Dělám si přepuštěné máslo a už mám vyzkoušené máslo jen od jednoho výrobce,které má málo syrovátky.Některá másla tedy mají syrovátky plno.
Příspěvky uživatele
acher
Možná i to,že tenkrát jsem mohla chodit do práce na 6 hodin(měli jsme malé děti) a volné víkendy a dnes chodím na 12tky,hlídáme vnoučata a staráme se o staré rodiče,ale i tak máme alespoň kozy,králíky,drúbež.
Po delší době jsme byli venku za světla,jelikož jinak jsme chodili s čelovkou za tmy.Ikdyž zase jsme často potkávali “vlčačku”,stejně prdlou jako náš Alan a tak se vždy vylítali,já pokecala s páníky a spokojení byli všichni.Alan i kámoška pak doma padli a chrápali až do rána.
Tak u nás to bylo podobné.Jen jsme prali v dětské plechové vaničce a brambory se mačkaly “zetkem”,ale jen samotné brambory.Také jsme mačkali do sudů řízky z cukrovaru pro býky.Selata se brala 2 normální selata a 3 kýláci.Ti buď dorostli nebo byli na rožeň.Vykrmovali se 3 býci.Měli jsme krávu,tu už jsem jako malá holka s babičkou dojila.Kozy na mléko pro prasata,ovce na výpas,plno drůbeže,králíky.Zahradu,pole,často se divím,jak se to všechno zvládalo.
Trickyvoo:To musí být máslem. Přece nás nemůže být tolik levejch 🤣. Už ty másla nejsou, co bejvala. Mé babičce se takhle po mikrovlnce nikdy nerozprsklo 😄. Mně zrovna nedávno 🤭.
Jo babičky to uměly.Babička to strčila do mikrovlnky,přidala do topeniště a domácí máslo se krásně rozpustilo😀.Kde že ty časy sou.
Také svítíme slepicím ráno,už i kvůli tomu,že chodíme v 5 krmit,tak stejně rozsvítíme.Večer se sice ve chlívě také svítí,ale slepice jsou stejně zalezlé v kurníku a nevylezou.Ráno se vylezou nažrat a napít.
Já bych je dala maximálně praseti.
Tom50:Nevím o kozách. Vím jen, že na králíky to ten vliv má. Nezkoušel jsem, taky nepotřebuju ani studii ani vyzkoušet, že 3x9 je devět. Prostě mě to tak naučili a život mě naučil, že je vždy lepší řídit se tím, že je výsledek 9.
Můj, už před 40 lety zesnulý otec by řekl: “Jsi li varován, jsi ozbrojen a dál už je to jen na tobě”.
Za sebe přidám. To, že někomu po vrbovém listí samice laktaci neukončila je stejné, jako říkat: “celej život jezdim nalitej a eště mě nechytli”.
Tak ono 3x9 není 9. Mě zase život naučil se pořád vzdělávat a že řada “pravd”,co dříve platila je překonaná.Kdybych se řídila podle toho,co se tvrdilo před 50ti i více lety,tak do teď dostávají králíci jen seno,trávu,řepu a tvrdý chléb,jelikož nic jiného nepotřebují.Dokonce ani vodu.Zrovna tak by byla ve chlívě jedna uvázaná koza nebo by psi nedostávali syrové maso aby nebyli zlí a nechodili na procházky aby se nanaučili toulat.A mohla bych pokračovat.
Ono i podle zákona se musí chovat kozy alespoń dvě,je to stádové zvíře.
U králíků jsem to ve větším množství nezkoušela,ale kozy dostávají vrbu přes léto denně a nijak se to neprojevilo.Dokonce když jsme zabili kůzlata a potřebovala jsem dojit jen jednou denně,tak jsem je cpala vrbou docela dost,že budou dojit méně,no nestalo se.A že by to působoli jen na králíky,to je takové divné.
Máte tu vrbu vyzkoušenou?Mohu říci,že už jsem ji párkrát dala i kojící samici, když se nehrmula ke krmení, a samice normálně dál kojila.A kozy žerou vrbu běžně a přesto normálně dojí.Ikdyž jsem o podávání vrby kojícím samicím slyšela,nikde jsem k tomu nenašla ověřenou studii.
U nás také všechny kočky,koťata,psi,štěňata dostávali kozí mléko.Nikdy žádný zažívací problém neměli.Na kozím mléce jsme odchovali i tři vrhy štěňat.Dokokce i ježek chodil do chlíva ke kočkám na mléko.
Tak raplík to je celý Alan.Někdy se tedy snaží tvářit jako nevińátko,ale moc dlouho mu to nevydrží.
Ano může,my má třeba tři čistokrevná plenema.Pokud se budete chtít věnovat čistokrevnému chovu na nějaké úrovni,tak prostě budete muset jezdit a shánět kvalitní čistokrevné jedince.Ať už na výstavách nebo přímo od chovatelů.My se třeba domluvíme víc chovatelů a jezdíme pro zvířata i do okolních států.Můžete si i domluvit zvíře a nechat si ho poslat přes nějakou přepravu zvířat.Za mě je určitě nejlepší objet nějaké větší výstavy,seznámit se s chovateli daných plemen a pak už není problém se domluvit na setkání třeba na jiné výstavě.Možností je řada.To už záleží na vás,jak se chcete chovu věnovat.
Děkuji.😄Určitě to zvládnete,co vám také jiného zbude.Trpělivě,důsledně a vytrvale.U toho našeho jsou také vidět pokroky,když ho zrovna nechytne lítací,skákácí a špípací mánie.Samozřejmě kdybych na něj houkla,tak toho nechá,ale když to jde,tak proč by se navyřádil.Ty jeho svítící očička a vysmátá tlama jsou úžasné.Pak sebou flákne na chodbu a prospí celou noc nebo taky půl dne.🐕
Jo jo tichá voda břehy mele.Když máte prdlinu od narození,tak vás nějaká puberta nepřekvapí.Teď kňučí na chodbě až jsem se šla podívat,co se mu děje.A on chrápe.Kolikrát si vzpomenu na tuhle naši smečku jak byla bezproblémová.Bohužel už z ní zůstal jen špic,bude mu 13let.
Takže pevné nervy a musíte doufat,že z toho vyroste.No našemu už budou 4 a zatím moc nevyrostl.😛
Musíte být členem nějaké místní organiizace ČSCH,koupit si čistokrevné,oceněné,králíky s rodokmenem.Každý registrovaný králík má od příslušného registrátora(okresní,klubový),přidělené registrační značky a ty má vytetované v uších.V rodokmenu jsou vypsány 3 generace předků.Příbuzenská plemenitba je možná,ale za určitých podmínek.Je potřeba něco vědět o dědičnosti,jinak může být víc ke škodě než k užitku.Nevím,co chcete za plemeno,že by byl takový problém sehnat nepříbuzné jedince. Doporučuji podívat se na stránky ČSCHDZ,případně odbornou literaturu.
To jsem se taky dobu smála.Hned jsem si to představila.
🙂
Větve jsou lignin a ta králíci potřebují,krmná mrkev je také dobrá,horší už je to s mrkví pro lidi.Obsahuje hodně cukru.Jablka tedy nedávám,ale větve smrku,borovice,dubu,vrby,ale i třeba šípku,či listy ořešáku dávám běžně.