Já se neurazím, když mi někdo chybu opraví… no bóže někde se ukliknu, někde o tom nepřemýšlím, čárky ve větách mám určo blbě a tak někdy větu rozděluju tím, že v ní dělám tři tečky, než abych se trápila s čárkami. Na fórech nepíšu spisovně, ale tak jak mi zobák narostl, aby ta psaná forma vystihla to, jak mluvím v reálu, protože TADY si povídám.
Ale všechny ty chybičky a chyby nenaznačují, jak ovládám češtinu a pokud píšu ofigo dopis, mail, žádost nebo cokoliv podobného, tak se na to soustředím, aby to bylo bez chybičky a abych nevypadala jak hotentot.
Jako tady na fóru mi chyby nevadí, pokud to dotyčný napíše tak, že je to srozumitelné.. chápu, že čeština je těžká a né každý jí ovládá. Můj manžel na mě každou chvíli volá od počítače, abych mu řekla jaký i/y tam má napsat a někdy po mně chce, abych mu zkontrolovala celý text, jestli tam nejsou chyby a dává to smysl.
Moje 84 letá maminka, když si nebyla jistá, kde se píše jaký i/y, tak si to slovo napsala vedle sebe jednou s tvrým y a jednou s měkkým i a co vypadalo míň blbě, tak to použila.
Tak je asi fakt, že když člověk hodně čte a slova jsou defakto obrázky, tak je má nakoukaný a když je něco s chybou, tak mu to určité slovo přijde divný.
V pracovní komunikaci nebo nějaké oficiální je fakt, že tam každou chybu vidím na první dobrou a zase, ne že bych se z toho hroutila, ale když mi dotyčný pošle mail s chybama, tak to beru tak, že jsem mu nestála za ten čas a práci, aby to nspsal správně. A teda lehce to potom ovlivňuje i můj úsudek.
Upřímně si myslím, že opravovat chybičky nově příchozím není moc šťastné… jsme na fóru o psech a dotyčný se přišel na něco zeptat ohledně psa, nepřišel psát diktát… Sveřepí šakali zavile vyli na bílý měsíc…. a tak nepotřebuje opravititi .Naopak si může pomyslet, že jsou tady pěkný hnidopichky a že se tady na to může krajcvajc.
A my přeci chceme, sby si d námi chodili povídat i další lidi, kterým můžeme předat svoje zkušenosti s nebo se naopak něco přiučit.
Tak dámy opravovatelky, pokud text bude srozumitelný, tak di zkuste sednout na ruce a neopravovat… nechte pěkně potencionálního nováčka až se tady usadí rozkouká, skamarádí se s náma a pak mu to pěkně nandejte 😜
Ps: mě by šlak trefil, když někdo nedělá za tečkou a nebo čárkou mezeru. To je zase moje češtinářská úchylka a taky mlčím, když to bude psáno bez mezery. V dnešní době můžu být ráda, že dotyčný vůbec tečky s čárky používá.😵💫