Dobrý den, chtěla bych se zeptat.Po dvou letech začala jedna ovce na mě narážet.Vzdycky přišla,pohladila jsem ji.Nedavno jsem byla v ohradě, přišla,a začala do mě narážet.🤷
Nedáváte jí občas nějakou tu “chuťovku” třeba kousek tvrdého pečiva ? pokud se na něco naučí může se toho potom důrazně dožadovat.😏ML.
V určité fázi laktace je ovčí mlíko i nasládlé, ovšem díky vysokému obsahu tuku (má více tuku než kravské, o kozím nemluvě) je nevhodné k pití, naopak velice vhodné na výrobu sýrů, je také vhodné kupříkladu k výrobě zmrzliny, a které je lepší ? “jak pro koho” každý má jiné chutě.😊ML.
Jednou jsme ho takhle na zkoušku dali dceři když byla malá do lahvičky večer před spaním, vypila ji na ex potom zakoulela očkama a v tu ránu jsme měli podlahu v kuchyni plnou “jogurtu”.
pletou se vám kompetence. svs řeší jen veterinární zákon a zákon na ochranu zvířat proti týrání. registrace ovcí je věc zákonu o šlechtění a plemenitbě
svs nemůže v tomhle směru nic, stejně jako neřeší třeba nedaněný cigarety.
No dobře ale pokud chce SVS dohledávat nějaké nákazy prostřednictvím evidence neměla by se náhodou taky snažit aby to celé bylo funkční ? Nebo pro nákazy taky nemá “kompetence” tenhle přístup “nehas co tě nepálí” a že různé úřady spolu nespolupracují (plemenářská inspekce + SVS) mi připadá tak “český” potom se tu jen každý diví že tady nic nefunguje když si přitom každý “hrabe” na svým písečku, bohužel tahle “nespolupráce” začíná už ve škole.🐁ML.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.07.2023, 08:17:01
Má jít o přístroj který horninu mechanicky vůbec nevrtá ale odpařuje ji, 20Km hluboká díra by s tímto zařízením měla být údajně hotová (vypálená) za měsíc a v té hloubce předpokládají teplotu cca 500°C pokud se to podaří bylo by to na Nobelovku, držím jim všechny palce .👍ML.
Taky asi bude záležet. kde ovis bydlí. Co vím, tak třeba lesnížínka si neustále stěžuje, že prší všude, jenom ne u nich.🙂
A taky nevíme, v jakých podmínkách pán ty ovce měl a jak se o ně staral.
No jasně nevíme nikdo jak se staral, takže tu jen uvádím co mi říkal, ale problémy určitě měl jinak by se jich jen tak nezbavoval, a samozřejmě taky nevím kde ovis bydlí, jen tak sám předpokládám že na poušti to asi nebude, ovšem mohu se samozřejmě mýlit žádnej děd vševěd určitě nejsem 😉ML.
To mé foto je ze ZOO Zlín, kde je mají a moc se mi tam líbily. Asi by bylo dibré se zeptat i tam jak zvládají naše podnebí.
Jo nejlepší bude se zeptat tam kde je už chovají, jen se nejdřív ptejte a až potom jim říkejte že je chcete od nich koupit, ne obráceně aby odpověď nebyla náhodou ovlivněna “snahou prodat”.🙂ML.
mě jako veterináře registrace ovcí vůbec nepálí, to je problém vás jako chovatele, ne můj.
No jak se zdá neregistrovaná zvířata nepálí ani veterináře z SVS kterým měla především sloužit k lokalizaci nákaz, pokud ji tedy SVS nechce “jak se jeví” dle její dosavadní aktivity ohledně registrace k tomuto účelu využívat tak se znovu ptám proč ji jako chovatelé máme vůbec dělat ? Dokud nejsou registrována všechna zvířata postrádá to celé smysl, přecež kdyby SVS chtěla aby všechna zvířata registrována byla mohla by dávno (od roku 2005) ze své funkce “delegovat” oznamovací povinnost kde jsou taková zvířata na všechny veterináře v republice a tím by se postupně registrovalo všechno, a potom by registrace začala mít z hlediska nákaz svůj smysl. 🙄ML.
