Aktuálně: 3 722 inzerátů211 488 diskuzních příspěvků18 267 uživatelů

Příspěvky uživatele

Sardullah

Sardullah
Sardullah 09.09.2023, 09:43:38 xxx.xxx.189.104
Anonymní:

Ajaj, to jste mě příliš nepotěšili. Ale už do toho musíme jít, slíbili jsme to “jedné fence”. Jenom doufám že nezačne zdrhat za fenami.

Ale už do toho musíme jít

Ne nemusíte…máte nějakou smlouvu s nějakými případnými sankcemi, když nenakryjete??

Navíc, jak psala Kilian…z vašeho příspěvku je patrné, že se nejedná o plánované krytí dvou chovných jedinců, ale spíš zase nějakej chytrák má doma tu nejúžasnější fenku na světě a nutně jí tedy musí rozmnožit….vyprdněte se na to a ideálně to rozmluvte i majitelům feny.

Sardullah
Sardullah 08.09.2023, 18:43:12 xxx.xxx.189.104
hmn:

““Lumbíku, už jsou 2 hodiny odpolko a ty ses ještě nebyl ani vyčůrat…vím, že prší, ale prostě musíš”…Takže vylezl vééélmi neochotně z domu, počůral první křovíčko asi metr od vchodových dveří a tradá zpátky na gaučík.”

už ve 14:00?
Aribo si to při stejné příležitosti natáhl až do páté odpolední, kdy se mi ho podařilo dostat z bezvědomí ( a to byl v mladém dospělém věku), kdy už asi půl hoďky nepršelo 😄

Lumbík měl 25 kilo i s chlupama…toho jsem prostě ven vytáhla. Jako možná jsem Herodes, ale když se jde pes naposled vyčůrat večer cca 21h, tak do těch 14h druhého dne je to 17 hodin, pokud dobře počítám a to už mi přišlo jako brutus. Ale asi takhle, kdyby nastale stejná situace s Ginou, tak jsem bez šance…jejích 55 kilíček, které se rozhodly, že nepůjdou nikam a ne a ne a ne a které si při té příležitosti ještě lehnou na záda s výrazem “no a teď mi předveď, jak mě zvedneš ty Coperfielde”…to nemám šanci. Takhle se někdy rozleží venku na dvoře a já už si fakt jít spát a potřebuju, aby šla dom a madam prej “a just ne, mě je tady dobře”….jak se k ní přiblížím, tak hned hodí záda, abych jí náhodou nechtěla pomoci se zvedáním. To pak člověku nezbude nic jiného, než mít v ruce silný argument…a tak běžím domů, do ledničky a vytahuji šunčičku, páreček a podobně a pak jí slaďoučkým hláskem přemlouvám.."Ginuško, když půjdeš domů, tak dostaneš šunčičku…a zamávám jí šunkou před čenichem" no a tak chvilku dělá ofuky…záleží, jakej ten argument mám a pak jde.

Ale je to zlatý, moc dobře si pamatuju její první zimu…Gina ve dvě v noci “hola hola paničko, potřebuju ven" a tak honem honem, já v pantoflích, v županu, venku mrzne až praští, slečna si nejdřív tak 20 minutek poleží na dvoře…pak se teda jde vyčůrat…a pak…no a pak domů nepudu a nepudu…jó ty jdeš ke mně?? Tak to já ti teda uteču. Ale tak zase já nejsem blbka, vím, že psa nemám honit, že bude lepší, když začnu utíkat a ”hopí hopí, Ginuš, utíkáme", aby běžel pes za mnou…ale Ginuš není blbka, tak za mnou fakt utíkat nebude, takže stojí a čučí, co vyvádím. Po dalších 20ti minutách mi teda dojde trpělivost a řeknu “tak si tady zmrzni ty kanimůro jedna, já jdu do hajan”…po dalších 30 minutách v posteli…no tak přeci jí tam nemůžu nechat, je holomráz, my nejsme vybaveni nějakým venkovním ležením pro psy a holka není venkovní pes, ta nebude mít tak kvalitně nasrstěno a aby papulka malá nenastydla a už si to venku užila a bude ráda, že pro ní jdu…jó prdlajs a začínáme hru “jak co nejvíc vytočit paničku” nanovo. A tak jsme si zaběhaly, protože jsem se rozhodla, že jí prostě chytnu a fertig…no zlatý voči. A to se přiznám, že už jsem vztek měla, že jsem si pod “fousy” brblala “ty bestie jedna” a nahlas “Gindulko…pojď domů, zlatíčko…nejdeš, tak mě už je to fakt jedno, si buď tady do rána, klidně si zmrzni, já jdu dom, protože už mám na nohách omrzliny"…no a za dalších půl hodiny, které jsem strávila v posteli posloucháním, jestli už nekňourá, že chce dom….přeci jí tam nenechám, takovej mráz, aby mi nenastydla a šup do pantoflí a tradá zase ven……ráno já naprosto nepoužitelná a madam, ta ani nevylezla z postele, musela si to dospinkat a určitě se jí zdálo, jak má super paničku, co si s ní v noci hraje na honěnou.

