Jako jestli se dá degenerativní porucha nervové soustavy vyrobit zanedbáváním potřeb přirozeného chování koně, málem ježdění a zábavy? Ne, tak to fakt nejde. Asi jako degenerativní poruchu nervové soustavy nevyvoláte u člověka tím, že ho zavřete do jednoho baráku na celý život. Jasně, koni i člověku může z toho “hrábnout”, ale není to projev choroby. Pouze té frustrace, případně přemíry energie a tak dále. U lidí i koní dlouhodobě frustrovaných se projevují spíš různé stereotypie, změny chování, obsese a podobně, ale na fyzickém stavu jejich nervové soustavy se to neodrazí. No a samozřejmě pokud po tom toho koně nebo člověka uvedete do normálního prostředí s normální mírou podnětů a správným přístupem, je ten kůň i člověk použitelný úplně normálně, po určité rehabilitaci.
Mimochodem, málo ježdění ještě nikdy žádnému koni neublížilo. Dokonce si troufnu tvrdit, že ani žádné ježdění žádnému koni nikdy neublížilo. (nedostatek pohybu ano, ale to je něco jiného)
To neublížilo, ale - za mě jsou nejhorší majitelé, kteří na koně hupsnou o víkendu a chtějí po něm, vzhledem k předchozímu netrénování, nemožné.
Děkuji vám. Ano byl myslela jsem ten test, kdy se má šlápnout na korunku a kůň s jankovitostí nereaguje. Myslíte, že může jankovitost vyvolat zanedbávání koně, málo ježdění a zábavy? Že koni lidově řečeno hrábne? A je ten kůň potom ještě jezditelný nebo je to konec? Děkuji.
Viz výše.
Asi jste nečetla příspěvky pořádně. Jankovitost, která se projeví nereakcí při šlápnutí na korunku, je neléčitelná, protože je způsobená poškozením mozku. Ale tu jsem v životě neviděla.
Tzv. jankovitost, kdy kůň neposlouchá a staví se různě na odpor, je způsobená špatným a nevhodným zacházením. A to se dá změnit. Ale vždycky zůstane riziko, že se takový kůň v nějaké situaci zachová nepředvídatelně. Protože už má zafixované špatné vzorce chování.
No a to mi připadá jak to s lezcem předtím. Některá kočka používá tlapy, některá ne. A to je zajímavé, že pes takto tlapy nepoužívá, tak moc jako kočka - ona si nabere jídlo z misky a žere z té tlapy. Takto mi chodí kočky do hrnku. Pes ne, ten použije rovnou tlamu. Možná si není tolik vědomý svých končetin, na co jsou.
No, on pes nemá tak ostré dráoy jako kočka. Ta je může použít jako vidličku.
Tak teď se tu trochu červenám, myslela jsem opravdu jinou geotextílii 🤭 ale úpřímně toto se mi nelíbí. To už budou lepší hobliny takovy přirzenější a vy to máte Quash parádní, můj sen.
Červenat se nemusíte, mě zase nenapadla ta vaše verze.
Za mě se ty přirozené hobliny mechanickou zátěží poměrně rychle změní v piliny. A ty jsem už jednou na jízdárně zažila - odcházeli jsme z ní jako horníci.
Já na geotextilii nedám dopustit. Ale rozhodněte se sama. Třeba máte v okolí stáj, která hobliny používá. A jsou spokojení.
Z dikce § 40 odst. 1 zákona č. 166/99 Sb., o veterinární péči (veterinární zákon) jednoznačně vyplývá, že předkládání mrtvých zvířat či jakýchkoli jejich částí na újedě je nezákonné. Ustanovení říká: „Chovatelé a osoby zacházející s živočišnými produkty jsou povinni zajistit neškodné odstranění konfiskátů živočišného původu, které vzniknou v souvislosti s jejich činností.“ Neškodným odstraněním má zákon na mysli (viz § 40 zák. č. 166/99) zajištění odvozu do asanačního ústavu. Výjimečně lze kadáver do celkové hmotnosti 30 kg zakopat nejméně 80 cm pod zem při použití desinfekčních prostředků.
To je sice hezké, ale už vidím, jak s každou mrtvou slepicí nebo křečkem jedou lidi do kafilerie. V tom případě dám přednost pohozené mrtvolce daleko v lese než v popelnici.
Kór na vesnici. Ve městě bývají veřejné kafilérní boxy, kam ti zodpovědnější občané kadavery přinášejí (nebo teda spíš přivážejí), i když nejsou třeba jejich.
Já teda všechna svá zvířata zatím pohřbila v přírodě. S výjimkou koně, toho odvezla asanační služba.
No ale vlastně nemusí - co když ten mutagen (teratogen) způsobí mutaci, která naopak zvýší tomu organismu schopnost přežití a fitness, a následně se rozšíří do celé populace? 😀
Co když zrovna teratogen způsobil, že na Sicílii se narodil dwarfistický slon, který pak úspěšně svou mutaci předával dál… Teda než to sežrali lidi.
Viz skeeve. To není klasická mutace, ale postupné přizpůsobování se.
Mutace je náhlá a nečekaná změna (třeba se narodí zničehonic bílý slon). Ano, občas může být vyýhodnější, ale častěji ne. Kdysi dávno jsem v jednom dokumentu slyšela hezké přirovnání - když do budíku praštíte kladivem, je velmi málo pravděpodobné, že pak bude fungovat lépe než předtím. A tak je to i s těmi mutacemi. Jediněc - albín to má v divoké přírodě rozhodně těžší.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 08.11.2023, 10:14:06
Jo a umí se na povel i vzpínat. Fakt užitečná dovednost.
Už takhle sáhodlouhý inzerát by mě odradil. O všech těch dalších podmínkách nemluvě.
Ne, že by majitele nemělo zajímat, do jakých rukou kůň půjde. Ale já bych v tomhle případě nedávala inzerát, ale porozhlídla se ve svém okolí. Mezi lidmi, které znám a kterým věřím. Nebo bych dala na radu trenéra, kováře, veterináře…. kterým věřím taktéž. A i tak bych budoucího kupce chtěla osobně poznat.
Odpověď na příspěvek uživatele Gaza z 08.11.2023, 06:50:18
Proč by měla zasahovat korunku koně?
Za jankovitost se kdysi označovalo jakékoliv nestandardní chování koně.
Za mě je to v 99% způsobeno špatným přístupem člověka. Na poškození mozku - otrava, nádor… dávám zbývající 1%. Nevím, jak je častá - u koní v rukou neználků je jí více. Léčba spočívá v odstranění příčiny - tj. v těch 99% změna přístupu ke koni. Ve zbývajícím 1% není.
mě to přijde jako by nesmělo to dítě jít dál..i když není vidět přímo,kam by se doplazilo..Kotě si stouplo před něj a nepustilo ho dál-nesnažilo se navázat další kontakt..Za mě ho kočka odžduchla..bylo to cílené..a nepustila ho dál..
Nemyslím si. Kočka chtěla pokračovat v dalším fyzickém kontaktu, ale mimino ne. Je to v jejím výrazu vidět - proč neuděláš totéž, co já? Nerozumím.
V lidské řeči - já podám ruku, ale ten druhý ji nepřijme.