Aktuálně: 3 715 inzerátů210 545 diskuzních příspěvků18 253 uživatelů

Příspěvky uživatele

Sardullah

Sardullah
Sardullah 26.10.2024, 16:17:40 xxx.xxx.221.216
rapotačka:

Jsem bez zkušeností, jen 1x postřeh

K nám na výstavu jezdil majitel i chovatel KO. Měl překrásnýho psa. Pak za nějaký čas přivezl  krom psa, ještě  fenku=svůj odchov  a ženu.   Ona  vodila mohutnýho psa, on tu fenku. Ptala jsem se té ženy, proč  fenku nepředvádí ona. Odpověděla mi, že je fena větší "svině" na ovládání. Samozřejmě je to nejspíš individuální. Z mé zkušenosti s NO, byly feny  ostřejší.

No kupodivu mám podobné informace resp. zkušenosti majitelů konkrétně kavkazáků. Ti  obrovští psi se ke svým paničkám chovají tak nějak gentlemansky.

Měla jsem známé, pán si pořídil středoasiata, ještě v době, kdy tady moc lidí netušilo, co je to zač resp. výborný hlídač, co se nemusí cvičit. Pán byl chlap jak hora, na první pohled autorita a pes si vybral za svojí vůdkyni malinkou drobounkou paničku. 

Sardullah
Sardullah 26.10.2024, 16:11:45 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 26.10.2024, 15:58:36

Tak hlavně ať vám brzo povolí ty záda… 🌷k botičkám gratuluju

Sardullah
Sardullah 26.10.2024, 15:36:17 xxx.xxx.221.216

Pastevec je z mého pohledu to nejúžasnější psí stvoření na světě, ale není to "normální pes. Je to spíš celé o tom, že když ho miluješ, tak není co řešit.

Takže pořádný ploty určitě…opravdu nechceme, aby se náš pastevec dostal z pozemku.

No a pak jde o to, co od pastevce čekáte. Jestli to, že vás bude chránit a bránit tělem i duší a to i za cenu vlastního života, ale bude vás bránit tak, jak on sám uzná za vhodné a jak on situaci vyhodnotí. Jestli si umíte představit život s radikální samostatnou jednotkou, která může mít opravdu černobílý světanázor (moji lidi můžou všechno a cizí nic), pokud chcete mít ochránce, ke kterému budete přistupovat s velkám respektem k jeho schopnostem a dovednostem. Pokud chcete mát přítele nejvěrnějšího, který se za vás bude rvát jako eskymáckej pes, tak s chutí do toho.

Bohužel i ten pan pes, paní psová, může mít bouřlivější pubertu. Nemám teda moc zkušeností, ale pořízením pyrenejské feny mě to teda dost vyškolilo. Nejde ani tak o nějakej výcvik…trdlovat na zahradě nebo v obýváku za piškot…sedni, lehni, zůstaň, k noze…to se pastevec naučí, ale bude trdlovat jen do té doby, než ho od toho trdlování odvedou jeho vrozené povinnosti hlídače a ochránce. Jde tedy spíše o výchovu…dohodnout si pravidla, dle kterách spolu budeme fungovat. S naší Ginou to byl teda souboj vůlí, těžká zkouška mojí svaté trpělivosti. Umíněnější, zabejčenější, vzdorovitější psí stvoření jsem nezažila. A to ještě člověk musí být pořád v klidu, protože jak zaslechla známku netrpělivosti, že se zlobím, nedejbože, že mi jde vzteky pára z uší, tak zásek a konečná a už se mnou teda nehneš vůbec. Takže jsem neustále dělala hluboký vádech a nádech…napočítat do deseti…někdy i vícekrát a ještě jeden výdech a nádech a pak v klidu zase komunikovat. Jo dneska jsou holce přes čtyři roky a už je z ní pastevecká dáma, se kterou se dá rozumně domluvit. Ale i dneska dokáže kravit. I dneska se ještě stane, že máme na určitou situaci rozdílný názor a to pak stojíme, koukáme si do očí, jak dva kovbojové, co se chystají tasit kolty a vidím na ní, jak zvažuje svoje možnosti, jestli ustoupím a nebo ne.

