Fikovnice:Jj, motáme se v kruhu…🙂.
Já si teda myslela, že kočka chytí tasemnici z blechy na myši…?
To spíš pes. Ono těch tasemnic je u šelem víc a mají i různé mezihostitele.
Je to složitý.🙂
Fikovnice:Jj, motáme se v kruhu…🙂.
Já si teda myslela, že kočka chytí tasemnici z blechy na myši…?
To spíš pes. Ono těch tasemnic je u šelem víc a mají i různé mezihostitele.
Je to složitý.🙂
Ale já jsem napsala v podstatě totéž. Nebo ne?
Zdroj je moje zkouška z parazitologie. Za jedna.
Fikovnice:Fuj! Ty články jsem nikdy nedávala, ještě jak se hejbou. Proč ji neodčervíš?
No, ono u těch venkovních koček je problém, že odčervíte a ona druhý den stejně chytí myš s boubelí. A jste zase na začátku.
A co mám zkušenosti z pitev, tasemnice (a vlastně i škrkavky) nacházíme hlavně u mladých jedinců. Ti dospělí už mají nejspíš imunitu. A jestli v sobě mají jednu dvě…, ničemu nevadí.
Viz docent Lukeš.
Jo a na antiparazitika je stejná rezistence jako na ATB. Už si moc nevyberete.
Fikovnice:Pokud si pamatuji dobře ze studií Sarcoptes scabiei…???
Ano. Viz výše.
Ale je to debata ryze akademická, protože léčba je stejná.
Jóó, teta Wiki. Tam už jsem se dozvěděla nesmyslů.
Svrab alias prašivinu způsobují roztoči jménem zákožka. I tu ušní. Druhově se rozlišuje Sarcoptes - kožní, Notoedres - ušní a Chorioptes - u koní v rousech. Ale pořád je to zákožka. A všechny se léčí stejně.
Fikovnice:Ano. Vím, že se to tu už řešilo…že je to pro kočky toxické. Ale tehdy jsem dostala 3 injekce a už po první se mu výrazně ulevilo. Ale vemte si, že to byl fakt rok já nevím +- 1988.
To měl kocour velké štěstí. Pro psy, kočky a koně je injekční Ivomec kontraindikován - umí ošklivé kožní reakce, oslepnutí nebo ochrnutí.
sharingan:Souhlas. Avšak v chovech pracovních či užitkových hospodářských zvířat jsou podobné zákroky “ospravedlnitelné”. Uvozovky užívám záměrně. Úpravy dle našich požadavků pro splnění více či méně reálně objektivních potřeb společnosti. V chovech čistě okrasných zájmových (chovám to jen proto, že se mi na to hezky kouká) však podle mě nelze ani při nejlepší vůli již uplatnit ani tuto optiku.
(chovám to jen proto, že se mi na to hezky kouká)
Jenže u těch čistě domácích koček, které mám když už ne pro okrasu, tak pro potěchu, je to i závažný zdravotní problém. To je to, na co jsem narážela. Že z mého pohledu nelze srovnávat křídlování a kastraci.
ančovička:Vím.pišu to obrazně.. nevidím žádný rozdil v tom,jestli usřihnu křidélko kachnicče nebo vykastruji kocoura..obojí je bez souhlasu dotyčného a pro jeho dobro.. nebo člověka 🤔
Jenže tady je to i pro jeho dobro.😉
Stejně tak se běžně kastrují hřebci, bez jejich souhlasu. A taky jim to přináší výhody.
lesnizinka:Ušní svrab? Tak to jsem ještě neslyšela.
U zvířat běžný. U člověka ne.
A jak píšete vedle - vzájemný přenos velmi nepravděpodobný. Ale humánní doktoři to občas řeší - kamarádka byla “obviněna”, že dítko chytilo u ní ve stáji svrab - buď od koně nebo koček. Ani jedno se nepotvrdilo.
Fikovnice:Tak ony ty larvy do člověka nevlezou…tak jste to asi nemyslela.😉
Člověk by musel pozřít vajíčka škrkavky. Dál souhlas.
Jsme se shodly.
Fikovnice:https://cs.wikipedia.org/wiki/U%C5%A1n%C3%AD_svrab
😉
Jinak, když měl náš chalupový kocour pradávno svrab, měl právě ušní. Byl to úděsný pohled, je to snad 35 let zpátky…ale podařilo se mi jej vyléčit jakýmisi injekcemi od veta.
Injekcemi? To by mě zajímalo. To zkoušel Ivomec?
megi-the-pes:Svrab od kočky (jedno jaký) na člověka přeleze, ale nefunguje. Budete mít jen chvíli vyrážku.
