A pro jen rychlé info. Ačkoliv je Tia moje hříbě, tak je zpátky v mém vlastnictví teprve dva měsíce a já se opravdu snažím napravit co jde.
Ale nemám stroj času. Takže pro mě kritika, jak by někdo někoho volal dřív není konstruktivní. Do minulosti cestovat neumím… a když je úterý, středa, čtvrtek, a kovář je v sobotu. A někdo mi řekne že by strouhal dřív… Tak může klidně středu, čtvrtek pátek přijet sám jestli myslí že tím něco markantního změní…
Já umím plánovat jen dopředu, zpětně to neumím.
V pořádku. Ale kdybyste to napsala hned - myslím příspěvek 11.7. v 18 01, tyhle vášně se nemusely vůbec rozpoutat.
Zdravím mám na vás prosbu. Máme doma 4 měsíce šteňouše welsh teriéra. O zábavu má postaráno, pořád se mu někdo věnuje ale má takový nešvar, kouše nás do rukou i oblečení. Na povel nesmíš sice reaguje ale pak jde a z ničeho nic hryzne do ruky. Sice to nebolí ale vadí nám to. Je to mladistvá nerozvážnost co pomine? Jako víc pozornosti z naší strany už dostat nemůže. Děkuji.
Škoda, že na ifauně smazali všechny diskuze. Tam byste našli četbu na mnoho večerů.
Reakci Lenacie obhajovat nebudu, já bych takto nereagovala. Na druhou stranu mně stačilo její “řeší se to”, tím je pro mě řečeno podstatné. JAK to řeší, to je přece její věc.
A tedy pojem “nekonstruktivní” máte nějak významově posunutý asi.
Myslím, že bylo řečeno vše, pro mě rozhodně 🙂
A tak jasně, (ne)konstruktivní kritiku vnímáme každý(á) jinak. Mně “Anonymní” příspěvky nepřijdou nijak ostré. Minimálně jsou k věci.
Řeší se to, ale… výsledek není vidět. Ono je víc majitelů, nejen koní, kteří nedokážou stav svého zvířete objektivně posoudit.
Však jste sama od koní a víte, jak je správný vývoj pohybového aparátu hříběte pro jeho další život důležitý.
Mám kamarádku je veganka asi 30 let a přesto má vysoký cholesterol.Já jsem masorád
a cholesterol mám v normě.
Už jsem jednou psala - sestra, štíhlá, zdravě se stravující, má vysoký tlak i cholesterol. Její muž - jí cokoliv kdykoliv, pohyb nulový, s výraznou nadváhou - obojí v normě.
jestřáb je skrytě žijící zvíře. všechno ostatní člověk může vidět kroužit na obloze nebo sedět někde na pozorovatelně, ale to jestřáb, jako predátor ptáků, nikdy nedělá. obvykle ho nevidíte, stejně jako krahujce.
ale proč by se s ním někdo piplal, to teda nechápu.
Mrtvého krahujce mi jednou přinesly děti na pitvu, vrazil jim do okna na internátě. Pravda, do té doby jsem netušila, že ho v areálu máme.
Máme doma naši první kozu, už dva měsíce. Rádi bysme aby měla kůzlata ale teď se trochu zastydím 😊 ale nikde jsme to nenašeli. Má říji jen v určitém měsíci v roce aby byla kůzlata na jaro nebo se říjí v průběhu celého roku?
Pominu.li, že mít jednu kozu o samotě je opravdu porušení veterinárního zákona. Pominu-li, že si pořídíte zvíře a dopředu si nezjistíte základní informace.
K věci. Kozy jsou zvířata s výraznou pohlavní sezónností, říje se dostavuje se zkracujícím se dnem = říjen, listopad. Opakuje se každé tři týdny. “Slušně vychovaná” koza vám to řekne - mečí, močí, mrská ocasem. Času na připuštění moc nemáte, 16 - 48 hodin.
Jo a kozel strašně smrdí, pokud povezete kozu za ženichem, smrad si přiveze sebou zpátky. A vybírejte od zodpovědného chovatele, ať si navíc nepřiveze i nějaké breberky.