Sardullah
Sardullah 08.09.2023, 16:45:48 xxx.xxx.189.104
Dublinbarzoj:

A proto jsem asi skončila u chrtů, jak psala Sardullah výše, umí sice z tvrdého spánku - doslova chrápou na hrbu, v setině sekundy vyskočit na všechny čtyři.(Dodnes jsem nevypozorovala jak se tak rychle přetočí 🙈), ale stačí jim jedná procházka denně a zajímavý výhled a jsou blažení. Běda, pokud bych chtěla chodit ven častěji, nedej bože mooooc daleko. Je to opravdu podobné pastevci - měli jsme doma 13 let středoasiatku i jiné, takže můžu srovnávat. Jen těm chrtům stačí, většinou monitorovat okolí a pastevci k monitoringu i přidávají strážní službu. Jak naše asijská princezna, dovnitř pustila kohokoliv, ale ven jen pánečkem schválené kusy😁. Stejně je úžasné, že ti naši chlupatci umí být tak skvělí a dokonalí, ať už to znamená cokoliv.

Hele za mě je chrt nejméně náročné plémě. Jak časově na pohybové aktivity…stačí vyjít do prostoru a vypustit…já měla afgána naučenýho na sprinty…letěl na jednu stranu, otočil se a tryskem kolem mě zpět, jen za mého povzbuzování a ukázání rukou ať pokračuje na druhou stranu. Takže řekněme takových 50 metrů…tam-zpět-tam-zpět-tam…no a mám splněno a můžem se jít domů válet. Doma nevyžaduje žádné vymýšlení zábavy, nejlépe zalehnu na vyvýšené měkké místo (gauč) a jsem spokojenej, že jsem z rodinou a když mi panička k tomu ještě zapne v telce animal planet a ještě je i nějaký pořad o psech…..no a když je venku náhodou hnusně, tak je spíš problém dostat psa ven, aby se vůbec vyčůral “Lumbíku, už jsou 2 hodiny odpolko a ty ses ještě nebyl ani vyčůrat…vím, že prší, ale prostě musíš”…Takže vylezl vééélmi neochotně z domu, počůral první křovíčko asi metr od vchodových dveří a tradá zpátky na gaučík.

Jakože nejsem závistivý člověk, ale ty barzoje vám závidím omega.😍

Sardullah
Sardullah 08.09.2023, 12:42:48 xxx.xxx.189.104
hmn:

“to to jsi někde spadla z jahody na znak, to bych nestihla všechno důkladně očuchat, pokoukat, takže zklidni hormon a pěkně pomaloučku, tady se zastavíme, tady pokoukáme….”

takže tohle není přechodná štěněčí fáze a je to na doživotí? 😄

Aribo byl ideální procházkář, v mladších letech to byly hubnoucí rychlotůry jedna za druhou. Čuch jen sem tam a hezky rovnoměrným tempem kupředu za nosem.

No Gina jako štěndo docela šlapala, i dost pobíhala, no a jak rostla a “stárla” a zase když už jdu na prochajdu kvůli ní a navíc ještě ani nemohu pouštět na volno, tak prostě přizpůsobím vše, aby jí to bavilo.

