Aktuálně: 3 731 inzerátů210 847 diskuzních příspěvků18 259 uživatelů

Příspěvky uživatele

Sardullah

Sardullah
Sardullah 09.01.2024, 14:55:23 xxx.xxx.221.216
Zrzavci:

Prostě myslím, že pokud opravdu dáme psu na výběr, tak dle mého drtivá většina zvolí život s rodinkou a ne jako čistě venkovní pes. A spousta psů žijících v domě se zahradou, pokud by si měla vybrat být čistě venkovním psem a nebo bydlet v bytě s páníčkem, tak si vybere ten byt. Že kolikrát ta zahrada je spíš bonus pro páníčka, že pokud jde jen o vyvenčení, tak se nemusí oblékat a chystat, ale stačí otevřít dveřka ven a v případě štěňat je teda z mého pohledu ta zahrada k nezaplacení…ne teda jen pro štěndo samotné, ale hlavně pro páníka a hlavně v noci.

ÚPLNĚ A MILIJOUNKRÁT SOUHLASÍM. Já si právě často vzpomenu na Vás a Vaše pesany, když někdo píše - mám chlupatého psa, to nejde, nebo on nechce. Na Berbery a jejich následovníky na gauči.  Tož za mě ideální je dům se zahradou a pes v domě. Nejlépe na tom gauči, žejo 😀, to naši ohaři nemají - zatím teda, ale až na něj bude místo či spíše čas, aby se ten gauč na tom místo velikostně upravil, budou mít zase svoje zófá!

No aby se velikostně upravil😂….máme v obýváku dvě rohový sedačky na proti sobě. Jednu už máme trvale rozloženou….o té druhé se manžel už několikrát zmínil, že by se měla rozložit taky…když kontruji, že to už pak mezi sedačkama neprojdeme….projdeme zbyde dost místa, akorát stolečky bychom museli dát pryč…prostě my nemáme hezkej načančanej obývák, priorita je, abychom si všichni pohodlně polehali k televizi a aby vše bylo přikryto přehozy a dekami a bylo pratelné. 

Už dlouho diskutujeme o tom, že by ty sedací soupravy bylo potřeba vyměnit neb ty už sjou fakt hrozný..tak, že už i na ten smeťák bych snad jela o půlnoci, aby nikdo neviděl, co vyhazuju za hnusanec. Ale tak nějak se nemůžeme dohodnout, co místo toho…furt nám tak nějak vyjde, že by vlastně byly nejlepší dvě postele - letiště….

Sardullah
Sardullah 09.01.2024, 14:48:30 xxx.xxx.221.216
balu:

Pro kritiky -  chlubit se, jakého věku se můj pes dožil, když té hodnoty bylo dosaženo za cenu dlouhodobého utrpení, mi přijde hrozné. Stejně jako nepomoct tomu psovi aby se netrápil, netrpěl bolestmi, když pomoct můžu. Řada diskutujících měla tehdy stejný názor, bohužel nebyl vyslyšen. Dodnes to nemůžu pochopit.

A teď budeme pokrytecky dělat, že se to nestalo? Že je to vlastně v pořádku? 

Já vím, že je to bolestivé. I pro mě, i když to nebyl můj pes. Kdykoliv si na to vzpomenu, tak bych brečela. 

EDIT: chápu, že pravda není příjemná

Já už se v tom nechci patlat….jsem člověk co raději uspí psa o měsíc dřív než o den později…i Sárinu, když jsem vezla na utracení, tak si manžel myslel, že ještě není čas. 

Ale chci říct, že na příkladu Worička je přesně vidět ten problém některých čistě venkovních psů. Že když by pes potřeboval péči a dohled a i to teplo domova a jeho člověk by mu ho asi i rád poskytl, tak to nejde, protože pes doma být nechce a to by ho člověk musel jedině držet násilím a to je taky takové nevím neproveditelné.

Je to čistě teorie, ale prostě myslím, že kdyby Worka byl odchovaný jako domácí štěně, byl by zvyklý být třeba přes den venku a na noc doma, tak by to zvládal normálně…znám/znala jsem několik samojedů a žádný neměl s bydlením v domě problém. Tím nechci říct, že by Woriček měl špatný život, neb Lesnížínka je vlastně zahradní žínka a navíc ještě těch procházek, co pejsové měli…prostě se u ní měli jako v ráji, co by za to jiní psi dali, ale když pak došlo na to stáří a nemoc, tak se to celý venkovní bydlení vrátilo jak bumerang…

Sardullah
Sardullah 09.01.2024, 14:02:38 xxx.xxx.221.216

Toto je opravdu věčné téma.  Já měla ovčandu, afgána, berbery, pyrenejku, berňuchu , všichni psi v baráku se zahradou. 

