Aktuálně: 3 719 inzerátů210 605 diskuzních příspěvků18 255 uživatelů

Příspěvky uživatele

Sardullah

Sardullah
Sardullah 11.08.2023, 16:14:24 xxx.xxx.189.104
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 11.08.2023, 14:54:40

Malinu jsem včera i dnes pustila na volno a dokonce i v místě, kde mi byla schopná odhopkat v modravou dál, šla pěkně u mě a byla neskutečně vzorná.

Tak to mě se naopak včera potvrdilo, že můj slušňák Matějíček je sice poslušný vzorňák, ale pořád ještě mladé tele, na které není stopro spoleh.

My chodíme k lesu po silnici, resp. příjezdové cestě k ještě nezastavěným parcelám. No a aby tam nejezdili lidi auty, tak kus od hlavní silnice je pověšený řetěz…a asi aby byl ten řetěz lépe vidět, tak na něj teď někdo pověsil černý hadr. My teda nejdeme přímo kolem, ta 15 metrů od toho místa vyjdeme z takové zarostlé pěšinky a zatočíme směrem od toho řetězu. Gina, ta si všimla hned, jak jsme vyšli na tu silnici…ona vypadá jakože nic, ale každou změnu má hned zaregistruje, ale Matěj, jak běžel před námi na volno, tak to neviděl. Všimnul si toho ale, když jsme se vraceli. A hned tam běží. Jako neva, místo je bezpečné a já si hlídám, jestli někde není pes, abych měla Matěje v merku dřív než si všimne. Tak si říkám, že to je supr příležitost vyzkoušet, jak jsme na tom s tím přivoláním, když opravdu běží cíleně někam…takže volám a…a ani h.ovno (když to mám říct na rovinu).

Takže jsem se jen utvrdila v tom, že pokud je na volno a jsme v terénu, kde mám omezený přehled a je možné, že bychom potkali psa, tak je ta jistící couračka zatím ještě prostě nutnost.

Sardullah
Sardullah 11.08.2023, 12:53:49 xxx.xxx.189.104
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 11.08.2023, 11:44:17

Nejsem v granulích moc zběhlá, protože krmím masem a granule máme jen, aby si mohli pesani tzv. zobnout, ale ….nejhorší granule jsou tzv. marketovky jako třeba Chappi, Friskies, a tak…prostě to, co běžně prodávají v supermarketech a Pedigree já osobně řadím mezi ně.

Můj názor je ten, že nemá smysl tyhle granule srovnávat s jinými, z mého pohledu má smysl je prostě nekupovat a když už krmit granulemi, tak se orientovat na ty kvalitní nebo minimálně kvalitnější.

Sardullah
Sardullah 11.08.2023, 11:23:45 xxx.xxx.189.104

Nechci se do toho moc plést, bojovnice nejsou můj šálek kávy. Ale do 50 litrů se mimo jednoho samce bojovnice můžou umístit ještě i jiné rybky…samozřejmě je nutné vybrat vhodné, aby se netloukli podmínkami, které vyžadují a nedoporučovala bych samce gupek, tam by se mohlo stát, že jak maj ty úžasné ocásky, tak by na ně beťák mohl útočit. 

Prostě není to tak, že budu mít 50 litrové akva a v tom jednu jedninou rybu. Ale dva a více beťáků to fakty být nemůžou a bohužel je to malé i na skupinu jeden samec a třeba dvě samice. Pokud se teda bavíme o druhu bojovnice pestrá.  

Sardullah
Sardullah 11.08.2023, 11:15:15 xxx.xxx.12.145

Tak my včera dopolko šli do lesa jen tzv. za humna. Jako dost mě překvapilo, jakej se udělal hic. Tak jsem vyfuněla ten kopec… vím, že mezi vámi jsou milovnice hor a kopců. Tak jako panorámata dobrý, ale já jsem 100% rovinový typ. Nesnáším ani chození z kopce, to je snad ještě horší než nahoru. V lese ani prašivka. Večer jsme teda vyjeli do vzdálenější lokality a taky prdličky, ale bylo velmi příjemné klima, tak to ani nevadilo, že jsme nic nenašli. Asi u nás budou později.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Sardullah
Sardullah 11.08.2023, 10:35:54 xxx.xxx.189.104

Já mám teda fenu kastrovanou preventivně a teda jasně jako takový malý bonus je, že nemusím hlídat, oddělovat, když mám doma i psa. Ale obecně mi to nepřijde zas až tak složité. Navíc to není celý rok.  