Ono už když jsme si pořídili Jessinku…to bylo Gině lehce přes rok a Jessinka teda byla torpédo, ta toho nalítala, ta zase třeba nečuchala vůbec a Gina..ta teda jištěná dvacetimetrovou šňůrou čmuchala a čmuchala ani na nějaký výzvy k běhu nebo ke hře od Jess nezabraly, spíš jí to otravovalo…a to se holky po zahradě honily, lítaly a hrály si furt. Tak bych i ráda řekla, že je to věkem, ale Gina je prostě asi taková. I jako štěndo nebyla venku žádný torpédo…když už tak lehkej klus. 

Čuch jen sem tam a hezky rovnoměrným tempem kupředu za nosem

Tak zase abych Gině nekřivdila, tenhle režim má taky, když jdeme z domu pěšky na její oblíbenou “myší” louku…no, dojdeme tam a ….no a pak tu louku obejdeme jednou, když má madam dobrou náladu, tak ještě jednou a pak madam zavelí, že se jde domů. Jako i v téhle lokalitě jsou další louky, cesty, nemusíme chodit jak pitomci dokola, ale tak to je hned na ní vidět. To ona umí dobře dát na jevo, že je otrávená. A Matesovi je to jedno, ten lítá na volno a je mu šumák, jestli to je 2x dokola.

Sardullah
Sardullah 08.09.2023, 12:04:14 xxx.xxx.189.104

Abych se vrátila k loveckým psům…pro mě osobně jsou lovečtí psi, teď asi budu mluvit jen o setrech a některých ohařích, že to jsou opravdu velmi milí psi a velmi příjemní společníci. Navíc velcí fešáci. Jen je potřeba, aby si potenciální budoucí majitelé uvědomili, že je fér, aby měl pes režim odpovídající plemeni. Jako osobně si nemyslím, že musí jít nutně o nějaký lovecký výcvik, ale že je potřeba psa zaměstnat ať už je to pohyb a nebo hlavinka a že to není otázka dvou vyvenčení a hodinové odpolední procházce na vodítku kolem sídliště. Že je potřeba načerpat víc info než že je dané plemeno mírné, kamarádské a hravé, ale i to kolik třeba potřebuje pohybu a jestli jsem schopná mu toto poskytovat.

Upřímně smekám před všemi, co mají ohaře, jako když opravdu vzpomenu dob minulých, když jsme měli setra a to si myslím, že zdaleka není takový torpédo, tak to byly hodiny a hodiny venku, ale to jsem byla na mateřský, nechodila jsem do práce. Neumím si představit, jak bych něco takového provozovala dnes, když mám třeba několik dní za sebou desetihodinové šichty…a už jsem fakty pohodlná, takže procházka za každou cenu nehrozí…je venku hnusně? jsem utahaná? jsem nějak zdravotně indisponovaná?…no tak si prostě v obýváku poleháme společně na gauč a nic se neděje, svět se nezboří. Když udělám prochajdu, která trvá dýl než hodinu, tak už je ta moje pastevecká potvora otrávená…prostě už jí to nebaví….Když půjdu se psy na hodinku ráno, tak o nich celý den nevím a když je pak vytáhnu i večer, tak pak zase upadnou do bezvědomí…když jsem to takhle o dovolený praktikovala asi třetí den za sebou (normálně děláme jen jednu prochajdu), tak už kolem mě Gina ani radostně nehopsala, vlastně se zvedla až když jsem vylezla na dvůr s vodítkem…normálně asistuje už od chvíle, kdy pozná, že se jdu oblíkat na prochajdu. Se setrem?? Několikrát denně, žádný problém, půl dne venku, žádný problém, pořád mám radost, že se jde něco dělat, pořád mám temperament, pořád mám chuť pracovat…ne jako pastevecká potvora “prosim tě neotravuj, já si tady čuchám…cože, ty chceš, abych šla rychleji, že takhle nemáš správnou tepovku na hubnutí a že chceš spojit příjemné s užitečným a trochu zhubnout, když už chodíš se mnou…to to jsi někde spadla z jahody na znak, to bych nestihla všechno důkladně očuchat, pokoukat, takže zklidni hormon a pěkně pomaloučku, tady se zastavíme, tady pokoukáme….” a setr takový vysmátý zvíře neustále připravené na spolupráci…..

