Aktuálně: 3 167 inzerátů222 429 diskuzních příspěvků18 380 uživatelů

Příspěvky uživatele

kometa

kometa
kometa 08.07.2023, 15:01:17 xxx.xxx.147.163
biaca:

Habešská kočka je jedna z nejinteligentnější koček, má nádherný gliter v kožíšku a méně pelichá. 

Nevýhoda u habešek je ta, že potřebuje vertikální a horizontální prostory - ráda šplhá a vyskočí velmi vysoko. Rozhodně je akčnější. A důslednou výchovu. 

Chovat uvnitř jistě jde, já chovám své bengály na 40m2, ale prostor mám uzpůsobený k jejich chovu a zajišťuji jim dostatek vyžití, pokud jste schopna toto poskytnout jistě není problém chovat doma. 

Navíc některé kočky ani z vlastní zkušenosti ven nechtějí. 

A opravdu jsou ty kočky nádherné taková modrá habeška je úplný klenot, ale zajistit, veškeré podmínky je náročné. Také bych jednu chtěla, ale bohužel nejsem schopna zajistit dostatečné podmínky pro její život. 

Prosím, kočky, stejně jako ostatní savci, línají. Pelichají ptáci.

kometa
kometa 08.07.2023, 14:59:28 xxx.xxx.147.163
Leithian:

Mám 2m plot s podezdivkou, slepice zdrobneleho plemene čili podstatně menší jak kočka.. Pro info. Kuny ani lišky tu nejsou, jak krouží něco ve vzduchu kohout je zažene. A bohužel když je kocka jebnuta jde i na dospelou slepici. Chovatelka od které je mam může vyprávět. Permanentne u nich na statku na samotě někdo vyhodi krabici s kotatama. Nechavali je bejt. Kocky se odmenujou tim ze vyvrazdujou kurata, kachnata a na indicky bezce dospely si taky troufnou. Jedinej výběh kterej je v cajku je ten s brahmankama a kohoutem co se svými 6kily jde i proti doze. Takže všude za draho buduje voliery kocky se chytaj do sklopce a pak papá… A ano při utoku na kachnata sem byla zrovna i ja kdyz sem tam byla pro slepky. Psina co

Jenže to je problém nezodpovědných majitelů, vyhazujících koťata. Takových jsme ve stáji měli hafo. Už jsem jako chvd, že?

kometa
kometa 08.07.2023, 12:42:47 xxx.xxx.147.163
JanaJanaJanaJana:

Dobrý den, děkuji velmi za reakci. 

Měla jsem několik trenérů , chvíli jsem pracovala i sama, nejlepší je teď ten poslední , v indispozici. Práce s koněm trvala abnormálně dlouho, nespěchala jsem.

Kůň je sedmiletý. Jiné udidlo jsem myslela spíš kvůli případnému diskomfortu ,prostě jestli 16 mm není moc tlusté…má hlavu jak kýbl, ale když mu tam narvu jablko menší velikosti, nezvládne ho sežvýkat najednou…a to bezudidlo mu vyhovovalo.

Čili myslíte i začít více jezdit na otěži? Ten terén dle Vašich rad mám též v plánu.

Já udidla vlastně nikdy neměřila, brala jsem to pocitově a konzultovala s trenérem. Spíš jsme řešili délku a kolika lomené.

Více jezdit na otěži - nemyslím koně rolovat, ale já jezdila vždycky spíš drezuru (byť na rekreační úrovni) a vím, že od určité fáze výcviku nedosáhnu bez otěže toho správného podsazení. 

Ale jak jsem psala, s begany nemám zkušenosti. I když kamarádky ST kobyla jako poloviční began vypadá 🙂 (je po Fruheshovi). Občas si z ní na soustředěních i utahovali, protože v konkurenci dlouhonohých a dlouhokrkých koní vypadala, že jdou rozvážet uhlí, ale uměla a umí.

