mastnacekk: ne, dlouhodobe reseni problemu s vlkem je opet ho strilet, jen tak ziska zpet respekt a plachost a zmizi z oblasti, kde nema co delat, rozumej, jen skodi a chodi si do vesnic na svacinky.
Mylsím, že kdyby se na tohle naskočilo hned nebo v minulosti, nějaké větší střílení není nutné.
Oni vědí, kde mají klid a kde ne, když by se celá situace podchytila zvčasu, kdy opravdu ještě byli plachými, tak by tahle metoda fungovala.
Samozřejmě že když je necháme rozbujet bez rozmyslu (jako to v ČR bývá zvykem, začne se myslet teprve tehdy, až přijde první prů.....), tak samozřejmě bude muset dojít na kvóty něbo něco podobně "humánímu" (jo, západní společnost jsou fakt hodně velcí pokrytci).
Každopádně vím, že v ČR jsou už oblasti, kde to není o tom "hurá, máme tu vlkyů, ale že už to tam právě je velký problém a už je to tam vlatsně 5 minut po 12té. Ale říkám, kombinace politické lobby + nedostatek pragmatismu + liberální směřování české spoelčnosti + nedostatek vzdělanosti tam přineslo své plody a naprosto zbytečnou nevraživost všichni proti všem.
Buggyra: Jen aby nedošlo k omylu, já jsem pro střílení vlků, nedělá mi to osobně potíže. Maso jako maso. ;-)
Ale když to nejde, musím se zařídit jinak, no. Tedy jinak, ale společensky přijatelným způsobem. Takže jakože v mezích zákona, žeano.
No a jinak prodat ovce a pozemky, to je nakonec taky řešení. Já kdybych nezvládla mít svoje zvířata, tak je taky prodám nebo zabiju, a holt nemám. Blbý, já vím.
Nene, tohle má právě tak trochu přesah. Není to jen že mám doma zvířata a budď na ně mám nebo ne. Ono totiž chov hospodářských zvířat a jejich pastva je hodně rozšířená právě v chráněných oblastech, kde rozhoduje mimo jiné i AOPK (která řeší management vlka), a dost často jsou tam díky ní právě plochy s chráněnými živočichy a rostlinami, jelikož vlivem pastvy nedochází k sukcesi - anebo velmi pomalu. A bylo to tak po staletí.
Čili v tomto směru se mimo jiné bijí dva důležité fokusy současné ochrany přírody.
Ten problém je prostě komplexní a jeho řešení se na internetové diskuzi nevyhádá. Problém je, že v reálu je diskuze téměř nulová, nikdo se nebaví s nikým a ochrana vlka je především politické téma.
Osobně jsem pro plnou ochranu za těchto podmínek:
1) vymyslet a zadotovat opravdu KVALITNÍ A FUNKČNÍ systém zabezpečení
2) zavést kvalitní monitoring - opravdu kvalitní, v lokalitě lze vypozorovat pohyb a chování konkrétní smečky
3) zjednodušit byrokratický proces pro odstřel nevůdčího jedince z problémové smečky (záměrně neuvádím problémového jedince, jelikož by mohlo dojít k rozpadu smečky a větším problémům)
Sarah01: Docela mě pobavily výhrůžky lidí na FB typu "tak si ty Tatry nechte, už tam nepáchneme"
Když někteří prohlásí, že psa budou vždycky venčit na volno, tak se není čemu divit. Holt nemůžou to ti strážci všude kontrolovat, kdo se chová slušně a kdo ne, tak to zakázali plošně.
Přesně. Osobně jsem viděla v Nízkých Tatrách honit bezprizorní psy kamzíky několikrát.....a u nás když vidím psa se zvládnutým přivoláním, tak mi srdce zaplesá.
Bohužel vidím čím dál častěji EO, brané jako standart. A kolikrát to kvičí a pes si stejně dělá, co chce.
Arosek: No a protoze jsem holka zvedava, vznesla jsme na toto tema dotaz na ministerstvo zemedelstvi, jakozto na ustredni organ statni spravy myslivosti.
Pod vlivem vudce (dle vykladu ministerstva) nerovna se zvire na voditku.
Pes (nebo treba i kocka) musi byt pod vlivem vudce, tedy musi poslechnout jeho prikazy, jedno na jakou vzdalenost. Tedy pokud na psa pisknu 150 metru ode mne a on prijde/lehne/sedne/vykona dany povel, je stale pod vlivem.
To ze si to nekteri pani myslivci vykladaji jinak je jednak dusledek jejich neochoty priznat, ze nekdo taky muze mit psa vychovaneho a jednak i dusledek lidi, kteri pousti psy nevychovane.
