Mě to právě přišlo vtipný a ještě jsem to neviděla, vždycky mě to rozesměje 😀
Příspěvky uživatele
Tenurri
a pak tu jsou lidi, co nemají energii ani ráno, ani večer 😀 …jakmile venku padne tma, tak jen zívám a spala bych, což ale neznamená, že by mě ráno budilo světlo. Úplně v pohodě jsem byla bez psa schopná spát o víkendu do 9:00 (a šla jsem spát v 10 večer).
V zimních měsících je ze mě věčně unavený zombie 😄. Potřebuji k fungování přirozené světlo a ideálně i sem tam sluníčko 😀…
My dneska jedeme po práci na chatu, tam by měl být stín, ale hned za chatou je potůček, takže očekávám hejna hladových komárů 😢.
Plus se bude grilovat, takže sebekontrola pro pejska level milion! Ale minule už zvládl i opékání špekáčků 😀…on je pes, co by sežral i kelímek hořčice a řekl by si o nášup.
Mimochodem…teď jak jsou ty horka, tak si všímám, že jak se normálně pes ochlazuje vyplazeným jazykem, tak Jack to neumí. On jen otvírá tlamku, nebo zívá, neví co s tím a tváří se nešťastně (vypadá jako by se zasekl a zapomněl jak zavřít mordičku 😀)…to se pes tak nějak časem sám naučí? 😀
Ono v různých článcích se dočtete různé věci. Například v Americe převládá názor, že krmení přirozenou (průmyslově nezpracovanou) stravou je životu nebezpečné, stejně jako krmení grain free granulemi a masově se tam doporučují veterinárně schválené značky jako royal canin, lams, purina, atd. - což se u nás zase považuje za špatné krmivo mimo speciální diety. Jinde se zase dočtete, že všechny granule jsou špatně a naopak máte krmit přirozeně (syrové maso, vnitřnosti, kosti,..).
Já bych krmila tím, na čem mi pes viditelně prospívá po všech stránkách (ať už barf, granule s přijatelným složením, nebo kombinace) a jednou za čas nechala psa preventivně vyšetřit u veterináře (myslím, že se dělají rozbory, jestli má pes vše v pořádku a nic mu nechybí). Asi bych úplně neměnila stravu, na kterou je pes zvyklý na základě nějakých článků na internetu.
Já teda nad basenjim přemýšlela po rozhovoru v podcastu s jejich chovatelkou. Nakonec to ale padlo na tom, že dvě kočky už mám, nepotřebuju třetí 😀 (nadsázka). A že bych chtěla nějakého psa, kterého tak nějak vrozeně zajímá i názor svých lidí. Plus tam bylo několik dalších faktorů (třeba to, že mám kočky 😀).
Každopádně je basenji fakt zajímavej pes. Někdo tady na fóru má myslím 2 basenjíky.
Jack se snaží sežrat jakejkoliv hmyz…dávám pozor na včely, vosy, čmeláky…včera objevil mravence.
Jinak venčení teď nic moc. Přes den je vedro, takže chodíme rychlo venčit a v pracovní pauze se projdem po parku, tam je alespoň stín. A večer zase trpím já, protože si ze mě dělají hmyzáci švédský stůl (a taky ne že by bylo o moc líp, jen nepraží sluníčko).
Jsme z toho horka všichni otrávení 😀 - a to bude i hůř.
Wow…tak vstávání ve 3 ráno je pro mě nereálný a ještě ke všemu očistec. Chodím spát po 22:00 a vstávám v týdnu v 6:00 a kolikrát si přijdu nevyspaná (a to je mi 30 😀)…
Jednu dobu jsem dělala v kavárně, kam jsem musela vstávat kolem 4:00 ráno a to mi bylo do oběda neskutečně špatně každý den. Vydržela jsem to měsíc.
Tohle fakt obdivuju.
Fakt jsem byla vděčná, že naše štěně vydrželo celou noc a nejdřív co jsme ze začátku vstávali bylo někdy kolem 4:40 - 5:00 ráno a to jsem si šla hned po vyvenčení ještě lehnout. O víkendu s ním jdu kolem 6:30 a pak většinou ještě na hoďku zalezu do postele 😀…
Super, díky za tip. Ty jejich postroje vypadají dobře a taky by mohly díky nastavitelnosti chvilku vydržet…dneska ho změříme a napíšu jim 🙂.
Klíma se mi strašně líbí 🙂…má moc krásnou barvu a oči
Včera měl Jack 13 týdnů.
Dnes jedeme konečně na třetí očkování, které měl dostat už ve středu, ale nedostal, protože měl trochu průjem. Dostali jsme odčervovák (což slupne z ruky jako pamlsek) a na 3 dny probiotika a druhý den hned ráno zase kadil cihličky 😅. Tak dnes to snad už konečně vyjde.
