Nepřemlouvala bych, nedělá to dobrotu. Buď se na tom oba shodnou, byť jde o kompromis, anebo ne. Taky nemám kočku, i když bych chtěla.
Příspěvky uživatele
keriton
Na ifauně na to určitě byla spousta rad. Tak vykopávám znovu. Pejsánek rád lehává na tvrdém, s horkým počasím ještě častěji, a na loktech se mu začaly docela rychle dělat otlaky. Co se s tím dá dělat, co s tím děláte? Nějaké mazání má smysl?
Psy máte uz starší, vašim úkolem bude vše důkladně hlídat, aby štěně starochy neotravovalo, pokud si to nebudou přát, a zároveň aby staří malému neubližovali nebo ho nešikanovali. Podle toho, co píšete o foxíkovi, to na mě působí, že nemá moc vedení a řeší si věci sám (je zlý na psy, loví srnky…). To se bude asi muset změnit.
Xerxova:zakousnutá živá?? Letos je klíšťat hodně. Po příchodu z lesa zběžně Yodu obhlídnu - většinou posbírám jedno či dvě lezoucí klíšťata… ale pokud nějaké přehlídnu, zaručeně je druhý den mrtvé a velmi snadno se vyndá.
Zajímavé je, že většina klíšťat se kousne do bílé srsti, ne do černé. Že by slabší kůže byla ta nepigmentovaná??
Zakousnutá chcíplá. Jako chápu, lepší než živá… Lezoucí sbírám průběžně.
Také pro zajímavost - pes dostal na jaře Nexguard a po asi 6 týdnech Bravecto a stejně z něj stále tahám klíšťata.
Rapotačko, proč by se nedalo? Paní zajímají názory někoho, kdo má s plemeny zkušenosti. Třeba se tu někdo najde 🙂 Jsou to dost rozdílná plemena.
Mě zrovna napadlo, že by bylo fajn, kdyby i anonym musel povinně napsat jméno. Někdo si třeba napíše "anonym", ale většinou to je spíš nějaké jméno, přezdívka. Pak se dá v těch anonymních uživatelích o fous lépe orientovat.
Je to asi fakt o konkrétních příkladech a situacích. A asi i o konkrétním psovi. Taky jsou různé přístupy a pojmy se dají různě chápat.
Například, když se řekne "trest", spousta moderních pejskařů vyskočí jak býk na červenej hadr :) Když si představím typický předpotopní trest "vytřepali jsme ho za kůži na krku", přidávám se k těm moderním pejskařům. "Trest" může být ale i to, že se psa ledovým hlasem zeptám, jestli si ze mě dělá p*del. A to už je něco, co klidně používám. Vést psa tak, aby nemohl udělat chybu, je bezpečná cesta, ale někdy mi přijde, že tím způsobem může trvat mnohem déle, než se dojde k nějakýmu výsledku. Nechat psovi přiměřenou zodpovědnost, aby mohl udělat i chybu a dozvěděl se včas a srozumitelně, že to nebylo správně, je další možnost. Určitě ale složitější a vyžaduje víc schopnosti číst psa a situaci. Jen takový zamyšlení, no.
Proč je těžko proveditelná?
Zákazy čeho?
Sarah01:Lidi, můžu si vás některý, kteří jste na FB, přidat do přátel?
Jasan :)
Pro mě ne - budu vědět, že se pořád ještě diskutuje s tím a tím a že to můžu normálně přeskakovat :)
Buggyra:Já teda z laického hlediska bych možná byla opatrná s nějakým velkým velením feně, která zatím vůči novým lidem nemá důvěru...
Co tak nejprve se skamarádit z pozice páníčka s fenou, ukázat jí, že je na mě spoleh, může se na mě v nouzi obrátit, že za ni situaci vyřeším, a pak teprve je seznamovat?
Asi bych se je nepokoušela venčit dohromady, fenu bych každopádně brala zvlášť a pokusila se ji na sebe navázat a nějaké větší seznamování bych možná nechala na potom....
Ale třeba na to koukám špatně, třeba mě pejskaři opraví, že je potřeba vše jaksi zakombinovat dohromady, třeba by oddělování od začátku dělalo potíže, psi by si zvykli, že k sobě nemají přístup a zafixovali by si tu averzi, nevím.