Jo a kamarádka sama trénuje a pořádá soustředění. Jenom námět.

kometa
kometa 08.07.2023, 12:27:38 xxx.xxx.147.163
Horsana:

Film neviem, ale kniha a aj ďalšie od Kariku - to je des a hrôza, ktorá vás vtiahne a budete sa fakt báť…kniha Strach…to sa bojím aj otvoriť, neviem, či som ju aj nevyhodila, brrr, Karika ten strach rozhodne umí.

Děkuji za inspiraci. Dostala jsem k narozeninám poukázku do knihkupectví Dobrovský, tak to hned v pondělí vyzkouším. Doma v bezpečí se bojím ráda.

kometa
kometa 08.07.2023, 12:17:28 xxx.xxx.147.163

Proč nejdřív nezkusíte strejdu Gůgla nebo tetu Wiki?

Tak byste zjistila, že může (a vlastně i vesměs je) v bytě. Ale je to kočka veeelmi temperamentní a pokud jí nenabídnete zábavu, udělá vám z bytu kůlničku na dříví.

Což teda zvládne i obyč kočka domácí.🙂

kometa
kometa 08.07.2023, 12:10:36 xxx.xxx.147.163
kocoura219:

Ač jsem kočičkář, souhlasím s Leithian. U všech zvířat lze, jen u koček nelze. Zvláštní. A nebavím se o kočkách, co jsou u stájí, kravínů atd. To beru. Ale na vesnici je většinou kočka u každého baráku, o kterou se ale “majitel” příliš nestará, spíš ji jen tak přikrmuje a jinak je mu fuk. Jsem proti tomuto z principu, jak kvůli kočkám samotným, tak kvůli jiným zvířatům, které teoreticky ohrožují, případně jiným škodám, které mohou napáchat. Ano, dřív to bývalo normální, vždy se to tak dělalo… nemyslím si, že vše co se dřív “nějak dělalo”, je nutně správně. 

A tak to se shodneme. U stájí je volně se pohybující kočka v pořádku. Nestarající se majitel mi taky vadí. Jakýkoliv.

kometa
kometa 08.07.2023, 12:03:06 xxx.xxx.147.163
JanaJanaJanaJana:

Ahoj, mám odborný dotaz.

Obsedla jsem si a přijezdila svého chlaďase cca 2 roky zpět, řekněme samo-dómo. Samozřejmě se spoustou chyb, kůň se samozřejmě valí po předku, ale chvíli jsem měla dobrou trenérku a úplně mi to nezdrbala, je to prostě cesta. Kůň mi alespoň chodil hezky uvolněný.

Mým cílem bylo jezdit bezdudilově. Kůň byl zvyklý na stihlo 16 mm, vždy na co nejvíce zahozené otěži, no před půl rokem jsem ho zahodila a začala jezdit na sidepullu. Vše v pohodě, ale pár týdnů zpět jsem se dostala do situace, kdy mě na bezudidle kůň silou stahoval do strany za jinými koňmi, situaci jsem zvládla, ale řekla jsem si, že je čas asi přejít na chvíli zase na udidlo a začít dělat především na jízdárně. 

Vrátila jsem se do původního módu, vyjížďka na stihle na co nejvolnější otěži. V případě zpomalování dříve na koni stačilo zasednout, přenést váhu dozadu, zádrž. Teď se mi v úplně stejné situaci stane, že se mi kůň při pobrání otěže do ruky položí a má snahu mě vézt. To samé když chci jet například v klusu v mém, pomalejším tempu, začali jsme se o otěž prát. 

Prostě si najednou a velmi nerada vyrábím z ničeho nic tank s plechovou hubou. Rozhodla jsem se tedy zbytečně problémovým situacím nevycházet v ústrety a prostě nejezdit sama ven, kde se kůň nejvíc rve, ale spíš s dalším koněm a prostě snažit se pracovat na ohybání na jízdárně. Ale úůně nevím, co to udělá. Ještě mne pak napadlo vyměnit udidlo za slabší, že má kůň prostě diskomfort.

Sedlo sedí, zuby by neměly být problém.

Trenérka má zdravotní indispozici, takže čekám na ni a nechci jí teď otravovat, má svých problémů dost…proto to prvně zkouším zde, jestli mi třeba někdo neporadí. Moc díky!

