“Na povel nesmíš sice reaguje ale pak jde a z ničeho nic hryzne do ruky.”
to se neřeší nějakým “nesmíš”, ale povelem “pusť”, který říká psu, co má dělat, naučeným ryze po dobrém jako výměnu něčeho za něco lepšího, nebo vrácení téhož a s odměnami + převedením kousání na povolený předmět/hračku s aktivním zapojením ze strany psovoda
“Je to mladistvá nerozvážnost co pomine?”
odpověď je na skleněnou kouli, protože některého psa to přejde, u jiného naopak bude gradovat. A proto psovod na nic nečeká a koná dle návodu výše.
teda se přiznám, že jsem nikdy s nikým převoz netrénovala a jediný problém byl Tomíček (co mě poslal do toho špitálu 😎)………neboli trénink je dobrý počin 😄
oni jsou oba čistě venkovní? (suterén beru jako venek)
ono by bylo řešením i kocoura mít jako bytového, pokud by to zvládl a opravdu byl bytový. Dobrá varianta by byla najít mu nový domov, kde by mohl být (také) doma a byl jedináček.
v každém případě je voliéra dobrý nápad kvůli stěhování, to by mohli zmizet oba
“Jo taky zmíním k nákladům, že k mýmu překvapení stál obojek proti parazitům víc, než stojí ta stejná značka pro psy - mnoohem větší psy 😲 . Pořizovala jsem obojek (pojistka, která se vypne, kdyby se někde chytil), protože má na něm pověšený i klíče od domu - čip, aby mohl odejít, kdy se mu to hodí, zároveň je to označení, že není toulací. Takže pokud člověk plánuje kočku venko-domovní, tak ještě tohle musí připočítat.”
pes měl z vetlímce (https://www.facebook.com/vetlimce/), principiálně to stejné jako ten trixie a zcela super, zadek byl chráněn. Na procházky ovšem bez, jak dá pes hlavu dolů, tak si límec přišlápne (teda alespoň ten můj)
zde prosím definice množírny ze zákona na ochranu zvířat proti týrání:
Ҥ 7a
Ochrana psů a koček při jejich rozmnožování (1)
Je zakázán chov psů nebo koček, včetně jejich rozmnožování, v zařízení, včetně bytu, ve kterém jsou chováni a rozmnožováni psi nebo kočky v nevhodných podmínkách, které způsobují jejich utrpení, a ve větším počtu, který jim neumožňuje uspokojovat jejich fyziologické, biologické nebo etologické potřeby (dále jen „množírna“). Množírnou se rozumí zařízení, včetně bytu, uvedené ve větě první, i když není hlavním cílem činnosti chovatele rozmnožování zvířat nebo dosažení zisku.”
“Myslela jsem to tak, že se nebudou smět přiblížit k miminku a raději vedle něj ležet”
z toho nechápu, zda vedle něj ležet budou moci či ne. V každém případě k mimču pod dozorem, a je třeba zabezpečit postýlku, aby se do ní nedostaly, ony rády leží na člověku a to by mimčo nemuselo rozdýchat. Takže, dle povahy kočky, klidně učit, že přitulit se jo, lehat na - ne.
“a také zřejmě mohou brát dítě jako konkurenci když bude mít hlavní pozornost nebo se pletu?”
jako nebudu tvrdit, že to takto nemůže nějaká kočka vnímat. Ale snad má člověk rozum, a té kočce nebude kontakt se sebou odpírat, ono to jde skloubit.
Své obě děti jsem donesla bandě koček a žádný problém, a to ani nespali v žádné kleci a přežili to, mám malou vnučku, jezdí k nám, kočičáci okamžitě obsadí miminkovská zařízení (mají rádi novoty), kocouři by rádi obsadili i ji, to jim něžně rozmluvím a klid a pohoda.
Jen, když zde padlo slovo trest - bacha na to, taky by si ho mohla spojit s miminem a pak by mohla začít brát mimčo jako zlo a třeba i útočit. Ono obecně kočky se tresty nevychovávají (a nejen kočky).
“Pamatuju si ale z dětství, že strejda měl na dvoře špice, ten hlídal tak, že pokousal mamku a skončil stejně jako končili všichni kousací psi tenkrát…”
tak ono to tak je, že když máš psa čistě venkovního, tak je z něj ve větší míře samorost, než kdyby žil s člověkem, a špicové k tomu kousání nemají daleko
myšlenka na francouzského buldočka v boudě a hlídače, to je……antimyšlenka 🙄
Hodně se pro takové případy doporučuje prý nosit paralyzér. Já osobně vůbec nemám tušení jak pes na takovou věc reaguje, ale prý se toho psi bojí. Jaký na to máte názor?
