A tak na to jsme zvyklí…
Příspěvky uživatele
kometa
To nebude číčovina, ale další hlubokomyslná, teoretická a filozofická úvaha. Od člověka, který už na koni SEDĚL.
Teď jste mě opravdu rozesmál. Že nejedete na kvantitu příspěvků. Podle mě jste předběhnul i neverenda. Myslím ve zbytečných příspěvcích.
Orionka:Znám krásného středního knírače. Opravdu krásný pes. Údajně žije bez slinivky, minimálně 5 let. Teď je mu cca 12. Je to možné ?
Není.
Viz Janaa. Nejspíš si popletli slinivku a slezinu. Bez té se žít dá.
“K přidržení hlavy na prsou mi stačí váha těla” - a mně to zase stačí k tomu, abych se opět ujistila, že o koních a ježdění nic nevíte.
Takže nemá smysl v diskuzi s vámi pokračovat.
A tak pokud mají pastvu, tak to je jiná. Ale když má někdo slepice jenom na hliněném dvorku…
Bodlinky odpověď vám nestačí?
Na VP nemají koně uzdu. A vy myslíte, že žokej udrží v rukách 500 kg rozběhnuté koňské hmoty tak, aby mu zlomil vaz? Zase jste vedle.
Sedněte si na koně, nemusí být ani dostihový a pochopíte.
Daja píše, že pes byl vyšetřen. Pečlivě - mj. i neurologicky a krev.
Já měla vyhřezlou plotýnku - nejdřív bolelo, pak začalo ochrnovat. Ale mozek byl v pořádku. To, co popisuje Daja, není problém od páteře.
Tak oni to jsou dravci. Minimálně všežravci. Má doma skvadru černých teter a červených plat + jednoho ancistruse. Ráno dávám vločky, večer jim strouhám srdíčko. A jak jim, panečku, chutná!
Je to pořád dokola…. Směsi jsou fuj, tak krmím samodomo. A pak se divím, že nejsou vajíčka nebo se slepice ozobávají.
-Elvira-:Jsem se schválně koukla na listinu vítězů. Jo byli to amatéři už tenkrát v 60. letech 19. století. Hned v prvních ročnících tam vyhrávali valaši. A dokonce i klisny.
Náhodou s kobylama je větší sranda. Valach i hřebec mají náladu konstantní. U kobylky člověk neví, záleží na jejím cyklu. Z nejmazlivějšího tvora, po bestii, která klopí uši, jen se na ni člověk podívá. Z koně, který se nelekne ničeho až po magora, který je schopný vystartovat kvůli třepetající se pásce. Z koně, který reaguje na myšlenku, na lenocha, který by se nechal na jízdárnu odnést. A toto všechno zvládá 1 klisna v průběhu roku. Každá říje a každá fáze mezi tím je jiná, nejde předem odhadnout, co bude. Protože ovulační kalendář klisnám nevedu, je každé nasednutí sázka do loterie. Plánování tréninků se odehrává během krokování, kdy už člověk tak nějak tuší, jaká nálada panuje. Ale stejně musí být člověk ve střehu. Jeden den mám splín, že nám to nejde a druhý den vidím, že kobyla pronásleduje valachy a nastavuje se všemu živému, to následuje velká úleva, že problém byl na opačné straně sedla, než sedím já.
To jsem u žádného valacha ani hřebce nepoznala. Ti si jedou svoje. Hřebci kór, ti byli neskutečně vycepovaní.
Tak nějak. Není to o pohlaví, ale povaze a hlavně výchově.
Psala jsem někde ve vedlejším vlákně, měla jsem pod zadkem pár desítek koní. I hřebce. Dobře vychované a dobře přiježděné.
Moje momentální kobyla se za nudnou rozhodně označit nedá. Jsem moc ráda, že na ni trenérka sehnala šikovnou jezdkyni.
-Elvira-:Co víte o zvířatech a biologii?
Ti hřebci z těch vašich historek stáli 23/7 na štontu a i v dnešní době se ve většině případů hřebci chovají zavření v boxe nebo mají malé venkovní výběhy obehnané vysokou pevnou ohradou.
Slyšela jsem z první ruky, jak se hřebec prorval okýnkem ve stáji a vrhnul se na kobylu, a nebyl to poušťák. Oba byli zralí na veterináře. Hřebce jsem před tímto incidentem znala jako mazlivého koně, se kterým jsem mohla manipulovat i já jakožto celkem začátečník, po tomto incidentu se z něj stala hromádka nervů a já se k němu nemohla skoro přiblížit, vodit ho mohli leda na štajgru nebo španělským obnosku. Ke jinému koni se nemohl přiblížit. Nevím, co s ním bylo dál…
Hřebce jaksi nejde šoupnout do stáda a děj se vůle Boží. A nemůžete je mít jako psa na vodítku a hlídat, aby neobskočili kde co. Teda jo můžete, ale to jsme zas u toho, že budou zavřený non-stop na malým place obehnaným vysokou bariérou.
