No…ženská nervák, nezvládá svoje emoce a vybíjí si je na psu, který za nic nemůže. Úplně stejně by nejspíš nafackovala v afektu dítěti, a podobně.
Chování strašný, ale nic ojedinělého? Nemyslím na výstavách, ale celkově, když se člověk rozhlédne venku, jak mnohdy lidi zachází se svými psy na vodítku. Cukání, křik, plácnutí vodítkem, atd…a nejen psy.
I lidem, kteří se většinou chovají normálně občas ujedou nervy…v těch vedrech asi obzvlášt, ale není to omluva. Potkávám tu paní s menším černým pejskem, nikdy jsem neviděla ji zacházet se psem hrubě, až nedávno, kdy psa asi bodla včela/vosa a začal strašně naříkat a odmítal jít, paní vypadala, že se tam složí, začala na psa ječet, že neví co mu je, velmi nešetrně ho drapla do náruče a naštvaně se vracela zpátky domů. Já to jen pozorovala kus dál, protože Jack, když nějaký pes “pláče”, tak se může zbláznit a začne taky, takže jsem se snažila uklidnit toho svýho a odejít pryč. V jednu chvíli tam byli dva ječící psi naproti sobě přes cestu. Jack pak ještě sem tam pokňourával i když už byli pryč a pořád se otáčel.
A včera mi zase odmítal jít směrem, kde někomu na pozemku vyl pes. Velmi významně na mě koukal, začal po mě skákat a chtěl táhnout pryč, když jsem nešla, vždycky se vrátil a opakoval proces, tak jsme se vrátili. Stačilo ujít pár metrů zpátky a už byl zase v pohodě, jen se na mě otáčel, jestli furt jdu.
Naše kočky teď zase naopak na záchod chodí hlavně ráno a v noci. Přes den, jak jsou horka, většinou někde spí. Začaly teď spát i víc na zemi. Podlaha je přece jen chladnější, než pelíšky, postel, atd…
V chladnějším období si myslím, že chodí na záchod častěji…teď většinou 2x denně vyčůrat a 1-2x hodit bobek 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 23.07.2024, 07:40:05
Já si třeba z tohodle důvodu netroufla pořídit si psa z útulku…musela jsem přemýšlet, co můžu přinést ke kočkám domů a na co si troufnu. Prý skoro všichni z “našeho” vrhu mají doma svoji vlastní kočku 😀…
každopádně být zadavatelkou, počítala bych s tím, že bude třeba psa a kočky za nepřítomnosti lidí rozdělovat. Taky má toho psa chvilku.
My nedovolili štěněti hned od začátku honit kočky i v případě že by s tím v tu chvíli byla kočka ok. Ona se ta hra může velmi rychle změnit v nehru.
Mám štěně, ale…
ze začátku, než to pochopil byl ve společných prostorách bytu na vodítku. Pojistka. Když se u koček choval klidně, pochvala, odměna. Když měl tendence za kočkou běžet, prostě jsem ho jemně zastavila vodítkem, řekla “ne” a přesměrovala jsem ho jinam. Když jsem na něm nemohla mít pozornost, byl v ohrádce, kde má pelíšek, tam většinou spí, kouká z okna nebo si něco hryže. V noci ho tam stále ještě zavírám, jinak přes den má otevřeno. Ono i kočky občas napadají nesmysly, jako třeba jít si čuchnout ke spícímu psovi a pak ho otravovat packou…nechci nic takového v noci řešit 😀.
Stejně jsem trénovala i s kočkama. Prostě všici leželi vedle sebe a dostávali na střídačku dobroty, že jsou nejhodnější na světě. Oni spolu nemají problém, ale kočky nemají zájem o hru se štěnětem a chci aby byli v pohodě. Klidně si vedle něj lehnou, ale když divočí, klidí se na vyvýšená místa.
Další…kočky jso jen bytové, ale mají škrabadla a spoustu vyvýšených míst na stěnách, skříních, atd. kam se mohou uklidit. Pes dostává jídlo v ohrádce, kam kočky nechodí (vyjma kocoura mu pít z misky)…jinde “jeho” místo není.
U vás to bude složitější, je to útulkáč…většinou trvá 2-3 měsíce, než se pes pořádně zabydlí a projeví. Asi bych se nebála vyhledat i nějakého trenéra, který by s tím měl zkušenost. Ono to bude případ od případu velmi individuální záležitost a záleží i na povaze koček.
Náš Jack se třeba chová jinak k Lyařře (ha, divně napsané jméno 😀 - Lyarra) a jinak k Willymu. Lyarra se vůči němu velmi výrazně ohrazuje, když jí přijde, že si jí pejsek moc všímá, takže ji kolikrát obchází obloukem. Willy je ťunťa a nechá se otravovat i když mu to není příjemné, takže tam to musíme víc korigovat.
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 22.07.2024, 14:22:43
to sice jo, ale pokud má dítě jednoho králíčka jako mazlíčka, tak zabít a sežrat ho je fakt prasárna. My taky chovali králíky na jídlo. Já měla jednoho zakrslého jako dítě a ten byl nedotknutelný…navíc jako jediný chodil do výběhu, a podobně (musel teda být venku). Můj otec je a byl (vložte nehezká slova), ale ani on by si nedovolil zabít mi MÝHO králíka.
Mimochodem…jak hodně cvičíme sebekontrolu na jídlo, tak jsem se minule úúúúplně dojala. Jak v superzoo mají ty košíky s pamlskama na kusy, tak si k nim sedl a koukal střídavě na mě a na kokina…jako ať ho koukám odměnit, že to tak hezky umí🤭.