Gina je pes nekontaktní k cizím lidem. Ale zároveň není nějakej raddikál, co na počkání žere lidi a psy. Ke psům má kladný vztah, ale jak dospěla, tak už nemá moc zájem s nima hrát…spíš “ahoj kámo a já si jdu zase po svém”. Miluje děti, až v rodině ani po známých žádné nemáme…je k nim velmi něžná. Jako mladá řešila každou podezřelou osobu…všechno podezřelé. Houbař, co vyšel z lesa, babky, co šly na procházku s těma chodeckýma hůlkama, vlastně i běžce, pokud se objevil někde, kde to nebylo obvyklé. Teď už to neřeší.

Pyrenejec je z mého pohledu nejměkčí z pastevců. Není tak velký radikál, ale i ten bílý anděl, se dokáže mrknutím oka změnit v anděla pomsty…když už se to stane a Gina vyhodnotí něco jako nebezpečné, podezřelé, tak to už není žádný štěkot ve stylu “hele jdi od nás pryč nebo tě kousnu do zadele”, ale začne dunět tak, že mě, její paničce, vstávaj vlasy hrůzou na hlavě a táhnu jí pryč, protože ani nechci vědět, jakou intenzitou by přešla do útoku. Ona se nebojí, nikdy před ničím necouvne…nikdo jí nezažene křikem a verbálním vyhrožováním, naopak tohle by jí ještě povzbudilo k větší razanci.

Kavkazandu jsem měla, bohužel jen 10 měsíců. Kavkazanda byla oproti pyrenejce spolupracující stvoření, venku dobře ovladatelná. Nikdy jsem nezažila některé moje štěně, které by bylo takhle kontaktní k cizím lidem…ta se šmajchlovala s každým na potkání…až do doby, kdy teda povyrostla a díky takové té typické kavkazí barvě srsti a tomu nevyzpytatelnýmu pohledu už lidi o šmajchlování s ní neměli zájem.

A v tomhle taky vidím jedno z rizik nezkušeného majitele pastevce….máte hodnýho a přátelskýho psa, chodí k vám návštěvy, všechno je cajk…ještě si říkáte, tak teda, jsem si myslela, že mám toho nejradikálnějšího psa pod sluncem a ten náš trouba by snad zlodějům šel ukázat vkladní knížky…jenže pak ten trouba opravdu psychicky dospěje, v kebulce se mu rozsvítí “ahááááá, já jsem kavkazan” a může být problém…soused Franta, co byl odjaktěživa zvyklej, že prostrčí ruku brankou, odemkne si, vleze na pozemek, dojde k baráku, zaťuká na okýnko a zavolá “Maruš, stav na kafe, hosti přišli” a přitom celou dobu drbe a hladí toho hodnýho a přátelskýho troubelínka, je najednou osoba nežádoucí a se zlou se může potázat. Ono některé pastevce je z bezpečnostních důvodů lepší, neřku-li nutné po dobu návštěvy zavřít popř. dát na úvaz. Ono se totiž lehce může stát, že taková soused vybafne zezadu na paní domácí, ta se lekne, zaječí a pes to letí řešit a není čas ptát se kdo je kdo, úkol zněl jasně….z mojí kavkazandy se tohle u nových páníčků přihodilo po druhém roce…bere jen rodinu, nikdo jiný nemůže beztrestně vstoupit…naštěstí to jsou lidé zkušení, kteří kontinuálně kavkazandy měli a tudíž na něco takového připravení.

Další riziko vidím u dětí…pastevec svoje dítě miluje a bude ho bránit zuby nehty, ale právěže jen svoje dítě…takže když si náš Pepík bude u nás na zahradě hrát se sousedovic Péťou a Péťa majzne našeho Pepíka lopatičkou po hlavě a nebo ho strčí, že náš Pepík upadne a začne brečet, tak se může stát, že pastevec to okamžitě půjde řešit. A kdo nezažil, jak razantní a rychlý dokáže pastevec být, tak bude hodně překvapen.

Ono totiž čert a pastevec nikdy nespí, takže vidíte tvrdě spícího psa a než stihnete mrknout, tak je pastevec na nohou, přepnutej do bojovýho módu a varování..tak to jen tak pro formu, aby se neřeklo, protože útok už započal.

Možná to líčím moc strašidelně, ale pokud nemáte zkušenost s opravdu radikálním psem s vlastním názorem, tak jsem jen chtěla upozornit, že taková rizika jsou.

Já bydlet na samotě u lesa, tak mám kavkazany dva…myslím, že pro psy je to v tandemu bezpečnější, když dojde na límání chleba.

