Myslím, že každý pes je originál a zaručený návod těžko hledat…
S nynějším psem jsem používala metodu zašlapávání stopovačky, má to popsané Eva Štemberová ve své online poradně na facebooku (placená poradna). Tím se pes učil, aby nechodil moc daleko. S předchozím psem jsem to ale takhle nedělala, chyběl mi nějaký přesnější návod a pes měl takové impulzivní razantní reakce, že nebylo možné se spolehnout na to, že nějakých mých 50 kg na zastavení psa zašlápnutím šňůry postačí.
Stopovačku bych nechala na zemi a držela v ruce konec - samozřejmě tam, kde to jde, kde se vám do toho nebudou motat lidi. Pokud se vám povede opakovaně psa odvolat nebo zastavit u zvěře, budete moci začít nechávat šňůru na zemi úplně. Až uvidíte, že to začíná opravdu fungovat a začínáte sobě a psovi věřit, že už se nebude konat zdrhnutí, můžete stopovačku postupně zkracovat. Vždy zkrátit o nějaký kus a s tím chodit nějakou dobu, klidně pár týdnů. A když to bude dobrý, zase zkrátit. Poslední fáze je třeba jen 1-2m dlouhá šňůra, než se to sundá úplně.
Chce to neuspěchat. Nezoufejte! Je lepší se smířit s tím, že budete se stopovačkou fungovat delší dobu, než zbytečně riskovat a naučit si psa, že může zdrhat.
Mohly by vám být užitečné koncepty od Kristýny Dostálkové.
Povel k zastavení s pomocí vodítka / stopovačky učím takhle: “stůj” - psa zastavím - označím, že to bylo dobře (třeba kliknutím, pokud používáte klikr, anebo nějakým potvrzovacím slovem) - odměna. Psa přiměju počkat na uvolňovací povel, aby bylo jasné, že z tohoto povelu se nemůže jen tak odejít. Klidně odměním znovu, než ho uvolním. A pak to během procházky opakuju buď náhodně nebo tam, kde potřebuju zastavit, u silnice, když si chci utrhnout kytičku, když se mi rozváže tkanička, atd. Je zcela na vás, jestli budete vyžadovat striktní zastavení jakéhokoliv pohybu a vyčkání, až psa dojdete, nebo budete tolerovat, že se pes otočí a bude se vracet k vám.