Slepice jsou strašný dravci. Máme v jednom přístěnku vhodné podmínky pro chov molů, tak tam bydlí moli, krom jiného, a když se to otevře, tak člověk musí uhnout, páč u dveří fronta malých velociraptorů, kteří naskáčou dovnitř a chytají pak deset minut hmyz za letu s divokým leskem v oku.
A kdyby jenom hmyz.Kocour si přinese myš a než ji stačí potýrat,tak je od slepic na kusy.A když někde vyběhne myš,tak jsou slepice rychlejší než kočka.
Chovali jsme perličky ještě před pár lety,než okolo nás zastavěli volné plochy.Perličky chodily a létaly po okolí,doma nocovaly na ořešácích a to i přesto,že mohly do kurníku se slepicemi.Tam zalezly jen když hodně chumelilo nebo hodně mrzlo.Jediný co se zavíralo byla perlička s perlíčaty.Perlíčata jsou náchylná na zimu a vlhko.Takže když přišla perlička s malými musela se zahnat do voliéry a pouštěla se až když mladý povyrostli.
Mám směs pro nosnice, pšenici, namáčím suché pečivo , to miluje hlavně kohout, vychutnává si rohlíky.
Ale ony toho moc nesnědí. Celý den na zahradě, asi si nahledají.
Nesou pořád pryč, už třetím rokem , žádné pauza ve snášce.
My máme také nějak samostatné slepice.Dostávají pšenici ,kukuřici,trochu slunečnice,sem tam namočený chléb v mléce,různé zbytky,sezobou co vyhrabou králíci,napasou se na zahradě plus žížaly,brouci,prostě to co najdou.Přesto nesou,myslím si ,dost.Za lońský rok přes 2000 vajec od 8 slepic a to jedna seděla a vodila kuřata.A to ještě nějaké vejce ukradne pes.
Máme kuřata pod kvočnou skoro každoročně a nikdy jsme je neočkovali.Jednou jsme měli kuřata z líhně,ta začala asi okolo měsíce být divná.Dávala jsem jim do vody a vždy večer do zobáku Emanox, po pár dnech se srovnala a dál už jim nic nebylo.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 08.08.2023, 08:18:20
Máme momentálně podobného psa.Navíc je od malička zvyklý,že od branky k našim chodí pečovatelky.Doprovází je tam a zpět.My máme vchod z druhé strany a když nejsme doma, je pes zavřený na této polovině dvora.Říkala jsem si,že je to takový trouba, až jsme se už párkrát přesvědčili,že on pustí lidi k našim,ale pokud chtěli jít k nám,postavil se do do předělovací branky a nikoho nepustil. A když jsem viděla,jak stojí za brankou a cení zuby na nějaké podomní prodejce,tak jsem zírala.Ty nepustil ani za tu bránu k našim.Takže on pes není žádný blbec,dokáže rozlišit situace a i vyhodnotit lidi.
Ta mláďata byla mrtvá v hnízdě?Byla zakrytá,nakojená?Vm jsem nechovala,tak jen to co vím od jiných chovatelů.Bývá problém s připouštěním a že nemají moc početné vrhy.
Králík pije podle toho, co žere a také jaká je teplota.Pokud žere granule,seno,chleba,tak samozřejmě musí pít víc než když dostane mrkev,jablko,zelí.To už tekutinu obsahuje,ale i každý králík má jinou potřebu pití.
Vodu musí mít neustále a pokud ji nestačí miska, dejte větší nebo pořiďte větší napáječku.
Kuny máme ve stodole léta.Slepice jsou na noc v kurníku,nejsou zavřené,některé na stromě.Dokonce jsme ani nezavírali kvočnu s kuřaty.Ztráty nemáme.S kočkou se kuna vyhne,několikrát jsem to viděla.Před psem uteče.
Slyšela,ale my všechna štěńata přivezli na dece na klíně nebo vedle sebe na sedačce a to i 4 měsíčního tibeťáka a toho už byl pořádný kus.Doma spali s ostatními psy doma nebo já s nimi.
Ano ano co do produkcie su lepši bez debat, mne tak trochu vadí ich ustráchanost, mali sme ich tusim 3 roky a za celý čas si nezvykli, ostatné mix. hybrid Vám budú zobat z ruky ale tieto su furt v strehu vyplašené. Mne osobne to vadí 🙂 Človek im dá všetko aj tak si ich dôveru nezíska…
U nás mají velký prostor,takže nám plachost nevadí,ale zase když se objeví jestřábice spustí rámus a pes ho může vyhnat.Jinak jsou nenáročné.Některé dokonce celoročně nocují venku na stromě.Také jsme měli nějaké hybridy,ale to byli takové pecky,takže na ně i jestřábice zaútočila.
Já bych ji nechala odpočinout, určitě po té hrůze nebude v pořádku za dva dny..ani se nedivim,že nežere, hlavně aby mela dost vody..jestli je mladá, tak se z toho “vyliže”..zabít se může kdykoliv..já bych jí ještě šanci dala..
Ono zadavatelce asi nezbude nic jiného než ten veterinář.Člověk se zkušenostmi by si poradil.
Odpověď na příspěvek uživatele Cvrk z 05.08.2023, 11:31:37
My máme všechno leghornky.A jelikož zahrada má víc jak ha ,normálně ji sekáme a sušíme.Slepice ji nevypasou nikdy.Nejvíce času stejně tráví hrabáním na hnoji.
Máme 8 slepic a 2 kohouty mají k dispozici velký dvůr a výběh na zahradu,pole,hnojník.Kohouti, leghornky,sedávají na dříví a budí pozornost dlouhými ,bílými ocasy.
Králice určitě nesežrala celá mláďata.Vždy zůstane alespoń hlava.Takže buď mladý sežral potkan nebo je samice neporodila.Pokud neumíte palpaci,tak to nepoznáte a jedině na veterinu. Samice by na připouštění neměla být tlustá,ale v chovné kondici.Také je dobré posledních 5-6 dní samici snížit dávku granulí,zrnin a dát raději víc sena.Den před porodem už dávám jen seno a vodu.
Samice nežere teď nebo přestávala zrát koncem březosti?
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 04.08.2023, 08:04:39
Máme to stejně.Nikdy jsme nebrali psa do zámku,na hrad.Zrovna tak jsme nebrali malé děti,které to nebaví.S dětmi i s vnoučaty jsme prostě pár let počkali až je to bude zajímat..A pokud už jsme sebou měli psa,tak s ním někdo zůstal venku.Nemuseli jsme být za každou cenu uvnitř.