Na co bych teda kladla důraz je, aby s režimem během hárání resp. hlavně během doby, kdy je fena tzv. v nejlepším, byla srozuměná celá rodina. A všichni to dodržovali. Například, aby nikdo neopomněl zavřít dveře a pes a fena se v době nepřítomnosti lidí nemohli k sobě dostat.

No a samozřejmě psa vychovávat. Není tak neobvyklé, že někdo má psa nevychovanýho spratka a ani nemusí být dotyčná háravka a pes obskakuje všechno včetně páníčků, návštěv a podobně. A reakce majitelů…"no von je hroznej, asi by potřeboval fenu - jako aby si ten chudáček užil"…😴

Sardullah
Sardullah 10.08.2023, 09:13:47 xxx.xxx.221.216

Zlatíčka moje vševědoucí, teď nastala ta doba, kdy mi chybí pokladnice vědění na diskuzích ve fauně a tak tedy zakládám toto téma.

Kamarádka má psího důchodce. Včera ho operovali. Byl ucpaný pískem a kameny. Všechno dobře dopadlo, ale teď otázka.

Veterinářka řekla, že pejsek dostane speciální stravu, na které už bude muset být do konce života. Předpokládám, že se tedy bude jednat o průmyslově vyráběnou dietu…co jiného. Kamarádka se obává, že jí dá veterinářka granule a ty teda její pesan fááákt nemusí. 

Někde jsem se i dočetla, že se snad provede rozbor toho písku a dle toho, z čehože to vlastně je, se pak stanoví druh té diety.

Mě by jen zajímalo, když bych nechtěla krmit průmyslovou dietkou, tak čím takového psa krmit, čeho se vyvarovat? Je to stejné jako třeba při ledvinové dietě? Nebo opravdu záleží na rozboru toho písku a od toho se všechno odvíjí? Nemáte s tím někdo zkušenost??

Předem díky …..

Sardullah
Sardullah 09.08.2023, 12:00:46 xxx.xxx.189.104
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 09.08.2023, 11:46:37

Myslím, že jorkšíři dnes jsou opravdu povětšinou bráni jako společenské plemeno.  Resp. převeliké procento lidí si je pořizuje jako společenské plémě. 

Vůbec nemám pojem, kolik jorků má dneska povahu, kterou by člověk očekával u jorkšíra. A ruku na srdce…kolik nových majitelů jorků by takovou povahu chtělo.

Sardullah
Sardullah 09.08.2023, 11:14:58 xxx.xxx.189.104
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 09.08.2023, 10:49:37

Ideálně vodu napustit do kýble přes sprchu a ideálně nechat temperovat na pokojovou teplotu.

Sardullah
Sardullah 09.08.2023, 09:07:12 xxx.xxx.189.104
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 09.08.2023, 00:24:29

Tak budu držet palečky, aby těch “repete” bylo co nejméně…

Sardullah
Sardullah 08.08.2023, 20:38:50 xxx.xxx.221.216

Ještě bych chtěla obecně dodat, že bych hlavně začátečníkům doporučovala dělat opravdu pravidelnou výměnu třetiny vody. 

Ono nebudem si lhát do kapsy. často si začátečník koupí akvarijní set. To v praxi povětšinou znamená, že filtr není filtr, ale honič vody s minimálním objemem filtrační hmoty a omega průtokem.

V lepším případě dá do akvária živé rostlinstvo. Ale jeho představa o zarostlém akváriu je povětšinou taková, že je to defakto holobyt, dno je kamenolom v podobě černobílé drti a často koupí náročné rostliny, které na první pohled po zasazení vypadají moc hezky, ale po čase začnou odcházet. No a s rybí osádkou to povětšinou přežene, takže bývá přerybněno.

A pak to začne…rozjedou se řasy, umírají ryby, nejdou kytky….

Začátečník začne vymýšlet bejkárny a začne do akvárka lít “zázračné” vodičky. Provádí odkalování v podobě hloubkové orby a pořádně propéere ten fitřík, co se ucpává, pod tekoucí vodou z kohoutku, hlaně aby z něho vymyl ten “hnědej hnusanec”.

Výměna komplet vody je v běžném akváriu za mě totál blbost. Minimálně to znamená odlovit ryby, protože jinak to asi dost dobře nejde a proč a nač?? Proč ty ryby budu takhle stresovat.

