mastnacek:Takze kdyz vasi psi nekoho napadnou at uz cloveka nebo psa, tak jim v tom nejste schopna zabranit?! Pastevecky plemena bych zrusil mezi prvnima.
Ale no tak…nepleťme si pojmy. Není rovnítko mezi tím, když vlastním psa, který je schopen a hlavně ochoten mě účinně bránit a tím, že takový pes na potkání zakusuje lidi a psy. Moji psi, včetně těch největších radikálů, se umí/uměli pohybovat v civilizaci…v civilizaci se pohybují zásadně na vodítku a pokud je to u konkrétního psa potřeba, tak samozřejmě i s košem. Na nikoho neútočí a tudíž není potřeba jim v tom zabránit resp. tohle je ošéfováno výchovou a zabezpečením psa právě tím vodítkem a případně náhubkem a tím, že jako majitel takového psa jsem ve střehu a případného jorkšíra, který zaútočí zdvihnu do náruče, aby nedošel k úhoně, ono i s tím kovovým košem lze nadělat pěknou paseku a to i když pastevec jenom ..nebo vlastně jakýkoliv velký pes… hodí hlavou ve stylu “neotravuj”…pokud míjíme lidi, psy…tak jdou spořádaně u nohy. No ale kdyby někdo fyzicky zaútočil na mě, tak je mi opravdu srdečně jedno, že to od psa schytá…dotyčný by se mě taky nejdřív nezeptal “paní, jak jste na tom s fyzičkou?? Dokážete se účinně proti mně bránit, aby byly síly na obou stranách vyrovnané??” Ale je to jen hypotéza, naštěstí se mi to za víc jak 30 let, co psy mám, nestalo a myslím, že ani nestane.
Zakážeme pastevce…a už je to tady…proč?? Pastevec je plémě tak specifické, že není alternativa, alespoň mě žádná nenapadá. A neříkám, že i mezi majiteli pastevců nemůže být nějaký debul, i když to povětšinou asi nebude, že by s takovým psem někdo machroval, ale spíš, že má špatně zabezpečený pozemek a pes mu zdrhne, jako samozřejmě nemělo by se stávat…ale…kolikrát je v médiích, že někoho napadl pastevec?? Myslím, že v celkovém množství útoků psů to bude opravdu zanedbatelné procento.
Ono “výhoda” pasteveckých psů je, že jsou to velcí a chlupatí psi, takže to není pes do paneláku a vzhledem k tomu jakou mají pověst ohledně ovladatelnosti, poslušnosti, tak i na hlídání volí lidé často raději “normálního” psa. Ono kolik pastevců tak třeba potkáte na procházce po městě, po městských parcích…když teda nepočítám mláďata v rámci nějaké socializace…no tak hodně málo…mě s pyrenejkou ju, poněvadž se bojím divokých prasátek a po setmění už do přírody nelozím..no tak se producíruju v parku…a světe div se, nikoho neohrožujeme, nikoho nestrašíme, na nikoho neútočíme…
Ale jasně…povolená plemena pouze pudl, bišonek a spol