Jej…kiwinu jsem chtěla do budoucna pořídit, až by hafan trochu vyrostl a zmoudřel, jelikož stojí raketu…na omak mi přišly i kvalitní…ale asi jen na pohled, jak tak čtu 😀
Příspěvky uživatele
Tenurri
Teda! Vy jste ale nevděčná! 🤣
Velmi aktivní plemeno, potřebuje práci a zkušeného trenéra.
Sleduju Kubu z Dogpower a ten kelpinku má…fena je totální raketa 😀.
Napiště co od psa vyžadujete, co mu můžete nabídnout, jak by podle vás měl vypadat váš režim se psem - třeba týdenní, jestli pes bude doma x venku…podle toho se dá plemeno vybrat
Tuláčik, prezentují se jako zvířecí útulek, ale nevím, jak to mají na Slovensku.
Proč si braly štěňata ze slovenska je zase jiný příběh, psa neplánovaly, narazily na inzerát, zamilovaly se do štěňat a řekly si, že buď to vyjde nebo ne. Nebylo to tak, že by vyloženě prohledávaly útulky, protože si chtějí pořídit psa. Pamatuju si, že musela vyplňovat i nějaký dotazník.
A i jí ty nařízení přišly mimo. Říkám si, kolik psů díky těmhle hloupým podmínkám, které jsou stejně nevymahatelné, přijde o možnost adopce…
Já třeba ani žádný útulek, který by nepřikazoval smlouvou kastraci do určitého věku, asi ani neznám.
Ale tady celkově měli dost přísná “pravidla”. Feně jsou už přes dva roky, kastrovala ji těsně na tom roce, co si pamatuju. Byly to dvě štěněcí sestry a odmítali je dát i zvlášť, protože jsou na sebe zvyklé…Nakonec si tu druhou brala její sousedka/kamarádka, takže je nakonec vybraly, že feny budou mít častý společný kontakt. Útulek to podal tak, že feny bez sebe nevydrží pomalu ani vteřinu. Sotva si je dovezly domů, tak byly úplně v pohodě i samostatně a žádná extrémní závislost se neprojevila. Zájemce vybírali přes měsíc, takže zbytečně byla štěňata v útulku déle, než bylo nutné…což mi taky přišlo divné. A ještě jim útulek “přikazoval” že je nemají pouštět do postele, nesmí je pouštět z vodítka, jak a čím krmit. Mně by se to taky nelíbilo a asi bych si od nich psa nevzala. A nejspíš bych se potom zdráhala jít i do jiného útulku po téhle zkušenosti.
To je příšerný…
Takže se jim tam vlastně běžně rodí štěňata, za který si řeknou 5000kč?
Útulek, co je vlastně množka. Pěkný.
Za mě je to “zkratka pro lenochy”, kterým se se psem nechce pracovat, nemají na to čas, trpělivost, zájem…Problém je, že je to naprosto neetická zkratka. Prodávat by se to volně nemělo, ale nikdo to nepostihuje. Pracovat s takovou pomůckou s citem je velmi těžké a patří to do ruky pouze profesionálům. Další věc je, že pokud by člověk vyzkoušel etičtější metody a vytrval, tak většina lidí a psů tuto pomůcku vůbec potřebovat nebude a uchýlit se k těmto pomůckám by měla být úúúúplně nejposlednější možnost a kdyby toto lidé dodržovali, tak k téhle poslední možnosti ani nedojdou.
Většina lidí, co si toto pořídí bohužel psům vůbec nerozumí, nezajímají se o trénink a o projevy psa.
Pracovala jsem chvíli ve zverimexu a i když jsme toto neprodávali, tak sorta lidí, co se na tuto pomůcku ptala byla velmi podobná s naprosto nevychovanými psy, protože trénink a výchova 0, řešili až následky toho, že se psem nepracují a hledali nejrychlejší řešení, neměli zájem se psem pracovat a cokoliv na sobě měnit. Odnášel to chudák pes. Když jsem se jim to snažila vysvětlit, byli většinou hned nervní, ať se nestarám, že oni jsou zákazníci a mají pravdu 😀…nikdy jsem nechápala, proč si tahle sorta lidí vůbec pořizuje psa…většinou bohužel aktivní plemena.
