My chodíme na procházku 2x denně ráno a večer,jednou tak na hodinku a jednou jen krátkou venčící,podle toho jak mám směny v práci.Někdy s ním na krátkou chodí i manžel.A pokud mám volno tak i na delší.Minulou neděli jsme potkali lidi s takovou špicoidní fenkou,no to se vylítali,že se pak ty dva kiláky vlekl za mnou a doma se nažral a padl.Pokud prší,to se mu moc nechce,ale alespoń kousek jdeme.Zítra mám volno,tak ráno zase vyrazíme kousek dál,pokud nám do toho nevleze třeba hlídání vnoučat,to se nikdy neví.
Příspěvky uživatele
acher
🙂
Jo,jo ten vysmátý je náš Alan,ale teď zrovna vysmátý není,jelikož po procházce chrápe jak zabitý na chodbě.Se má,já musím vařit.
Mám velkou radost,že to psaní tolika lidem oživilo vzpomínky na krásné dětství a nepostradatelné,milé a utěšující babičky.
Varaxi moc gratuluji,přeji hodné miminko,zdraví a pevné nervy.Nebojte bude hůř,ale na to člověk zapomene.V zápalu radostí,starostí probdělých nocí,strachu a často i zoufalství léta utíkají,děti vyrostou a přijdou jiné starosti a najednou člověk zjistí ,jak platí to staré,známé: Malé děti malé starosti,velké děti velké starosti.😀
Teď si užívejte a vychovávejte toho malého človíčka.Vždy jsem říkala,že výchova dětí a psů je na stejných pravidlech.Nastavit meze a být důsledný.Mladší syn to rád říkal,že je maminka vychovávala jako psy,ale teď když má své děti,tak mně dal za pravdu.A já mu říkám,že to asi bylo dobře.Domů se vracíte skoro denně,máte rodiny,pracujete…
Měla jsem po babičce takové ty klasické co se zavazovaly za krk a okolo pasu a nosila jsem je coby podstatně mladší,ale už nejsou a jiný už jsem si nepořídila.
Tak to je přesné,taky si to z dětství pamatuji.😀
Pro pamětníky….
Zástěra - moudré a moc hezké vzpomínání Myslím, že mnoho dětí neví, co je zástěra. Hlavním účelem babčiny zástěry byla ochrana šatů, protože jich měla jen pár. I proto, že zástěry se praly snáze než šaty a zástěry potřebovaly méně materiálu. Ale kromě toho sloužila jako ochrana rukou k vytahování horkých pánví z trouby. Byla výborná na usušení dětských slz a často se používala také na čištění špinavých uší. Zástěra se používala k nošení vajec i kuřat a káčátek. Když přišla návštěva, tyto zástěry byly ideálními úkryty pro stydlivé děti. A když byla zima, babička si zástěru ovíjela kolem sebe. Ty velké staré zástěry utřely mnohá zpocená čela, skloněná nad rozpálenou plotnou při vaření a pečení. Piliny a špalky dřeva se nosily v té zástěře do kuchyně. Ze zahrady se v ní nosily všechny druhy zeleniny. Rovněž vylouskaný hrách. Na podzim se zástěra používala ke sbírání jablek, které spadly ze stromů. Když přišla nečekaná návštěva, bylo úžasné, kolik nábytku dokázala tato zástěra oprášit během několika vteřin. Když byla večeře hotová, babička vyšla na verandu, zamávala zástěrou a muži věděli, že je čas vrátit se z pole na večeři. Potrvá dlouho, než někdo vymyslí něco, co by nahradilo tu „staromódní zástěru“, která sloužila tolika účelům. Babička dávala své horké pečené koláče na parapet, aby vychladly. Její vnučky kladou své na parapet, aby se rozmrazily. Teď by se asi zbláznili, kdyby zjistili, kolik bacilů bylo na té zástěře. Myslím ale, že já jsem od zástěry nikdy nic jiného nechytil, jen lásku…. Autor neznámý.
Naočkovat je klidně můžete,těsně před výstavou určitě očkovaní nebudou.Také koupené králíky očkuji co nejdříve,jelikož nevím čím byli naočkováni. Nikdy jim to nevadilo.Pokud jsou samičky dostatečně narostlé,tak je 8 měsících připustit můžete.Některé i v7 měsících,pokud mají váhu dospělých.
