AAA: Odpovím pouze stručně,protože základem chodu fabriky je krmivo po kterém zvířata nehynou,protože jde o vvýrobu především pro velkochovy a zákazní se vrací,tak se pro to dělají různé věci. Nejen,že se zpracuje i plesnivé zrno,přidal se přípravek,který váže plísňové jedy a jedeme dál.Antibiotika byla různého druhu pro rozdílná zvířata,antibiotika a vitamíny specificky voní,hned ráno jsem vlezl do fabriky a věděl co se vyrábí za směs. Obilí plné obilních škůdců,někdy tak zničené,opravdu šmelc,ležák ze sýpek,žádný problém,šroťák a ranulátor do kterého jde horká pára vše dostanou do požadované kvality pro zákazníka.Zpracovalo se úplně vše. Malý příklad,někdy asi před třiceti lety,velký problém s granulemi pro větší kuřata,velkochovy vracely celé kamiony,že to nechtějí žrát.Přijelo panstvo z hradu a řešili nás,že je špatně seřízený granulátor,že jsou granule tvrdé a ostré,prostě vedení jako všude,parta diletantů.Já jako seřizovač na výrobním panelu musel být u toho.Stále ty granulky omakávali,rýpali s nimi do stolu,jestli jsou ostré.Sáhl jsem do té sklenice a granule šup do pusy a rozdrtil mezi zuby,hned jsem věděl oč jde,šíleně pálily,říkám “řepka”.Dnes je šlechtěná,téměř nepálí.Tak to z nich konečně vylezlo,přišli k lacinné nekvalitní řepce,tak ji ve velkém množství přidali do směsi. Panstvo jen koukalo,že to cpu do pusy,já to znal od svého otce,ten vždy vše co dal zvířatům ochutnával.Škoda,že tenkráte již byl v důchodu,šéfoval ve stejné firmě v laboratoři kde se vše než to šlo k zákazníkovi kontrolovalo.Za něj by se toto nestalo,byl nekompromisně poctivý a velice znalý ohledně krmivářství.
Před třiceti lety se dávala ATB i do mléčných směsí pro telata, dnes už je to opravdu jinak. Preventivní podávání ATB hospodářským zvířatům je od roku 2006 zakázáno.