Předpokládám, že očkování, odčervení, úpravu spárků máte pořešeno. O krmení nemluvě.
Aha, díky - budu na to pamatovat, kdyby něco. Já o kočkách vím v podstatě prt, že jo. Takže jsem ráda, za každou informaci z praxe. Už vím, že třetí víčko znamená potíže - jestli jsem to dobře pochopila? Značí to, že je s kočkou něco v nepořádku. Obecně, nebo to směřuje nějak konkrétně?
A nemůžete jet jinam? Je možné, že se třeba kastrace nějak nepovedla a zvíře má problémy.
Klasika. Čekám do pátku, jestli problém sám nezmizí a pak se ptám na netu. Já bych na veterinu jela hned v úterý. Nebo tam aspoň zavolala. Ale spíš bych udělala to první.
Stav dravců s množstvím hrabošů koreluje, ale jen některých a ti chovatele holubů nezajímají. Je zajímají uměle vypiplaní jestřábi, kteří jsou naučení na přítomnost člověka a chuť drůbežího masa, což je úplně "ideální" kombinace. Jak to dopadá nemusím říkat, bezradných chovatelů si na diskuzích poplakalo dost.
Odkud se berou uměle vypiplaní jestřábi?
Já asi žádného ještě v přírodě neviděla. Káňata, poštolky, pochopy, ostříže, krahujce, luňáky, ba i mořského orla tady máme, ale jestřába jsem nezaznamenala.
Ahoj, v pondělí jsme nechali vykastrovat kocoura a začal nám hodně slinit. Je to běžné? Od té doby je takový “jiný” jakoby zpomalený. Zatím i méně žere a hodně slintá. Nemůže to být něco vážnějšího? Veterinářka dnes neordinuje ☹️
To vám slintá od pondělka? Dneska je pátek. Já bych teda řešila dřív.
Žádný můj kocour (mám pátého) takové problémy po kastraci neměl.
Díkec. No on je Mouses klasickej venkovní sekáč - mourek s normální srstí, takže předpokládám tak nějak, že by to měl mít od přírody ten tvor nějak pozařízený. Zatím jsem ho právě neviděla, že by provozoval nějaký dávení, nebo tak. S chutí k jídlu a jedením, tam to bude blbý hlídat protože se chodí stravovat do min. dvou “restaurací” - myšleno my a u sousedka, možná chodí i naproti k jiným sousedům. Plus loví myši a nosí mi je. Takže někdy má větší hlad a vybrakoval by lednici, někdy si dá jen tak na chuť, nicméně, jasný, kdyby to trvalo dýl, budu v pozoru
Upřímně, u těch venkovních koček bych viděla jako větší problém, že si včas nevšimnete selhávajících ledvin. Tím vás nechci strašit.
Heleďte, už jsem to psala mockrát…že jsme si jaksi nápadně podobné. 😉
Bydlím také ve 4. patře, ale absolutně bych teda nedala procházení se mých koček po parapetu… Ono Elsa to má i blbé, jak má chlupy i mezi prsty. Takže by to asi zvládl Prostřední, ale nee, nebudu riskovat.
Já si těžce zvykala na procházení se po balkónovém zábradlí. 2. poschodí, šířka 3,5 cm (změřeno). Objektivně vím, že kocour má samozřejmě mnohem lepší rovnováhu než já a na rozdíl ode mě netrpí závratí, ale stejně…
mám dotaza na zkušený - venkovní kočka a bezoáry - řeší se to nějak preventivně, nebo mají venkovní kočky - bylo by to logické - svoje postupy, kterým si tohle řeší sami? Mám něco hlídat?
Nerada bych něco u naší půlky kocoura zanedbala.
Díky.
Na bezoáry požírají kočky trávu. Akorát příroda asi nepočítala s tím, že vyšlechtíme dlouhosrsté. Domácí pročesáváme, případně si všimneme, že třeba naprázdno zvrací, nejí atd. U venkovních to může být problém.
Jako, asi by se mohla preventivně dávat BezoPet pasta, ale zase, jak to do té venkovní kočky dostat?