No, zase pohled z druhé strany - po tom, co vidí stráž přírody a myslivci v lesích, se jim divte, že to takhle překrucují - naprosto záměrně.
Proč si myslíte, že zakázali chodit v TANAPu psům na volno bez vodítka bez rozdílu?
Odpověď na příspěvek uživatele mastnacekk z 21.06.2023, 11:35:31
:)) Buggyra ale hospodářská zvířata chová.
mastnacekk: Cloveku bez praxe nic vysvetlovat nebudu, jste total mimo.
Možná že je to škoda, nikde jinde, než od člověka z praxe se tu informaci dozvědět nemůže.
Připomíná mi to nedávnou situaci s jednou slečnou, která řídila firemní elektromobil (dělala v v atomobilové značce, která tento vůz poskytla, my jsme byli spolujezdci). Kolegyně se z pouhé zvědavosti zeptala na parametry auta. No - ve výsledku se nic nedozvěděla a ještě jí bylo řečeno, že oni stejně s odpůrci elektromobility nediskutují, jelikož ta debata není produktivní a nikdy nikam nevede :d
Ale tak hlavně, že jim vadí, že lidi elektromobilitu odsuzují, když oni jsou ti, kteří do toho vidí a mohou dělat osvětu :D
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 21.06.2023, 10:42:01
Velmi, velmi zjednodušeně:
Sn vznikl v minulosti křížením rakouských noriků s mohutnými teplokrevnými kobylami českých sedláků.
SN má nejdelší rámec, oproti norikovi by měl být jemnější, užší v prsou a hrudníku. Toto tozhodně není návod,jak plemena rozeznat - pouze částečný důkaz, rozdíly existují. Ale pro jejich rozpoznání, je třeba už mít "chladnokrevný exteriér" dostatečně v oku.
Norik a SN se můžou mezi sebou připustit, a k jakému plemeni pak hříbě přísluší, se pak rozhoduje podle počtu původních genů, přípaně podle procent čistokrevnosti. Jsou stanovené "slezskonorické" linie a podle toho, jak moc se v původu objevují se norik, se může hříbě stát slezským norikem (pokud tedy "křížíme" tato dvě plemena).
Miluju kladrubáky, fakt, celým srdcem a není krásnějšího koně.
Při koupi koně jsem se ale rozhodovala velmi, veeelmi pragmaticky a vyplatilo se to, sakra moc...nejlepší varianta v poměru cena/výkon - skončila jsem u nezkaženého SN a na rekreaci je to prostě top zvíře, vím, že ne pro každého, ale pokud chce člověk koně s nadhledem odpouštějící chyby, často bezúdržbového, makajícího za hrstku ovsa do úmoru, a zároveň při odpovídajících podmínkách ustájení ho člověk může nechat stát a tomu koni nejebne a chová se i po tak dlouhé době pod sedlem slušně, není pomalu moc jiných variant. A ještě se dá vybrat krásný jedinec (i barvou).
Ale stále mně občas píchne závistivě u srdce, když vidím, že má někdo pěknýho kladrubáka, obzvlášť černýho...jinak závistivá nejsem vůbec :D
Lenacia: no jako jo, do vody ji prostě asi nikdy nedostanu no.
Dostanete. Když to zvládnete ze země, tak to pak půjde i že sedle.
kometa: Já myslím, že se ptá nějaké dítě, které zatím jenom sní o tom, jak bude mít vlastního koně.
Nevadí, osvěta musí být, i kdyby to to případné děvče mělo přivést na jedinou novou informaci.
A dotaz je i dobrý, zajímá se o welfare koně :)
KatyQ: Jsem jediná, komu celý způsob nasedlání (i bez dětského sedýlka - to už je jen třešnička na dortu) na těch fotkách příjde děsivý ?
Nejste. Ta těžší část nákladu je hodně, hodně vzadu. Tím bych začala a myslím, že to úplně stačí.
Aspoň vidíte, jak jsou koně úžasná stvoření a co všechno nám odpustí.
chvd: To je na tech forech dokola uz 20 let.
Misto, aby se lidi zajimali o tema, zajimaji se o to, kdo je kdo ci co, jestli nahodou nepouziva nevhodny nick(anonymni kuprikladu), jestli si tajne nemysli to ci ono .... vzdy to bylo zabavne tyhle pavlace.
Ne. Nesouhlas.
Radši budu diskutovat s někým, o kom vím, že je jeden a má protinázor a i když virtuálně, za ten svůj názor se nestydí, než aby mě tady za můj názor napadal nějaký noname, kterému nedokáže ani bez registrace používat pravidelěn jeden konkrétní nick.
Pěkný den.