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 11.07.2023, 00:20:20
No jo jenže pokud tu stále jsou “mraky” neregistrovaných zvířat v neregistrovaných chovech je úplně iluzorní se domnívat že by se v tom snad dala nějaká nákaza zpětně dohledat a tím celá ta evidence postrádá smyslu.🐁ML.
Jehněčí a ovčí maso trpí u veřejnosti na celou řadu zbytečných předsudků, ale má samozřejmě svoji vůni ostatně jako každé jiné maso z ostatních zvířat, ovšem jsou u něj kupodivu také “obrovské” rozdíly v chuti jednotlivých ovčích plemen, některá nejím ani já, specifickou vůni má na svědomí především lůj. ale pokud si s tím dá člověk trošku práce dá se očistit protože je na povrchu masa, vzpomínám si na jednu historku kdy u nás známí jedli guláš z ovce a mysleli si že je to z hovězího a když jsem kamarádovu přítelkyni upozornil že je to ovce tak přestala okamžitě jíst a už se toho nedotkla protože “ovce přece nejím protože mi nechutnají” i když ještě před minutou měla boule za ušima jak jí šmakovalo, kdybych tenkrát držel “tlapku” tak to zblajzla jako nic. Někdo zase nejí ryby, nebo raky, šneky, ústřice, nebo drůbež “protože má kosti” to pro nás co jsme od mala prostě museli jíst úplně všechno je zkrátka mimo naše chápání.🙂ML.
No jenže u nás má být podle zákona od roku 2005 registrovaný každý chov a každé zvíře, zvířata můžete sice označit do 6 měsíců od narození ale to jen pokud neopustí hospodářství kde se narodila , hospodářství můžou opustit pouze označená registrovaná zvířata, takže pokud se zde i v roce 2023 stále vyskytují neoznačená zvířata v neregistrovaných hospodářstvích jasně to dokazuje že celá centrální evidence je na dvě věci. 🐁ML.
No já bych si to ještě rozmyslel tahle původem “pouštní” zvířata mají problém se zdejším vlhkým podnebím a trpí dost na paznehty, mluvil jsem s pánem který chová ovce “Dorper” taky původem ze suchých oblastí a ten si na to hodně stěžoval a chtěl se jich dokonce kvůli tomu zbavit.🐁ML.
Jj, a copak máme jako jeden z negativních následků? Oteplování atmosféry. 🤣
Moc tomu nevěřím, to bude stejná bouda jako ty český baterky.
Oteplování atmosféry z čeho ? ve rtu se z vody vytvoří pára která svou energii předá turbíně která přes generátor vyrobí elektřinu ochlazená pára (voda) se recykluje stále dokola, teď stačí jen “umět” vyhloubit dostatečně hluboký vrt 🙂ML.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 06.07.2023, 08:30:26
Jestli ten šakal dokáže vytlačit i vlky tak sem s nima, jinak liška k nám chodí přímo doprostřed stáda honit myši ovcí si nevšímá jehně sežere jedině když najde nějaké uhynulé .🐁ML.
Každá ovce a koza starší než 6 měsíců a pokud opouští hospodářství kde se narodila tak v momentě transferu musí být registrovaná v centrální evidenci zvířat ale to platí již od roku 2005 ! takže pokud se dnes stále dá pořídit zvíře bez registrace názorně to demonstruje že je celá evidence kterou vedeme k ničemu protože pokud vznikne někde nějaká nákaza zpětně kvůli neregistrovaným zvířatům veterinární správa nedohledá (ohnisko) zhola nic, což byl přitom důvod zavedení registrace všech zvířat 🐁ML.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 05.07.2023, 16:06:38
Ne beraní maso opravdu nesmrdí , beran není jako kozel (u toho to je síla), beránci se kastrují kvůli tomu aby neoskočili ovce a mohli být s nimi dohromady, i když je lepší to nedělat protože potom zbytečně lojovatí lepší je je oddělit.🐁ML.