Jenže Vy jste nepochopila, co jsem napsala. Pes opravdu nechodí pro vaše krásný oči a ano, je to výcvikem. Ale ten výcvik tvoří nějaký vztah.
och, děkuji
jsem se chtěla zapojit, ale pak to začalo vypadat jako když pejsek s kočičkou pekli dort (každý o jiném, z mého pohledu), ale jo, chápu to dobře…..😄😇
“Pes má přijít proto, že je k tomu vedenej a naučenej, že o tomhle se nediskutuje (a že mi to u prvního psa trvalo hooodně dlouho, naučit dostatečně spolehlivě). Stejně tak se drží poblíž proto, že je k tomu opět vedenej a učenej, kde a jak se může svobodně pohybovat a kde už je to naopak moc daleko.”
ono to je o tom, JAK je “vedenej a učenej”….dominátor učí tlakem, strachem, pes musí ("se nediskutuje")…. dominantní tak, že chce, že “následování” dominantního jedince je pro něj výhodné (jako tohle by zasluhovalo více slovíček, jako osobnost psovoda, ale tak...)
platí to pro psy obecně, bez ohledu na plemeno a bez ohledu na to, že zrovna ta ochota ke spolupráci, nechat se vést, může být veeelmi odlišná (Baďulka - HW - se taky narodil vychovaný a vycvičený, takový přírodní úkaz)
“Pes by neměl přijít “protože jsem řek a jsem ten dominantní”, pes má přijít, protože nás prostě chce následovat, my jsme jeho smečka, je u nás bezpečí, opora a řád a pes to tak prostě vidí jako nejlepší možnou variantu jeho žití”
👍 ( přesně tohle je rozdíl mezi dominátorem a dominantním)
Moira po postroji Non stop ramble (zcela super, jen jsem jej koupila jako debyl zbytečně malý) vyfasovala Zero DC easy peasy XL, nastavený na minimum je jí akorát, tudíž předpokládám, že už ho bude mít, alespoň co se týká velikosti, doživotně :
Však se tu nepíše, že je to povinné (není). Jen to, že ti, kdo mají kočku čipovanou nebo označenou, ji nebudou mít podruhé operovanou. Možná ani poprvé, protože obec se stará nakonec pouze o ty bezprizorní.
já zde čtu (a na co lesnížínka reaguje, si myslím) :
“ktorí nemajú mačky označené a čipované (čo mimochodom nariaďuje zákon),”
zde bych poprosila autorku - Arboru - o odkaz na zákon, který to nařizuje, děkuji