušší rada pro lidi, co mají hybridní slepice, chtějí vejce a nemají vejce, protože to neumí nakrmit.
Příspěvky uživatele
Bodlinka
ale tak proč ne, sestra bydlela s kočkou v pidi garsonce (teda dneska se staví i menší, kde si musíte vybrat, jestli gauč nebo postel, do téhle se vešlo s maximálním využitím místa obojí)
má to svoje nevýhody, jakože kočičí záchod nelze dát nikam mimo dosah, což zvyšuje tlak na frekvenci čištění, jediné volné místo zabírají škrabadla a je potřeba si s takovou kočkou pravidelně a hodně hrát.
alergie na psa není alergie na srst, je to alergie na částečky kůže a tím pádem je možné mít alergického reakci i na úplně plešatého psa.
ne všechno, co někdo vypustí z huby, je názor. něco je i úplná hovadina.
taky nesvítím, pro mě jsou vejce trochu odpadní produkt, slepice mě baví jinýma věcma
slípky jsou stejné, to jen lidi zapomněli, že vejce nebyla celoročně, ale jen na jaře a začátku léta a proto se nakládalo do vodního skla.
útlum bude, počkejte do toho listopadu 🙂
když máte kuřičku, co jde do snášky v období zkracujícího se dne, pokud je dobře odchovaná a dobře krmená vnitřní faktory světelný den v pohodě přetlačí
ale slepička, co je ve snášce od září si ten další rok při krátkém dni ráda trochu odpočine.
jo vy takhle venčíte v dešti
já když prší, tak máme spací dny. Nora pěkně v ložnici na svojí matraci a vstává tak napít a rychle vyčůrat. Na zahradě.
mno to právě Nora měla taky hromadu míst, nahoře na zahradě, na hlíně pod oknem, za domem, ve dveřích průjezdu, na rohožce, na zemi v chodbě, na zemi v kuchyni a na svým starým pelechu
ale co má novou matraci tak prostě ostatní místa odpadla, tak maximálně si lehne na chvilku na zem vedle, jinak je prostě naložená na matraci a má přehled teoreticky.
na zahradě teď leží jen když jsem taky na zahradě. když jsem v práci tak vidím, odkud se pak zmačkaná hrabe.
záleží asi na zamýšlené velikosti a designu, jestli nějaký polštářek nebo chlupatý pelech nebo matraci
já jsem chtěla pro Noru matraci, co by měla v sobě paměťovou pěnu a ne nějaké kousky nebo molitan a aby se to dobře udržovalo a má tenhle: https://www.lehatkapropsy.cz/ortopedicka-matrace-anadi-royal-z-umele-kuze-m-xxl
investice nelituju, je na tom naložená pořád.
tak může to být babča nebo má třeba srůsty, ale pokud se chová normálně a nemá břicho jako balon, tak jí nesnáška nevadí.
jo a samozřejmě kombinace jsou možné, takže když si v srpnu vypnete slepice deficitním krmením, tak když jí koupíte směs pro nosnice a čekáte, až se osa zapne, tak ale chcete zapínat v období zkracujícího se dne
a klidně se může stát, že slepice začne snášet až teprve když se ten začne prodlužovat, protože do té doby působí tlumivý vliv toho dne, a máte slepici, co ponese až po vánocích
jo a samozřejmě nelze si říct, že teda budu v mezičase krmit pšenici aby se ušetřilo, když stejně nesnáší, protože pak budou vejce až někdy na jaře a to tak 80 až 100 a konec šmitec. a to se vyplatí.
na sedačku se dá koupit potah nebo i takový škrabací návleky na područky
ale co s kočkama, když mi zničili polystyrenové tapety…🤔
prostě kočky, no. jsou věci, které k nim patří, jako chlupy, blitky na zemi, rozebraná myš pod postelí, zničené kytky, zničené žaluzie, zničené garnýžky na vitrážkové záclonky
určitě jsem na spoustu věcí zapomněla, to člověk prostě vytěsní
tak ono slepice jsou vyšlechtěné k tomu, aby snášely, je to v podstatě geneticky upevněná persistentní snáška, kde cílem je, aby po co nejdelší dobu slepice ovulovala (skoro) každý den. ale ta ovulace je pořád řízená hormonální osou a na tu osu působí i vnější a vnitřní vlivy
takže pokud je slepice nemocná nebo vyčerpaná, tak její tělo samo tu osu stopne a když takovou slípku zabijete, tak na vaječnících nebudou žádné velké folikuly, bude to takový malý spící vaječník a té slepici samotné na nesnáška nijak neškodí. z toho však vyplývá že když takovou slepici dostanete do formy, tak vajíčko nemáte hned druhý den, musíte počkat, až se zapne osa a pak trvá asi tři neděle než se z malého folikulu udělá ten velký, co pak může být žloutek.