Ale třeba mají ostatní jinou zkušenost.
Já venkovní kočku s trichobezoárem nikdy nepitvala. Vlastně ani domácí. Příčina smrti byla vždycky jiná (autonehoda, nádor, ledviny…).
No dobře ale pokud chce SVS dohledávat nějaké nákazy prostřednictvím evidence neměla by se náhodou taky snažit aby to celé bylo funkční ? Nebo pro nákazy taky nemá “kompetence” tenhle přístup “nehas co tě nepálí” a že různé úřady spolu nespolupracují (plemenářská inspekce + SVS) mi připadá tak “český” potom se tu jen každý diví že tady nic nefunguje když si přitom každý “hrabe” na svým písečku, bohužel tahle “nespolupráce” začíná už ve škole.🐁ML.
Bodlinka má pravdu. Ne, že by SVS a jiné ouřady všude a vždy využívaly své kompetence, o tom si nedělám iluze, neb sama vím.
Ale - k nám třeba přišla kontrola, bývalý propuštěný zaměstnanec (kradl) poslal udání ohledně týrání zvířat. Samozřejmě se neprokázalo, byla to jenom pomsta. Kdyby napsal i na plemenáře, že nemáme evidenci, tak by přišli taky. A rovněž by nic nenašli. To jsme si hlídali a vedli stájový deník včetně průkazů koní.
Prostě, kdyby každá inspekce dělala to, co má… Jenže všechno je o lidech, že jo.
Potřebuji radu, mám králíčka - holka, nar. 10. 2021.. vzala jsem si jí prvního ledna 2022 ze zverimexu, po úmrtí nemocného. Věděla jsem že jí musím dát prostor, aby si zvykla, ze začátku to bylo těžké ale pak už si zvykla a byla dobrá kamarádka, sice i tak nebyla úplně mazlivá, ale normálně jsem jí mohla vzít, pochovat, nakrmit z ruky atd.. jenže pak se to na chvíli zhoršilo, brala jsem to jako pubertu, pak opět klid.. A teď už asi půl roku je úplně jiná, chtěla jsem ji po dvou měsících co se tak začala chovat udělat radost, protože má ráda být venku, tak jsem jí koupila králíkárnu (dvě patra, nahoře dvě "místnosti", cesta dolů na trávu), aby tam byla když je teplo. Místo zlepšení (ikdyž jsem ji chovala) je to jen horší, vrčí na mě, škrábe, jak na cizí.. vím že je to i povahou, protože jsou králíčci kteří se mazlí hrozně moc, s tím jsem smířená ale tohle mě trápí.. prosím pomozte
Spousta králíků prostě není mazlivá. Jako některé kočky. Nebo koně. A chování v náručí je pro ně obzvlášť nepříjemné.
Někdy pomůže kastrace.
To, že jste jí chtěla “udělat radost”, nefunguje. Králík takto neuvažuje. A asi žádné zvíře.
kometo, víte, že vás mám ráda a chovám k vám ouctu, fakt že jo. Jen holt možná každá tu “konstruktivní” kritiku chápeme maličko jinak 🙂 (jen o nehýtek) A to s tím psem jsem nemyslela samozřejmě na vás, ale všeobecně. Prostě někde v anonymním prostředí se vystavit chce buď odvahu (nemám) nebo nižší schopnost domýšlení důsledků (předvádí mnoho přispívajících, kteří se pak diví reakcím). Beru to ze svého pohledu. Máte samozřejmě pravdu v tom, co říkáte, všichni to víme, a samozřejmě to myslíte dobře 🙂 Lenaciu ale přeci znáte a víte, že se fakt snaží o ty koně postarat, nebo teda aspoň tak to vnímám já. Na mě ta debata začala být zbytečně vyhrocená, tak jsem chtěla jaksi zavést řeč zase trochu jinam, asi se mi to moc nepovedlo, co… No, na tohle taky nejsem moc šikovná 😀
Já asi taky ne. Ale i tak si myslím (znovu jsem si vlákno projela), že jsem vyhrocenou debatu nezačala.