V přírodě je hřebec vykopaný ze stáda a táhni si po svém, když zhedneš tvůj problém, když budeš mít štěstí, můžeš se přidat k podobně starým hřebcům trénovat souboje, když dospěješ ve zdraví , časem se můžeš zkusit servat na život a na smrt s nějakým vůdčím jedincem. Když vyhraješ, klisny jsou tvoje, když prohraješ, divoký šelmy budou mít hostinu.
Na příspěvky XY je zbytečné reagovat, to nevyhrajete.😉Stejně si povede svou.
Na drůbeži se asi začal nudit, tak se přesunul sem. Aby mohl rozumovat, filozofovat a vyjadřovat se k tomu, čemu vůbec nerozumí.
Na rozdíl od vás.
A co když bude jako ten tvůj Max? Ustojí to rodiče?
To samozřejmě může, ale je to zbytečný strašák.
Doron:To je ten starší, je mu 11. Ale je to děsný.
S tím psychomotorickým neklidem je to problém , v psí psychiatrii se nevyznám, asi bych dávala něco na uklidnění nebo na spaní.
Nevím co se dává, jestli hypnotika, barbituráty, anxiolytika, antipsychotika ( bych tipovala nejvíc). Radši bych měla pejska “ zfetovaného” , než v úzkosti. Taky musíte brát ohled na sebe, je to od Vás moc hezké , že se tak obětavě staráte, ale jestli nebudete spát, brzy se zhroutíte .
Je to hrozná situace, člověk se někdy nemůže psa vzdát i když tuší, že k dobrému to nepůjde 😔, sama to znám..
Tak snad ještě nějakého veta, který se specializuje na psychiatrii bych vyzkoušela..
Jenže, upřímně, k čemu je zfetovaný pes? Tohle není problím psychický, ale organický - v mozku. Demence je neléčitelná i u lidí.
Daja:Dobré ránko 😉,
po dlouhém uvažování jsem se rozhodla sem napsat a popsat co máme doma za trápení.
Jak všichni víte mám dva psy Batynka 11let a Gigouška 8let. Před půl rokem začalo naše martirium s Batynkem. První projevy jeho nemoci byly záškuby až obrovský třes zadnich nohou, namlouvala jsem si, že zima, ale přišlo teplo a my se klepala jak ratlíci. Tak, že začala návštěva veta. První diagnóza buď mu chybí vytamin a nebo je dementi. Byl řádně vyšetřen neurologický, sono, pohmaty, ortopedicky…..atd.
Vitamíny jsme doplnili a třes se klidnil tak na 50%, ale přidaly se další potíže a to celou noc prochodí ( spím jen co půl a nebo nanejvýš hodinu v kuse) neustále je v pohybu, začal kálet a počuráva se, postaví se ve známem prostředí a stratí se, nemá jiskru v oku, nic ho nebaví, nejraději by nechodil ani ven, vypadá hmmm jak to popsat asi jak mimoň.
Navštívila jsem tři vety a každý přidal nějaký lék, pejsek po všech lécích byl dementní - s fetovany - předávkovaný pes. Potřebovala jsem zjistit jestli první vet určil správnou diagnózu. Určil všichni se shodli na tom, že je to demence.
Vrátila jsem se k prvnímu a znova nechala Batynka vyšetřit i s odběrem krve a závěr, Batuly po stránce orgánu má vše v naprostém pořádku jen mozek má mimo.
Nechtěla jsem se smířit s jeho diagnózou protože je podle mě ještě mladý pes, ale asi se nedá nic dělat. Noci sním prochodím, balíme ho do deky ( přišlý jsme na to, že mu dělá dobře bazální stimulace) dostal lék na prokrvení nervové soustavy. Snažíme se ho motivovat k činností, teď je obdobný kdy vypadá , že má na chvíli jiskru a chuť žít. Asi jeho nemoc bude přicházet ve vlnách.
Shrnutí má lék Karsivan, balíme do deky, začal znova jest, chodí na vodítku, noční chození se neodbouralo a já už chodím jak mátoha, zavírat ho nechci bojím se, že kdyby potžeboval pomoc já tam nejsem.
Prosím má ještě někdo nápady jak fungovat s tímhle pejskem?
Děkuji předem za každou radu.
Dája
Za mě - ano, objektivně se mi to snadno říká, když to není můj pes - ale asi přišel jeho čas.
Anonymní:Strouháme jí každý den se šrotem a bramborám a můžou se utlouct. Ale zase nekrmíme směsy.
Šrot, brambory, řepa? Jak vám nesou?
Není to pověra. Některé samičky, třeba i u pavouků, nápadníky požírají. Jako zdroj živin. A někteří samečkové přišli na fintu, jak si zachránit život. Je to velmi zajímavé.
Gowe:Ahoj, měla jsem slíbeného pejska ale nakonec ,mi to rodiče zatrhly. Vypada že mužu mit místo toho kočičku. Chci ňejakou na mazleni. Poradite jakou, je mi 10 let.
Nerozumím - měla jsem slíbeného pejska, ale nakonec mi to rodiče zatrhli(!). Proč? A ta kočička by byla domácí? Ví rodiče, co to obnáší?