MaB je malý beran,ale pokud tam bylo napsáno modrý,nemohl mít bílé břicho.Pokud měl bílé,světlé břicho tak to nebyl modrý,ale mohl to být třeba divoce modrý,bílopesíkatý modrý atd.,ti ale mají divoké znaky ne jen na břiše.Na chov je náročný jako jiný králík záleží jestli se chcete věnovat chovu čistoktevných jedinců nebo chcete je mazlíka. U některých barevných rázů bývá problém se sháněním nepříbuzných jedinců
Mrkev je hodně cukru,granule z obchodu,ale jaké.Dala bych mu pouze seno,přinesla trochu trávy,pampelišku,zavadlé,nakrájené kopřivy,větvičky.
Pokud je tlustý,tak se nejpravděpodobněji nemůže pořádně dostat k řitnímu otvoru k pojídání cékotrofů a ty se pak nalepí na srst.Také může mít nedostatek vlákniny,špatnou krmnou dávku,nevhodné krmení.Čím krmíte.
Doron:Alánek se vyloženě směje 🥰
On je takřka pořád vysmátý.Je to takový pohodář.
Sardullah:Alánek je fešák 👍.
Když ho tak vidím na fotkách s králíkama…jsem si říkala, jestli Gině nepořídit třeba 2-3 králíky, když už nemá ty ovce, tak že by hlídala králíky…nebo indický běžce nebo tak něco…a kdyby ti králíci byli angorští, tak to už je skorem jako miniovečka…
No jo,ale angoráky musíš také česat a stříhat,jinak jsou ošklivý.Alan má pořád něco.No jako správný pastevec musí mít práci a ne,že se bude jen válet a žrát.Ikdyž teď je vedro,tak to on moc nežere a já ho nenutím.Chceš,nechceš.Vnoučata pořád tahají nějaké králíky,včera přišli s kámošem od sousedů s morčetem.No to ještě neviděl,koukal,co je to za divnou myš,ale nakonec dobrý.Nezakousl ho.
Ráno hodinová procházka,po příchodu kroužkový maniak,pak pořádně pohonit a pak také práce pastevce.Hlídat Pepíčka než se napase.Podívat se, co že to tam baští. Dávat pozor i na rezaté šelmy aby Pepíčka nezlobili.
Už jsem to dávala do zmińovaného vlákna
Jak to tedy je s chovem čistokrevných nutriií.Přímo od chovatele.Chovatelé čistokrevných nutrií,standardní,moravská,přeštická,jsou evidováni ve Spolku chovatelů nutrií Přibyslav,který zastřešuje Vysoká škola zemědělská Brno,patří pod genové zdroje. Chovatelé i nutrie musí být registrování.Nutrie se musí sledovat zdravotně,vážit,evidovat prodej,úhyn,porážku.
Přikrmovali jsme z kyblíku kůzlat desítky, pár i odchovali na láhvi a kyblíku ,dokonce jsme měli nechanou i kozu takto odchovanou a žádné problémy neměli. Je tedy fakt, že nepijí z kyblíku na zemi, ale v ruce. Takže v úrovni hlavy.
Buggyra:A proč vlastně kůzlata nemůžou pít z misky? Je to kvůli úhlu krku a nebo se to nenaučí?
Když jsme měli kůzlata k přikrmování,tak jsem je naučila pít mléko z kyblíku přes prst a normálně se krmila z kyblíku.A když jsem krmila od narození,tak z láhve dostávala asi 3 týdny a pak už také pila z kyblíku.
Právě při velkém počtu mladých se to stává.Už kdysi jsem psala k tomuto vyjádření MVDr.Martince na ifauně.Při velkém počtu mladých se může stát,že děloha “nestíhá” a část mladých se narodí jeden den a část druhý i další.Mně takto porodila tříslačka jeden den 7 mladých a druhý 3 a to je na malé plemeno také hodně,ale dala jsem 4 mladé k aljašce a vydrželi všichni.Superfetace se vyskytuje spíš při malém počtu mladých,jelikož usídlení hodně zárodků v jednom děložním rohu,tak aby druhý zůstal prázdný,je velice nepravděpodobné.
Reklamovat vakcínu,to asi nemá smysl.Ty kombinované prostě při větším tlaku nákazy nedrží. Řádně naočkované králíky můžete nastěhovat třeba hned.Mor se šíří hlavně vzduchem,MXT spíše komáry.Také králíci musí mít poslední očkování po 12tém týdnu života.Očkuji většinou 6.,9. a 12.týden ,králíky na výstavy očkuji i 5x,starší chovné pak 1x ročně.Očkuji pouze mor1.To,že vám králíci hynout takhle rychle, je typické právě pro mor1Nevím,kolik těch králíků ještě máte,ale mně když začali hynout králíci na mor právě po kombinované vakcíně,tak jsem králíky přeočkovala monovalentní a uhynulo ještě 5králíků a ostatní už přežili.