Aktuálně: 3 734 inzerátů210 891 diskuzních příspěvků18 259 uživatelů

Příspěvky uživatele

JanaJanaJanaJana

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 05.09.2023, 10:30:52 xxx.xxx.27.179
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 05.09.2023, 10:12:22

Profesor Okarma (Polsko) v jedné ze svých studií doložil, že vlk pomáhá snižovat stavy  spárkaté s pozitivním dopadem na krajinu jen do určité hustoty  této zvěře v krajině. Pak plní spíš sanitární funkci, což je ale samozřejmě také velice prospěšné. Čili v našich podmínkách vlk nic znatelně nesníží.

Jinak já teda jako fanoušek lokálních potravin teda zemědělce ve svém okolí chci. To prostě není jen zájmový chov. A jestliže je tento stát nedokáže kvalitně podpořit a zvýhodnit oproti šmejdskému zboží zvenčí, tak bohužel tito lidé musí hákovat ještě jinde.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 05.09.2023, 10:04:30 xxx.xxx.27.179
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 05.09.2023, 10:01:09

Fajn, hlavní je, že jste to pochopila, že je to přeřek. Samozřejmě pasení v létě probíhá v noci.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 05.09.2023, 10:03:35 xxx.xxx.27.179
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 05.09.2023, 09:58:55

Protože aby ten odstřel fungoval, tak se musí střelit buď problematický jedinec-samotář anebo nějaký podřízený člen a nestřelit alfu. Jelikož tím se rozpadne smečka, mladé vlky nebude nikdo učit lovit a půjdou za jednodušší kořistí do lidských sídel. Když střelíte mladého vlka v rámci problematické smečky, tak máte třeba na půl roku od konkrétní skupiny pokoj.
Krom toho my nejsme ve fázi, aby tady byl plánován odstřel, taková situace je zatím jenom na Broumovsku a tam je to celkově složité ze všech stran.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 05.09.2023, 09:52:52 xxx.xxx.27.179

Doporučuji jógu. Opravdu. Je to výborné kompenzační cvičení, lze dělat kdekoliv, nestojí majlant a posílí i ducha.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 05.09.2023, 09:50:25 xxx.xxx.27.179
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 05.09.2023, 09:43:50

Ono bude úplně stačit, že někomu na procházce skočej po pejskovi, který se zaběhne do roští….a to mírumilovná veřejnost otočí.

Osobně jsem pro plnou ochranu vlka s případným odstřelem problematického jedince, jak je to teď a myslím, že by to bylo i možné, ale nesouhlasím s tím žalostným řešením podpory farmářů.
Podpora farmářů by měla být účinnější a konstruktivnější a následně náhrady vyplácet těm, kteří se podle toho zařídí.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 05.09.2023, 09:40:50 xxx.xxx.27.179
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 05.09.2023, 09:36:30

Nehledě na to, že i když kolem ovcí bylo lidí hodně, nebylo tolik lidí v krajině prostorově. Vlci prostě měli tisíce hektarů lesů pro sebe a do vesnic nelezli, jelikož věděli, že se tam střílí. Na dnešní přítomnost člověka v rámci české republiky VŠUDE otupí naprosto všechny druhy + ta zvířata vědí, že jim od lidí nic nehrozí, jelikož se prostě na 95 % nestřílí. To je celé.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 05.09.2023, 09:35:43 xxx.xxx.27.179
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 05.09.2023, 09:31:23

Jo, jenže teď mají drobní zemědělci častokrát i civilní zaměstnání a nemají čas být pasáčky. A přes léto se ovce napasou především v zimě, kdy chodí vlci. Zahnat ovce do košárů znamená zvýšené náklady na seno, což těm zemědělcům nikdo neproplatí.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 05.09.2023, 09:12:50 xxx.xxx.27.179

Jenže jak už tu někdo napsal, oni ti chovatelé v nemalém procentě případů fakt na to zabezpečení nemají 🙂 postavit kvalitní plot něco stojí a v systému dotací nefunguje předfinancování, do toho třeba hypotéka, dluh na zemědělskou techniku...a berte si k tomu ještě dluh na plot, když v tomhle státě dělat zemědělství v malém je šul-nul. A můžeme být rádi, že to vůbec ještě někdo dělá. A tohle už málokdo zmiňuje a málo se to ví.