Sardullah
Sardullah 08.08.2023, 20:22:49 xxx.xxx.221.216

No já se teď k večeru byla kouknout v lese za humny, jen tak cvičně a našla jsem jen dvě malinké babky. A teda i prašivek bylo poskromnu.😴

Navíc jsem furt Gině sundavala ty drobounké suché smrkové větvičky ze zadních nohou…furt se jí to tam nějak nabalovalo.😕

Sardullah
Sardullah 08.08.2023, 20:19:54 xxx.xxx.221.216

Vždycky jsem německé ovčáky považovala za dobré hlídače. Neříkám, že to byli radikální vrazi, ale za mých mladých let bylo obvyklé, že štěndo už v několika měsících začalo štěkotem ohlašovat, že jde někdo kolem a nebo, že se někdo mrcasí u branky. Nemyslím si, že by hned NO ukousl někomu palici, když by mu vlezl na pozemek bez přítomnosti majitele, ale určitě by se asi snažil dotyčného odstrašit…zahnat. Jako co si dřívávějc lidi pořizovali na hlídání a teď se nebudu bavit o nějakým voříškovi…byli to z mého pohledu “vlčáci”…jak se jim dřívávějc říkalo. Většinou asi bez PP a nebo nějaký vlčákoidní kříženci. Ale na dvorech a zahradách jich bylo vidět nejvíce. Možná by pes neublížil, tak ale budili respekt.

Z mého pohledu byl dříve NO naprosto univerzální pes, jak na hlídání, tak jako rodinný. Nerozdělovalo se to na pracáky a exteriéry. Nebylo to tak, že si buď pořídím psa, se kterým musím makat a nebo naopak psa, co šmajdá zadníma nohama.

Navíc i v tom “chovu bez PP” to bejvalo tak, že majitel feny, o které si myslel, že je dobrá…hlavně povahově šel za Frantou Nováčkem, protože ten má fakty pěknýho a nebojácnýho hafana a domluvili se. Taková štěňata se pak většinou udala právě po sousedech, známých a jejich známých, protože znali Nera i Astu. A často už třeba zamlouvali štěňata dopředu. “Hele Pepo, ta tvoje fena je fakt super, tak až budeš mít štěňata, tak bych si jedno vzal.”

Tak nějak nevím, jestli bych dneska do NO vůbec šla. Asi bych vůbec nevěděla, kde hledat to univerzální psisko, které mám v blahé paměti. 

Sardullah
Sardullah 06.08.2023, 21:36:01 xxx.xxx.221.216
strapaty:

Neonky su tetry 😉.

Chtěla jsem napsat neonky a tetry krvavé…to “krvavé” mi tam nějak vypadlo. Ale samozřejmě souhlas…neonka je tetra samozřejmě.😉

Sardullah
Sardullah 06.08.2023, 17:48:24 xxx.xxx.221.216

Aha… nějak se mi to popletlo… je mi to líto, drž se.🥲

Sardullah
Sardullah 06.08.2023, 16:59:27 xxx.xxx.189.104

Tak jakože u nás pelechy nemají úspěch…Gina pokud to jde tak to shrabe a udělá z toho Himaláje a pokud jí to nejde, tak si lehne vedle. Doma pesani leží, kde je napadne…na gauči, v posteli, na zemi…mám koberce. Na chodbě mám dlažbu a na ní drybedku, ale i tu ta potvora pyrenejská odhrabe. Koberec tam dát nemůžu, protože ten by hrabala taky a podlepovat ho taky nemůžu, protože zase na léto potřebuju, aby tam byla ta dlažba a aby se měli pesani, kde chladit a oboustranná páska jde z tý dlažby pěkně blbě dolu. No tak furt chodím jak pitomec a pořád natřásám a rovnám tu drybedku a Gina chodí a zase jí odhrabává 😴

Sardullah
Sardullah 06.08.2023, 16:45:53 xxx.xxx.189.104
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 06.08.2023, 16:43:50

Teď se trochu bojím zeptat…jakože osud…jakože máš 3 hafany a nebo jeden z kluků odešel za duhový most??

Sardullah
Sardullah 06.08.2023, 16:34:55 xxx.xxx.189.104
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 06.08.2023, 16:21:45

No nekeke….tak to teda vítám další bílou krasavici mezi námi 😍

Sardullah
Sardullah 06.08.2023, 15:56:50 xxx.xxx.189.104
hmn:

tak u nás zatím vetbedka, respektive drybedka, a v noci hezky postel 😊

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Jako koukám na ty fotky…?? Něco mi uniklo, máš nový štěndo a nebo to je archivní z pyrenejákova dětství??