2 roky zpět obsednutí. Takže je mu kolik, 5, 6 let? Psychicky dospěl. Kůň se samozřejmě valí po předku - no, já to za samozřejmé nepokládám. Možná proto se vám pokládá do otěží. Co nejvolnější otěž k tomu přispívá. Slabší udidlo myslíte tenčí? A tudíž ostřejší? Jak říkávala moje kamarádka, která se věnovala práci s problémovými koňmi - když na to přijde, nezastavíš ho ani s ostnatým drátem v hubě.

Ale zvolila jste správnou cestu - nevycházet problémovým situacím v ústrety. A co zkoušet přiježďování i v terénu? Ohýbání, kličkování mezi stromy, přechody…, aby byl kůň na pomůckách. Když jsem se necítila, tak jenom v kroku.

Já bez trenéra nikdy dlouho nejezdila, ani na chlaďasovi. Tak víc neporadím.

kometa
kometa 08.07.2023, 10:00:02 xxx.xxx.147.163
Arbora:

Ja som teraz pár dní chodila bicyklom po Tríbeči/Vtáčniku a tiež už mám medvediu paranoju. Pritom sú to kopce, kam chodievam odmalička a nikdy som to neriešila. Teraz som za každým divným zvukom videla medveďa a premýšľala, čo ak vylezie. 😅

Tríbeč… Film Trhlina? Velmi strašidelný a mysteriózní. Aspoň teda pro mě.

kometa
kometa 08.07.2023, 09:57:49 xxx.xxx.147.163
hmn:

“Tak řekněme taková, která plemenu aspoň neublíží, když už tam nevnesou žádné zlepšení.”

“zlepšovatel” se pozná v podstatě až na konci své kariéry, a ještě by to někdo musel hodnotit (selekční index)

jinak k tomu slouží hlavně bonitace, která má mít smysluplná kritéria, aby se do chovu nepouštěly dědičně nemocná a/nebo nestandardní zvířata. A svod, který hodnotí nejen tedy ty svedené potomky, ale i/zejména rodiče a jejich plemennou hodnotu.

Lze nesouhlasit s požadavky na uchovnění u četných plemen (jakože nic), ale určitě nelze požadovat “vyjímečnost” rozmnožujících se jedinců.

A tak zrovna zlepšovatel by se mohl u psů poznat dříve a lépe než u skotu nebo koní. Ale tam se asi zase nenechávají inseminační dávky.

Nicméně, jak jsem psala výše, víc by mě zajímala odpověď ohledně zdravotních vyšetření.

kometa
kometa 08.07.2023, 09:44:21 xxx.xxx.147.163
acher:

Vyjímečná určitě být nemusí,ale zdravotní vyšetření by měla mít určitě jak fena, tak pes.Nejsem znalec dědičných nemocí u dalmatinů,ale vím o hluchotě a močových kamenech.S močovými kameny měla kdysi velké problémy sousedka u dalmatina bPP a vím,že jí na veterině řekli,že je to dědičné.

+ ARDS.

A dotaz zadavatelky mi prostě evokuje, že vyšetření nejsou. A možná ani papíry. Protože pak by se ptala u poradce chovu.

Uznávám, že je to jenom moje čirá spekulace.

kometa
kometa 08.07.2023, 09:39:27 xxx.xxx.147.163
Beruš:

Páčko, chci slyšet váš názor. Je mi 25 let, manžela a děti zatím nemám, takže času mám dostatek. Uvažuji si splnit svůj sen a koupit koně. Problém je, že spolehlivé ustájení, kterému bych 100 % věřila, mám hromadnou dopravdou hodinu a půl. Je to veliký problém? Vím, nemusím tam každý den, ale zase nějaká kontrola je potřeba. Jak daleko jezdíte vy?

Já jezdila ke koni 3x, 4x týdně. Měla jsem to půl hodiny.

Co jsem tak vypozorovala - čím dále, tím více se tam lidem často přestane chtít. I těm mladým.