Ty jo…krom toho, že to je prasárna, tak jsem žila v domění, že PP psi se v útulku nekastrují.
Ale mě se celkově nelíbí ani to tlačení do kastrace i u kříženců. Kamarádka si brala 4 měsíční štěně z útulku a od 6 měsíce ji tlačili do kastrace a měla ve smlouvě, že psa musí do roka vykastrovat a že jí ho snad i odeberou, pokud to neudělá (na což by asi ani neměli mít právo?).
Toto teď není nic proti zadavateli, nevím, jaký má se psem režim a jaké má pes vyžití. Ale překvapuje mě, kolik lidí překvapuje, že jork je aktivní pes a není to gaučák a dekorace do kabelky 😀…setkávám se s tím velice často.
Tak to by byl stejný problém i s pracím prostředkem a aviváží?
Já mám asi divné kočky, oni si vždycky do všeho voňavého a vypraného nadšeně lehnou a čisté prádlo musím hned uklízet 😀 …
Takže vyprané pelechy ze škrabadla jsou vždycky pár dnů po vyprání terno a kočky pak ještě jako bonus voní jako vyprané prádlo.
Ale upřímně jsem to nikdy nijak extra nečistila…sisalové části projedu vysavačem, spodek škrabadla taky normálně běžně při luxování. Pelechy jsem vždy jen odchlupila a hodila do pračky, následně sušičky.
Drhla jsem to nějak víc jen když se nějaké kočce stala nehoda…klasicky sanytolem a pak pračka.
Já zatím psíka nemám, čekám na to svoje štěňátko…ale máte naprostou pravdu. Poslední dobou si hooodně všímám okolí a lidí se psama venku (abych věděla i koho budeme často potkávat a tak) no a je mi z toho trochu smutno. Většina psů v okolí (bydlím ve městě) mi přijde pořízená jako módní “doplněk” nebo “živej plyšák”…nebo co vlastně…obejdou s nima bytovku a zalezou domů…je mi úzko z toho, že kolikrát se jedná o aktivní plemena/křížence a vůůůbec se nedivím tomu, že je tolik nezvladatelných a nevychovaných psů. Všechno pramení z toho, že se jim lidé dostatečně nevěnují. Patro pod námi má paní mladou fenku retrívra a ten pes chodí jen na procházky po městě a parku…paní v jedné ruce flexinu, v druhé mobil pokaždé, co ji potkám. A takto venčí většina lidí z okolí.
Já si vždycky říkám…"ty jo, proč mají vůbec psa??"
Na druhou stranu, spousta lidí má tento přístup i k dětem, tak co se vlatně divím…což je ještě smutnější :,D.
Myslím si, že pokud se zadavatelka bude psíkovi aktivně věnovat, učit, trénovat, blbnout venku a trávit se psem čas…a hlavně ho vnímat, je to naprosto vyhovující režim a rozhodně bych se pořízení psa nebála.
No…na chov s PP mi tento dotaz přijde opravdu mimo. Tak nějak bych si myslela, že tyto základy bude každý chovatel (i začínající) vědět. Pokud se skutečně jedná o PP chov, tak bych od takového chovatele štěně asi nechtěla.
Koukněte na zuby. Naší kočce začalo smrdět z tlamky, když se jí usazoval zubní plak a kámen(?). Už dvakrát proběhlo čištění u veta (pokaždé byla narkóza kvůli jinému vyšetření). Jinak to udržujeme docela úspěšně kelpou. Zápach se po čištění eliminoval, dokázali jsme to podchytit včas, takže zuby neutrpěly. Zkuste se tam kočeně podívat, většinou to je dost dobře vidět. Pokud má zuby v pořádku, může to značit závažnější problémy, jak je psáno výše.