Přijde mi to lepší, než pepřák, kterej díky větru můžete nastříkat i sobě a vašemu psu do očí.
paralyzér háže el. výboj a hlavní výhoda je v tom, že většina psů se lekne toho výboje, tedy k žádnému kontaktu nedojde. No a na ten zbytek pak čeká to kontaktní použití a z toho si už vezme ponaučení každý.
pepřový sprej se doporučuje gelový, který jaksi drží směr i když je vítr
jdu poprosit, zda by bylo možno přesunout diskuzi z tématu “habešská kočka” a to počínajíc příspěvkem komety 9.7, 8:17:36, do tématu “zvýšená hladina kyseliny listové u kocoura”, kam to všechno patří? Takto je to zbytečně matoucí. Děkuji.
“Říkám si , jestli ty kočky čistě domácí , nejsou v nějakým permanentním stresu a tak se to podepisuje na imunitě či co…, zdá se mi, že jsou nějaký stonavý…”
ale kdeže! Kočka je přeci kočka domácí a tak má sedět doma! To je pro ni přeci to nejlepšejší, to každý zodpovědný majitel musí vědět! 😉
(biaca, to prosím není k tvým kocourům, ale nedalo mi to……. 😎)
“Osvěta jede docela dost minimálně posledních 10 let”
já na té osvětě vidím jeden problém - nevysvětluje pojem PLEMENO a smysl organizovaného chovu. Co dělá psa příslušníkem plemene, že to nejsou jenom chlupy, že to není jen to, co člověk vidí, ale i to, co nevidí, neboli genotyp, a co je schováno v tom PP, které je založeno na oné, více či méně (bohužel), organizovanosti (sběr dat, proces uchovnění, nějaké ty požadavky na rodičovský pár).
A může si za to i ten organizovaný chov, páč ne každý klub se stará jak by bylo záhodno
“Co je teda u nás problém jsou bodláky…na ty je extrémně chytavá….ty snad na ní skáčou i z dálky. …. pak teda na ocas…to je děs.”
to jsem si v době kovidu dovolila mít kovid, tak venčil manžel. A takhle si přišli z odpolední domů, chlap ani bů ani mů, k večeru se pes přišel přitulit na gauč, jak je jeho zvykem a jak ho drbu tak zavadím rukou o ocas - no sodoma gomora, plný bodláku a po té době již nevypreparovatelných 😠…..a chlap jako jo, má tam bodláky….💣…….a od té doby má ocas jak orvané koště bo horní část jsem musela zcela ostříhat. Jsou to už tak dva roky, možná i déle a ocas už nezarostl😕
A koupe se kvůli srsti nebo že by to potřebovala kůže?
Já když vidím psí “místo”- pelech po týdnu, co jsem ho převlekla do čistého prostěradla, je to fakt kekel. A to se pes zdá být čistý, to ho beru vlhčenýma ubrouskama, když mám pocit, že se nadmíru válela venku v prachu….
ad plemeno: nebožka erdela měla srst co do ní vše zalezlo, kamarádka s flatkou šla z vycházky s čistým psem já se šmurýnou
známí mají KK, normálně udržované, normálně živené, postelové, ale to když podrbu, tak pak si vydrhnout ruce, jak je to mastné a špinavé. Tohle celoživotně od HW a PHP neznám, a ti koupel neznali/nezná. Ta srst je prostě zcela jinde.
“Tak řekněme taková, která plemenu aspoň neublíží, když už tam nevnesou žádné zlepšení.”
“zlepšovatel” se pozná v podstatě až na konci své kariéry, a ještě by to někdo musel hodnotit (selekční index)
jinak k tomu slouží hlavně bonitace, která má mít smysluplná kritéria, aby se do chovu nepouštěly dědičně nemocná a/nebo nestandardní zvířata. A svod, který hodnotí nejen tedy ty svedené potomky, ale i/zejména rodiče a jejich plemennou hodnotu.
Lze nesouhlasit s požadavky na uchovnění u četných plemen (jakože nic), ale určitě nelze požadovat “vyjímečnost” rozmnožujících se jedinců.