Aktuálně: 3 733 inzerátů210 789 diskuzních příspěvků18 258 uživatelů

Příspěvky uživatele

Sardullah

Sardullah
Sardullah 28.09.2023, 10:18:49 xxx.xxx.221.216

Omlouvám se předem za slohovou práci, ale přijde mi, že nelze šmahem říct, že kastrovat je špatné a ani že kastrovat je dobré.

Co se týče názorů na kastraci fen, tak si myslím, že je to často ovlivněné životními zkušenostmi. Já se klidně přiznám, že objektivní nejsem. Protože u nás v rodině jsme neměli jedinou nekastrovanou fenu, která by neměla nějaký problém…faleškama se záněty počínaje  (což je ale vlastně legranda), pyometrou a nádory na mléčné žláze konče. Bohužel ty fujtablíky postihly fenky v důchodovém věku, kdy už to jedna z fen ani nedala. U nás v rodině se totiž feny nikdy nekastrovaly. 

Ono asi jiný pohled bude mít člověk, který “žije ve světě” kde jsou nekastrované feny v pořádku a třeba naopak kastrované feny mají problémy. Věřím, že takový člověk na preventivní kastrace nahlíží jako na zbytečné řezání do zdravého zvířete.

Takže když jsem si pořídila svojí druhou fenu, tak jsem o kastraci byla defakto rozhodnutá…teda načítala jsem pro a proti, ale prostě mi přišlo lepší “řezat” do mladého, zdravého zvířete, než v případě problémů do starého a oslabeného.

A svojí fenu Sáru jsem kastrovala před prvním hárání, protože jsem se prakticky všude dočítala, že tak nejvíce minimalizuji riziko nádorů na mléčné žláze. 

Sára měla v 10,5 letech diagnostikovaný osteosarkom, což může souviset s takhle brzkou kastrací a je to i pravděpodobné, že jsem ve snaze ochránit svojí fenu před jedním typem rakoviny způsobila rakovinu jinou. Nicméně ve stejném týdnu, kdy Sáře diagnostikovali osteosarkom, tak už jsme byli třetí…před námi čtyřletý vlkodav a pětiletý rotvík…nekastrovaní samci. Sára byla poloviční berňák a berňáci na ty rakoviny trpí, trpí i na osteosarkomy. Takže je možné, že jsem jí to způsobila já svým rozhodnutím…je možné, že by třeba měla tuto nemoc i jako nekastrovaná.

U Giny jsem dlouho váhala. Za prvé nějaká brzká kastrace nepřicházela v úvahu, protože Ginuš na rozdíl od Sáry (ta byla paní profesorka snad už od štěněte) byla takový játro a takovou fenu opravdu kastrovat nelze…za druhé jsem zase zvažovala pro a proti….nakonec zase převážilo pro a tak jsem kastrovala v 2,5 roce. Gina poprvé hárala ve 14ti měsících, takže jsme kastrovali prakticky po třetím hárání.

Co říct závěrem…i když mám vykastrovanou už druhou fenu, tak nejsem nějaký zastánce a propagátor kastrací. Z mého pohledu se rozhoduju vždy a znova pro to menší zlo…nebudu kastrovat může se přihodit to a ono…budu kastrovat může se přihodit tamto a onamto….obě rozhodnutí můžou být správná, obě rozhodnutí můžou být špatná, ale to člověk zjistí až ve chvíli, kdy ty problémy přijdou. ¨

Sama za sebe řeknu, že mě k rozhodnutí kastrovat dovedly moje zkušenosti s fenami v rodině a blízkém okolí a že se kastrací snažím eliminovat případné problémy v pokročilém věku feny. Zároveň jsem si vědoma všech rizik, které kastrací mohu svojí feně přivodit. Kastrace nejsou černobílá záležitost…a myslím, že jak odpůrci, tak zastánci kastrací vždy upozorňují na přínosy toho, co “propagují” a na rizika toho, co “nepropagují” jakože nekastrace je super a nic se nemůže stát a pokud kastrujete, tak se feně stane tohle a tohle a tohle…a naopak.

Ráda bych oběma táborům řekla, že to opravdu není černobílé a že jejich fena může dojet na to, že se v jejím mladém věku rozhodli špatně…ať už to rozhodnutí bylo kastrovat a nebo nekastrovat….