Jasně pak tady jsou nějaké právní důsledky toho, když můj pes zneškodní narušitele…ale upřímně, raději budu řešit to, že můj pes někoho na mém pozemku napadl, než aby nějaký poberta, nedejbože feťák, ublížil mě a nebo mé rodině.

Já osobně na noc beru psy domů, je mi jedno, jestli mi někdo odcizí starou sekačku, ale chci aby byl pes v bezpečí…protoře každý pes je zlikvidovatelný.

Alespoň tak to vidím já,

Sardullah
Sardullah 26.10.2024, 14:47:47 xxx.xxx.221.216
hmn:

“Tak Gina nerafá, ta upusinkuje a napřed toho, kdo je víc rozčílenej, kdo se víc zlobí a pak jde uklidnit druhou stranu. Ale pokud by se to nějak vyostřilo, tak si nedělám iluze, že by nás sprdla na tři doby.”

normálně jsem si uvědomila, že jsme se s manželem, co máme Moju, ještě nechytli…..je něco divného na tom světě vezdejším 😎😄

No tak my to už od éry Sáry děláme minimálně…fakty nechceme dostat držkovou od nějaké psí Kanimůry, která má jako poslání udržování pořádku…nechceme fakty naštvat tu, která nám dovolila, abychom jí milovali. 

Jako život se Sárou a Ginou nás opravdu naučil řešit věci v klidu.

Sardullah
Sardullah 26.10.2024, 09:38:12 xxx.xxx.221.216

Holky, ještě jednou prosím… přestaňme se v tom už patlat, přestaňme řešit, kdo komu rozdupal bábovičky… jako všem kdo se cítí dotčeně ( z obou nesvářených táborů)… já si připadám jak v mateřský školce….takové hašteření jsem fakty zažila naposledy ve třetí třídě základky na škole v přírodě, kde jsme si s kamarádkou a spolubydlou vynadaly do krav nebeských a tejden jsme spolu nemluvily.

To bylo před 42 lety…. vůbec si nepamatuju, proč jsme se pohádaly, ale to, že to bylo pěkně na prdlačku, tak to si pamatuju dodnes. 

Sardullah
Sardullah 26.10.2024, 09:27:20 xxx.xxx.221.216
rapotačka:

- když se doma pištěkám s manželem, tak nás jde zklidnit. Je jí jedno, kdo je v právu, přijde a řekne “ nechte toho, mám vás ráda oba”… a klid tady bude a fertig.

“”""""""""""""

Moje ségra měla malou pinčku a když se doma štěkli, taky jí bylo fuk, kdo je viník.

Za patu  fenka vždycky rafla švagra. 😄

Tak Gina nerafá, ta upusinkuje a napřed toho, kdo je víc rozčílenej, kdo se víc zlobí a pak jde uklidnit druhou stranu. Ale pokud by se to nějak vyostřilo, tak si nedělám iluze, že by nás sprdla na tři doby.

Výhody toho mít pastevce ( nebo i radikální berberku) je, že člověk musí být permanentně nad věcí, jinak by se z toho musel zbláznit, když mě někdo nakrkne, tak mě to taky nerozhodí, neboť si řeknu “ no tak to pojď říct mojí Sáře… Gině… do očí, ona ti to vysvětlí” a když už fňukám, tak, že mi slečna baskervilka řekne “ Nefňukej Veverko, ukaž kdo se na tebe blbě kouknul a já mu ukousnu palici” a je zase dobře. Jediné, co je na tom blbý je, že když váš anděl strážný umře, tak jste totálně v prdeli ( omlouvám se za expresivní vyjádření) a dostáváme se zpět k  této komunitě( jestli nás ještě takto mohu nazývat)…. kdo mi psychicky pomohl, kdo mě v mé bolesti podržel, když jsem totál hysterčila a to jsem teda hysterčila óbr, když jsem si to zpětně přečetla… neměla jsem komu to ve svém okolí říct, protože tohle nikdo z mých přátel nepochopí… 

A teď se mi přijde, že se nám to tady rozpadá pod rukama….

Sardullah
Sardullah 26.10.2024, 09:04:47 xxx.xxx.221.216
Bobca:

Já chtěla spíš zdůraznit,jak jsem to měla stažené..Ty zářezy po obvaze..

když kolegyně požádala “můžu dostat trochu ody?”……tohle jsem jaksi nepochopila-si asi sedím na vedení🤭🙃..je to překlep?nebo jakože neřekla “vody”?