Sardullah
Sardullah 07.09.2023, 19:09:20 xxx.xxx.189.104
mastnacekk:

Pro nezasvedcene nebo pro min vnimave ci pomalejsi. Na faune bylo v sekci ovci a koz nekolik temat i mnou zalozenych. Zacali tam lozit posuci jako lupus4 a dalsi tlapicky…. Ifauna skoncila. Mam pokracovat? Ja znovu ty vlakna vytvaret nebudu. 

Jo tak to radši vlezete sem na diskuzi, která se vůbec netýkala problematiky chovu ovcí a všechny tady dokola budete urážet. 👍

Dovolím si vás ocitovat:

Coklari jsou z velky casti meshuge, nenormalni lidi, cokla stavi nade vsechno, casto i nad vlastni deti. A kdo to tak nema, je divnej, prece ty oci psiiii to je nej na svete. Omyl.

No tak jsem tak nějak ráda, že mám toho čokla, protože ten pes je normální, na rozdíl od některých lidí.  

Sardullah
Sardullah 07.09.2023, 18:30:49 xxx.xxx.189.104
Odpověď na příspěvek uživatele Lily z 07.09.2023, 17:19:03

Mě teda nejvíc děsí, když mi občas zaslechnu, jak nějaký novopečený majitel pastevce…co pastevce kavkazana..líčí, jak je jejich pes trdlo makový, že pustí kohokoliv, že se s každým přátelsky vítá, že kdyby přišel zloděj, tak mu snad bude i asistovat, že si teda u takovýho psa tohle nepředstavovali a řeč je samo domo o mladým psu a já si tak říkám “bože až se mladý pán jednoho dne probudí a v kebulce se mu rozsvítí, že je teda kavkazan, tak aby nebyl prů.ser” až si zase Franta přijde na kafčo a sám si otevře branku a vstoupí, až si bude hrát kavkazákova Anička se sousedovic Maruškou na písku a Maruška praští kavkazákovu chráněnku lopatičkou do hlavy a Anička spustí řev, až zase přijde na návštěvu Růžena a pověsí se kavkazákovi na krk, aby se pořádně pomuchlali, až Pepa od vedle dá páníčkovi ze srandy herdu do zad, až přijde na návštěvu Jarda a ze srandy se bude plížit za paní domu, aby na ní zezadu bafnul….jestli bude jejich kavkazák stejnej jako moje Jessinka, jestli taky bude absolutně postrádat smysl pro humor a začne vidět černobíle, tak potom teda potěš koště.

Sardullah
Sardullah 07.09.2023, 17:09:15 xxx.xxx.189.104
Lily:

Mně přijde, že každý člověk, co má nějaké plemeno doma, tak má pocit, že je mu nejlépe s páníčkem hezky po ruce. 

Jinak asi jo. Ti pastevci, ale ty podle mě do rukou běžným lidem nepatří… Plus většina rodin chce, aby tam mohli chodit cizí děti a lidi bez ohlášení a na to pastavec stvořený není a na zahradu dvakrát dva metry taky úplně ne. 

No já si snad doufám tvrdit, že budu částečně objektivní. Teď mám na mysli ten první odstavec. 

Psi mám v režimu bydlení doma s volným přístupem na zahradu. Akorát teda na noc jsou psi zavření v domě, aby v noci nerušili sousedy a vlastně i nás štěkotem. Od jara do podzimu, jak to počasí dovolí, tak máme dveře do baráku od rána do večera dokořán. V zimě děláme dveřníky. Psa nikdo nenutí, aby trávil čas v naší společnosti, může si dělat co chce a být kde chce. A přesto psi vyhledávají naší společnost. Výjimkou jsou dny, kdy je opravdu horko, to jsou potom přes den většinou zalezlí ve sklepě v prádelně, tam je příjemně i při tom největším hicu. Takže si tak říkám, že asi je jim v naší společnosti příjemně. Je pravda, že u některých mých psů…možná shodou okolností oba kluci, to jsou/byli takoví  mamánci. A u nich si teda neumím představit venkovní režim…jasně pes si zvykne na všechno, ale pokud je pes už od mala přílepka, tak mu asi nejvíc vyhovuje mít páníčka furt za zadelí.