Jak píše verun - to máte jenom 3 hodiny na cestu + čas strávený s koněm další 3 hodiny. Občas je moc horko, jindy strašně prší, pak zase mrzne, v zimě dorazíte třeba už potmě…

Víte vlastní kůň opravdu spolkne nejen hodně peněz, ale i času. A ne každý to dá.

kometa
kometa 08.07.2023, 09:33:31 xxx.xxx.147.163
Anonymní:

Když jsou ty videa. Jak si kočka poradí s kůzletem. Králík i dospělá slepice není problém. Pes zůstane za plotem, kočka ne.

Taky ne všichni psi. Známý veterinář už pár koní, potrhaných ve výběhů toulavými psy, ošetřoval. A ne, opravdu to nebyli vlci.

kometa
kometa 08.07.2023, 09:30:46 xxx.xxx.147.163
hmn:

“čím je vaše fena tak výjimečná”

lidi, prosím vás, nechte už toho šíření takového bludu!

Pokud by se rozmnožovala pouze vyjímečná zvířata (to jsou jaká?), tak by plemeno šlo za pár generací do absolutního kopru! 

Tak řekněme taková, která plemenu aspoň neublíží, když už tam nevnesou žádné zlepšení.

Aspoň tak se to dělá u krav a koní. Tam opravdový chovatel přemýšlí, jakého hřebce na svou kobylu. Pravda, ta dá za život mnohem méně hříbat než fena štěňat.

Ale mně by stačila odpověď na poslední odstavec.

kometa
kometa 08.07.2023, 09:23:53 xxx.xxx.147.163
Králová:

Dobrý den chtěla jsem se zeptat.Máme ind.kachnu asi tak měsíc starou a ráno když jsem se vzbudily tak se hrozné špatně udrží na nohou. Je vratká přepadává na zadek, trochu jedla nevíte co by to mohlo být děkuji. Králová

Je nemocná. Nedostatek vitamínů, minerálních látek, paraziti, infekce… Můžete si vybrat. Nepíšete nic o podmínkách chovu a KD.

kometa
kometa 08.07.2023, 08:08:58 xxx.xxx.147.163
Anonymní:

Narozdíl od kuny nebo lišky nemá kočka strach a kuře zakousne za bílého dne před očima. Máte se krásně, že máte koček málo.

No, co jsem tady tak četla různé zážitky, tak i liška vám za bílého dne přešplhá plot se slepicí v zubech. Myslím, že rozdíl mezi takovou tou typicky toulavou kočkou a skoro domestikovanou liškou už moc velký není.

kometa
kometa 08.07.2023, 08:05:47 xxx.xxx.147.163
Dana:

Dobrý den, máme samičku chameleona jemenského a chová se někaj divně - leží na zemi, roztahuje jakoby zadní nohy a řekla bych že je slabá. Prosím poradíte jak probíhá vše kolem zadržování vajec? Děkuji Dana.

Při podezření ze zadržení vajec je nejlepší veterinář s RTG.

kometa
kometa 08.07.2023, 07:22:32 xxx.xxx.147.163
Anonymní:

Vim ze uz je na hrane s vekem, touhou bylo nechat si po ni mladou fenku zase do chovu a takto to praktikovat s kazdou fenou aby aspon jednou za zivot mela stenata a jedno bych si nechala. Ake uz se to asi nepovede. Jaka je pravdepodobnost ze i druha fena by byla takto pro psy odmitava? Asi snad mala.

Žádná fena nepotřebuje aspoň jednou za život štěňata.

A taky by mě, stejně jako Plaku, zajímalo, čím je vaše fena tak výjimečná. Protože jednu fenku si necháte. Ale když těch štěňat bude třeba osm?

A předpokládám, že je vyšetřená na dědičné nemoci.

kometa
kometa 08.07.2023, 07:16:53 xxx.xxx.147.163
Milan:

no ramus, deti, jine zvire to ne. V mistnosti je ale televizor, to jedine by mu mohlo vadit ale kdyz ho poustime tak byva i vypla, nekdy zapla, nekdy vypla, tak jedine ti blikani ze by v sobe mel zafixovane a bal se. To jediny me napada, kazdopadne dekuji.

Tak to holt bude bojácnější jedinec.