Aktuálně: 3 724 inzerátů211 495 diskuzních příspěvků18 267 uživatelů

Příspěvky uživatele

kometa

kometa
kometa 29.09.2023, 07:31:33 xxx.xxx.147.163
Trickyvoo:

Jo jo, taky jsem napomínala dítě, aby mi neodstrkovalo jídlo “Neříkej mi fuj, ale děkuji nechci”…no a za poměrně dlouhou dobu, třeba i měsíců, jsem si dala v kavárně kafe a omylem jsem si to osladila, nesnáším sladké kafe, takže hned “no fuj, to je sladký” a hned moje holčička podotkla “Mami, fuj se neříká, říká se, děkuji, nechci”  🤭

No jo no, děti si hodně pamatují. I to, co bychom nechtěli.🙂

kometa
kometa 29.09.2023, 07:27:12 xxx.xxx.147.163
Doron:

My dneska měli na návštěvě kamarády s dvěma holcičkami, osm a deset let, šli jsme na výlet po okolí. Psi byli z holek úplně nadšení, protože ony byly nadšené z nich.

Nechala jsem je, ať vedou Guču a Dorouše, byla jsem opravdu překvapená, jak hezky se psi chovali. Šli na prověšeném vodítku, hubu rozesmátou, ohůnky rozvrcené, úplně si to užívali. Kdyby je vedl nějaký cizí dospělák, vymetli by s ním. Popravdě si to úplně neumím vysvětlit..

Bylo krásně teplo, tak jsme se i koupali, v rybníku  byla ještě pořád  příjemná voda , Framík tam dětma řádil jako blázen, už je dobrý plavec.

Jedinou skrvrnou na krásném dni byla velká svačinová a ponožková loupež  pod taktovkou Dorona. Zatímco jsme byli ve vodě, roznosil holkám ponožky a taky záhadně zmizely jejich  obložené housky .

Miminkům se neubližuje. Znám od koní. V těch zvířatech to prostě nějak je. Ne ve všech, ale je. 

kometa
kometa 29.09.2023, 07:21:48 xxx.xxx.147.163
HelaS:

Vidím to takhle: Vyvazovací otěže jsou vhodné např. u školních - výukových koní, na to zvyklých, pro začátečníky. Výhradně na klus a později cval, vypínat je je nutné v průběhu lekce, aby si kůň odpočinul (lze prokládat např. voltižními sviky ve stoje nebo max. v kroku).

Pro teprv obsedané/mladé koně je vhodný spíš obnosek, velice, velice dobře ušitý a naměřený na daného koně. To je ale něco úplně jiného! A mám na mysli koně v opravdu základním výcviku - ať na lonži, tak na jízdárně, pod perfpektním a znalým jezdcem.

Nemohu nezmínit i jinou metodu - pozitivku, tedy Jana Lohrová 🙂 Lze nahledat na youtube i FB. Koho to zajímá, ten si to nahledá, koho ne, no co už…

Po letech plácání se na koních(cca padesáti), setkáních s různými “módami” typu Parelli & spol. a podobně jsem se usnesla na jakémsi kompromisu.
Protože jsem měla opravdu echt školní-výukovou kobylku, 16 let, drezuračku - a ta byla odborník na to, že když dostala vyvazováky, vyrobila falešné “usebrání” 🙂. No, žákům se pak líp jezdilo. Ovšem do drezury ji uvolnit byla obrovská práce.

Te´d mám velkopolskou kobylku - asi pět let. Dnes poprvé jsem jí nic na jízdárně nenutila - jen ohýbání, menší a větší kruhy na otěži volné tak, aby jen narazila na udidlo, když se mě snaží vyvézt plecí.
A- vida! Zaklapla sama, po půlhodině, a bez nátlaku.

