zvedavec: “Jinak pro vaší informaci i myš nebo potkan, jako nezpochybnitelná a nenahraditelná součást potravního řetězce mají právo na život. Zkuste se na celý problém podívat kapku hlouběji,…”
práve som sa na to pozrela hlbšie, keď som poukázala na potreby iných druhov, ktoré sa tuším zase nepáčia ani Vám ;) - a to z čisto egoistických dôvodov - Vy chcete “zabít a sežrat slepici dřív” ako oni (- alebo aspoň jej vajcia) a nedovolíte to čmelíkom, potkanom. Podpichnem, neurazte sa: Alebo je to len Vaša neschopnost a lenost? Slepica by bola dobrou potravou parazitov a potkanov v potravnom reťazci.
Ja viem, že je to v rozpore so zaužívaným myslením, ale nepoznám argument, prečo je horší inteligentný potkan ako jastrab, vlk či medveď ,… ? Máme dokonca zákony o povinnej deratizácii.
Ja deratizujem tiež. Je to vec priorít. Chránim prednostne seba, svoje deti, blízkych a svoj druh - človeka. Tak, ako potkan a jastrab chráni svoj druh, seba a potomkov, a kašle na to, že škodí nášmu druhu.
A ešte na záver: mimochodom, stotožňujem sa s etikou Alberta Schweitzera úcty k akémukoľvek životu: “Opravdu eticky je člověk jen tehdy, když poslouchá naléhavý příkaz pomáhat všemu živému, čemu může prospět a přímo se hrozí mu škodit. Neptá se nakolik si ten nebo onen život svou hodnotou zaslouží jeho účast, ani na to, zda a pokud vůbec je ještě schopen něco pociťovat. Život je mu svatý sám o sobě.”
Jenom podotek. Myslím, že zrovna potkan je živočišný druh, který se nám vyhubit nepodaří. Na rozdíl od spousty jiných.