No a u těch pastevců…nedávná zkušenost, kdy jsem hledala nový domov pro mojí kavkazandu mě utvrdila v tom, že spousta lidí si myslí, že to je prostě méďa, co miluje rodinu a spolehlivě hlídá a nemusí se cvičit. Naopak další skupina lidí má dojem, že strčí jednoho pastevce někam hlídat a on tam bude šťastně a spokojeně kralovat a stačí tam jednou za den zajet a dát mu žrádlo. Ale myslím, že mylné představy nejsou jen o plemenech pasteveckých. Možná bych řekla, že o všech nějak specifických plemenech, ale ve své podstatě zjišťuju, že lidi mají mylné představy i o tom, čemu budeme říkat “normální pes”. Jen holt u některých plemen to může být větší průšvih. 

Sardullah
Sardullah 07.09.2023, 15:29:57 xxx.xxx.189.104
mastnacekk:

To je uplne jedno kde se plka, plky se vedou ale jednat je potreba potichu.

Potichu….no při tomhle slově mi naskočila zde zmiňovaná střelba kuší. 

Sardullah
Sardullah 07.09.2023, 14:24:14 xxx.xxx.189.104

Já nevím tedy kolik je tady na pejskařský diskuzi chovatelů ovcí. Tak si říkám, jestli by tohle nebylo lepší prodiskutovat třeba v sekci hospodářských zvířat a nebo někde na FB jestli není nějaká skupina. V jednom má mastnacekk dle mého svatou pravdu…banda “čoklařů”, která nemá praktickou zkušenost (až na vyjímky). K čemu pak taková diskuze je dobrá.

Resp. začalo to vlci vs. psi, popř. lidi. No a skočili jsme u ovcí.

Sardullah
Sardullah 07.09.2023, 14:12:16 xxx.xxx.189.104
JanaJanaJanaJana:

Slováci - turisti obecně velice často turistické stezky právě využívají, jelikož vědí, že na těch neznačených trasách je větší šance setkání s medvědem. 

Ti pastevci poslouchají - ale nechte si na českých loučkách ležet pastevce u stáda bez ohradníku 🙂tam to funguje, jelikož je tam prostor, tady je to daleko složitější, obzvlášť když nám tady všude lozí na volno hobby psi, z nichž odvolání má tak 30 % a dorážení na cizí psi není nic neobvyklého. Tohle by Češi nikdy nepřežili, aby si kvůli pasteveckým psům v oblastech s výskytem vlka museli dávat svýho psa na vodítko….to by byly hned kecy o útoku na osobní svobodu 🙂 

V Čechách pastevec jedině za plotem, aby to fungovalo.

A pasáka ad a - velmi těžko v Čechách najdete, jelikož znám několik zemědělců, kteří hledají lidi do normálního provozu, natož aby šli poustevničit, ad b - chovatelé ovcí a koz velmi často vydělají tak tak na sebe a svůj provoz.

Jo jo…chodit pouze po označených cestách?? Ale tak já se chci kouknout tam a tam a budu chodit kam se mi zachce. Psa na vodítku?? No ale tak to by se Bobík nevyběhal.

A co si budem, furt se to tady probírá, jak jsou lidi schopni vlézt ke zvířatům do ohrad. Aby si pohladili třeba toho hodnýho koníčka.

O krmení zvířátek za ohradou ani nemluvě.

Nevím jestli je to nešvar jen v Čechách a nebo je to rozšířené i jinde. Prostě tak nějak některým jedincům chybí slušnost, pokora, respekt…

Prostě lidi jsou…já vlastně ani nevím jak to popsat…napadá mě bezohlední, ale to není to správné slovo. Prostě si myslí, že můžou cokoliv a nikdo nemá právo jim v tom bránit.😕 Protože já chci a chci a chci.

A je to tak nějak obecné, prostě ve všech skupinách se najdou hovádka..ať už to jsou pejskaři, rodiče s dětmi, cyklisti, motoristi…………

Sardullah
Sardullah 07.09.2023, 12:34:46 xxx.xxx.189.104
balu:

To jsem byla já, zase mě to odhlásilo. Děje se to teď mnohem častěji než dřív. Vám ostatním taky?