Ve středu měl 8 kilo…jsem si říkala, že se už po schodech trošku pronáší.
Zatím má pořád jen jednu kulku, tak uvidíme dneska. S veterinou naštěstí problém nemá, jsou tam prý super mazlící tety co rozdávají ňaminky, tak snad mu to vydrží.
Jinak roste jako z vody. Zítra večer máme první lekci s trenerkou. V pátek měl nečekané “rande” s další kraťandou, tak si hezky hráli, než začal být po chvíli jak utrženej ze řetězu. Bylo horko tak jsme šli raději domů. Procházky zatim moc nepřeháníme. Nejdýl jsme venku tak hodinu a půl s tím, že dost zastavujeme a nikam nechvátáme. Rád si sedne a kouká na holuby (u nás se jich zdržuje dost).
Potřebujeme koupit novej postroj, jeho první mu je už těsný, tak jsem psala paní z MushGo co by doporučila, abychom to za měsíc zase neměnili. V prodejnách tu je docela tragickej výběr, navíc jak má úzký krk a široký hrudník, tak mu nic moc nesedí. Obojek používáme, ale když jdeme na nové místo, nebo za psím kámošem, mám raději postroj (netroufnu si ho Ve městě odepnout z vodítka mimo oplocenou plochu).
Zjistili jsme, že je dost nejistý z buldočků a mopslíků. Jak zachrčí, utíká se schovat (naštěstí se utíká schovat zamnou a ne někam do pryč). Jinak by si chtěl s každým hrát, tak pracujeme i na tom, že se za cizíma pejskama bez dovolení neběhá.
Je hodně kontaktní. Jakmile si sednu na zem, už ho mám na klíně 😁.
1) Lyarra ještě u chovatelky (nevím už přesně věk, ale je to první fotka co mám) a Lyarra tento měsíc (v květnu jí bylo 8 let)
2) Willy u chovatelky (cca 2-3 měsíce ? My si ho brali až po pátém měsíci) a Willy v sobotu po jarní/letní údržbě 😀 (pořádné česání, koupel, odstranění dredů a fénování), kdy se šel slunit na balkon (v říjnu bude mít 6 let)
A pak se divíme, že chovky prodávají na mazlíky svá koťata kastrovaná. Neschvaluju to…ale pokud někdo pouští kočku bez dozoru ven, nebo ji má primárně venku, je kastrace nutnost (což toto lidé chovateli stejně zamlčí, protože ve smlouvě je většinou psáno, že bez dozoru kočka ven nesmí). Kočka může zabřeznout i velmi mladá.
Jak je to s útulky vůbec? Dají vám nevykastrované kotě? O soukromých depozitech teď nemluvím, ti vám nedají většinou ani kočku “na ven”.
Souhlasím. Ono totiž většina trenérů a návodů mluví o tréninku, jenže já mám v hlavě guláš z toho, že pes se učí pořád, ne zrovna jenom tehdy, když jdeme trénovat slušnochůzi na vodítku. A dávat si na to pozor opravdu ve 100% případů kdy vyjdeme ven pro mě bylo opravdu hodně, hodně náročný. Takže jsem si nakonec řekla, že dost a nějak nám to začalo fungovat přirozeně. Hlavně na začátku jsem nechtěla, aby měl pejsek s vodítkem a obojkem nějakou výrazně negativní asociaci.
K trenérce jdeme poprvé příští týden, tak věřím, že nám spoustu věcí začne dávat větší smysl, nebo nám ukáže co a jak třeba jinak.
Ale jo, já mám opravdu bezproblémové štěňátko a jediní, kdo něco případně koní, jsme já a přítel 😀.
Třeba jsem si na začátku dávala i hodně pozor abych postupovala pomalu a pozitivně při stříhání drápků. Nakonec jsem zjistila, že to má úplně u zadele a můžu mu chytat na packy a stříhat si, co chci. Ale na stříhání drápků je zvykala už chovatelka od mala.
No, občas vidím u různých cca 1 rok starých kříženců inzerát že “darujeme z důvodu alergie v rodině”…vždycky mi přijde úsměvné (a smutné zároveň), že se alergie projevila až v pubertě psa 🙂…
No, je pravda, že my šli do toho bahna první, jelikož to přece nemůže být tak hrozný a že to přejdeme, že jo…no…bylo 😀.
Jack na nás potom i samou radostí skákal 😀…a na chodníku kousek od bytu vypadal, že se za nás pomalu až stydí a že ty špindíry k němu rozhodně nepatří 😀…držel se na skoro celou délku vodítka před námi (anebo se jen těšil domů 😀).
Já třeba co mám teď psa, tak to taky nechápu. Ale možná to bude tím, že on s ničím nemá problém a tak nějak prostě bere, že je to hotová věc, že existuje obojek, vodítko, postroj.