Už jsem to zažila dřív u jiných koní. Asi je fakt lepší počkat, až to kůň sám nabídne a přestat dřív, než přestane on, protože už v tom nemůže vydržet; neunese se tak dlouho.
Teprve pak je to ta správná radost. Násilím koně nutit mít hlavi na kolmici je … no, ano, je to týrání.
Zato využít ochotu koně správně a nepřetížit ho, to je radost, jeho i naše. Bůh suť , proč jsou ti koně tak vstřícní a ochotní… ale je to pro nás i závazek! Nesmíme toho zneužívat, musíme sledovat, kolik toho zvládne a kam už nemůže, a netrestat. Přece kůň zmůže jen to, co může… je nutné pozvolna budovat kondici, nasvalení. To jde i na vyjížďkách! Kamarádka takhle jezdila beganku, nic nečekala… a jednoho krásného dne - byla jsme u toho - ji ta kobylka najednou “vyvezla výtahem” na hřbetě, hlavu na kolmici, úplně jiný pocit. Kamarádka křičela “Co se to děje??? Co mám dělat?” a já na to" NIc! Jen seď, dělej co děláš a zírej!"

A o tom to je. Plno lidí se to ale zkouší docílit násilím, vyvazováky a kdečím… podle mě počkat si na koně je úplně nejlepší. POkud tedy chcete mít toho SVÉHO koně fit do jeho vysokého věku.
Tak 🙂

Buggyra: nsesedla jsem si na ruce. Mea culpa, mea maxima culpa! 😀 Protože máš pravdu.

Jo, jo, znám. Když vás kůň vezme na hřbet a vy se jenom vezete a zíráte. Ale holt to není hned ani zadarmo.

kometa
kometa 29.09.2023, 07:14:25 xxx.xxx.147.163
Verun:

Dyť můžete popsat , vy co máte trenéry, jaké to je, jaký máte pocit, co po vás trener chce a co se stane, jak kůň zareaguje, jak často svého nebo svěřeného koně jezdíte   sami nebo s trenerem.  Bylo by to jistě  pro někoho efektnější, možná by se i nad oslovením trenera-poučené osoby  zamyslel. 

Mám velmi dobrou trenérku s certifikátem. Ale trénovala stejně dobře i bez něho. 

Teď už toho ze zdravotních důvodů moc nenajezdím, ale platívala jsem si ji 2x týdně. Protože jsem se chtěla někam posouvat (i jako rekre jezdec) a koni nevadit. A měla jsem vždycky radost, když řekla - dneska to bylo dobrý. 

A co po mně chtěla? Makat, makat a ještě jednou makat. Když mi to nešlo a já zoufale volala - já se snažím, tak reakce - snaž se víc! 

Celou hodinu pusu nezavře, vysvětluje, opravuje, kritizuje, chválí. Svezení na jejich vlastních koních je za odměnu. Protože poslouchají “na myšlenku”. A co je pro mě hodně důležité - sedne si na jakéhokoliv koně svých klientů  a ukáže, že to fakt jde. Bez udělátek.

kometa
kometa 28.09.2023, 19:29:25 xxx.xxx.147.163
Orionka:

Děkuji, mám ho ráda, že je tak maličký a nenápadný, za to hlasitý 🙂

Já taky. Není vidět, ale slyšet ano. A i když to není žádný velký zpěvák, jeho hlas je mi milý.

kometa
kometa 28.09.2023, 17:58:07 xxx.xxx.147.163
Arziska:

Hormony ano, já psala o chování. Asi nikdo s kočkou nebude vyhledávat společnost cizích koček, společné venceni apod.

To ne. Ale viz výše, není to o hormonech, ale povaze. Znám teda spíš od koní, kdy může být problémové jakékoliv pohlaví, pokud se včas nenaučilo žít v koňském stádě.

kometa
kometa 28.09.2023, 17:27:19 xxx.xxx.147.163
Anonymní:

Obávám se, že i když tohle všechno napíše, tak od pindala ktery reaguje na vsechno a vsechny, kloudnou radu stejne nevypáčí. Lepší nez se ptát zde, doporučuji Google https://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/vyziva-koz/krmiva.html

Jo jo, pindám. A až zadavatel začne toto všechno krmit, má po koze. Protože acidóza bachoru.