Mě to teda neodhlašuje. Ani na kompu ani v telefonu.

Sardullah
Sardullah 07.09.2023, 12:27:49 xxx.xxx.189.104
assil:

Takový rodinný hlídač bez chlupů je třeba beauceron.

No tý brďo…bosík mě vůbec nenapadl a to je mám v rodině, takže o tomhle plemeni mám pojem a dojem.

Sardullah
Sardullah 07.09.2023, 12:27:01 xxx.xxx.189.104
Odpověď na příspěvek uživatele Lily z 07.09.2023, 11:51:29

Jinak se chci dodatečně omluvit za zaplevelení tohoto vlákna neloveckými psy…

No o pobytu lidiček venku, pokud je hezké počasí, to se asi bavit nebudeme, to venku jsou. V zimě to tedy není určitě zas až tak, ale i tak to není o tom, že rodina je celej den zalezlá. Navíc návštěva psa doma není zakázanou věcí. I proto by mi do takového režimu seděl ten pastevec, tedy s ohledem na režim rodiny “hodnej” pastevec jako mám já. Ale holt občas se musí ten kartáč vzít a vyčesat. V době línání i víc než občas.

Upřímně to celé neumím posoudit, neumím si představit, že bych měla psy ve venkovním režimu. Možná je to celé jen o tom, jak je pes “naučený”. Já mám dva psy a nebudu tvrdit, že beze mně nevytáhnou sami paty na zahradu, ale jinak defakto je mám furt za zadelí …nebo ne za zadelí, ale prostě hodně času tráví tam, kde jsme my. Když budu celej den na zahradě, tak tam budou se mnou…když se budu celej den válet na gauči u televize, tak se tam budou válet se mnou. Je fakt, že když jsem měla holky…Ginušku a Jessinku, tak ty teda trávily hodně času venku, když jsem byla v práci, aby se chlapům doma nepopraly a šlo to, syn je bral dom akorát na “polední klid” a za 2-3 hoďky, když se holky vyhajaly, tak šly zase ven. Ale jak jsem přišla dom, tak už byly jak přílepky.

A berňuchu si vůbec neumím představit, i když vím, že spousta berňáků jsou venkovní psi. Ale když vidím u našeho Matýska, jak je hodně kontaktní…no nevím. 

Jako mě napadlo ještě cane corzo, ale jak se o tyhle plemena vůbec nezajímám, tak si ani netroufnu takového psa někomu poradit. Znám jenom dva majitele a oba mají úžasné psí holky, ale jinak fakty nevím a to venkovní bydlení…?….😴

Sardullah
Sardullah 07.09.2023, 11:39:58 xxx.xxx.189.104

Tak ono to není tak, že by byl pes zavřený v kotci…prostě má kotec otevřený se zateplenou boudou a zavírají tam psa pouze v případech, kdy je opravdu nějaká oslava, motá se tam hodně lidí, dětí, pes ne všechny dobře zná, není možné pořád dohlížet na děti a tak. Nebo pokud třeba mají řemeslníky a mohla by nastat situace, kdy je s nimi pes na dvoře sám, bez páníčků…tak to taky jistota je jistota. Ale prostě je to venkovní pes, domů berou psi vyjímečně, třeba na Silvestra, její rotvička se bála dělobuchů a nebo když je potřeba…pes je nemocný a podobně. Ale jinak prostě bydlí venku. Ráno většinou byli psi u babičky…bydlí s nimi, má v domě svůj byt…jak říká kamarádka…ráno je odvedu “do školky” oni se s babičkou nasnídají. Psi mají přístup i do chodby domu. Prostě venkovní, ale ne celej den sám.

Neznala jsem kamarádky ovčandu, znala jsem jen její fenku rotvičku a jejího syna, toho znám od štěněte a jako musím říct, že psy vychovaný měla. Ale prostě si o argentíně někde načetli, že super rodinnej pes a nikdo si tak nějak neumí představit, co je to za plemeno.

ad. dlouhosrstá kolie…to by bylo určo fajn, ale prostě to česání nee. Jim nejde o bordel, doma psa nemají, ale aby prostě nemuseli vyčesávat, česat.

