Cvrk:Něco k tématu:
A tohle bylo cíleně nebo omylem? Asi to druhé.?
Cvrk:Něco k tématu:
A tohle bylo cíleně nebo omylem? Asi to druhé.?
kometa:Myslí, že ne.
Oprava, myslím, že ne. Uteklo mi písmenko.
sutrik:Když budu hnidopich…
Papíráci se vyvinuli z bezpapírových. Museli splňovat X generací a Y jedinců jednotného vzhledu a povahy, aby bylo uznáno plemeno. A někteří bezpapíráci “najednou” dostali papíry. Ti psi se ale papírem nezměnili. Když někdo bude pokračovat v chovu bezpapírových jedinců, z kterých se vyvinuli PP, dále a bez křížení s dalšími rasami, bude to stále stejné plemeno. Bez křížení se tam nemůžou dostat jiné geny, než díky kterým bylo plemeno oficiálně uznáno.
Druhá věc je, že plemeno se stále vyvíjí. Věřím, že to u některých může být i důvod, proč nepodporovat PP a z PP chovu přejít jako vyjádření nesouhlasu na bezpapírový chov původního rázu (němečtí ovčáci a zmršené nohy, záda, extrémně krátkolebá plemena…). Nebude to případ většiny chovatelů bezpapíráků, ale i tací nepochybně jsou.
To asi jsou. Ale většina bezPP se za mě mrská na neuchovněných jedincích. Kteří v lepším případě neprošli kvůli exteriéru, v tom horším kvůli zdraví nebo povaze. Ne, že by to to nebylo vidět i v chovu papírovém. Viz vaše příklady.
Já bych si bezpapíráka prostě z principu nekoupila.
Doron:Takže je XY nestříhal do živého? Tak to jsem ráda ! Nějak jsem se v té debatě ztratila..
Myslí, že ne.
Buggyra:Já bych to kuřákům dělala na potkání! 😀
A co konkrétně byste jim kupírovala?
Doron:No říkám si že pan XY asi v ZOO nepracuje , a říkal, že tehle zákrok dělal, tak mě to zajímalo…
No, protože nepochopil rozdíl mezi křídlováním(amputací) a zastřižením letek. Viz list.
Buggyra:Mno jo, 160 korun za týden, já na granulích utratím 50 korun za týden plus zbytky, které bych jinak vyhodila. Kdybych byla hodná, ještě můžu za padesát koupit masa, ale to by Kocour vypadal tak
Jéžiš, já napsala za týden. Ne, minimálně na dva. Ale k tomu stejně konzervy a granule a starší má ledvinovou dietu… Prostě to spočítané nemám. Tak jako u sebe.
Cat:Dobrý den, prý existuje antikoncepce pro kočky a asi i pro psy. Měl by někdo více info nebo i zkušenosti? Informací kupodivu málo tak nevím jestli to není kec. Mělo by to být jen pro samičí pohlaví “asi”. Asi nějaká pilulka co působí několik málo měsíců…za mě super věc pokud to je tak jak říkám a není nutné kastrovat.
Viz výše, nemusíte kastrovat. Ale pak budete řešit pyometru, diabetes, nádory MŽ. Nevím, jestli je tohle správná cesta.
megi-the-pes:Já jo, Vy ne. Kdyby chtěl kupec vidět stájový deník, tak ukážu, co na tom. To je taky papír. 🙂 Nedohledáte, ano.
“Protože to že pes vypadá super neznamená, že to bude předávat dál.”
Ale no tak.
Akorát tak můžu předpokládat, že děti budou mít žlutou barvu a budou dobré na prasata.
Ale to není o papíru, to je o tom, jaké mám rodiče. Já k těm bezpapírákům nic nepřikřižuji, furt mám skupinu 50 psů, myslete si, že jsou to psi z různých org., takže rodiče papíry měli, ale já na to dlabu, jsem ignorant a množím si to doma, takže nikdo další už papír nemá.
Pravděpodobnost předání vloh dětem je naprosto stejná.
Máte papírové, jo…a pak uděláte další vrh, stejní rodiče… a děcka úplně k ničemu. Takže to budou bezpapíráci, ale budou mít papír. Paráda.Jo, v okamžiku, kdy tam něco přidám, jsem v pytli, už samozřejmě nemám jedno plemeno, ale křížence, ale o nich nemluvím.
Papír má výhodu, že to vše můžu najít online nebo někde tam, takže si můžu dobře vybrat. A když to má i DNA, tak tomu budu i věřit; ještě víc věřit.