Ráda bych všem, co se rozhodnou kastrovat preventivně fenu, ať to neberou jako šmik šmik a všechny problémy světa jsou vyřešeny. Aby si opravdu hodně nastudovali a brali v potaz hlavně ta rizika. Aby v kastraci neviděli jen nástroj k tomu, že fena nebude hárat a nemůže nechtěně zabřeznout. Že je to celé složitější.

Je jenom na vás, jak se nakonec rozhodnete. A mě nezbývá, než držet palce, aby vaše rozhodnutí bylo správné.

Sardullah
Sardullah 27.09.2023, 18:31:51 xxx.xxx.189.104
Orionka:

Ten váš břečťan mě zajímá. Je určitě hodně starý? Pamatujete si, jak asi ? Za jak dlouho můžu očekávat květy.

Ještě mě napadlo, jestli by nešel namnožit z kvetoucí odnože, jestli by se kvetení neurychlilo. Když je tu tolik zahradních, třeba by některá věděla.

Tak přesně si nepamatuju, ale myslím si, že cca 10 let už tam roste, možná i dýl. Dokonce to ani není můj břečťan, ale vysadila si ho na plot sousedka. Letos dokonce dostali sousedi od nás vynadáno, neboť oni si ho udržují pěkně zastřiženej a já mám ráda takový to přírodno, takže stříhám jen opravdu když někde překáží. My máme mezi dvory dva ploty…jeden sousedky a asi 30 cm od ní mám já pletivovej, protože jsem měla strach, že když se tam náhodou můj pes opře, tak propadne k sousedce i s tím jejím plotem. No a oni si ostříhali břečťan na svém plotě, no a na mém taky…no já jsem klidnej člověk, ale upozorňuju vás, že to teda bylo řevu….

Jinak já když potřebuju namnožit, tak spíš vyrvu nějakou haluz, co “leze” po zemi a cestou už zapustila kořeny.

Sardullah
Sardullah 27.09.2023, 18:22:50 xxx.xxx.189.104

Já bych k tomu ještě dodala…vzdálenější sousedi měli fenku BSP…a jako viděla jsem přes plot, že na trávníku ani stopa po močení feny, tak jsem se jich ptala, jak to dělají…a prý jakmile se vyčůrá, tak doběhnou s kýblem vody a nebo hadicí a místo pořádně prolijí…tak to je u mě sci-fi.

Náš děda, když jsme měli ovčandu, tak pěstoval trávníkový pás vzadu na zahradě a pak jsme z toho vyřezávaly trávníkové záplaty, kterými jsme opravovaly ta vypálená místa od čuby v přední části zahrady, aby to tam bylo činaný.

Jinak spousta lidí si spíš stěžuje, že jim pes udělal ze zahrady tankodrom, než problémy s očůráváním.

U nás klasika…vyhrabané díry pod stromy, kam si psi lehají…tak to mě netrápí, to je na pohodu. Naopak si myslím, že pro strom/keř prospěšné, neboť je tam pěknej dolík a když prší a nebo se zalévá, tak voděnka neteče někam do pryč, ale pěkně se drží u stromku.

Berňák…ten nemůže vidět nic v plastovém květináčku…pokud je to moc velké, aby to “vysypal” a s květníkem pak lítal po zahradě a demoloval ho, tak to alespoň okouše. Naposledy samozavlažovací truhlík přišel o samozavlažovací funkci.

Horší jsou ty jejich “pasti na popelku”…to když vytvoří nějakou novou, tak se kolikrát chytnu i já, když jdu věšet prádlo.

Si tak myslím, že psi mám sice na noc doma, takže zahrada nehlídaná, ale že by si potenciální vykradač kůlny asi zlámal hnáty.

Sardullah
Sardullah 26.09.2023, 20:52:51 xxx.xxx.17.146
Fatia:

Já bojuju s ostružinami. Již několikrát proběhl pokus vykopat je i s kořeny, marný boj. Na to, že se je snažím už několit let zlikvidovat, tak se letos moc pěkně urodilo. Rostou částečně od sousedů a částečně u mě. Já je nechci, trnaté šlahouny, které se plazí všude a já na ně pak šlápnu bosou nohou. 

Ostružiny mě trápí nejvíc. .. si tam samy vyrostly a nemůžu se jich zbavit.