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 22.07.2024, 14:32:07
no jó, ale v superzoo mají králíčky! To si můžu potom nějaký nezajímavý misky strčit za klobouk 😀 …případně ještě u pokladny dobroty, že jo. Minule jsem tam dělala psí kusy s hračkama, Jack na mě hodil pohled, že jsem magor, ale jako slušně vychovaný psík počkal, až si dohraju a potom chtěl k jednomu z těchto dvou bodů… 😀
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 22.07.2024, 12:59:07
Jo, tak to souhlasím…Dokud nebyl pes a neměl svoji misku, tak Willy (kocour) pil nejraději z našich skleniček na stole. Teď mu evidentně stačí ta nerezová psí miska 😀.
Odpověď na příspěvek uživatele biaca z 22.07.2024, 12:47:17
Stabilitou to nebude - miska má protiskluzovou gumu. Já si toho do teď vlastně víceméně nevšimla tím že doma máme misky na pití 3. Ale teď jak byly vedra, tak mi přišlo, že v práci skoro nepije a napadlo mě, jestli to nemůže být nerezem. To není, že bych mu nechtěla vyhovět…spíš mě to překvapilo 😀.
Je možné, že pes prostě nechce pít z nerezové misky?
Koupila jsem mu ji do práce a skoro nepije…za celých 8h se napije párkrát asi když už má fakt žízeň. Doma jsem si všimla, že chodí pít prakticky jen do keramických misek koček. V ohrádce má svoji nerezovou, ale je fakt, že buď v ní máchá packy, nebo z ní chodí pít kocour… 😀. Jack z ní pije akorát, když se probudí v noci.
Odpověď na příspěvek uživatele biaca z 19.07.2024, 11:03:22
Ty jo, já nevím, jestli jsou vhodné na dlouhou srst. Máme doma nějaký masážní gumový/silikonový, ale spíš to tu srst tahá. Já mám kovový s delšími zuby, hlavně na rozčesávání…ale berou hezky i podsadu. No a ragdoll skoro podsadu nemá, takže tam je to opravdu jen o pročísnutí a odstranění uvolněné srsti.
Ale až budu objednávat tak ho vezmu. Ono se to mezi těma několika hřebenama ztratí, kdyby to pro nás nebylo 😀…nebo z něj bude třeba naadšenej alespoň pes.
Máte někdo zkušenost s napařovacím vyčesávacím kartáčem pro psy/kočky? Občas na mě vyskočí nějaké video, kde toho vždycky vyčešou hromadu a z kartáče lehce sundají.
Za prvné mi přijde divné, že by to stálo jen kolem 200 kč a fungovalo to, za druhé vlastně vůbec nevím co si o tom myslet a jaký by to napaření mělo mít benefit…plus nemůže to být zvířeti nepříjemné/nebezpečné? Pára je přece jen horká. Moc jsem to nezkoumala, nemyslím si, že by to na ty naše dlouhosrsté kočky bylo vůbec vhodné.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 18.07.2024, 10:18:49
Tak snad bude pořád zdravá jako řípa. Někdy je to boj.
Já začala přes klikr učit kocoura manipulaci a česání, protože už když byl kotě jsme s tím bojovali a nechali to zajít do stavu, kdy ho museli skoro celého na veterině oholit. Má ne moc dobrou srst (hlavně na bocích) a dělají se mu tam cucky. To mi bylo fakt psychicky nedobře, že tím, že jsem na to kašlala, tak byl celej zacuckovanej…
U kočky to nikdy nebylo potřeba, ta snáší veškerou manipulaci velmi trpělivě, česání miluje a rychle si zvykla i na inhalátor.
Každopádně jsem na ten trénink hledala dlouho i něco jiného, než granule…docela zabodovaly ty cosma sušené kostičky masa, ale ne tolik jako tady ty happy cat pamlsky 😀…takže ty dostává opravdu jen za česání, nebo za to, že klidně leží vedle pejska…to dostává dobroty i pes, že klidně leží vedle koček.
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 18.07.2024, 00:38:08
Jojo…mít několik koček, kdy každá žere něco jiného není sranda. Ti moji dva troubelíni naštěstí (ne)žerou to stejné 😀…Lyarra dává teda kapsičkám trochu víc, Willy si většinou spíš párkrát lízne.
Teď se naučil vymňoukávat u šuplíku s kokinama…nevím, co ho to popadlo…5 let to nedělal a najednou se rozhodl, že je to asi super nápad🤭. Přitom nikdy nic nedostane, když si to takto vynucuje. Ale dělá to od té doby, co jsme dostali ke štěňátku i nějaké reklamní pamlsky pro kočky, že to neměla chovatelka komu udat 😀. Willy se z nich může zbláznit. Přitom složení děs (happycat srdíčka).
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 17.07.2024, 14:12:25
A to je ono…mně trvalo přes dva roky kočky donutit jíst alespoň to mokré krmivo uvedené výše…ale stejně mají granule jako TOP…je mi jasné, že někde/někdy se to nepodaří vůbec. U syrovémo masa se nám to třeba nepodařilo, to raději pojdou hlady 🙃…a kolik jsem se toho navyhazovala, protože to oschlo a nikdo to nechtěl jíst…peníze vyhozené v koši 😀.
Proto je důležité toto řešit hned jak si kotě donesu a úúúplně nejlepší, pokud je kotě zvyklé na všecko už od chovatele. Naše byly už u chovatelů hlavně granuloví.