Kůň musí mít hlavně kvalitní ustájení, kde bude moci trávit co nejvíce času venku )i když je boxovaný), druhým měřítkem je pak temperament koně. Jsou koně, kteří i na ustájení 24/7, které je podněcuje k neustále migraci po výběhu, potřebují pravidelně a dost dělat, aby byli pod sedlem příjemní a spolehlivý. Ale obecně se zkušeností prokazuje, že nadpoloviční většina koní je v takovém ustájení spokojena a bez práce to zvládnou.
Nicméně kůň je prostě zvíře prostoru a není pro jeho fyziologii dobré, aby většinu dne stál na značce, i když bude dělat dvě tři hodiny denně. Zajistit prostor, kd bude moci alespoň část dne popocházet, je naprosto bazální.
Třetí parametr je záživnost koně, tzn. koně se sklonem k obezitě/laminitidě třeba ke svému štěstí ani tolik člověka nepotřebují, ale pro vlastní zdraví je velmi žádoucí, aby dělali dostatečně, když je chcete udržet ve zdraví.
A v neposlední řadě je potřeba zmínit, že někteří koně jsou z různých důvodů na svém majiteli zavislí, i když jsou ve stádě, a kontakt se svým člověkem velmi vítají a jsou bez něj nešťastní. Takových koní je ale podstatná menšina.
Tolik asi v krátkosti, asi mě doplní ostatní, je to velmi, VELMI komplexní dotaz a nelze na něj odpovědět jednoduše. Sama musíte vědět, co je pro vašeho koně vhodné.
Buggyra: Tady se přezdívky smějí opakovat, na iF bylo zakázané použít jednu přezdívku dvakrát. Tady to u neregistrů zřejmě jde (tam se to hlídalo podle mailů). Takže až tohle forum začne být populární, bude tu pěkný anonymní šrumec :-)
Proto se z této větve diskuze začíná stávat fakt žumpa :)
Já jsem se ještě ráda tu a tam popřela s Assil a někdy jsem se i něco dozvěděla, ale dneškem jsem se utvrdila v tom, že zde už není co pohledávat....Anonymní na 100 způsobů je fakt psycho :D
Všimli jste si, že tady v této diskuzi figuruje největší počet anonymů? To nebylo ani na IF.
Asi je to ot, ale už jen z těch pár sekund mám za to, že je to úžasně hodné a trpělivé zvíře :))
HP: Pokud to napíšu hnusně, tak v dojezdové vzdálenosti mám jen 2 stáje, kde se dá něco naučit (mj. i ten můj obyčejný školní kůň má výkonnost L). A v té první stáji (hodně známá a často doporučovaná) oddíloví koně chodí 4x denně. S tím jako platící klient nic neudělám a vadí se mi to hodně, takže jezdím v té druhé stáji, která je rodinná. Ale reál není ideál a dost věcí bych si dovedla přestavit jinak.
Jak píšu výš, širší sedlo samozřejmě koupit můžu, ale majitel se na to moc netvářil. Každopádně si mě vyslechl a shodli jsme na tom, že by se to řešit mělo, takže je to (snad!) v pořadí.
Myslím, že Vás tady nikdo nechtěl sepsout, ale spíš abyste pochopila veškeré souvislosti.
A bez videa Vám asi těžko poradíme víc.
Je jasné, že když kůň není Váš, tak toho moc nezmůžete, rozhoduje stejně nakonec majitel. Ale pravda je taková, že sedící cajky jsou základ a ovlivňuje to mnohé.
Jestli kůň má vychozeno L nebo ne,je irelevantní, když si s ním alespoň zatím nesednete v základu.
HP: Tohle je samozřejmě problematický bod (sedlo je mě ok, ale koni úzké), jenže kůň není můj a bohužel to nefunguje tak, že bych to s trenérem na rovinu probrala a třeba i nové sedlo zaplatila (je tam trocha ješitnosti a hrdosti z jeho strany; vyzkoušeno za mnoha různých situací). Stáj měnit nechci, hledala jsem dlouho a kůň i trenér mi jinak velmi vyhovují. Takže občas utrousím nějakou poznámku a dost věcí se hýbe k lepšímu, ale prostě to trvá.
Jenže to úzké sedlo může přiživovat nepohodlný chod koně. To je snad ještě horšípro pohyb koně, než sedlo širší.
Špatně padnoucí sedlo je průšvih v mnoha směrech, především čím větší je zátěž.
Jesie: Můj favorit je Karačájevský kůň,ale to vím,že nemám šanci v tomto životě :)
Pak appaloosa je moje srdcovka :)
proč ne Karačájevský? Vždyť u nás chov je...svho času i za solidní peníze, ale pravda, total syrový kůň.
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 19.06.2023, 12:46:20
:D tak zhruba takto jsem se stravovala já, vč. těch cigaret :D
To je Vaše dcera? Malá kočka :)