Ale tohle není ani tak problematika vlků, jako české povahy. Pořád chceme něco zavádět, ale řešení je jen povrchové a naprosto nekoncepční. Třeba jako cyklopruhy v Praze. Prostě od voleb k volbám.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 04.09.2023, 14:24:46 xxx.xxx.27.179

Když nebudou ovce v krajině, tak se ztratí to úplně úžasný a vzácný alplínský bezlesí, který chodíme obdivovat do Krkonoš a do Jeseníků, zmizí řada vzácných xerotermních trávníků, které jsou obdivujeme třeba v Českém krase, taky vymizí řada entomologicky významných ploch. Také pořád vykládáme, jak potřebujeme malé zemědělce a producenty lokálních potravin, jelikož ty bývají kvalitní 😀

Ne, tohle tak není. Krajina vypásat potřebuje, pokud ji chceme zachovat takovou, jak jsme na ni zvyklý. 

Ona totiž ochrana přírody je strašně komplexní obor a bohužel si dneska každý myslí, že si někde přečte jednu knihu a potká pár zelených mozků a už má jasno. Ne, není to tak. Aby člověk v tomto oboru byl opravdu dobrý a byl schopen vyvozovat kvalitní závěr musí to pár let studovat  a pak se hooodně učit. A být často venku. Anebo být neustále venku a studovat ještě víc. Jde to i bez VŠ, ale to člověk musí být opravdu zapálenej a s tou krajinou žít. A to paradoxně umí kdejakej sedlák líp než ochranář teoretik.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 04.09.2023, 08:48:45 xxx.xxx.27.179

Naučila jsem ho povel u nohy u obou mých nohou a pak jsem ho postupně naučila nebát se kola. Pak jsem naučila, že na kole je u nohy z pravé strany, aby byl pes chráněný a nevybočil.

I tak ho mám ale za takovéto situace na vodítku, které volně držím v ruce a nikam nepřivazuji! aby mně nikam nemohl v krizové situaci stáhnout. I když pes povel umí i na volno, přeci jen ho má víc pod kontrolou, pořád je to zvíře.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 04.09.2023, 08:37:53 xxx.xxx.27.179
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 04.09.2023, 08:01:51

Jenže většina psů vydrží nečůrat přes pracovní dobu proto, že spí. Tenhle pes bude aktivní, jelikož se i přes invaliditu paní doma bude něco dít, předpokládám, že není ležák a dojde si alespoň na záchod.

A starší pes zbyklý na venčení by mohl trpět.

Ten york je na plínu dost často učen už od chovatele. Tam by se nejednalo o žádnou stresující změnu režimu….jen by ten pes měl tu zásadní vadu, že by prostě neměl v hlavě rozděleno, kde se vydělává, ale to už nám uživatelsky může být jedno.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 03.09.2023, 23:14:08 xxx:xxx.9cea:e5c8

Jinak jsem si i přes svůj přísný příspěvek vzpomněla, že jedna známá kdysi měla yorkšíry a bšlo nauceni na podložku. Plus jednou denně prochajda , aby se protáhli. Nevypadali , že by nějak trpěli.

Takže možná takto.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 31.08.2023, 17:19:43 xxx.xxx.27.179
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 31.08.2023, 17:06:25

Jojo, já taky, když jsem šla celý den v nepadnoucích kanadách. 

Proto jsem uvedla lodičky na přeběhnutí z práce domů.

Prostě to ten beránek MŮŽE ztlumit, ale ne to vyřešit a ano, samozřejmě může uškodit taktéž, když se situace neřeší včas.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 31.08.2023, 17:03:47 xxx.xxx.27.179
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 31.08.2023, 17:00:39

Jenže ta ponožka Vám případně odsaje do jisté míry pot a k sedření nohy dojde o píď později než když budete mít zpocenou nepadnoucí botu na holé kůži.

