Aktuálně: 3 733 inzerátů210 932 diskuzních příspěvků18 261 uživatelů

Příspěvky uživatele

keriton

keriton
keriton 28.09.2023, 19:48:44 xxx.xxx.80.7
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 28.09.2023, 17:27:24

Zajímavá myšlenka, že by to cítil ze mě 🙂 spíš mi to přišlo jako jeho sólo akce, než že by reagoval na můj vnitřní život - on umí jinak hezky pečovat, kdyz mi něco je, tuhle mě chytly záda a chodila jsem po obýváku a skučela, a to se hned přišel mazlit, že mi to prý určitě pomůže. 

keriton
keriton 28.09.2023, 11:18:50 xxx.xxx.80.7

My jsme dnes potkali rybáře tam, kde nikdy nebývají, a podle Finna vypadali doooost podezřele. Už z dálky začal vrčet, a kdybych ho nedržela, šel by si to s nima vyřešit osobně. Nějak se mi s tímhle vybarvuje, v poslední době je to druhý případ, kdy na divného člověka vrčel. Jinak bych těch případů doteď spočítala na prstech jedné ruky, on je jinak zcela neagresivní.

Tak jsem si řekla, že to vrčení přestanu považovat za roztomilé (on je i s tím tak roztomilej…) a budu vyhlížet vhodné situace na to, abysme si to vysvětlili. Dnes to bylo teda překvápko, ti rybáři pro něj byli fakt moc. 

Obecně mi přijde, že se až v posledním třeba měsíci trochu “rozbaluje” s některými věcmi, které zpočátku moc nedělal, jako veselé pobíhání, hraní si. Tak se možná přestává držet zpátky i ve věcech, ve kterých se ještě hlídal.

keriton
keriton 27.09.2023, 08:49:17 xxx.xxx.80.7

Vše má výhody a nevýhody a zdravotní rizika, jakož i určité přínosy. Jsou na to studie, výzkumy, ale pokud se v tom chcete vyznat a vzdělat sama, tak teda hodně štěstí.  Veterináři mají různé přístupy, každý poradí něco jiného. 

Mně připadá nejlepší nechat zvíře co nejvíce dozrát a dospět, než mu udělám tak velký zásah do těla, hormonů, atd. Počkala bych až na 2. hárání, a pak bych třeba kastrovala, pokud vůbec. Nerada přirovnávám zvířata k lidem, ale tady mi to přirovnání dává smysl - kdo chce nechat vykastrovat nedospělé zvíře, nechť si představí kastraci nebo sterilizaci dítěte, a znovu se nad tím zamyslí. 

keriton
keriton 23.09.2023, 15:03:00 xxx.xxx.80.209

Myslím, že se můžu pochválit za svoje letní výcvikování s vysavačem. Už to pes téměř vůbec neřeší. No a kdybych ho potřebovala vyfénovat, tak to už je taky úplně v pohodě. Ne že bych to potřebovala, ale měl na zvuk fénu podobnou reakci jako na vysavač, a tak jsem ho fén učila v rámci nácviku ošetření se souhlasem.
Takže bych mohla (měla) začít makat zase na něčem dalším 😄

keriton
keriton 20.09.2023, 15:04:46 xxx.xxx.80.147

Když o tom tak přemýšlím - rozhodně nějakou tu lotrovinu nechám projít spíš tehdy, kdy už pes funguje spolehlivě a jednou za čas tam lupne něco pro srandu, abysme jako nezapomněli, že to umí.