Naše statkové, nedojící kozy (a jeden hňup) jsou na trávě, seně a minerálním lizu. Občas dostanou za odměnu tvrdé pečivo, když nám dělají učební pomůcku.

kometa
kometa 28.09.2023, 17:19:07 xxx.xxx.147.163
Arziska:

Tak kocky bych sem vůbec nepletla, to je jiná kapitola.

Proč? Hormony jsou přece stejné.

kometa
kometa 28.09.2023, 17:11:02 xxx.xxx.147.163
Lenocka:

Fakt jí koně mají ve střevech?? Já doteď měla za to, že žijí v hlíně a když je obohacená zvířecími výkaly, tak se jim tam ohromně líbí a proto ten vysoký výskyt. Takže i koňská kobliha je vážně nebezpečná?? 😱

Ad ta hlína - nepletu si to s antraxem?

Ano, mají. 

Ale na druhou stranu znám spoustu psů, co pojídají koňské koblížky a ostrouhané zbytky kopyt (dodnes nechápu proč, není tam žádná výživa a většina z nich potom zvrací), kteří proti tetanu očkovaní nejsou a nebyli. Nepatří mezi ta nejvnímavější zvířata.

Antrax v hlíně taky může být, třeba na bývalých mrchovištích.

kometa
kometa 28.09.2023, 15:18:40 xxx.xxx.147.163
kometa:

V článku mají hrubku.

Částečné zanášení pórů pigmentem - jak se může "díra" tedy otvor neboli nic zanést? Pigment se přece váže na pevnou (fyzickou) část skořápky, nevznáší se ve vzduchu (aspoň tenhle ne).

A jako, že absorbují cholesterol z vajec? Proč?  A nebude ten cholesterol kuřeti chybět?

Za mě nesmysl.

Ejhle! Hrubka opravená. 

Ne, není.

kometa
kometa 28.09.2023, 15:14:45 xxx.xxx.147.163
Fikovnice:

Tak můj kastrovaný kocour býval venku často napadán nekastráty. Ale byla jsem poučena, že je to spíš tím, že jej vnímali jako vetřelce na svém území, než že by jim jinak “voněl”.

Můj názor - nekastrovaný kocour je díky testosteronu agresívnější v boji o území. Ale poprat se můžou i kastráti. Ze stejných důvodů.

kometa
kometa 28.09.2023, 13:17:56 xxx.xxx.147.163
Mi:

Pěkně napsáno. Kdyby tak člověk měl tu křišťálovou  kouli… Jen by mě zajímalo,jaké asi pocity a problémy mají kastráti,jestli podobné lidem.Jenže to se od nich nedovíme. 

Nedozvíme. Ale tipla bych si, že je netrápí představa, že nemůžou mít potomky. Ani v přírodě je všichni nemají.

Vycházím z kastrovaných koček/kocourů a hřebců. Kteří, aspoň za mě, měli a mají kvalitní život.

kometa
kometa 28.09.2023, 13:13:13 xxx.xxx.147.163
Fatia:

Já nevím, město není jen sídliště, domy a občas nějaký strom a kousek trávníku. Žiju ve městě, 5 000 obyvatel a venkovních koček je tu spousta, evidentně milují vyhřívání na silnici, je třeba je objet, většinou ani hlavu nezvednou. K hlavní silnici celkem daleko, pro kočky myslím vcelku bezpečné místo. Chalupu máme na pidivesnici, asi 30 obyvatel, ale skrz vede silnice, kde je celkem provoz, i kamiony, autobusy… U mně “ve měste” je pro kočky určitě bezpečněji (a taky jich je tu milion, na vsi jsem kočku neviděla ani nepamatuji). Dřív jsem žila v Praze, ve čtvrti s rodinnými domy, zahradami… K hlavní silnici opět celkem daleko, koček venkovních a polovenkovních jsme měli jen u nás v ulici několik, zase myslím, že ač v Praze, pro kočku celkem přítelské a bezpečné místo. Takže venkovní kočka ve městě proč ne, záleží kde ve městě.