No jejich RTW dědoušek je stále naživu, tak nový pes není na pořadu dne.  Jako kamarádka je spí a i kočičí člověk, svoje zvířata miluje nadevše, ale tak nějak nemá úplně nějakej trošičku širší přehled o plemenech, tak jen doufám, že neudělají nějakou blbost. Já prostě v zadání, aby pes hlídal a to tak, že pokud tam někdo vleze, tak klidně i fyzicky zakročil, byl to zároveň rodinný pes a plémě, které má blízko k dětem vidím toho leonka, pyrenejku. Dlouhosrstou kolii si nějak neumím představit jako venkovního psa, nevím proč. Nicméně kvůli typu srsti je to pasé.

Sardullah
Sardullah 07.09.2023, 10:51:13 xxx.xxx.189.104
Doron:

To si tedy nemyslím.. Tedy vím, že to tak není. Zabije. Jsem si naprosto jistá, že můj kavkazák by vlka zabil. Vůbec o tom nepochybuju. 

Obrovská váhová převaha, srst  hustá a dlouhá, trochu zdredovatělá jako brnění, uši uřezaný u samý hlavy, vlk nemá za co chytit, na krku obojek s ostny otočenými ven plus neuvěřitelně razatní povaha a překvapivá hbitost. Jasně, že vlka zabije.

Navíc u těch stád třeba na Kavkaze, je třeba na dvě stě ovcí ( možná tři sta) smečka šesti až osmi pasteveckých psů, plus dva ovčácký malý ometáci,  plus jeden pastýř kompetentní a jeden blb typu Skočdopole 🙂.

No, a když náhodou dojde k nějaký mele, ti pastýři taky přispěchají se svými  holemi ( něco  jako valašky) , který jsou v tý chvíli praktičtější, než střelná zbraň.

Ubrání stádo i před medvědem.

A ta smečka pasteveckých psů přes den drží vlky a i medvědy dál. Aktivně vlky honí ( koukněte na videa).

Nojo, ale to u nás nejde. Ti razantní psi jsou moc nebezpeční ( já se nich třeba hodně bojím) a taky musí mít relativně volnou ruku, aby si to ošéfovali.

To se opravdu do naší krajiny nehodí.

No asi je to taky o těch počtech. Kolik psů, kolik vlků, jak kdo je odhodlaný…

Jako kavkazáci jsou dle mého top…co se radikálnosti týče, ale na druhou stranu tady máme i podstatně “měkčí” pastevce. Nejměkčí je dle mého to, co mám doma…pyrenejci…to jsou psi z mého pohledu vyrovnaní, nebojácní a neagresivní. Pokud dojde k narušení střeženého teritoria, tak udělají vše pro to, aby potenciání nebezpečí odehnali a do nějaké fyzické konfrontace by se pustili až kdyby nebylo zbytí. Nevím, někdy si myslím, že by Gina zaútočila až ve chvíli, kdy by vyčerpala všechny ostatní možnosti a masový vrah už by mě držel pod krkem. Pak by se z ní stal anděl pomsty a šla by razantně do toho, ale ani v tom případě si nejsem jistá, jak hodně kousací razance by to byla…jakože si nemyslím, že by došlo na nějaké zahrdlení útočníka.

Jako na mě je Gina málo radikál, vyhovovalo by mi něco víc radikálního, ne že bych chtěla někoho ohrožovat nebo machrovat s psí odjištěnou zbraní, ale je to spíš o tom světanázoru, který má pes …na druhou stranu je pravda, že přeci jen žiju v civilizaci a mít takového psa je méně “o hubu”, je to  jednodušší.

Sardullah
Sardullah 06.09.2023, 21:46:25 xxx.xxx.221.216
mastnacekk:

Nevidite vsechny soivislosti a nasledky. Normalnim lidem nejde jen o zisk. A nejedna se jen o ovce. Neznalost a neinformovanost. Normalni clovek na vesnici chce taky trosku zit a nechat zit sousedy a kolemjdkuci. Ginusku si dal trapte nekde v byte bez toho aby se realizovala. Vase vec. Nez pastevce, tak chov zrusim. Tak to ma 90% malochovatelu, za kteryma stojim. Velkochovy to ustoji.