No já to pochopila tak, že slovo s V na začátku může být nespisovné… např. vopice, voko… a a asi jak se snažila být echt spisisovná…

Sardullah
Sardullah 26.10.2024, 00:21:24 xxx.xxx.221.216
Leithian:

Tak si vybav kdo za to může a proč. Aneb není nad pokrytectví vyvolených kdy ony smí ale jiní jim ne.

Bože… já tady nemám nikoho za vyvolenýho… ve své podstatě dosud nechápu, co se to tady stalo, prostě proto, že ty souvislosti byly i někde jinde, kde jsem to nečetla, než jen v tom nešťastným vláknu o jogurtu.

Proboha jsme tady dospělý ženský, co už mají kurňa něco odžito… dobře některé jsme si sympatičtější víc, některý míň. Každá určitě máme i své dny, na něco možná zareaguje neadekvátně, druhá si to nenechá líbit a už to jede. A asi tomu moc nepomáhá, že písmenkujeme a něco i může vyznít jinak než bylo původně myšleno… na obou stranách, ale kolotoč už se roztáčí.

Ale myslím, že bychom měly být schopné svoje spory řešit s větším nadhledem.  
Nechci se nikoho zastávat, nikoho protěžovat… myslím, že je to spíš o povaze každé z nás… já bych asi řekla.. “ no jo, ty mi taky můžeš víš co…” možná bych si škrtla dotyčnou z oblíbených a bylo by. Někdo má zase jinou povahu, citlivější a chápu, že se ho to může hodně dotknout. Že není schopen nad tím mávnout rukou.

Myslím, že zrovínka ty bys reagovala tak, že bys dotyčnou poslala na tři doby do zadele, proběhla by možná i ostřejší výměna názorů a bylo by vyřešeno. 
Jako jsme ženský, tak bych asi brala to, že se někdo urazí a nebude s dotyčnou… dotyčný i písmenkovat…

Upřímně ztrácím přehled, kdo všechno je ve při. Zaznamenala jsem teda Fíkovnici, Zrzavce a Megí. A co mám teď dělat já… mám ráda všechny tři, každou jinak, každou pro něco jinýho.  
Nevím. … nechci nic zlehčovat, ale už jsem toho v životě zažila tolik, že tohle mi opravdu přijde jako kravina… a ženská specialita… 

Možná ti budu připadat jako pokrytec, ale v tomhle jsem stejná jako moje pastevecká princezna, když se doma pištěkám s manželem, tak nás jde zklidnit. Je jí jedno, kdo je v právu, přijde a řekne “ nechte toho, mám vás ráda oba”… a klid tady bude a fertig.

Sardullah
Sardullah 25.10.2024, 23:11:44 xxx.xxx.221.216
Jana:

Sardullah - a myslíte tu prďáckou barvu svetru či barvu naháčka.😉 Pokud pejska, tak jsem si zamluvila štěndo před jeho narozením s tím, že bych ráda tuto variantu barev, maminka je stejná. Je z prvního vrhu fenky, z devíti sourozenců, kdy nahatý byl jen on a jedna fenka, zbytek labutěnky.😁 Při první návštěvě chovky mi vlezl do ruky a prospal  dvě hodiny. Bylo rozhodnuto.🌹

Obrázek

Myslím barvu psa. Kdybych si chtěla pořídit naháče, tak přesně tuhle barvu bych chtěla.😇

Sardullah
Sardullah 25.10.2024, 23:09:02 xxx.xxx.221.216
Plaka:

Lupus měl takového psa?

Já budu kastrovat komplet, nenechám vořechovi jednu kouli. Šlo mi vlastně jen o věk psa, kdy to říznout. 

Znám dva lidi, co měli stejný problém… kastrovalo se kolem jednoho roku. Kastrovalo se komplet i když nesestouplé bylo jen jedno varle. Na doporučení veta. Nevím jestli je to tak dobře nebo ne. Měla jsem možnost jen jednoho z těchto psů vídat i po kastraci a v dospělém věku a těžko říct, zda to mělo nějaký vliv na povahu. Byl to staford, takový nadšený sluníčko milující lidi, s docela dobrým vztahem ke psům, pokud se teda nejednalo o psího samce, kterej na něj machroval. Vlastně jediná změna, která se z mého pohledu stala je, že se mezi druhým a třetím rokem lehce “ uklidnil”. Dnes je psu cca 10 let a teda žádné případné potíže, problémy související s kastrací teda nepozoruju resp. myslím, že pes je v poho.

