- Příspěvek #189487
- Nahlásit
Trenéra-zkušeného člověka, který umí počítat vzdálenosti. Jinak prosím pro dobro koně zůstantě nanejvýš u těch kavalet. Dneska se trenér dost podceňuje, ale umí v mnohém pomoci
Trenéra-zkušeného člověka, který umí počítat vzdálenosti. Jinak prosím pro dobro koně zůstantě nanejvýš u těch kavalet. Dneska se trenér dost podceňuje, ale umí v mnohém pomoci
Už jsme měli osobně vet a sklíčko z prďky - > roupy. Už mají po kůře panacuru a my jdeme drbat příbytky. Prej nejlépe spálit a postavit znovu 😀
Ještě dotaz - jak s dezinfekci stáje, existuje vyloženě něco silného na červy - roupy. Doposvad jsme vapnily. Tak jestli enkoupit něco “lepšího”. Byl nám doporučen Stalosan - nevíte neznáte?
Verun:Na škrkavku může evcusik odebrat trus (vyloženě na vajíčka škrkavek)
ještě jsem chtěla napsat, měl koník kašel nebo nudle? škrkavka migruje přes plíce…
Hovnajsy si udělají výlet - o tom žádná, jen ať s epotrvdi co tam ještě je
Horsana:Zdravím, v poslednej dobe som zahltená fotkami parazitov, roupi vedú a ja si myslím, že na foto sú oni, no chýba mierka, aké boli cca veľké?
Ak ste aj mali škrkavky, alebo roupi, pomôže fenbendazol v dávke 10 mg/kg- bacha, tu sa robí prepočet, Panacur je ciachovaný na dávku 7,5 mg. Kúra 5 dní, potom ja ortodoxne dávam Equest Pramox a kontrola a očista okolia ritnej oblasti. Dávala som bežne aj Noromectin do rekta na ten šiesty deň.
Teraz proste z koní lezie všetko, väčšinou ale už po cielenom odčervení, no mechanicky sa čistia boxy, dezinfikujú, atď. S pastvou roupi väčšinou zmiznú a objavia sa zase až v jesennom prechodnom období.
Akurát ropi koňovi až tak nevadia, skôr ale osídlia slabšieho jedince, zvláštne je, že sú to veľmi často kone s ortopedickými problémami. Žiaden si nikdy chvost neškrabal, to sa tak tradovalo od dôb, kedy sa odčervovali injekčným ivermektínom ,plevami a cesnakom.
Mimochodom, podávali sa proti roupom cesnakové klyzmy do rekta.
V tom odčervovaní sa urobilo strašne veľa chýb, ľudia, a žiaľ ani veti tomu nerozumejú a pasty sa aplikovali úplne živelne, nezmyselne, poddávkovávali sa, atď.
Ti vyfocení zblízka měli 3,5cm. Další už byly spíše menší.
Moc moc děkuji ;) vážím si pomoci.
Jinak odpovídám na kašel - ano je zde kůň který má kašel, který nic moc neodpovídá na léčbu a během pár dní se právě na to konto bude dělat endoskopie. V podezření však je jiný kůň, že vytrousil červy.
Panacur piksla objednaná, tak se půjde ihned do boje🙈 a jarní úklid prostor holt musí přijít teď 🙈
Doufám, že brzy Horsana příjde - druhý (osobní) vet říká též roupy. Takže fakt fajn, že člověk neví, na jakou stranu se přiklonit 😀
Z odpovědi nechápu na kterého červa uvažujete;)
kometa:Teda, já nejsem extra odborník, ale nejsou to spíš roupi než škrkavky? Podle velikosti. Protože s těmi se blbě bojuje. Zkuste oslovit Horsanu, ta má v tomhle ohledu bohaté zkušenosti.
Fotky byly zaslané vetovi. Já osobní zkušenost nemám. Podle fotek z google (po zadání latinského názvu) se víc přikláním k roupum - skrz tvar, barvu těla.
Ale nikdo se nedrbe, ani poníci skrz hustou srst a teplé počasí. Na prdelky jsme koukali hned - tam nic.