Sardullah
Sardullah 26.09.2023, 20:50:43 xxx.xxx.221.216
Orionka:

Né, vy přesně máte tu permakulturni zahradu. Černý bez neničte. Před kopřivou smekni, před bezem klekni. Z černých bobulí lze dělat medicínu na nastydnutí až virózu, nebo taky likér. Záleží na tom, co preferujete.

Před kopřivou smekni, před bezem klekni? Tak to teda  na zahradě ani z kleku nevstanu a ten klobouk, co mám smeknout před bezem si ani brát nemusím. Navíc si u mě na zahradě veverky vysadily ořešák..  no budiž jim přáno. Ale člověk má tak nějak radost i když vidí kolik včeliček je teď na kvetoucím břečťanu. Hučí to tam jak v úlu. Chtěla jsem ho ostříhat, ale to těm  včelkám nemůžu udělat. Navíc ty bobule,co tam pak narostou konzumují kosáci.

Sardullah
Sardullah 26.09.2023, 17:33:54 xxx.xxx.17.146

A.neonky až tak za dva měsíce.

Začněte měnit vodu ⅓  denně, sežeňte hromadu plovoucích rostlin, ryby krmte jako macecha, možná to půjde zachránit.

Dejte fotku akva, info co tam máte, jaký filtr, jak svítíte…

Sardullah
Sardullah 25.09.2023, 19:34:28 xxx.xxx.189.104
Sarah01:

My jsme o víkendu úspěšně ukončili výstavní sezónu ve Wroclawi, oba dva dny Cherry získala ve třídě otevřené V1, CWC (čekatel šampiona krásy PL). Pro mě i obrovský úspěch, co se týká řízení, ujela jsem celkem 2x cca 350 km, s blouděním ve Wroclavi určitě i víc a to proto, že jsem stůj co stůj chtěla vidět historické centrum města, když nevím, kdy a jestli vůbec se tam ještě někdy dostanu. 😀Právě tam probíhala vojenská přísaha. 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Takže za prvé…velká gratulace Cherrynce a samo domo vám.🌷

Za druhé to řízení…buďte v klidu, vy se rozjezdíte. Vemte si mě, řídím už 32 let, za volantem sedím takřka denně, ale jezdím defakto jen kolem komína a po známých trasách, jinak jsem se svým orientačním smyslem v zadeli a hlavně pak hrozí, že bych mohla začít zmatkovat. Jako v dobách navigací je to jednodušší, prostě když nevím, zastavím zapnu navigaci a jedu, ale dřív?? Nedejbože, že někde na mojí naučené trase byla objížďka…jednou mi zavřeli v Praze tunely, kterými jezdím k příbuzné “na Sázavu” a motala jsem se tam jak nudle v bandě. Nakonec jsem viděla autobus s brněnskou značkou, tak jsem se ho chytla, protože byl předpoklad, že bude někde najíždět na D1, kam jsem taky potřebovala a vyšlo to. Akorát cestu, co běžně jedu tak hoďku půl, max hoďku třičtvrtě dle provozu jsem jela skorem 3 hodiny😴.

No a snad ještě jednu veselou historku z natáčení, abyste viděla, že asi nejde úplně o to, jak dlouho jste řidič a kolik máte nalítáno…

V dobách, kdy ještě SPZ nebyly dle krajů, ale dle okresů…odjížděla jsem ze sousedního města, kam jsem jezdila pracovně 2x týdně…takže to možná vypadá na první pohled na pohodu, ale…přijela jsem jednou cestou a odjížděla druhou cestou…stále stejné trasy a pak jednoho dne na té odjížděcí trase uzavírka a objeď si to kudy chceš (podotýkám, že to bylo náměstí, takže žádná značená objížďka. Tak si říkám…"no to je pěkný, kudy tudy, když to tady vlastně neznám.." a najednou vidím před sebou auto s Chomutovskou SPZ (vůbec mě v tu chvíli nenapadlo, že jsme jeden okres a že auta z Kadaně mají stejnou SPZ)..no tak super, pojedu za ním, určo jede taky do Chomutova…a jedeme a jedeme a už jedeme po takové silničce mezi rodinnými domky…si ještě říkám “no to jsem zvědavá, kde vyjedeme z města”…no nevyjeli jsme nikde, auto zabočilo do jednoho dvoru u domu a šlus ende, už byli doma….no co vám budu povídat…otočit se nebylo kde, tak jsem jela furt pryč a vyjela jsem v dalším městě, které je od mého Chomutova ještě dál.