Sardullah
Sardullah 25.10.2024, 22:32:51 xxx.xxx.221.216
Jana:

Naháčci jsou fajn. Takové malé do hrsti to bylo, když jsme ho přivezli. Velký chlupatý brácha se vzorně staral.😊 Poslední foto s dnešního venčení.

Obrázek Obrázek Obrázek

Tak tahle barevná kombinace je nejvíc frajerská… resp. mně se líbí nejvíc👍

Sardullah
Sardullah 25.10.2024, 22:26:28 xxx.xxx.221.216

Hoolky, to né…. 🥲

Když si představím, jak končila fauna a přesunovali jsme se jinam a snažili jsme se, aby se nám ideálně nikdo neztratil a teď … z mého pohledu…   kvůli nějaké žabomyší válce..  se odchází..  je mi z toho smutno.

Sardullah
Sardullah 25.10.2024, 18:17:52 xxx.xxx.221.216
hmn:

asi to uvedu na pravou míru - rapotacka píše o článku o zdravotním přínosu otužování😉

Ad otužování… tohle na mě vyskočilo na FB. A vypadá to na pravdu pravdoucí… nejdřív všude fotky vrchovatých košíků… já nasbírala tak na dvě porce smaženice. A teď bude otužování… tak já nevlezu do vody, co má pod 23 stupňů.

Jako s otužováním mám jeden problém, že se nedá dělat v teplé vodě.

Obrázek
Sardullah
Sardullah 25.10.2024, 16:11:53 xxx.xxx.221.216
Dublinbarzoj:

Jůů toto bude jeho kopie👍, jsou kouzelní, nechtít  ještě jednoho, aspoň, barzoje, tak ho nutně potřebuji

Já bych radči toho barzoje… na mě je chocholáč moc malej pes.

Sardullah
Sardullah 25.10.2024, 14:00:12 xxx.xxx.221.216
Dublinbarzoj:

Venčil se miminko naháč od mé milé známé.  Poňuchňaný, olíbali jsme se navzájem, no prostě  pan Úžasňák. S dovolením sdílím pro potěšení😍

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Jé … já mám v rodině taky naháče 🙂

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Sardullah
Sardullah 25.10.2024, 13:50:27 xxx.xxx.221.216
Buggyra:

Rapotačko, to jste si odpověděla první větou na tu poslední větu? Nebo jak tomu mám rozumět.

Já ještě netopím a mám všude přes den (v kůchni i přes noc) vytelená okna.

Tak my už museli zatopit, starej barák a začal být problém s vlhkostí, takže slespoň zavlažit. V ložnici netopím a v noci mám okno dokořán.. teda jedno křídlo… sby Ginušce nebylo horko a neodstěhovala se mi z ložnice na chodbu.

Sardullah
Sardullah 25.10.2024, 13:46:19 xxx.xxx.221.216
Ph:

Měnit štěněti granule po týdnu mi nepřijde jako dobrý nápad. Průjem může mít i ze stresu a ze změny prostředí.

k tomuto - normalni, zdrave stene nema mit co zadny stres ze zmeny prostredi. ani ze zmeny v jidelnicku. 7tydenni stene dostava kazdy den neco noveho. Vsak zere 5x denne - a kdyz se nekrmi grancle - tak nikdy nezere to same. (pokud zrovna nepripravim jidlo na 3 krmeni dopredu ze stejneho zdroje ). Dostavaji hodne veci jen na ochutnani - susene paratky, maso, kosti na okus… 

A timhle ale nepisu, ze se to nedeje - ze stene ma po prevezeni do noveho domova prujem z nervu nebo ze zmeny krmeni 😇Jen ze to neni normalni

Vsude se to opakuje do zblbnuti - ale tim se to nestava pravdou! 

Tak je fakt, že se to všude opakuje… já musím říct, že se sedmi štěňat, které jsem měla neprůjmovalo ze stresu ze změny prostředí, dokonce sni ze změny stravy žádný.

Jediná Gina, tak ta se s náma odmítala bavit. První tři dny si prakticky žila spokojeně na zahradě, kde jsem jí večer odlovila a ráno zase vypustila. Po třech dnech se teprva rozhodla, že se dobrovolně a sama půjde do toho baráku podívat. Ale ani tohle štěně nestresovalo, neprůjmovalo… byla to vlastně taková zvídavá, usměvavá, hravá holčička… jen se s námi prostě nebavila.