Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 28.08.2023, 09:29:23
U nás jedou zase ve velkém čeští fousci. Takže vím, o čem mluvíte.
A okrajově se v té myslivecké společnosti pohybuji, naštěstí ta moje bublina jsou rozumní psovodi a ti psi jsou vyrovnaní. Ale chce to buď hromadu hromadu práce vedle civilního života anebo tomu prostě celkově přizpůsobit život.
Mně se třeba ohaři děsně líbí, ale nechtěla bych to, právě z výše uvedených důvodů….potřebuji zvíře s nadhledem, které se mi dokáže přizpůsobit, když prostě nemůžu.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 28.08.2023, 07:43:35
Jsou výjimky potvrzující pravidlo a když už si jako nezkušení takhle naloží, tak to vezmou jako výzvu a zamakají….především na sobě, a pak na vztahu se psem.
Ale takových je bohužel málo. Pak vidíte ohaře na metrovém vodítku, věčně peskované, s nemožností si čuchnout ani k cizímu psovi…ba co víc, nevyběhané a nezaměstnané, a to je pro toho psa daleko horší.
Jediná výhoda toho všeho je, že pes i přes tohle všechno svého pána miluje a maximálně vám zdemoluje byt…kůň například odpoví silou, která vás může stát i zdraví.
Mírně popokročlý-zvládne terén ve všech chodech na spolehlivém koni s doporovodem.
Pokročilý-zvladne provozně sám odjezdit různé typy koní venku i na jízdárně bezpečně pro sebe i koně, včetně stresových faktorů, dokáže samostatně řešit krizové situace.
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 27.08.2023, 12:32:14
Chytáte mně za slovo , víte , jak to mmyslím.
Ale děkuji za upřesnění mé myšlenky.
Jinak ještě jste se ptala na lovecký pud - u 99,9 % psů je lovecký pud o výchově.
Tzn. nejedná se často o problematické psi, ale o zvířata, se kterými se napravuje tak, jak by mělo.
Proč si to myslím: jsem z rodiny, kde je pár jedinců myslivci každým coulem. Každý má ohaře z pracovní linie, ani jeden nezdrhá za zvěří. Prostě jsou vhodně vedeni.
Odpověď na příspěvek uživatele h z 27.08.2023, 10:16:04
Stále mi dle vašich reakcí přijde, že netušíte, co to lovecký pes znamená.
Řada loveckých plemen kromě x kilometrových túr potřebuje i mentální práci.
Hledejte psa, který s vámi ujde ty kilometry, a zároveň mu nehrábne, když budete tejden ležet s horečkou v posteli.
A pokud si stále stojíte za psem řekněme typu ohař, tak se jděte podívat hlavně k někomu, kdo tyhle psy zná, například na lovecké zkoušky, ne jen třeba za chovatelem, který je jednostranně zatížen.
Mimochodem jak už jsme uvedla, labrador je také lovecký pes a stále k lovu využívaný i u nás….jenže už má i svoji “společenskou” podobu, která je mírnější než jeho lovecká verze.
Pokud váháte mezi retrívry a ohaři a nemáte představu o tom, jak moc akční ohař je, sahněte po labardorovi (s PP kvůli častým nemocem).
Je to kompromis mezi velkými psy, je to krásný pes a celkem dobře cvičitelný….sice původně lovecký, ale zároveň používaný třeba na canisterapii, čili přátelské plemeno.
Radím víc vybírat rozumem než srdcem, pokud tak zkušení nejste.
Kůň je na chov velmi náročné zvíře. OPRAVDU. I když nejezdíte. A před jeho pořízením je potřeba alespoň rámcově vědět, kolik činností, jakých, kolik času a peněz je potřeba.
Takže Vy si prosím žádného koně nekupujte, pokud nejste troll.
I na auto musí mít člověk minimálně řidičák, než si stroj pořídí. A s koněm je to horší.
To s tím nízkým chodem není až tak úplně pravda. Třeba původový slezský norik má celkem vysokou akci nohou, a to obzvlášť v klusu, ale samozřejmě ne takovou, jako kladrubák. Mají naopak velmi pohodlný prostorný klus i cval, jelikož jsou to rozložití koně a dělá to velmi dobře třebas páteři. Zároveň to jsou velmi pohybliví koně, pokud tato jejich schopnost není zanedbána.