Ano souvislosti opravdu nevidím. A o Ginušku se nebojte, je to plemeno, které bylo využíváno nejen u stáda, ale i k hlídání lidských sídel…do bytu bych si pastevce opravdu nepořídila, takže dělá to, co už někteří pyrenejci dělali za éry Ludvíka XIV, střeží můj klidný spánek.😉

Sardullah
Sardullah 06.09.2023, 21:34:01 xxx.xxx.221.216
Doron:

Přemýšlím, jak je legislativně ošetřená možnost, že by pastevečtí psi zabili vlka. Protože za psa přece zodpovídá člověk a člověk vlka zabít nesmí..

No tedy já si myslím, že by to musela být kurňa náhoda, aby pastevecký pes zabil vlka. Obecně se traduje, že žádný pes nemá proti vlkovi šanci.

Sardullah
Sardullah 06.09.2023, 21:32:32 xxx.xxx.221.216
mastnacekk:

Ale kusujte. V dobrym jsem se davno vydal. Diky ifaune si to uz neprectete. Zastupy stale stejnych novacku, dojmacku, teoretiku s oslikama a lamama vas utahaj. 

Chápu, že jste jako praktikující chovatel utahanej z nás teoretiků. Právě proto nechápu, proč se takovou diskuzí vůbec zabýváte. 

Víte já jsem člověk, který když třeba vidí v telce, že někde vlci potrhali ovce, tak první, co ho napadne.."no kdyby tam měli pár Ginušek (pyrenejců), tak by to takhle asi nedopadlo". Stejně tak, když někde vyberou zloději barák, tak si taky řeknu …"Kdyby měli Ginušku, tak by jim tam zloději nevlezli." No ve své podstatě je mi líto, že některé ovečky nemají to štěstí být milované a ochraňované velkým a odhodlaným pasteveckým psem. Protože prostě jednu Ginušku doma mám a i když to není pes vychovaný k ochraně stáda, tak ty geny nezapře a přestože jí často označuju za bílou potvoru a kanimůru, tak ve své podstatě je prostě neuvěřitelná. Je tak neuvěřitelná, že kdybych měla ty možnosti, tak bych jí ty ovečky pořídila, aby mohla dělat to, k čemu je její plémě určené.. Opravdu mě mrzí, že tohle není řešení pro každého. Neříkám, že pak by bylo vše bez ztráty kytičky, ale už jen to, že tam ti psi jsou a že se soumrakem štěkotem hlásí, že tady ty ovce rozhodně nebudou zadarmo, tak preventivní účinek to určitě má.

Vlastně mi přijde, že největší problém nejsou vlci, ale peníze. Protože pokud budu chovat cokoliv, z čeho mám mít nějaký profit, tak veškerá opatření, která provedu v rámci toho, abych ochránila svojí investici, prostě něco stojí, ať už to je jednorázová záležitost jako postavit ohradu, pořízení pasteveckých psů a nebo pravidelné náklady třeba na udržování a opravy ohrad, krmení a veterinární péče o psy. Vylepšování ohrad, aby se zabránilo predátorům tam vniknout. Všechno potom snižuje můj zisk nebo pak už to ani žádný zisk po odečtení nákladů negeneruje a nebo v tom nejhorším případě to může být ztrátové. No a k tomu samozřejmě nějaké předpisy, třeba o tom, jak můžu pastvinu mechanicky zabezpečit. 

Samozřejmě nejlevnější záležitost je, když pastvinu obeženu tak, aby mi neutekly ovečky…když se nebudu muset snažit zabezpečit to proti predátorům. No a pokud nebude vlk, tak odpadají náklady na to, abych proti vlkům ochránila ovce. Takže nejlevnější řešení je prostě zlikvidovat vlky.

A to je asi to, co mě na tom mrzí nejvíc…protože prostě na jedné straně je zvýšení a nebo udržení zisku a na straně druhé živé zvíře, jehož provinění je prostě jen to, že jde zahrdlit snadnou kořist…