Ano, město může být pro kočku bezpečnější než vesnice, aspoň co se týče provozu. Ale záleží, no.

kometa
kometa 28.09.2023, 13:10:42 xxx.xxx.147.163
Daniela:

Dobrý den, prosím o radu. Jaké jádro je nejlepší pro kozu? Nebo míchat více druhů obilí, v jakém asi poměru??? Sena dostává dost, jenom nevím co za jádro nakoupit na zimu. Děkuji Daniela

Nepíšete nic o stáří, výživném stavu ani, jestli je připuštěná a březí.

A jestli máte jenom jednu, tak vás tady chválit nebudeme. Ale to je OT.

kometa
kometa 28.09.2023, 13:05:43 xxx.xxx.147.163
kometa:

V článku mají hrubku.

Částečné zanášení pórů pigmentem - jak se může "díra" tedy otvor neboli nic zanést? Pigment se přece váže na pevnou (fyzickou) část skořápky, nevznáší se ve vzduchu (aspoň tenhle ne).

A jako, že absorbují cholesterol z vajec? Proč?  A nebude ten cholesterol kuřeti chybět?

Za mě nesmysl.

Nechce mě to pustit do editace - jsem ještě chtěla dopsat, že salmonela může být i uvnitř vejce. Tam je barva skořápky úplně bezpředmětná.

kometa
kometa 28.09.2023, 12:27:35 xxx.xxx.147.163
hmn:

puštík bělavý ano

“protože prostě na to nebyli zvyklí, byli nasrstění a po chvíli doma jim bylo horko.”

bych to viděla tak, že prostě nebyli zvyklí, tečka, bez horka. Byli od kotěte naučení, že domů nesmí, tak to pro ně doma nebylo.

I dospělou, vážící 3, 4 kg?

kometa
kometa 28.09.2023, 12:17:16 xxx.xxx.147.163
Anonymní:

https://www.chovamedoma.sk/chovatelstvo-farmarcenie/chov-hydiny/700-vajicka-ktore-nemusite-farbit

V článku mají hrubku.

Za mě nesmysl.

kometa
kometa 28.09.2023, 12:11:28 xxx.xxx.147.163
Maky:

Kouknu po klasické stáji, bude tam míň skrytých ale… Kamarádce je 20. 

Aspoň, že tak. Ale vypustit v podstatě cizí lidi na ne úplně přiježděných koních ven…pán je asi docela kaskadér.

Koukněte, případně napište, odkud jste. Třeba tady někdo dá tip na kvalitní stáj.

kometa
kometa 28.09.2023, 10:46:32 xxx.xxx.147.163
Anonymní:

Akvárium 50 l, umělé rostliny, písek na dně. Filtr budu msuet pořídit nový, ten starý z dřívějška by asi fungoval ale hádám že denska budou mnohem výkonější a menší filtry takže ten pořídím. Počet ryb (pavích oček) si nechám poradit do 50 l?

Ha! Umělé rostliny - proč? Ty vám přirozenou rovnováhu v akva neudělají. A ještě se o ně rybky můžou zranit Vyhodit a koupit živé.

Ad množství rybek neporadím. Ale osobně bych v tak malém prostoru do pavích oček vůbec nešla, jsou to prasátka. Spíš do nějakých menších teter nebo razborek a tak. Třeba 10 kusů. 

Někdo další určitě doplní.

A hlavně si dopředu něco nastudujte a nenechte se v prodejně balamutit. Tam vám prodají cokoliv, jenom aby měli tržbu. A když vám osádka uhyne, tak prodají novou a budou mít další peníze.