Když jsem ale v takové fázi výcviku/výchovy, kdy se to teprv všechno buduje, o to víc si dávám bacha na důslednost. Zvlášť u chytrého psa 😛 

Jinak mého psa reakce na to, když se mu něco nechce, nějaký povel nebo úkon, tak se to ani nepokusí vykonat, ale sedí a zvedne tlapičku. Pes se zvednutou tlapičkou je roztomilej a nemůžete po něm nic chtít. Vlastně kolikrát si všimnu, že sedí a už má pro jistotu tu jednu tlapičku odlehčenou, kdyby ji musel zvedat…. Blbý má, že už mu to nežeru 😀 

keriton
keriton 20.09.2023, 14:22:44 xxx.xxx.80.147

Jo, jo, u nás teda značkování slouží spíš k tomu, aby si mohl “nepozorovaně” dočmuchat. 

U přivolání se snažím, aby byl příchod okamžitý a bez těchto skopičin, přeci jen to je záchranná brzda 🙂 Pokud nepotřebuju dokonalý okamžitý úplný příchod, dávám “pocem”.

keriton
keriton 18.09.2023, 14:26:25 xxx.xxx.80.147
Zrzavci:

Dík. No tak to není - dle mě teda -útulek. Je to dle mého nějaký spolek. Fajn, je dobré vědět, komu se vyhnout. 

Přijde mi, že seznam, které útulky ano, už bude mnohokrát kratší, než ty, kterým se vyhýbat…. 

keriton
keriton 18.09.2023, 08:29:33 xxx.xxx.80.147
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 18.09.2023, 08:21:16

Zní to moc hezky, zajímal by mě příklad z praxe, jak se takto někomu fakt povedlo, že pes přestal osamotě štěkat 🙂

Technika proveditelnosti mi pokulhává v momentě, kdy pes bude povel z obrazovky ignorovat, ať už proto, že je chytrej nebo proto, že jeho důvody pro štěkání v ten moment jsou mnohokrát silnější než nějaký povel, byť naučený.  

A jen pro úplnost, náš pes se vyvádění osamotě odnaučil, trvalo to cca 2-3 měsíce, pozitivní metody to ovšem nebyly.

keriton
keriton 18.09.2023, 08:13:37 xxx.xxx.80.147
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 18.09.2023, 08:06:34

Proč ne? Někdo vymyslel, vyrobil, vydělává na tom, zakázané to není (ačkoliv zákon na ochranu zvířat proti týrání by se dal vyložit tak, že by se toto používat nemělo - v praxi vás za EO ani protištěk nikdo postihovat nebude). Někomu to pomůže, někdo v tom spatřuje snadné řešení, podobně jako někdo vykastruje psa, protože věří tomu, že to mávnutím kouzelného proutku vyřeší psovu agresi. Ve výsledku řada lidí zjistí, že jim to nefunguje a že budou muset hledat řešení jiné, složitější. 

keriton
keriton 18.09.2023, 07:48:45 xxx.xxx.80.147

“Pokud nejsem schopna psa naučit štěkat/neštěkat na piškoty, elektricky obojek mi do rukou nepatří.”

Zajímala by mě metodika výuky neštěkání na piškoty, když pes štěká pouze tehdy, je-li ponechán doma osamotě 🙂 Ideálně i s konkrétním příkladem z praxe.

Ránu z EO bych s ránou z ohradníku nesrovnávala, měla jsem možnost si to vyzkoušet. Včetně reakce psa. Nejnižší impulsy z EO bych srovnala s ťuknutím, lehkým štípnutím. 

Jinak jsem o protištěkacím obojku četla mnohé, třeba že se něčí pes naučil štěkat v takových intervalech, aby se impulsu vyhnul 🙂 No a někdo psal, že to pomohlo, někdo psal, že se pes naučil místo toho výt …. za jednoduché a rychlé řešení to tedy nepovažuju.

keriton
keriton 18.09.2023, 07:40:20 xxx.xxx.80.147
Vahine:

Fakt tu srst má Finneček krásnou! 👍 Pěkně se vyklubal, co je u paničky Keriton…jaký máte esa v rukávu, že se tak leskne? Už mu štramákovi chybí jen motýlek pod krkem 🙂😉