no a když se zkracuje den, tak ten zkracující se den má silný tlumivý účinek na tu osu, proto v listopadu od domácích slepic vajíček moc není.
prostě slepice přestane snášet nejdřív tak, že vysnáší co je připravené, ale už se vykašle na přípravu dalšího a pak je happy, akorát chovatel má suprised picachu face, že z pšenice nenesou, i když přece babička a tak
něco jiného je, když má nemocný vejcovod a žloutky jí padají do břicha, nebo tam padají celé vejce, nebo se vejce hromadí ve vejcovodu, to je pak samozřejmě problém. smrtelnej.
jo, v listopadu, když je už hodně krátký den a pořád se zkracuje a slepice začnou přepeřovat, tam nemůžete čekat výkony
ale u nosnic v roznášce, tam prostě musí být roznáška a pokud není, tak je něco hodně špatně
a na pšenici se roznáška dělat nedá, slepice vyčerpá svoje tělesné rezervy a přestane snášet
a co je na tom nejhorší, může to být přestávka hodně dlouhodobá nebo i trvalé snížení užitkovosti, protože prostě v tomhle věku po té slípce chcete dokončení tělesného růstu a produkci vajec a když tu chudinku na to nenakrmíte, tak se prostě její organismus opotřebuje a na tu vaječnou produkci už nemá kapacitu
slepice nese zobákem a z pšenice vám ponese asi tak jako vám teď nese. pokud chcete vejce, tak je musíte NAKRMIT.
mno, užijte si to, štěně k nevychovanému, nevyrovnanému psu na kraji puberty…
tak kočku lze před ubitím krumpáček vložit třeba do pytle či jí znehybnit jiným způsobem, nemyslím si, že je to technicky nemožné.
zvíře, co má znaky obou pohlaví, není transsexuální, ale intersex.
ale ono v zásadě nejde mít oboje a jsou spíš různé stupně, jakože: mám samce, který je ale feminizovaný - má malý penis a zkrácenou anogenitální vzdálenost, může tam být hypospadie, nesestouplá varlata a třeba i rudimentární šourek; ale je to pořád samec, mullerův vývod regredoval a není tam žádný samičí vnitřek
nebo mám samici, kde je nadbytek samčího pohlavního hormonu a bude to samice, co bude mít místo klitorisu penis, extrém takového stavu je hyena skvrnitá
nebo mám samici, do které její bratr pumpuje antimullerianský hormon a tím pádem její mullerův vývod regreduje, nemá žádný samičí vnitřek nebo jen nějaké různě průchodné zbytky a pak je z ní freemartinka
nebo je to samec, jehož tkáně nereagují na testosteron, takže se samospádem staví samice, ale antimullerianský hormon působí, takže nemá žádný samičí vnitřek, má varlata a pak je to nejčastější intersex u lidí, jsou to neplodné fenotypově normální ženy
no a pak jsou divnosti jako bezrohé kozy hermafroditi, tam totiž úplně není jasný, o co přesně geneticky jde. Genotyp je normálně samičí, není SRY a přesto to má varlata.
ale vyloženě intersex kde máte na jedné straně varlata a na druhé vaječník nebo nějaké ovotestes, to nebývá časté, jak budou vypadat vývodné cesty v podsatě vždy záleží na tom, jestli mullerův vývod ani nebo ne a nikdy tam neposkládáte funkční všechno, aby bylo možné si nějak “vybrat”. vždycky je to víc “něco” tak maximálně můžete uříznout to, co případně hodně přebývá.
jo jo, to je bohužel “běžné” a nejlepší na tom je, že lidé budou vyprávět o hrůzách klecových chovů a kupovat domácí vajíčka od “šťastných”, které jsou na tom z hlediska životní pohody, zoohygieny i krmení mnohem mnohem hůř.
slepicím to samozřejmě nevyhovuje, proto se navzájem žerou a jsou “oškubané”.
jakýkoliv jiný způsob držení je možný. větší výběh a méně slepic (1 slepici na 15m2 zvládne i ten travní porost), různé druhy posuvných výběhů, výběhy zastřešené, kde je na dně písek nebo štěpka, co se pravidelně vyváží a mění a tak podobně.