Naši všichni psi byli naučení na 10-15m a pak se vracet nebo čekat.Naučil se to i tento,který má velkou snahu lítat za vším,co se hne,chodil dá se říci 3 roky na 10m vodítku.Pouštěla jsem ho minimálně a jen tam,kde jsem měla rozhled a byla opravdu buzerace,jakmile začal něco pozorovat,koukat do dálky,okamžitě přivolat nebo lehni.Na unavení máme cvičení poslušnosti,chůze,běh u nohy, s obraty,odložení za pochodu,běhu ve všech pozicích,povely na ukazování,plížení apod.Stačí 10minut.
Máte křížence bordery a berňáka.Bordera je prostě neúnavný pracant,zvyklý být celé dny v pohybu,ale pracovat a ne se jen courat,pak si hledá práci sama.Berňák není pastevec,ale selský pes,který dělal všechno nožné,tahal vozíky,přiháněl,zaháněl,hlídal ove,dobytek,kozy,drůbež,doprovázel pána.Je to pes zvyklý držet se domu,pána,lehce se učí a rád spolupracuje.Na cvičáku mně u berńáků dělal největší problém povel "volno",jelikož se nemínili vzdálit na požadovaných 10m. Nepíšete,co s ní děláte,ale obě plemena jsou ve své povaze určená ke spolupráci s člověkem a pracovat.Borderu jsem neměla,ale v sousedství jich máme několik a berńáků mně prošlo rukama pět.Osobně bych se zaměřila víc na práci s ní,posilování vztahu,vymýšlení různých činností a venku prostě dlouhé vodítko a cvičit a cvičit.Je to na delší čas,ale hlavně záleží na vaší důslednosti.Unavte ji prací a cvičením a procházku,byť na dlouhém vodítku, dejte za odměnu.
Alánek je vyjímečný v mnoha ohledech 😀 mě se nejvíc líbí, jak bere kůzlátka jako svoje sourozence nebo prostě kámoše…je to milouš roztomilouš 😍, ale možná se od cizích pohladit nenechá? Bo jo? 🤔🧐
Vyjímečný,no,měly by to být typické vlastnosti čuvače,jen to lítání venku za vším,co se hne pro ně typické není a se žádným jsem v tomto směru neměla žádnou práci,jen Alan mně dal zabrat. Venku se od některých lidí,pokud se s nimi bavím i já,pohladit nechá,od některých ne.Doma je to obdobné,pokud je tam s námi a je tam někdo cizí,kterého nikdy neviděl,je ostražitý,dává pozor,ale koho už viděl,tak se pohladit nechá.Akorád mu nesmí nic odnášet.Takže když si někdo přijede pro králíky,musíme ho zavřít.
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 08.06.2024, 23:02:14
Tak to znám,Alan byl také takový.Na mně absolutně nezávislý,hračky ho zajímaly jen doma,pamlsky ho také nebraly a aby si mě hlídal,tak to ho ani nenapadlo.Zpočátku se alespoń držel tibeta,ale toho jsme museli záhy nechat odejít a najednou jsme měli samostatnou jednotku,která si dělá absolutně co chce.Navíc,u čuvače netypické,sklony za vším letět, honit.No dlouhé vodítko bylo další asi tři roky nedílnou součástí.Teď už je to o hóóódně lepší,ale na 100% mu pořád nevěřím.
Vahine,Xerxova děkuji.Jsem moc ráda,že se mně ta pole, nechaná na úhor, podařilo vyfotit s tou záplavou vlčích máků.Už jsem to chtěla jednou,jenže je zmulčovali a asi to nebude dlouho trvat a zmulčují je znovu.
Vahine,Čertík s námi chodí často, jenže se rozhodl,že půjde pořád.Jindy se tak po půl kilometru zastaví a vrátí.Takže když jsme došli k silnici, musela jsem ho vzít do náruče a ten asi kilák domů nést.To by ještě šlo,jenže on se bojí aut,tak na jednom konci vodítka šel pes a poutko jsem dala kocourovi na krk a ještě když jelo auto jsem ho musela držet pod krkem aby nevyskočil a nezdrhl někam,kde to nezná,jelikož tam nechodí.Tak se ty jeho 4kg docela pronesly.
Alan,jakožto pastevec,štěká na jakéhokoliv většího ptáka,co se objeví nad dvorem.Značně ho rozčilovali i peroucí se kosáci a teď,pro změnu,mladý dorážející na staré a žadonící potravu.
Šel jsem se svým 60tiletým otcem koupit nové boty. Z běhání po obchodech nám vyhládlo a rozhodli jsme se zajít do restaurace se najíst. U stolu jsem zpozoroval, že otec nemůže spustit oči z vedle sedící dívky. Měla vysoko natupírovaného kohouta, nabarveného do zelena, oranžova, červena a modra. Kdykoliv k němu dívka obrátila oči, viděla, že na ni stále civí a když už toho měla dost, tak se ho sarkasticky zeptala: "Co máš za problém, dědo? Tys v životě neudělal nic divokýho?" Protože otce znám, tak jsem raději rychle polkl sousto, co jsem měl v puse, aby mi při jeho odpovědi nezaskočilo. Otec nezklamal a s důstojným klidem a bez mrknutí oka odvětil: "Jedenkrát v životě jsem si vzal drogu a přefiknul pak páva. Teď se ptám, jestli ty nejseš moje dcera?"
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 01.06.2024, 12:19:14
Jo,jo nám takhle zbyla ve stodole jen kvočna a pořád seděla,že jsem si myslela,že je mrtvá.Tak jsme ji vyndali a tam žádné vejce,jen okolo pár skořápek.Nám slepice snášejí ve vyvýšených hízdech,tak se tam ježek nedostane.U nás mají slepice celý dvůr a ještě přístup ven na zahradu.
U nás ve stodole zimuje ježků několik,skoro každý večer chodí ke kočkám na granule a kromě toho,že jednou odnosil ježek vejce kvočně,co seděla ve stodole na zemi,se nám nestalo,že by odnesl vejce a už vůbec ne,že by okousal slepici.Zrovna nedávno jsem krmila králíky a mezi králíkárnami jsme na sebe s pořádnou ježkovou chvíli koukali,než se otočila a zvolna odešla a zalezla pod dříví.