Já si zase myslím, že pes venku to má na podněty lepší než ten mezi čtyřma stěnama. Pomíjím teda vhodnost plemene na pobyt venku.
A jak je to bezpečný si musí zvážit každý sám, u nás třeba žádné nebezpečí víceméně nehrozí.
no, podněty…..když vezmu ten obecný denní režim psa = ranní aktivita 4-8 hodin, hlavní spánek 8-16, hlavní aktivita 16-22, spánek 22-4, tak to vidím tak, že nějaké podněty až tak nejsou potřeba (když vezmu ten nejobvyklejší režim člověka a vezmu člověka, který se psu věnuje).
Možná naopak. Takové štěně mého syna, samotné na zahradě, se samo naučilo kočka = lovím. A zcela zbytečně. A když vezmu mého HW, tak ten se rád v klidu a bez podnětů zvenčí vyspal, neb zaměstnán byl dostatečně.
To je ale o výběru vhodného plemena. A nastavení denního režimu. Když chci hlídače, tak musí být venku a volně, aby mohl účinně hlídat, doma na gauči je prd platný.
doma na gauči mi ohlídá to doma, se přiznám, že tohle po něm chci. A venku chci, ať si pohlídá svoje lidi.
Venku pes, otrávený či nějak ubezdušený, štěně ukradené, mi je k ničemu. A venku, bez dozoru člověka, uštěkanec, taky není úplně fajn.
“Když je ten pes venku když jsou lidi v práci a nebo v noci, tak je to úplně jedno.”
Děkuji, vaše připomínky si projdu večer až budu mít více času, jen se ještě zeptám na plemeno hovawat ? To by mohlo být venku celoročně, když dobrman ne.
Raduško, když ty to bereš jenom přes ty chlupy. Z tohoto hlediska samozřejmě HW požadavek splňuje. Ale, on to je takový bodygard, rodinný pes, a chce trávit svůj čas se svými lidmi. A ono to má i praktický dopad, takový více samotně žijící pes nemusí být tak nakloněn spolupráci s člověkem a může to mít dopad na ovladatelnost psa. Samostatně žijící pes se sám učí různé věci, po psím, a to se může rozcházet s představou člověka.
Agresivita a vztah k dětem - může mít sklony k agresivitě a může nemít dobrý vztah k dětem, to je hodně o jednotlivci i o práci člověka se psem.
měla jsem HW, syn má jeho vnuka a rozdíl mezi nimi nebetyčný.
jo, inspirace pro “ne velkého hlídače” prosím zde 😉:
Framovi je zrovna pět měsíců, zoubky už skoro všechny vyměněný !
Je to děsný, jak to letí..
A ještě skoro nic neumíme 😅.
Umí jenom “sedni, lehni” , to vypadá asi tak, jako když si sedá nebo lehá slon v cirkuse, přivolání a “lehni si sakra a spikej”😔.
moje štěníková má hezky naklikaný aktuálně nejdůležitější povel a to “jdeme” 😀
při její neochotě se vzdalovat od domova (teď už zvládá) a způsobu jejího “procházení” - jako ujdu tak 5m a pak si jen tak sednu a zadumaně koukám nebo jdu rýt čumákem do čehokoliv, je “jdeme” nezbytná dovednost….😄😎
Ráno venčení kolem 6 hodiny a pak odpoledne, bydlíme na menším městě takže by musel být na vodítku, z toho důvodu lovecký pud by nevadil.
teda já se přiznám, že mě by přetahovaná se psem, jehož lovecký pud táhne někam do háje, hodně vadil. Nebo, Agano, myslíš, že na vodítku bude ťapkat vzorně u nohy? Pokud mu pud zavelí běž tam….?
a na co zdroje upozorňují - nemá rád samotu a tu neradost často projevuje vytím…samozřejmě to tak být nemusí, ale stejně tak může
Někdo tu výše zmínil, že většina nemocí se vyleží do 14 dnů, tak proč si - OSVČ - platit nemocenské, že se to nevyplatí. Je pravda, že na běžné virózy, angíny, možná i chřipku těch 14 dnů stačí. Ale když přijde nějaké vážnější onemocnění, jehož léčba se počítá v měsících, je pak OSVČ bez peněz úplně. Neplacení nemocenského pojištění se mi jeví jako krátkozraké.
to si pak nejedno osvč platí třeba životní pojištění, kde má i nějaké úhrady za dobu nemoci
Esi myslíte vlka jako prvního psa bezpapírového, tak to nebyl. Myslím, že to byli šakali atp., pokřížili se různé druhy možná i, psovité šelmy teda furt, ale… A to dovolila která organizace, prosímvás? Tak takle by to teda nešlo!
teď poprvé v životě potkala cizího psa na stejné straně plotu, a dokonce 3. Se mi tak rozdivočila, že jsem ji musela domů potupně donést, no sodoma gomora…..😄😎 A to se fakt bojí štěkotu psů (jako štěně narodivší se do smečky 11ti psů 😲)