Nebo třeba já když tuhle měla kožené baleríny, které mne dřely na patě, tak jsem to dočasně vyřešila náplastí nebo ponožkou v inkriminovaném místě, abych alespoň došla domů. Pokud bych neměla tohle výstélku, tak se mi ta kůže v tu ránu rozedře na krev.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 31.08.2023, 14:56:56 xxx.xxx.27.179
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 31.08.2023, 14:03:36

Jde spíš o to, že to snižuje diskomfort v prvopočátcích problému.

Já měla názor jako Vy. Ale ráda ho změním, když mě někdo přesvědčí. A Magda je kapacita, ví, co dělá.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 31.08.2023, 09:32:19 xxx.xxx.27.179
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 31.08.2023, 08:27:44

No…..mně Magda Frantlová, což už je v Čechách sedlářský pojem, řekla, že raději jezdí s beránkem než bez, i když je sedlo padnoucí, jelikož je fajn mít něco tlumícícho + když sedlo po nějaké době přestane sedět a než se na to přijde, je lepší ho mít vypodložené. 
Takže mně doporučila nechat sedlo napasovat na tvar koňských zad + beránek a funguje to skvěle.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 31.08.2023, 09:12:42 xxx.xxx.27.179
Odpověď na příspěvek uživatele Mi z 30.08.2023, 19:18:25

Ono se taky nesmí zapomínat, že vlk není hlupák  a když už jde pytlačit, tak nepůjde na zvíře, které se dokáže bránit. 

Což koza je spíš než ovce, už jen kvůli rohům.

Na Muráňské planině mají rezervaci se švištěma s totálně nízkou ohradou. Aby to tam nevysbírali lišky a vlci, tak tam mezi ně pustili stádo oslíků…a světe, div se, těm se nic neděje i přes nízký plot.

A proto tvrdím, že tahle problematika je tak komplexní, že nad ní nelze dělat rychlé závěry. A člověk opravdu musí chodit do terénu a mezi lidi a ne jen v jedné oblasti, aby pochopil.
Ono totiž třeba už chování vlků u nás a na Slovensku s evelice liší. Na Slovensku musíte vědět, kde jsou vlčí stezky, pokud je chcete stopovat. U nás vlci využívají běžné hospodářské lesní stezky a jejich bobky najdete například velmi často na křižovatkách těchto cest. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 30.08.2023, 15:01:27 xxx.xxx.175.41
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 30.08.2023, 14:28:51

Jojo, řešení se najde pro každého, jen to má malinkatý zádrhel v tom, že to optimální řešení velmi často něco stojí, stát to nezaplatí, jelikož dotace podporují vzorec, který na řadě míst prostě není funkční (a dost často nemožný kvůli migračním bariérám - CHKO), tím pádem to zvýší náklady na chov již tak v Čechách podhodnocenému zemědělci.

Tím nekopu za samotné zemědělce, osobně jsem ideálně pro žádný odstřel nebo pro dobře zvážený u problematické smečky + nastavit optimální řešení pro zemědělce. Ale to je tak nějak ryze české nesnažit se alespoň trochu pochopit i tu opačnou stranu. Já Vám to samozřejmě nezazlívám, jen to prostě dělá minimálně větší polovina české populace.

Jinak přeji hezký den, vše v dobrém 🙂

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 30.08.2023, 12:20:47 xxx.xxx.175.41
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 30.08.2023, 12:00:46

Zapomněla jste uvést oblast, kde tato chovatelka žije.
Jinak já veškerou problematiku střetů vlků a farmářů uváděla myslím ještě na ifauně těsně před jejím zrušením….nebo zde nějak po přestěhování na tento web. Na tuhle problematiku jsme dělala výzkum a bohužel jsem ho z mnoha důvodů nedokončila. Ta problematika je daleko složitější než abyste ji takhle šmahem vyřešila na základě návštěvy jednoho člověka.

Protože na Broumovsku je JIŽ situace fakt jiná než třeba v Kruškách, kde také mimo jiné není CHKO, což hraje také dost velkou roli.

A jinak jsem také pro vlky, ale tohle dokud si nezkusíte sama na vlastní kůži, tak prostě nevíte.