U kříženců se padělek pozná úplně jednoduše - stačí jít ob generaci. Teď ten jezevec nebo o čem se to tu mluví vypadá super, ale teď se musí najít manželka a musí být jezevec.
Pokud se, byť jen v jednom, rodiči skrývá další plemeno, ukáže se.
A některé znaky se určitě předávají hned prvnímu vrhu, akorát že si teď hned žádný nevymyslím. Co já vím… Varaxi ví! Jako že ze dvou růžových psů nebude zelený. Nebo tak něco.
Jenže ta ob generace je právě už většinou nedohledatelná. Myslím u množitelů.
megi-the-pes:Tyto by měli okamžitě vyhodit z plemene.
Ale já takové pořád potkávám.
eena:No ja som začala čítať tak veľmi “vydieračsky či skôr korupčnícky” - mama (mimochodom mega veľká čitateľka) mi ponúkla 50 KČS, ak prečítam knihu : AKO SA KALILA OCEĽ - táto totiž bola jednou z dvojice kníh, ktoré nedokázala prečítať (druhá bol DOM V STRÁNI), a to fakt ona prečítala všetko ☺. To som mala tak 13 rokov a ja som tú knihu prečítala najmenej 3x - tak strašne moc sa mi páčila (dobre blbá som bola čo? ☺). A musím uznať, že teda mi mama tých 50 KČS naozaj dala. Potom som už čítala fakt veľa aj bez podplácania. Keď som mala deti denne som im čítala rozprávky (neskôr aj knihy primerané veku) otrocky každý deň pred spaním - milovali to a čítala som im do veku hádam desať rokov. No a najstaršia dcéra sa potom prehupla do typu dieťaťa u ktorého som bola nešťastná z toho koľko číta - ona čítala aj pri prechádzke, v noci pod perinou - proste že fakt stále! Druhá bola taký normálny čitateľ a syn čítať ani za svet - zase však do veku 15 rokov - vtedy sa dostal ku knihe “Politická ekonómia” - tučnú bichľu (čo ani študenti asi nečítajú) zhlatal za tri dni. A začal hon na knihy podobného zamerania - vrátane Kapitálu na vyváženie či porovnanie potom niečo o trhovej ekonomike v západnej európe a pod. Tak som zhodnotila, že čítať začnete iba vtedy ak sa trafíte do vkusu čitateľa (bez ohľadu na vek). U syna som sa zjavne tých 15 rokov netrafila - žiadne dobrodružné, detektívne, hororovité a pod. nemali úspech ☺
Ne, politickou ekonomii ani vědecký komunismus jsem opravdu “nečítala”. Na škole v 80. letech. Taky jsem všechny tyhle zkoušky dělala až napodruhé.🙂
Roman:Dobrý den chceme si pořídit malou opička kosman ale nevíme jaké mají být rozměry klece aby nám schválily povolení k chovu můžete nám prosím někdo poradit předem moc děkujeme.
Já teda nevím, ale co jsem viděla kosmany v Zoo, tak vždycky ve skupině. Neboli asi vám těžko někdo schválí chov jedince o samotě.
Co vás k tomu vůbec vede?
Fikovnice:A nemáte na mysli chemickou kastraci?
Asi ne, existují antikoncepční pilulky. Ale za mě ne. Viz výše.
Fikovnice:No, také bych se toho bála…
A je to teda ještě něco jiného než chemická kastrace, jsem pochopila…?
Pro samice ne.
Cat:Dobrý den, prý existuje antikoncepce pro kočky a asi i pro psy. Měl by někdo více info nebo i zkušenosti? Informací kupodivu málo tak nevím jestli to není kec. Mělo by to být jen pro samičí pohlaví “asi”. Asi nějaká pilulka co působí několik málo měsíců…za mě super věc pokud to je tak jak říkám a není nutné kastrovat.
Viz fikovnice a hmn. Zdravotní komplikace. Za mě NE!
Doron:Děti potkana jako mazlíčka měly, ze zverimexu, ale v tý přírodní barvě, ne bílýho.
Ale zase, já se ho trochu bála.. Měl klec, většinou otevřenou, a nosil si do ní různý věci .
A jednou přijdu a on si v kleci zařídil takovej pokojíček. Byl tam rozprostřenej takovej kapesník s růžičkama, pak si tam dal takovou tu malinkou bakelitovou dětskou televizku , byla bleděmodrá, vidím to jako dneska 🤣, a NA tý televizce stála malinkatá soška Radegasta, kterou jsme si přivezli jako suvenýr z Rožnova. Všechno pěkně uspořádaný.., on si tam hověl na vlněný ponožce 😅.
Jako, vím, že to byla náhoda, ale bylo to fakt DIVNÝ 🤣🤣🤣.
