a) Reprodukce chovných zvířat je přípustná : u malých plemen do 50 cm kohoutkové výšky ode dne ukončeného 14. měsíce věku až do dne ukončeného 8. roku věku u fen, u psů ode dne ukončeného 14. měsíce doživotně. (Např. pokud se tedy fena malého plemene narodila např. 1. ledna 2009, může být poprvé kryta 1. března 2010; fena narozená 1. ledna 2005 smí být naposledy kryta 1. ledna 2013). - u velkých plemen nad 50 cm výšky ode dne ukončeného 17. měsíce věku až do dne ukončeného 8. roku věku u fen, u psů ode dne ukončeného 17. měsíce doživotně. Např. pokud se tedy fena velkého plemene narodila např. 1. ledna 2009, může být poprvé kryta 1. června 2010). - u fen, které ukončily 8. rok věku, je krytí podmíněno schválením příslušného chovatelského klubu a potvrzením veterinárního lékaře o vyšetření zvířete na začátku říje s dobrozdáním, že zdravotní stav umožňuje březost a odchování vrhu bez nadměrných rizik. Prodloužení chovnosti je možné po udělení výše uvedených potvrzení, a to na jedno krytí feny do dovršení věku 9 let. - (Např. fena narozená 1. ledna 2005 smí být po udělení požadovaných povolení naposledy kryta 1. ledna 2014). ..”
“Pokud je to pravda, tak já sice chápu, z čeho to vychází, ale je to tak nechutný a prasácký řešení, že se mi zvedá žaludek.”
ono je to typické zcela obecně pro všechny možné oblasti života - lidi raději používají trestů místo vzdělávání sebe, zvířete…. to je holt práce, úsilí, námaha….co s tím, i když by to v konečném důsledku mělo daleko větší pozitivní efekt
on ten článek působí jako taková minimálně 20 let stará vykopávka
a co se týká “bouchání do hrudníku"….za prvé “se” to tak nedělá, dělá to někdo a s některým psem za druhé některým psům se to fakt líbí a za třetí, když se to sejde, tak to odměna je
je to sice už pět let po debatě (kterou jsem ani díky plynu a indukci nemohla najít), ale hodím odkaz (rozhovor s F. Šustou) - je tam to stůj, a proč stůj (po 16.té minutě), je tam o budování výdrže :
Doron, se svým HW - 50 kg, kliďas - jsem cvičila a zkouškovala dle KJ Brno, MZŘ i NZŘ vyvrácená hlava nebyla, pachové čtverce mě také minuly (stopařská dle NZŘ ZPS - stopy 2x99b), složili jsme téměř vše, co se dalo (před operací, která znamenala sportovní důchod)
cvičili jsme pro radost
a je na tobě, jestli nebudeš chtít být úplně tip top, pojedeš dle svého cítění, a holt a třeba oželíš pár bodů……
edit: musím vzpomenout na tréninky obran, kde jsem párkrát potkala i briarda - absolutně estetický zážitek, ta vlající srst, a kousat uměl super 👍