Edit: před 2 lety tu byl na samostatném výběhu (nyní součást pastviny) kůň, u kterého byl potvrzeny roupy - taky se významně nedrbal, neprojevoval diskomfort.
Svoje koně mám 4 a 10 let, ani u jednoho jsem za ta léta neřešila červí nákazu. Průběžné se dělala kopro flotací a dle vet nebylo třeba odčervovat.
Zapomněla jsem poděkovat 🙂 a obrázky.
Zdarec,
už i na mě došlo a poprvé za svou koňskou kariéru jsem objevila (dle vet) škrkavku. A já nějak neumím pochopit jakto, resp proč zrovna teď, když nepozoruji nějakou významnou změnu - ve zdraví, ve stádě, … Jedná se o stádečko 4 dospělých jedinců, pravidelně odčervovaných (dle schémat dvorního veta).
V minulosti bylo na pastvině hříbě(1,5r), ktere si dovezlo skrkavky od chovatele, který moc neodčervoval. Na konto nálezu se odčervovalo cíleně a intenzivně. Od srpna jsem přijela jen já se dvěma koňmi, do té doby pravidelně odčervovaných dle vetky a před odjezdem extra. Na konci září nás 1,5roček opustil. Žádné marodění jsem doteď s nimi neřešila (imunita) - nenapadá mě proč, zrovna teď - resp co jsem asi ještě neodhalila. Ode dneška nachazíme již ve třetím bobanu minimálně 3-5 červů. Pastvina se uklízí téměř každý den (max t3 dny) - takže jo, myslím, že zkoumáme téměř každý boban. Přehled máme.
Budete mít odpověď na otázku? Jaké jsou vlastně nyní nejnovější poznatky ohledně odčervení při takovém “zamoření” koně i pastviny. Našla jsem články staré 10 let - např na equichannelu. Dá se spolehnout? Necchi mít koně i pastviny zamořené ☹️
U lidských samic teda v průběhu 😀 a boost nastane v posledních týdnech těhotenství. Opakovaná osobní zkušenost 😀
Horsana:A rozložený kopytný kĺb ste už videli? ☹️
Dodnes jsem netušila, že něco takového může být možné - bez nějakého hrubšího zásahu člověkem.
Ano, přesně tak.
efe:Pokud má kůň příznaky (jinak byste se asi neptala?) a vzhledem k MG Doc Joe Chexovi v pedigree, bych ho otestovala. Anebo může rovnou nastavit management, jakoby pozitivní byl. U jedničky to není taková věda.
Kůň jen na jedničku pozitivní - šlo mi o další “kostlivce” ve skříni.
Ještě dotaz - mezi huculy se vyskytuje PSSM1 nebo jiné myopaticke potíže?
O mého koně nejde - jde o sousedku. Zajímali mě právě ty souvislosti. (A já si osobně nedělám velké nároky ,že byla při chovu a koupi mladého koně se úplně přemýšlelo na zadní kolečka)
Hezký den,
Googlila jsem jak divá, ale nic moc jsem “oficiálního” nenašla. Ráda bych našla, jak je na tom zdravotně hřebec Jimmy Lee Wu Wei. K tomu jsem dohledala na FB, jakési možné riziko PSSM1. K jeho otci (MG Doc Joe Chex) už jsem se dopátrala, že nějak pozitivní je (ale už ne dohledala heterozygot/homozygot)
Jak to u PH hrebců je, mají povinné panel testy, dají se dohledat? Nebo kniha informace sbírá, ale veřejně info není známé?
Děkuju za radu ;)
Nejde mi s panem Hakrem souhlasit. To je tak asi vše.
A hlavně jde o tak nízké ceny očkování v rámci roku (1* ročně se očkuje základ). Že jen debil neockuje, aby ušetřil.
Ale jo, už jsem se tím potkala a kupovala poníka bez očkování. Spadla mi docela huba.
Anonymní:Dobrý silvestrovský večer. U nás ve stáji máme zase kobylu mršku kousavou, nedávno pokousala ošetřovatelku a to dost nepříjemně, dá se s takovými koni něco vůbec dělat?
Ano, držet koně ve vhodných podmínkách a vychovat.