Jenže oni ti doma taky nejsou stroj.
Mít koně doma znamená velmi často pro zbytek rodiny skoro nikdy nikam nejet….a to je vůči tomu jedinému srdcaři z rodiny taky velká oběť, obzvlášť když se jedná o děti, které jsou z jiného těsta (partner počítám, že si takovu holku prostě vybral).
My tohle doma řešili taky, rozhodli jsme se pro koupi domu a já chtěla koně domů. Partner řekl že ne. Ustoupila jsem, i když mě to dost mrzelo. Ale bylo to dobré rozhodnutí, jelikož teď ex post vím, že bych takový život neunesla a hlavně bych ho nechtěla dělat ostatním. Na to musí být prostě minimálně dva (partneři, matka-dítě atp.). Pokud tedy člověk nemá spolehlivý záskok.
To teď myslím k obecné debatě, ne k situaci Sagy, tu neznám, tam v tomto směru nehodnotím. Jen řeknu ještě to (pokud ještě můžu🙂) že to, že jí ubude práce v zaměstnání nebo že tu práci vymění, nemusí zajišťovat to, že to na ní přestane padat. Pokud bude mít zase 8*5 dál od domova, tak v tý zimě bude pořád ta blbá tma a to bahno bude furt hnusný a ten kolotoč bude zase stejný. Prostě přijede v pět z práce za tmy po honění se po silnici a stejně bude muset makat.
Takže…buď koně prostě na čas přesunout, to je míň bolestná verze anebo práci s jinou pracovní dobou. No. nevím, odkud jste, ale to se může hledat hůř. To si myslím, že třeba najdete na krátkodobé ustájení nějakou fajn duši, která se neprsí ve světle socek a bude třeba ráda také za výpomoc, takže to ani nebude muset být tolik drahé.
Každopádně jedno je jisté - člověk by měl situaci aktivně řešit ve chvíli, kdy cítí, že padá na hubu, ne až na ní upadne. A bohužel tyhle věci bývají psychosomatické a jak pak chce člověk řešit koně doma, když má zastání minimální a dlouhodobě z něčeho zbytečně ochoří? Srdeční arytmie, chronické bolesti zad, že nemůžete nic, v horším případě i extrémy jako jsou rakoviny a různé blbé záněty. To není strašení, to se bohužel děje a bohužel i lidem od koní.
Člověk by si měl ten život taky užívat, proto ty herky přece máme.