Dříve se chovali nutrie hlavně pro kůže.Maso vykupovali i nemocnice.Ve spolku jsme měli několik chovatelů nutrií,ale zůstal jen jeden.Dnes zase můžete vidět nutrie u řek a potoků.U nás jsou přímo ve vsi.
Příspěvky uživatele
acher
Není to z venčení,ale po 14 dnech marodění přišla vnučka za Alanem a králíky.No kámoši jak hrom.
Ještě jedna připomínka.Pokud chci zvíře na chov,tak ho nevykrmuji jako zvíře na porážku,ale přizpůsobím složení a množství krmné dávky.U zvířat na chov je lepší když rostou pomaleji.
Za mých mladých let,nás také moc venku se psy nechodilo a ti,co chodili,se většinou znali.To jsem si vzpomněla na loňské Velikonoce.Když jsem šla ráno se psem a potkala místní chlapy starousedlíky s novými přistěhovalci a ti noví už chtěli na mě vyrazit s pomlázkou,tak je můj vrstevník hned usadil se slovy."Pánové takového psa jsem měl na ruce na Velikonoce před 45 lety a stačilo mě to."
ančovička:Luštěniny hrách ,fazole napadá zrnokaz hrachový…napadený hrách nekrmte, výkaly brouka obsahují jedovatý alkaloid kontaridin(gugl)…zákaz krmeni pro skot, tedy i kozy…nevím,možná by se mohl hrách dát slepicim..
Zrnokaz ale napadá hrách na poli.Na půdě má pán určitě pilouse černého.
Pro králíky ho asi lidi moc nekupují,vím jen o dvou chovatelích,ale i ti ho spíš jen přidávají.Hlavně ho asi kupují pro koně.No práce se musí zaplatit.Sekání,sušení,granulace.
Napadené obilí tak jedině sešrotovat a zkrmit prasatům.
Ale tam je králík divoký a to není zajíc.V přírodě asi ano,ale v zajetí se dožívá podobně jako králík domácí.
U nás prodávají granulované seno 25kg okolo 300Kč,podle výrobce.Granulované seno by se před krmením mělo namočit i tak ho nedoporučují jako náhradu sena,nedochází k obušování zubů.
https://www.youtube.com/watch?v=aUaQpvuFI2s#utm_content=organic&utm_term=hanba%20usta
My měli vždy s ušima,tak se tetovalo do uší.No králíky si tetujeme stále.
U našich plemen byl poradce chovu vždy dlouholetý chovatel s řadou odchovů.A přesně vystavoval krycí listy,poradil s výběrem psa,kontroloval vrhy,tetoval.Placené měl jenon cesty.Jestli stále platí,nevím.
Chováme 3 čistokrevná plemena.Směs si míchám sama.Granule také přidávám,ale základ je oves.I granulemi se dá překrmit a následně rozjet kokcidiózu.Ale ono to je o výběru jedinců do chovu.Hodně vystavujeme a králíci mimo kvalitního exteriéru,musí být odolní,dobře se připouštět,odchovávat a to vše je hlavně o genetice.
Verun:Jako že zdecimuje chov ne přenosné na lidi.🙄
Ale to si způsobí chovatel sám nevhodným složením krmné dávky.Pokud se dobře krmí,kokcidióza chov nedecimuje.Vím o čem mluvím,ročně odchováváme okolo 180 mladých.
18 měsíců se uvádí u zajíce polárního,zajíc polní se v zajetí udává 4-5 let,ale v přírodě,to bude záležet na jeho štěstí.
Verun:A myslíte že dieta ve špitále, kde je třeba ten králík je z šit králíka nebo po venkovsku krmeného?🤭 není to jedno, to byla poznámka pro představivost, že i domácí králík z vesnice nemusí být to, co se očekává a i to co se očekává nemusí být to pravé(kokcidioza)
Co tím myslíte?Kokcidióza králíka není přenosná na jiný živočišný druh,takže pokud králík nemá jaterní kokcidiózu,kdy jsou znehodnocená játra,ale pes je klidně může,tak střevní kokcidiózu nepoznáte.Jinak své kokcidie má každý živočišný druh.
Verun:to byl podotek a předpoklad, že jich musí chovat víc, když jsou schopni zajistit krmení třeba na jeden měsíc, jeden králík by to asi nezachránil 😉 doba výkrmu cca 4-6 měsíců ? tak přece nezkrmí svůj výkrm jen psovi. musí zbýt i pro ně. já mám prostě představivost, vy né?
Pokud budete chovat křížence dvou čistokrevných masných plemen,tak je na obilí na váhu 3kg vykrmíte i za 100dní.
http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2011/02/VyzivaAKrmeniKraliku.pd
Už po několikáté sem dávám tento odkaz.Dokonce už jsou 2 díly i zde v článcích a v 2.části je výživa samic.
Odkaz od megi je také dobrý,jen bych chovným králíkům nedávala kukuřici.Míchám si podobnou směs.Oves,granule,ječmen,slunečnice,vojtěškové úsušky.Chovným,mimo reprodukci, dávám hlavně oves,granule,ječmen jen málo.Mimo větviček a řepných řízků nedávám nic jiného.Nemám problém s připouštěním a to mám samice na horní hranici váhy pro dané plemeno a některé i nad.Nikdy jsem nedávala dietu jen seno a vodu.
Pokud samice mají být v říji a zabřeznout musí mít dostatek volné energie.A v tomto období,kdy potřebují dostatek energie na teplo,tak jim při vašem krmení žádná nezbude.Možná by to chtělo je zvážit a porovnat s váhou ve vzorníku plemen králíků.Čím je krmíte normálně?