Tenurri, účinná by měla být kombinace košíku, který fyzicky znemožní vzít do tlamy, a důsledného, včas uplatňovaného a dobře odměňovaného “pusť”, klidně i s tím "ne"
…A pak je pes vycvičen a vrací se do rodiny… nějakou dobu šlape tak, jak to do něj cvičitel nahustil, ale protože je zpět v rodině, kde si s ním nevěděli rady, neuměli to s ním, nebyli pro něj autoritou, tak to postupně sklouzne ke stejnému chování jako před výcvikem…
no, a asi proto píš Ph o těch trenérech, kteřá ve výcvikovém plánu mají po fázi “pes” i fázi “pes+majitel”……
Liška nepřeskočí za bílého dne zadávit housata, kočka ano. I proto je důležitá kastrace a zodpovědnost paničků.
ale ale tak to ta naše jedna místní (jedna z mnoha) je holka jedna nevzdělaná a klidně si jde na lup v poledne (tedy pro přesnost jsem ji viděla ve 13:00 na dvorku jednoho souseda chovajícího drůbež)
“Update našeho problému se samotou. Trochu jsme to testovali…no a věc se má tak, že náš milý pejsek nemá vůbec problém být doma sám ty cca 3-3,5 hodinky, pokud to je: 1) ráno 2)dopoledne až odpoledne do cca 16:00 Jakmile jdem někam pozdní odpoledne/večer, tak to je problém”
ono to hezky koresponduje s takovým obecným denním režimem psa, který říká, že hlavní spánek je 8:00 - 16:00
“problém třeba u nás jsou akorát lufťáci, kteří přijedou na prázdniny s dětičkama, přivezou si kotě, aby si děti měly s čím hrát a pak když na podzim odjedou, kotě tu nechají.”
jo Albert! ale toho se určitě zbavili úmyslně, vzhledem k jeho povaze….😎
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 12.08.2024, 12:20:18
já reagovala na učení pomocí míčku, co je na tom špatně? a že ta hlava nemusí být “vyvrácená”, to píši pořád koncentrován může být pes i s hlavou rovně, i s hlavou natočenou (ne vyvrácenou) u psa rozhlížejícího se po okolí to bude horší
“Já furt nechápu, proč má pes jít s hlavou nepřirozeně vytočenou, jako že pořád kouká na psovoda (a vykopává předníma nohama jak kůň při španělské škole)."
takto to ZŘ nevyžadují ono to jde i bez té vyvrácené hlavy
“ V čem tkví ten důvod? Někomu se to zdá hezké? Ego psovoda, že ho pes napjatě sleduje?”
ego psovoda? 😄 ne, jde o prostou ale plnou pozornost psa a s tím spojené i okamžité provádění povelů, funkční věc…..
“Přičemž je to naučeno sledováním míčku?”
může být ale i nemusí…jako to je špatně? můj pes měl naučeno “kuk” bez míčku
" Vím, že je to exhibice na hřišti a s praxí to nemá nic společného, ale přijde mi to ujeté.”
schopnost psa se koncentrovat na psovoda je velmi prakticky využitelná věc
co se týká režimu - s HW jsem dělala sportovní kynologii, střední temperament (jeho sportovní hmotnost 49,5 kg, projev na poslušnosti i stopě byl adekvátní, i to tak rozhodčí komentovali), IPO3 v necelých 3 letech - panelákový pes a tudíž měl jasný čas i podmínky pro odpočinek a totéž pro aktivity. A myslím, že to bylo té kynologii ku prospěchu.
“ale pokud dospělý pes stále skáče na člověka, po okrinuti poslechne ale vzápětí začne zase - tak to pro mě proste není zvládnuté. Pokud pes poslechne na par vteřin a zase jde, tak to jednoduše není dotrenovane………ale ta největší energie je převedena jinam než na návštěvu, to už je zase na jiné tema… pokud člověk vyychova několik psu, a s dalším se to nedaří, nemusí to být nutne tím psem, možná jen potřebuje jiný přístup, víc času, víc duslednosti..”
amen 👍 a vo tom to je…..
“ani ten nanny dog (to se totiž musí vychovat)” tohle bych viděla tak (i jako majitel jedné nanny dog), že to musí být v prvé řadě v tom psu, a až k tomu se řadí výchova
do “hrnce” (na kousky kuřecí, brambory, žampiony, cibule, paprika, pórek, cuketa a cokoliv dle chuti ….koření, troška oleje, peču pod pokličkou a pak zapékám bez…možno přidat sýr…)