Děkuji za pěkné ohlasy na Fíňovu srst. Ehm, no tak se přiznám, že teď žere Taste of the Wild a nic k tomu, žádný zlepšováky nebo doplňky. Jen co si ubufetí venku a nestihnu mu to zatrhnout. Takže za tu lesklou srst nemůžu 😛 

keriton
keriton 17.09.2023, 13:22:02 xxx.xxx.80.147
Odpověď na příspěvek uživatele sutrik z 17.09.2023, 13:08:51

Hurá, já také narozeniny neřeším. A fakt ne proto, že nevím psovo datum narození. Neřeším skoro ani ty svoje. 

keriton
keriton 16.09.2023, 19:53:27 xxx.xxx.80.147

My dnes byli na vydařené socializační procházce, menší skupina psů a jen jeden další samec. Začínám si potvrzovat, že Finn má tendence dělat policajta na moc divoký nebo hysterický psy. Ale až po určité době, v první části vycházky to toleroval. Tak jsme si pak mohli pěkně od podlahy vysvětlit, že toho běhacího borderáka prostě řešit nebude a tečka. Teď tady chrní a ze spánku cení zuby, což jsem ho ještě nikdy neviděla dělat…. asi si to ještě jednou přehrává 😀

keriton
keriton 16.09.2023, 17:32:16 xxx.xxx.80.147

Možností je více. Např. Na principu klikr tréninku (klidně bez klikru), třeba i shapingu, naučím psa vstoupit do lavoru. Poté přidávám výdrž, pak použití vody. Přidání vody by šlo udělat i přes ošetření se souhlasem, to bych třeba zvolila já, když ten koncept už ovládáme.
Je to o poctivým trénování kousíček po kousíčku, denně tomu dát 5-10 minut a za nějakou dobu (dny, týdny, záleží, co už pes a vy umíte a jak moc velký problém to pro něj je) to můžete mít. Chce to trochu vědět, kudy a jak na to…

A jinak myslím, že pes koupání nepotřebuje, pokud nemá zdravotní problémy, které to vyžadují 🙂

keriton
keriton 16.09.2023, 08:16:30 xxx.xxx.80.147

Můj minulý pes uměl štěkat na povel. Jde o to zachytit nebo vyvolat moment, kdy pes štěkne, označit to povelem a odměnit. Když to děláte správně, za chvíli to pes pochopí.

Je to hezký efektivní cvik, ale je dobrý si důkladně rozmyslet, jestli to psa naučím. Ten můj pes se tím totiž docela rozštěkal a naučil se štěkáním řešit nával emocí…. A tam už bylo těžké to zklidnit. 

keriton
keriton 15.09.2023, 13:29:10 xxx.xxx.80.147
Odpověď na příspěvek uživatele Thielli z 15.09.2023, 11:15:41

Super, díky za report! Držím palce, ať to jde mílovými kroky vpřed 🙂 Také mám zastavovací povel takový volný, že se pes často otočí a vrací za mnou. A taky to neřeším, hlavní je, že nepokračuje vpřed.

S voňavými pamlsky je vždy problém, můj pes bude klidně v odložení vedle “největšího nepřítele”, ale jak jde kolem někdo se šunkou apod., je odložení v čudu 😀 

Já si extra pamlsky beru jen na akce mezi psy. Tuhle mi jich zbylo, tak jsem je měla durhý den i na obyč procházce, a to pejsek vzorně vyklusával a stále na mě pomrkával… 😀 A jinak si ty dobré pamlsky míchám s obyčejnými, takže pes jednou dostane granuli, podruhé maso, potřetí mi pod ruku přijde kus sýra, pak zas granule… 

keriton
keriton 15.09.2023, 11:04:38 xxx.xxx.80.147

Musím se podělit, jak ten pes hrozně rád spí… pořád na to musím fascinovaně koukat. Další možnost je přímo na zádech, s rozcapenýma tlapama do všech stran.

Obrázek