Připomnělo mi to ten vtip, jak jedno auto dojede v husté mlze druhé a tak jede za ním a pak to první auto zastaví a stojí a stojí..řidiči z druhého auta dojde trpělivost, tak vystoupí a jde k prvnímu autu a ptá se řidiče “vy už nepojedete dál?" …"ne, já už jsem v garáži"😴

Sardullah
Sardullah 25.09.2023, 12:36:03 xxx.xxx.189.104
Espiro:

Smím se zeptat? Jak víte, že ten zastřelený pes měl koš? V článcích jsem to nikde nezahlédla, ale možná špatně koukám. 

Aha…tak já já to asi nějak mylně pochopila z tohodle příspěvku….

Obrázek
Sardullah
Sardullah 25.09.2023, 12:24:45 xxx.xxx.189.104
megi-the-pes:

😀 😀 Zahrádku mám tak, aby ji stíhaly jíst slépky. Moc to teda nevychází… Ale zbytek toho šíleného nepořádku tu je proto, aby měli ptáčci kde hnízdit a slepýši kde bydlet a takové podobné druhy i myší a veverek a tak. To není bordel a neudržovaná zahrada. Jasné? 

Tak já mám zahrádku v takovém stavu, že volně žijící drobná zvířena má pré.😊…jen ti ježci by se kurňa mohli zdržovat v neudržované zóně za oplocením a nelozit mi po dvorku…kdo má furt v noci vstávat, když tam dupou a pesani pak chtějí ven “hlídat”. Člověk  tam ježkům  připraví hromady s větvemi, aby měli kde bydlet a oni se furt budou špacírovat do dlažbě na dvorku.😴

Sardullah
Sardullah 25.09.2023, 12:18:39 xxx.xxx.189.104

Tak nemůžu soudit tenhle konkrétní případ, když nevím, jak se vše ve skutečnosti semlelo, ale obecně…

Sama za sebe řeknu, že pokud by do nás vlítnul pes a teda teď nemyslím nějaký tele, co se jen běží kamarádit, ale pes, kde bych vyhodnotila, že to teda žádnej kamarád není, naopak, neřku-li nějakej bull a já měla u sebe psa, neřku-li děti, tak pokud bych měla zbraň  a uměla střílet (což je u mě sci-fi), kdybych střílela na jistotu, že netrefím žádnýho člověka, že netrefím svýho psa, tak agresora odbouchnu taky.

Jasně tady je jeden faktor, že agresor měl koš…ale taky už jsem viděla nesčetněkrát, že pes si ho prostě sundal…a vím já prdlačku, jak mu ho páník zapnul.  Jasně teoreticky byla střelba zbytečná, pes měl koš, tak ho mohl chlápek, co střílel, chytit za obojek a odtáhnout, ale těžko říct, jak ta situace vypadala ve skutečnosti…já bych to teda nezvládla, na takovýho psa nemám absolutně páru.

Psa je mi líto, protože ho kápnul na majitele debula, který nebyl schopen mít psa zabezpečeného tak, aby nikoho neohrožoval, ale pak když dojde na lámání chleba a něco se fakty stane, tak co si na takovým člověku vezmeme že?? 

Sardullah
Sardullah 25.09.2023, 09:56:28 xxx.xxx.189.104

Tak to s tou veterinou je dost divný….v životě se mě nezeptali, jestli mám u sebe dost peněz…prostě konali a pak došlo teprve na to, že po mě chtěli prachy. Tak si tak říkám, jak “důvěryhodně” by musel vypadat ten páníček, aby něco takového chtěli a upřímně si ani tak neumím představit, že nechají na veterině vykrvácet psa….nebo je tohle běžná praxe??

To jako když přivezu na “cizí” veterinu mého krvácejícího psa…a že taky nebudu vypadat jako dámička, tak po mě nejdřív budou chtít prachy?? Já bych čekala, že ze všeho nejdřív začnou zachraňovat psa….