Pokud kupovat chlaďase, tak bych se s ohledem na povahu a zdraví vyhnula křižovatkám úplně. Zaprvé je tenhle typ koně šlechtěn k tomu, aby částečně přemýšlel sám, takže je nutné, aby se projevovala i ochota vyhovět. Dále jsou begani velmi často moc brzo obsedáni, ale co je horší, neúměrně zatěžováni, protože jsou prostě velcí. Další věc je, že když je zapřena práce v lese v minulosti, můžete kupovat koně, který vás bude do budoucna stát hromadu peněz na léčebných výlohách. Nehledě na to, že řada kočích v lese zachází se svými koňmi velmi tvrdě, což se propíše do povahy. No a pak vrizené vady jako muchařina, PSSM atd. To prostě nechcete. Za mně pro begana jen do prověřeného chovu, kde znáte jakž takž historii.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 23.08.2023, 13:18:03
Jo, ale osobně musím podotknout, že tam, kde jsem byla já, tak se chlastalo a chlastá zodpovědně, nikdo nikoho neohrožuje a práce nestojí.
V mém oboru vládne pijácká čest 🙂
Já pracovala na univerzitě, ve státní správě i ve firmě do 200 pracovníků…chlastalo se všude, jak píše Assil 😀
Praha
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 23.08.2023, 11:48:50
Jasně, ale ten Převalák bude pravděpodobně jediný mongolský plemeno, který tady potkáte 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 23.08.2023, 10:59:12
Jojo, v Zoo Troja.
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 23.08.2023, 10:28:10
díky 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 23.08.2023, 10:30:36
ad čůrání: to není jen pro cizince 😀 to je i pro nás…ale tak máte to v každým druhým českým filmu vzniklém po převratu, tak co od čecháčka chcete 😀
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 23.08.2023, 10:14:23
V řadě zemí a hlavně evropských měst je pití na ulici zakázáno. To ale neznamená, že to nedoženou jinde ve skrytu 🙂
další věcí je, že my tyto zóny máme taky, ale když to někdo porušuje, tak to prostě policajti nevymáhají, aby se tam prostě nechlastalo…to je jako se vším.
Krásný příklad toho je teď Sněžka. Poláci jsou sice prý daleko větší prudiči, než Češi, ale jejich stráž přírody může dle zákona být i ozbrojená a mít želízka, takže nedržkujou a když tam stráž přírody přijde, tak i když dělají prasárnu, tak se stáhnou.
Naše stráž přírody má v ruce max. bloček na pokuty a ještě kolikrát tu pokutu ani nedá. Dokonce se už párkrát stalo, že stráž přírody neukázněný návštěvník napadnul. Tak pak to tady má fungovat.
Halt na Slovany - a Čechy obzvlášť - platí jen cukr a bič, to chování se dle vlastních, byť nesmyslných pravidel tak daleko, jak jen to jde, máme prostě v DNA.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 23.08.2023, 09:32:44
Máte pravdu. Ty koalice jsou k pozvracení. A i jsem chtěla jako nejmenší zlo chtít volit ODS, tak to prostě nešlo, když tam vedle Fialy zářila ta hvězda jasná z jedný strany a prospěchář Jurečka z druhý strany.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 23.08.2023, 09:59:36
Na tohle pozor, tohle cizince překvapuje proto, že ve většině států je alkohol v hospodě megadrahý, a tak se načnou doma, kde se i najedí, a pak jdou ven a tam se dorazej.
Spíš je překvapuje, že tady se každej od A do Z zežere v tý hospodě. Halt je to levný.
Nikde jsem nezažila tolik vožralých do mrtva za jeden večer, jako v zahraničí, nebo cizince u nás. To Češi opravdu pijí s mírou.
Nejhorší jsem to zaznamenala v Estonsku, kde jsem i nějakou dobu žila.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 23.08.2023, 09:51:26
díky!
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 23.08.2023, 09:46:41
Nojo. Ony ty prostředky bývají bohužel různé no….a pokud je to po dobrým, tak čest výjimkám.