Právě teď ZOOM Vlčí síla.
Příspěvky uživatele
acher
Přikrmuji celoročně podle počasí.Už mám vypozorováno,že pokud je teplo,krásně na krmítko nelítají.Pokud je prší,je zima na krmítko lítají.
Třeba pro vás.Zase je to o tom,co se kdo chce dozvědět.Dotaz byl zajíce.A ikdyž vás zajímalo jen maso,tak když jste křížil čistá plemena,tak se někdo jiný musel jejich chovu a i těm výstavám věnovat.
Jenže mezi zajícem a králíkem je velký rozdíl.V počtu chromozomů,délce březosti i v narozených mláďatech.Zajíc má 24 párů chromozomů,březost 42 dní,mláďata se rodí osrstěná,vidoucí a slyšící.Králík má 22 párů chromazomů,březost 30 - 31 dní,mlaďata se rodí holá,slepá,neslyšící.Zajíci a králíci se mezi sebou nemohou křížit.Navíc mor a MXT postihuje králíky,ale zajíce nikoliv.
U obou půjde o to,v jakém prostředí žijí,jak je tam hodně pradátorů.Králíky ale kosí i mor a MXT.
To ho ještě hubovala ať ji nehubičkuje,že je zima.
Dříve se chovali nutrie hlavně pro kůže.Maso vykupovali i nemocnice.Ve spolku jsme měli několik chovatelů nutrií,ale zůstal jen jeden.Dnes zase můžete vidět nutrie u řek a potoků.U nás jsou přímo ve vsi.
Není to z venčení,ale po 14 dnech marodění přišla vnučka za Alanem a králíky.No kámoši jak hrom.
Ještě jedna připomínka.Pokud chci zvíře na chov,tak ho nevykrmuji jako zvíře na porážku,ale přizpůsobím složení a množství krmné dávky.U zvířat na chov je lepší když rostou pomaleji.
Za mých mladých let,nás také moc venku se psy nechodilo a ti,co chodili,se většinou znali.To jsem si vzpomněla na loňské Velikonoce.Když jsem šla ráno se psem a potkala místní chlapy starousedlíky s novými přistěhovalci a ti noví už chtěli na mě vyrazit s pomlázkou,tak je můj vrstevník hned usadil se slovy."Pánové takového psa jsem měl na ruce na Velikonoce před 45 lety a stačilo mě to."
ančovička:Luštěniny hrách ,fazole napadá zrnokaz hrachový…napadený hrách nekrmte, výkaly brouka obsahují jedovatý alkaloid kontaridin(gugl)…zákaz krmeni pro skot, tedy i kozy…nevím,možná by se mohl hrách dát slepicim..
Zrnokaz ale napadá hrách na poli.Na půdě má pán určitě pilouse černého.
Pro králíky ho asi lidi moc nekupují,vím jen o dvou chovatelích,ale i ti ho spíš jen přidávají.Hlavně ho asi kupují pro koně.No práce se musí zaplatit.Sekání,sušení,granulace.
Napadené obilí tak jedině sešrotovat a zkrmit prasatům.
Ale tam je králík divoký a to není zajíc.V přírodě asi ano,ale v zajetí se dožívá podobně jako králík domácí.
U nás prodávají granulované seno 25kg okolo 300Kč,podle výrobce.Granulované seno by se před krmením mělo namočit i tak ho nedoporučují jako náhradu sena,nedochází k obušování zubů.
https://www.youtube.com/watch?v=aUaQpvuFI2s#utm_content=organic&utm_term=hanba%20usta
My měli vždy s ušima,tak se tetovalo do uší.No králíky si tetujeme stále.
U našich plemen byl poradce chovu vždy dlouholetý chovatel s řadou odchovů.A přesně vystavoval krycí listy,poradil s výběrem psa,kontroloval vrhy,tetoval.Placené měl jenon cesty.Jestli stále platí,nevím.
Chováme 3 čistokrevná plemena.Směs si míchám sama.Granule také přidávám,ale základ je oves.I granulemi se dá překrmit a následně rozjet kokcidiózu.Ale ono to je o výběru jedinců do chovu.Hodně vystavujeme a králíci mimo kvalitního exteriéru,musí být odolní,dobře se připouštět,odchovávat a to vše je hlavně o genetice.