Bobca: ano,i vliv prostředí..Je to už hodně let,u nás v dědině bylo velké zahradnictví..v bezprostřední blízkosti byly 3 ulice-souběžné..Umíralo tam dosti lidí bez rozdílu věku,až přišli na to,že ty postřiky,když foukal vítr,letěly nad ty uličky..Tenkrát se to v těch 70-80tkách nějak nezkoumalo..Pak se to přičetlo Černobylu....
Ale jiná věc..já tu včera měla mladou paní..Po telefonu mi nabídli ze Zarenu rozbor vody..Mám od nich matraci,polštář a tu vyhřívací dečku.. Hned mi došlo,a povídám \'žádný filtr kupovat nebudu\'...Paní na drátě,že nemusím.,že jsem jejich spokojený zákazník-no,po 2 reklamacích matrace.klasika..ale ta voda mě zajímala...říkám jí,že mám městskou..ale proč né..Jsem obrněná nabídkám..Barák je prastarý-prý to byla skoro ruina se zatlučenýma oknama(jsem se dověděla nedávno)..ale abych to nezakecala...Vyfotila jsem si sklenici s vodou,do které ponořila ten \'jonizér\'..okamžitě to začlo reagovat..a výsledek jsem si vyfotila..8 násobek železa..-tenhle smajlík je myslím na místě) A usazuje se mi to v játrech atd...Balená voda je na pití lepší,ale tam jsou zas prý plasty..Moje vode se pít totiž nedá,je fakt jak z městského bazénu..i v konvici mám nános chloru po pár \'várkách\'
Ukázala mi i fotky trubek,zanešených-ne v domě,ale obecně...Tajkže si myslím,že ty trubky se určitě neměnily,co ten barák stojí..Pošlu obrázky i bytné,co tu pijem...Chápu,paní chtěla prodat,ale netlačila-řekla jsem jí to už ve dveřích,že nebudu kupovat,tak mi aspoň udělala tu vodu....jó,a dostala jsem tu antibakteriální a protiroztočovou deku--je mi jedno,jestli to \'funguje\',ale je pěkná..
Zeptám se-máte s tímto někdo nějakou zkušenost?..vím,že ti prodejci chtějí prodat za každou cenu,ale....viděla jsem to na vlastní oči...Do večera rez spadla na dno sklenice,voda byla ale rezavá pořád..(ptám se,jestli to nemohla být jen nějaká chemická reakce).chtěla mi ji zpětně vyčistit tím dalším \'čidlem\',já nechtěla,chtěla jsem to ukázat vedle u sousedů..jestli by si nenechali taky tu vodu otestovat...přidávám foto..Na dědině jsme měli taky železitou vodu,když jsem byla malá..vana byla rezavá,kolikrát i ta voda,když do ní člověk musel vlézt..sprchu si nevybavuju,jestli tehdy vůbec byla..
Nesmysl.
Konzultovala jsem s kolegou chemikářem. Máš-li pochybnosti, oslov přímo vodárnu a jejich hygienika. Nebo jakoukoliv nezávislou laboratoř, pokud máš obavy ze střetu zájmu.
Jo a železe se v játrech samozřejmě ukládá do zásoby (já jako dítě syrová játra konzumovala, asi to tělo potřebovalo), na tom není nic špatného.
Prostě, jestli chceš zbytečně vyhodit peníze...Bůh ví, co do té vody ženská přidala. Kolega mi už právě párkrát ukázal pokus, připravený pro děti. Jak se původně čirá voda "najednou" zbarví.