Takto se stal největší lékový průser v dějinách. Thalidomid. Králíci mají toxické dávky výrazně výrazně výš než lidi.
Dodnes žijí “thalidomidové děti”, nejtypičtěji s fokoméliemi…😢
A často i hluché.
To o těch králících jsem nevěděla. Zařadím do výuky.
To vždycky vyprávím dětem v patologii, když se bavíme o vrozených vývojových poruchách. Články v časopisech si pamatuji i osobně, byť jsem tenkrát byla ještě dítě. A vlastně i dokument.
A podruhé ve farmakologii, když probíráme screening, proč to tak dlouho trvá a proč je důležitý.
Odpověď na příspěvek uživatele Trickyvoo z 20.02.2024, 00:54:14
Takže vědomě to teda nešířily,
Takže to šířili nevědomě. No nevím, mně se to snadno říká, ale… přijde mi to trošku sobecké a vůči těm dětem i nezodpovědné. Při takové genetické zátěži.
Kamarádka neměla děti jenom proto, že její bratr byl mentálně postižený. Možná v tom hrály roli i jiné faktory, nikdy jsem se jí na to neptala.
Doufám , že osobně nechcete obsedat a pak jezdit…. určitě tušíte, nebudu rozmazávat, ….jj, chlapy mají taky hodně , ale určitě ne tolik, nebo se něco změnilo? důvod: osifikace páteře, udělala by jste si na koni lavor.
PS: není nasedlaný moc vepředu? 🙄
Souhlas.
Možná nelichotivé fotky z blbého úhlu, ale na té první vidím placičku - myšleno žádná prsa (jako svaly) a na druhé je sedlo moc vepředu.
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 19.02.2024, 09:03:53
Mně se to spustilo v nějaké zrychlené verzi - jako filmové snímky z první republiky - v tomhle tempu snad žádný kůň nechodí. Jinak jako inspirace dobrý.
Odpověď na příspěvek uživatele Odberryho z 19.02.2024, 11:08:48
Stejné je to u koní při drezúrach.
Zrovna onehdá kamarádka povídala - prostě se podívám na startovní listinu - aha, je tam ta a ta, tak už teď jsem druhá. A safra - ona má dva koně, takže jsem přinejlepším třetí.
Minimálně povaha, ale čekala jsem stejně jako i psů i nějaký exteriér + základní zdravotní zkoušky. Jsem naivní, no.
Prý to dožene a že nebude žádný kolos. Byla nejmenší z vrhu ale lišila se cca 150g. Teď ten rozdíl je markantní. Na veterinu mají jít v půli března. Bohužel jsem zaplatila už i rezervační poplatek.
Viz výše.
Nešla bych do toho. I za cenu oželení rezervačního poplatku. Proč na veterinu až za měsíc?