Škrkavčí larvy do člověka vlezou, uhnízdí se v játrech, plicích nebo oku.
Není to úplně legrace.Takovou kočku bych izolovala do úplného vyléčení všeho.
Ale to byste musela minimálně olíznout kočičí hovínko s vajíčky. Říkám já, která je bere běžně do ruky - přes toaletní papír a pak si jdu samozřejmě umýt ruce.
Zase bych to tak nedramatizovala. S tím uhnízděním v orgánech - velmi vzácně, ony ty škrkavky jsou dost hostitelsky specifické. Nepletete si to s larvami tasemnice?
Máte pravdu jenom částečně.
Kocouři se kastrují nejen kvůli smradu, ale ti venkovní se méně toulají a perou a proto se dožívají vyššího věku. Protože odpadá riziko infekce, zakousnutí psem, přejetí autem, zastřelení myslivcem (nedej bože chycení do želez).
Nekastrovaná kočka zvládne teoreticky 15 koťat ročně a ta můžou (v případě samičího pohlaví) už v půl roce zabřeznout a geometrickou řadou nám to roste. A protože si musí hledat nová teritoria, tak viz výše. Vím, že se trapně opakuji, ale mě je těch hubených, zablešených a usoplených koťat prostě líto. Mají krátký a neradostný život.
A krávy se odrohují hlavně proto, aby neohrožovaly sebe a vešly se do dojírny. Masných plemen se to netýká.
A určitě dobře.
Adéla Navrátilová:Zdravím, budu si z útulku brát kocourka a přemýšlím, jaké krmivo pořídit? Jaké značky se Vám osvědčily a proč?
Viz výše - postupný přechod na maso. Konzervy a granule (v zásadě jakékoliv) jenom jako doplněk.
Nenechte se zblbnout reklamami.
šiml:Jak nejšetrněji vyčistit zaschlé bláto na srsti. Můj šikula se každý den vyválí v tom nejhorším blátě , to na něm uschne a večer má kaštany. Máte nějaký fígl?
Viz výše - každý den odrbat nebo dekovat. Ale i tak se koně dokázali zaprasit tak, že jsme jim skoro doslova odtrhávali ohlávku z hřívy.
Co se osvědčilo, použít na první oddrbání plastové hrabičky, takové ty bytelnější, protože člověk stál na délku násady a přece jenom toho prachu tolik neschytal.
Bodlinku a třeba další chovatele o radu.
Nejsem bodlinka ani další chovatel - ale čím bych asi začala, je koprologie a vyšetření krve.
Anet10:My dnes venčili kousek od Zvůle, šli jsme na prochajdu ke skalnímu útvaru Ďáblův chléb. Je jich okolo více, nedaleko Ďáblova prdel. Nedívali jste se někdo dnes na ČT1 kočka není pes? Byla tam paní, měla bernardýna a leonka. Leonek byl vykastrován v 6 měsících. To je tedy síla. Ruda, jak to slyšel, nevěřil svým uším. Řekl, že vet by měl vrátit diplom. Já to nechápu, proč to ty lidi dělají? Proč kastrovat psy, jako samce? Neřeknu fenu a ze zdravotních důvodů, a určitě ne v 6 měsících. Jako proč? To je hnus. CHudák pes a bernardýn měl kastraci chemickou.
proč to ty lidi dělají?
Protože chtějí zkratky? A jsou nevzdělaní? A věří vetovi? Kterému je to jedno?
ančovička:.dovolim si doplnit….a není to stejné jako s kastrací koček?…nemáte kastrované?..😉
Není.
Já jsem militantní zastánce kastrace koček (i kocourů). Protože ty nechtěné toulavé (a že jejich počet neklesá) u mě končí na pitevním stole. A není to hezký pohled.
A viz žínka - kočky domácí se taky kastrují, bo kocouři smrdí a kočky se umrouskají k smrti.
Kastrovaní jedinci se dožijí mnohem vyššího věku.
Jo a všichni mí domácí kocouři byli a jsou kastrovaní. A kamarádka je milovnicí a zachraňovatelkou koček venkovních - má u domu koňskou stáj - poctivě je krmí, odčervuje a kastruje. Protože nechce zaplavit okolí bezprizornými koťaty.
I naši školní statkovou Elišku jsme nechali vykastrovat. Protože 2x4 koťata jsme ještě udali - s těmi prvními už jako březí přišla, ta druhá byla výsledkem špatné komunikace, kdy jsem myslela, že kastrace už proběhla. Ale dál jsme v tomto duchu už nechtěli pokračovat.
Však já měla na mysli taky jalovou krávu. Jsme se navzájem nepochopili.