Především je dobré se rozhodnout, zda chci chovat relativně neškodné mnohonožky, které se živí primárně rostlinným materiálem, listím, atd, přikrmují se kousíčky ovoce a zeleniny, a určitý podíl stravy má být i živočišný, stačí ovšem krmení pro rybičky, granule apod, nebo dravé stonožky, které umí bolestivě kousnout a není pro ne problém opustit špatně zabezpečenou ubikaci; o rozdílných nárocích na chov daných rozličným prostředím, kde se v přírodě obě skupiny vyskytují, nemluvě..
Nesvítí se, pokud nechci cíleně stonožky vyhřívat právě žárovkou, ale není nutné udržovat zvířata ve tmě - ve správně zařízené nádrži se mohou ukrýt do substrátu atd.
Já jsem byl upozorněn, že černý cvrček je poměrně ostrý a mohl by napadnout chované zvíře, osobní zkušenost nemám, mám k dispozici hlavně cvrčky stepní a domácí - myslím, že sklípkan nemá tak velké potravní nároky, aby to řešil, který druh cvrčka dostává..
Cvrčky kupuju od ověřených firem, raději drobnější a nechávám růst, velcí zvládají hůře změny podmínek a jsou u nich větší ztráty.
Také je možno krmit šváby - s trochou chovatelského citu se dají chovat nebo udržet koupení dlouho naživu lépe, než cvrčci 😉
Odpověď na příspěvek uživatele Mi z 29.02.2024, 14:43:54
Já vím, ale opravdu existoval i projekt, že by se chovaly na maso, prostě jako naši králíci - dospějí nebo spíš dosáhnou určité váhy mnohem rychleji než tradiční zvířata chovaná na maso, a s nižšími náklady.
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 26.02.2024, 15:50:07
Nebyla řeč o křečkomyších? Rod Cricetomys, ti velcí “ potkani” - existoval projekt pro africké země, že by se chovaly pro maso, místo větších hospodářských zvířat.. Což ne úplně dává smysl, aspoň mě
Teraristé by ptačí vejce brali, zejména ta neoplozená, ať už pro hady ( vejcožrouti rodu Dasypeltis, climacophory..), nebo pro jiné plazy jako dobré krmení - varani, korovci.. Ale neviděl jsem původní inzerát 🤫
Odpověď na příspěvek uživatele Pajka z 07.02.2024, 14:37:38
Dospělé opatrně do ruky, a pokud je nymf více a jsou křehké, stačí ustříhnout list krmení i s nimi, vrátit do chovné nádoby a při příští výměně krmení nebo kontrole už suchý list zabavím.. Jinak se užívá měkkých pinzet nebo štětec je dobrý pomocník 😉
Řídký trus, podobný ptačímu? Nemožnost kontroly, aspoň vizuální? Cvrčci či jiný hmyz pokojně konzumující vzácné rostliny? A.. v neposlední řadě - kolik informací o horských lesích Madagaskaru či jiném přirozeném prostředí výskytu felzum máte k dispozici? Nebo zhmotníte svou naivní představu a budete tomu říkat biotop?