Přijde mi fajn, že si třeba pes sám vleze do náhubku, do postroje…ale jinak nechápu, proč kolem zapínání obojku a podobně dělat nějaké haló.
Stejně tak jsem se ze začátku stresovala kvůli tomu, aby pejsek moc nenapínal vodítko a aby ho to netáhlo…jenže to prostě nejde 100% času nemít nikde žádný tlak. Ale nějak jsme se naučili přirozeně komunikovat, že když lehce zatáhnu, tak tím směrem půjde. Nebo se naopak vrátí ke mě, když se dere moc dopředu a opravdu není prostor abych za ním běžela jen proto, aby se pejskovi nenapnulo vodítko. Možná je to teda jen špatné pochopení toho pozitivního přístupu z mé strany, ale kdybych měla všechno dělat dle návodu, aby se pejsek necítil jakkoliv frustrován, tak mám pocit, že se nikam nedostaneme, pes si bude dělat ve výsledku co chce a já si budu muset večer lupnout prášky na nervy 😀
Ale tam je pak prostě nutné počítat s rizikem toho, že budu mít možná větší výdaje a že kotě/štěně nebude úplně ok zdravotně, standardem, nebo povahou - a tím nemyslím třeba vyloženě bojácnost, ale i nějakou povahu daného plemene. Pokud nemám například mainskou mývalí s PP, nemůžu počítat s tím, že to je opravdu 100% MCO a bude mít povahu jako MCO, nebo bude vypadat jako MCO až vyroste.
Ono pořád jsou lidé, co mají “jakoplemena” venku a nekastrují. Takže potom tyhle křížence prodávají na bazoši. Je teda nehoráznost taková koťata vydávat za plemeno bez PP a říct si za to pár tisíc, ale ani to neznamená, že se jedná o nějakou záměrnou množírnu. Ti lidi jsou mnohdy jen ignoranti - což je taky blbé vůči těm zvířatům - a hlavně většinou tato koťata a jejich rodiče nebudou mít žádnou veterinární péči, očkování, odčervení…nic, otec koťat může být jakýkoliv kocour v okolí. Takže si vlastně v tomto případě kupujete “obyčejnou venkovní kočku” s možná zajímavější barvou za víc peněz.
Každopádně já bych do toho prostě nešla. Většinou chci určité plemeno kvůli určitým rysům, vlastnostem, povaze,…u zvířete bez PP je toto vše sázka do loterie. Ne vždy to vyjde i u zvířete z řádného registrovaného chovu, ale tam mám alespoň jistotu, že se 100% jedná o to plemeno a můžu si vybrat chovatele a prostředí, ve kterém budou koťata vyrůstat. To, že může mít odchylku ve vzhledu, povaze a bohužel občas nevyjde ani ta zdravotní stránka se stát může. Jen ta pravděpodobnost je nižší než u zvířat bez PP. Hlavně i chovatelské stanice vybírat s rozumem, hledat si reference na internetu, nevybírat podle vzdálenosti.
Okrajová zastavěná část města. Hmyzu tu je až až. Minulý týden jsem vyhazovala ven tři obrovské můry a to se snažíme večer moc nesvítit (nebo máme zatažené závěsy), pokud máme otevřená okna, případně otevíráme okno/dveře na balkon se sítí, kterou ale zvířectvo stejně vždycky rozrazí, když jdou na balkon kelišovat.
Tak náš Jackouš měl včera 3 měsíce. Udělali jsme si procházku k vodě (první). Museli jsme teda jet kousek autobusem, protože by to asi celé neuťapal. No ale nějak nás nenapadlo, že jak předtím hodně pršelo, tak by to mohlo být podmáčené.
Tak jsme hezky šli kolem přehrady, došli jsme k diskgolfovému hřišti a všude bláto a mokro.
Jack z toho měl evidentně radost. Chytil totální amok a běhal tam a zpátky přes to největší bláto 😂. Takže jsme byli jak prasátka my i pes. Do toho se tam ještě válely mrtvé rybky, takže honem honem pryč. Zpátky jsme to vzali pěšky, protože by nás asi do autobusu nevzali 😁. Potom jsme ho raději i kousek nesli.
Z pséka narozdíl od nás cestou ta špína opadala a domů došlo čisté štěňátko (nechápu, už jsme viděli, jak ho budeme muset doma osprchovat). Fotku mám až před barákem, jelikož bylo v neděli všude dost rušno a měli jsme plné ruce práce s tím se vhodně vyhýbat kolemjdoucím, cyklistům a hlídat, jestli Jack něco nežere, takže na focení vůbec nebylo pomyšlení.
Doma odpadnul a spal přes dvě hodiny, pak už byly jen rychlé venčící procházky, večeře a spinkání. Byl docela vyřízenej a to jsme byli venku tak cca hodinu a čtvrt, často jsme zastavovali (a tempo udával on) a kus se i nesl.
nyní ano 😀