Sardullah
Sardullah 25.09.2023, 09:42:11 xxx.xxx.189.104
assil:

Můj ideál je pididomeček s malou zahrádkou jen na stolek, židli a psa a možná jeden květináč s kytkou. Místo toho mám kamennou starou obr ratejnu s latifundiema. Člověk holt nemůže mít všechno. 😀

No já si koukám zase čtu, co chci a ne co je psáno…

Takže čtu “Můj ideál je pitomeček s malou zahrádkou….” tak jsem si říkala, že by se mi teda taky nějaký pitomeček hodil a klidně i s velkou zahrádkou, pokud by jí zvládnul udržovat…. 😄

Sardullah
Sardullah 24.09.2023, 16:20:50 xxx.xxx.189.104

Za mě je teda, co se zahrady týče lepší pes…mě feny docela zničily trávník, protože nemáme nějak velkou plochu a prostě vyběhnou a vyčůrají se na první travnaté ploše u baráku.

Pes sice “občůrá” kde co, ale když člověk rozmístí šikovně nějaké kameny nebo dřevěný špalek…možná vyrobit nějaké “sloupky na čůrání”, tak je to více méně na pohodu.

Jinak naše pyrenejka záhony sice neobčůrala, ale zase vyškubala všechny kulturní rostliny- v mém případě květenu všude a ještě mi to nosila domů i s kořenovým balem…zlikvidovala i růže ve velkých květináčích, vyhrabala hlízy jiřin, vyrvala i s kořeny keře rajčat…to teda zlatej pes, co by to “jen” počůral.

Sardullah
Sardullah 24.09.2023, 13:24:18 xxx.xxx.189.104
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 24.09.2023, 13:18:33

“Plazič” 👍

Ono co my dvě si budem…prostě je to obecně taková vzpruha, když to má člověk v realitě na prdlačku.

Sardullah
Sardullah 24.09.2023, 13:16:48 xxx.xxx.189.104

Jako tohle téma je fakty super, protože ať se děje, co se děje, tak fotečky štěňátek a povídání o nich jsou takovým balzámkem na duši.

Sardullah
Sardullah 24.09.2023, 13:14:38 xxx.xxx.189.104
tetrivek:

Jmenuje se Chelzie. Konečně spinká.  Už je dávno po snídani a vyvenčená. Trošku si v noci a ráno stýskala. Já jsem po probdělé noci jako po flámu. Vím bude to trochu trvat než si zvykne. Už se skamarádila ráno s Xavierem. Jezevčice odjela s páníčkem na norovačky a už je prý mají hotové, dopadli dobře. Noru trénovala od štěněte. Měla doma v obýváku plastovou rouru mezi křeslem. A samozřejmě plyšovou lišku. 

Obrázek

Co na tu fotečku můžu říct….ťuťuťuťu…ňuňuňuňu…😍😍😍😍😍❤️❤️…anděl, ale opravdickej😉

Sardullah
Sardullah 24.09.2023, 09:03:13 xxx.xxx.189.104

No jako chápu, může se stát, že bezdomovec se ujme nějakého psího tuláka. Stará se o něj, dává mu najíst a jsou parťáci. Může se stát, že člověk, co vedl normální život, který sdílel se psem, se ocitne na ulici.

Jen když vidím v televizi (u nás takový případ neznám) žebráka s pejskem, tak si vždycky říkám, jestli toho psa prostě nemá jen účelově, aby více lidí otevřelo svá srdce a peněženky. Ti bernardýni jsou teda extrém. 

Sardullah
Sardullah 24.09.2023, 08:55:58 xxx.xxx.189.104

Pokud jde o to neobčůrávat záhonky, tak je určitě větší sázkou na jistotu pes. Feňulka zase může “vypálit” fleky v trávníku, jak už bylo psáno výše. Může být zahradnice, akorát ta představa o našem zahradničení a jejím se může velmi diametrálně lišit. Kastrovaná fenka obzvlášť velkého plemene může mít problém s inkontinencí, ne třeba hned, ale časem….

Ono všechno má svoje pro a proti.

Sardullah
Sardullah 24.09.2023, 08:52:32 xxx.xxx.189.104
tetrivek:

Už jí máme doma. Je nádherná, ale dozvěděla jsem se až dnes že má malou kýlu. Tak mám strach aby to nebylo nic vážného. Veterinář u chovatele povídal že se to operuje až ve třech měsících. Nebo se to může ztratit. Máte s tím někdo zkušenosti? Samozřejmě v pondělí zajdu k našemu vetovi. 

Obrázek

Jééé bílá princeznička 🥰