No, tak to byl estét. Vy v tom hned hledáte bůh ví co…🙂 Neviděla jste, jak staví hnízdo samci lemčíků? Kdy klidně využívají lidské výtvory.
Arbora:Ani to nemusí byť o lenivosti, či o práci navyše, niektorí ľudia skrátka nevideli nič lepšie, nepoznajú to a považujú to za normu.
I to je možné. Já mám srovnání a nějakou představu, co bych pro svého oře chtěla.
Varaxi:Pijavic je fúra druhů a jen některé mají léčivé účinky a jen některé mají tolik protisrážlivých látek, aby na to tak velký savec, jako je člověk, reagoval.
U pijavic je největší riziko dvojí: Alergická reakce a přenos nakažlivých chorob od předchozích dárců krve. Proto bych se od jiné než důvěryhodné pijavice cucat nenechala.
Všechna ostatní rizika jsou poměrně zanedbatelná (pro jinak zdravého člověka). Základem je přiložit pijavici na rozumné místo (místní doktorka vzpomíná, jak jednou tahala pánovi pijavice z přirození, prý fakt fajn zážitek - pro ni to bylo z profesního pohledu velice obohacující a pro něj vůbec, takže v průměru fajn zážitek) a nedrbat si to, nebo to nateče. Nenamáhat se zejména po první cuconi, protože nevíte, jak na to zrovna Váš organismus zareaguje. A mít to pořádně zavázané nějakým savým materiálem. Já si na to plácnu dámskou vložku a oblepím to dokola leukoplastí a na 90 % je to v pohodě. Pokud jedu domů autem nebo busem a nechci riskovat pošpinění sedaček, obalím si to ještě takovou tou podložkou pod mimina nebo ležáky. Ničím nemazat, pokud nejde jinak, tak jen velice jemně potírat alkoholem.
Jinak se musím teda ohradit některým znechuceným výrazům. Pijavice je krásné zvířátko, na těch nacucaných cuconích je vidět, jak má každá jinou kresbu. Mají zelená bříška a hnědá zádička s měděným vzorkem, který se kus od kusu liší - jedna měla na zádech vykříčníky a jedna celkem velké hvězdičky, další zas nepravidelné skvrny skoro jako levhart. Prostě krása. Radost pohledět. A jsou na dotek jemné, skoro až hebké, a skoro vůbec nejsou slizké. Přísavku mají na hlavě i na ocase a je někdy problém poznat, kterým koncem která cucoňa vlastně cucá. Jsou to nádherná a obdivuhodná stvoření.
Nebo jsem divná a mám ráda zvláštní tvory. To je taky možnost.
Ne, nejste divná.
Já se třeba dozvěděla, že každý pacient má svou osobní pijavici. A že vyndat ji z té lahvičky není jenom tak, protože má tendenci se hned přicucnout. A když hlídáte jeden( konec nebo začátek), tak vám může uniknout ten druhý (konec nebo začátek). A pak musíte sundávat a nandat na pacienta.
Myslím, že i děti to na exkurzi obohatilo.
Doron:Teď jste uhodila hřebíček na hlavičku a jsme u jádra pudla 🤣 !
On ten chov často nevedou odborníci .
Často přemýšlím o těch krátkolebých plemenech, která už někde zakazují pro týrání chovem. Mám moc ráda třeba grifonky, pro jejich povahu. Nebo boxery..
Copak kluby, poradci chovu a rozhodčí nemohli preferovat psy s trochu delší čuminou včas?
Muselo se čekat, až se začnou dusit a chrochtat?
A NO, který vypadá, jako když ho někdo vzal lopatou po zádech?
megi-the-pes:Někdo mi vysvětlete, když mám doma dva pudly, papírové, budou mít děti, ale bez klubu, tak ty děti jsou najednou vzhledově a povahově jiné než rodiče?
Jistě že na další množení budu potřebovat to stejné, ale nepříbuzné. A furt to budou příslušníci plemene, ale nikde nezapsaní.
To teda pardon, ale je to nesmysl.
Jako by si tím, že mi nedali rodný list, změnila DNA.
To snad nemyslíme vážně. 🙂Upřesním: ten chov je v mé režii a mého bratra třeba, já mám psy, značím je např. tetováním, on má psy, dtto, množíme psy, žádnému zájmovému spolku to nehlásíme.
Štěňátka pudlů se tím změní ve vlčáky? 🙂
Já teda nevím, ale pro mě to znamená, že bez papírů se nedohledám rodičů, prarodičů, prapra rodičů a vůbec dalších příbuzných. Ani případných zdravotních průšvihů.