Každej to má nějak 😀
Mám zase kočku, co pohrdá syrovým masem, ale okurka, sladká paprika, nebo broskev, to je prý delikatesa …😀
Děkuji,
já se u štěněte v tomhle bojím, abych něco nedokonila. Viděla jsem, co špatné krmení psa může provést a všude se na to klade echt důraz, že štěně nesmí mít ničeho moc, ani málo, aby se správně vyvíjelo.
Tak si chci už teď tak nějak srovnat čím a jak budu krmit.
Já se s dovolením přidám 😀 …
Budeme mít štěníka až příští rok, ale už teď koukám, čím krmí chovatel a že se mi to vůůůbec nelíbí a chtěla bych ho po zabydlení převést na něco jiného.
Složení:
Čerstvé kuřecí maso 18 %, kuřecí masová moučka 18 %, rýže, kukuřice, řepné řízky, kuřecí tuk, celá sušená vejce, kvasnice, rybí moučka, kuřecí hydrolyzát, lněné semínko, rybí tuk, prebiotika FOS, prebiotika MOS, brusinky, extrakt z juky, glukosamin, MSM, chondroitin, nukleotidy.
Koukala jsem na MARP, ale ten nemá vyloženě štěněcí řadu. Potom na ty essential (ty teď mám pro kočky a úspěšně baští).
Jen masem si štěně netroufnu krmit, dospělého psa už asi ano. U štěněte bych to ráda kombinovala, aby byl zvyklý na oboje, ale nevím, jestli je to dobrý nápad(?)…případně od jakého věku lze takto kombinovat?.
V dospělosti předpokládám, že bude mít cca 25kg (+ -)…myslela jsem, že to je střední plemeno, ale třeba u essential už patří pod large breed.
Já jsem na tohle trubka…bych potřebovala od chovatelky rozepsat nějaký krmný plán/návod, kterého bych se mohla držet 😀 …kočkám třeba nic neodměřuju, mají v misce granule celej den, sem tam dostanou konzervu, pamlsky…ale u psů mi to přijde o dost složitější. Plus ještě nějak odpočítávat odměny na trénink. Už teď se mi z toho motá hlava 😀
kometa:Proč si teda nepořídíte rovnou kočku, když nemůžete/nechcete venčit?
Napadlo mě úplně to samé…Proč pořizovat zvíře, na které nemám vůbec podmínky?
Jít se psem ven jednou denně fakt nestačí. Nutit psa vyprazdňovat se pravidelně v bytě už hraničí s týráním.
Co můžete psu, zadavatelko, nabídnout, krom jednoho venčení denně?
PS. kočku můžete taky naučit spoustu triků, když vyberete dobře plemeno, budete mít velmi příjemného společníka. Stačí trochu přizpůsobit byt a budete spokojená kočka i vy.
pardon, *sisal
už to nejde upravit 😀…nevím, proč tam stále cpu “y”
Stříhám pravidelně. Máme doma škrabadla, ale mám pocit, že si kočky o ten sysal drápy spíš ostří 😀 …
Mám lekavého kocoura a pokud u mě spí a najednou se něčeho lekne tak je to mnohem lepší, když nemá drápy jako šavle.
S tím zachytáváním o hračky taky máme problém, škrabadlo - neškrabadlo. Stříhám třeba i před návštěvou veterináře, a tak…naše kočky jsou zvyklé.
To maj teda energie v tomhle počasí 😀 … naše kočky většinu dne leží v chodbě na dlažbě jako placky a vykonávají co nejméně pohybu. Ožívají až v noci a nedokážou pochopit, že si ve 2 ráno opravdu hrát nechci 😀…jelikož oni zase nechtějí přes den.
Už ať ten Mordor skončí, jinak se všichni rozpustíme.