Není jednoduché to odhadnout a vyvážit, natož poradit na dálku, jak to má přesně být :) Já mám útulkáče čtvrtým měsícem a myslím, že jsem měla od začátku velet více a důrazněji. Ona ta důvěra jde totiž ruku v ruce s tím, že pes vidí, že velíte. Jakoby - "aha, tady to někdo řídí, tak jednak si dám radši bacha a jednak to teda nemusím tolik řešit já".
Je zbytečné nechat psa dělat něco nežádoucího jen proto, že je u nás teprve krátce a teprve se rozkoukává. Tak k tomu rozkoukávání může patřit už to, že takto se chovat nemá / nemusí. Ať už jde o chování ke psům nebo třeba o tahání na vodítku (příp. cokoliv dalšího). Čím dřív mu to představím, tím snazší pro něj bude to přijmout jako něco normálního.
Bez korekce a usměrnení to nepůjde. Feně (případně i psovi) bych dala náhubek a pak bych jí zatrhla nějaké řešení čehokoliv. Jenže se to snadno napíše a hůř udělá, pokud nevíte, jak na to a co přesně. Nejvíc by pomohlo nechat si poradit od někoho osobně, chce to ale někoho, kdo fakt umí, a na to obvykle nestačí zajít na nejbližší cvičák.
Někdy pomůže "asistované seznámení", tzn. psa podržet zadkem k feně, ať si ho ona může očmuchat, aniž by ji "ohrožoval". Pokud ji to trochu uklidní, dá se zkusit opatrně i naopak, podržet fenu, aby si ji očmuchal pes, ale jen krátce, jedna dvě vteřiny a konec. Důležitý je, aby oba psi věděli, že to máte plně pod kontrolou a zařídíte, že se ten druhý pes neotočí a nevyjede po prvním. Nemusí to ale samo o sobě pomoct.
To se krásně čte, o té dceři! :)
My jsme postoupili o krok dále v procesu budoucího chození na volno, v létě na tom hodlám pořádně zapracovat - ten pes by toho byl schopen už teď, jen jde o to, jak to s ním domluvím :)
A osamotě už neničí ani neštěká!
Bylo by fajn, kdyby přihlášení vydrželo déle, i když sem pár dní nejdu :)
chvd:Pes neni debil, nemyslim, ze by se tim nutne trapil, treba se tim bavi.
Jasně, tak on se ledasjaký pes baví chováním, který ho ale zároveň poškozuje nebo ohrožuje. Kdyby si takový pes žil sám pro sebe jako tulák, tak to může být každému jedno, ať si přitom nebo kvůli tomu třeba umře.
V případě zadavatelky je chování obtěžující, nežádoucí a nebezpečné pro lidi i psa, a přitom vychází z podstaty plemene, které si pořídili. Usměrnit to nebude úplně jednoduchý a určitě nepostačí zajít na nejbližší cvičák.
Doporučila bych obrátit se na někoho, kdo borderám rozumí. Protože vy nerozumíte a bez pomoci a ukázky někoho znalýho se s tím vy i pes klidně můžete trápit celej život psa.
megi-the-pes:Čekala jsem, kdy nám předsatví ubohost jménem NePoSer, už to vypadalo, že ne, trochu jsem se bála, že to fakt nepřijde... https://www.psibible.cz/1--prirodni-zakon-moje-motivace/
Jsem chtěla vědět, esi ho někdo zná, esi fakt něco umí... no a Kilián mě teda úplně rozstřelila. :D Přivedl mě na to FB, kde se do lidí naváží, jak jsou jiní trenéři zaseklí někde v pravěku a jediný on a ještě dalších 7 absolventů akademie Ščučky používají pozitivku a to je ta jediná správná a moderní metoda a všichni ostatní ji neznáme a tak.
Byla jsem k němu upřímná, ale nedalo mi to, nechtěla jsem křivdit, tak jsem se zeptala tady. Tož dík a zas jdu.
Mazec.... jsem si kousíček přečetla....
chvd:A co dela teda spatne krom toho, ze neco dela?
Za mě - neumím říct, co vše dělá dobře a co špatně. Něco evidentně umí. Pár věcí by mě odradilo, abych do toho investovala. Například nic neříkající slogany, texty, kterým nerozumím, projev, ze kterýho lze tušit, že nemá moc zkušeností z práce s různými psy. Ale tak to nemusí nic znamenat, třeba jeho přístup někomu vyhovuje a pomáhá :)