Chtěla bych zde zmínit režim psa jako čistě venkovní a když se na to kouknu z pohledu psa, tak všici moji psi byli odchováni jako postelová štěňata a následně to, kde chtějí být necháváme na nich…štěňata většinou máme v období, kdy jsou ještě dveře od domu celý den nebo část dne dokořán, takže to není o tom, že jsou zavřená v domě…že tam musí být. Takže z mého pohledu si všichni moji psi mohli vybrat, zda být venkovním psem a  ani jeden z mých psů si tuto variantu nevybral…teda pyrenejka Gina si dnes na venkovního psa hraje, už je na zahradě asi hodinu, ale to jen proto, že je počáso přesně pro ní…mráz, sucho, slunce….nevybrali si to dokonce ani v případě, že není pes sám, ale jsou dva spolubydlové. Prostě vyhledávají spíše smečku. Jediná vyjímka je ..už ne moje..kavkazanda Jessinka, která byla odchovaná jako postelové štěně a pokračovali v tom i nové majitelé..to jí bylo 10 měsíců a ta si teda nakonec sama vybrala bydlení venku a domů na návštěvu, ale zase je fakt, že ona je na statku, kde se kolem zvířat celej den maká a tak má celodenní kontakt s lidma v každém počasí…ale myslím, že kdyby zůstala u nás, tak by měla náš režim a doma by se zdržovala víc.

Hodně lidí o svých “venkovních” psech řekne…on ani doma být nechce, on je tady nervózní a chce hned ven…ještě jsem se nesetkala s tím, že by se takhle choval pes, který jako štěndo vyrostl doma s rodinou, všechno to byli psi, kteří již jako štěňata byli doma třeba jen pár dní a nebo vůbec. Prostě nejsou doma zvyklí, tak se tam cítí nesví. Snad jediné vyjímky, které jsem zaznamenala byli právě někteří kavkazani, kteří ač odchovaní doma a vymazlovaní se nakonec dobrovolně odstěhovali ven a domů přijdou na návštěvu, ale asi z pocitu, že když jsou doma, tak není jejich teritorium hlídané, tak zase šupajdí ven….někteří z tohoto důvodu neochotně chodí i na procházky…

A velký problém u venkovních psů vidím právě v tom, že když je pes starej, nemocnej, potřebuje péči a nebo třeba být v teple, tak se psem, který je doma zvyklí to není problém, ale u toho venkovního to problém být může.

No a co se týče bydlení v bytě…ano není to o velikosti. Teď mám dva podobně velký psy…pyrenejka Gina by v bytě bydlet nemohla resp. asi mohla, ale nebylo by to šťastné řešení. Protože pracovnímu plemeni, kterým bezesporu pastevec je, musím nabídnout nějakou alternativu…nemáme ovečky, ale na druhou stranu má svoje lidičky a vzhledem k tomu, že pyrenejec se historicky používal i jako společenský a hlídací pes, tak máme splněno…prostě myslím, že Gina mimo jiné potřebuje ke svému “štěstí” i tu zahrádku a ten dvoreček, kde může provádět strážní službu…když se jí chce. Naopak berňák Matýsek by klíďo brďo mohl bydlet v bytě. I teď, když je Gina už drahnou dobu venku, tak on tady leží u mě. A že by mu v bytě bylo horko??…ale no tak…do předsíně dáme dlažbu, zapojíme klimatizaci a je vyřešeno. A to teda ani nemluvím o tom, že naopak čistě venkovní pes musí vydržet i letní parna…i když má možnost být ve stínu, ale hic je i tam…zatímco moji psi si zalezou do prádelny do sklepíčka a tam je příjemně a chladno i v tom největším parnu. 

Prostě je to něco, co se nedá paušalizovat…co já vím, kdybychom měli ovečky, tak by Gina třeba vůbec nechtěla dom a byla by u oveček, ale pastevečtí psi u zvířat není typický příklad toho, o čem se zde bavíme. 

Prostě myslím, že pokud opravdu dáme psu na výběr, tak dle mého drtivá většina zvolí život s rodinkou a ne jako čistě venkovní pes. A spousta psů žijících v domě se zahradou, pokud by si měla vybrat být čistě venkovním psem a nebo bydlet v bytě s páníčkem, tak si vybere ten byt. Že kolikrát ta zahrada je spíš bonus pro páníčka, že pokud jde jen o vyvenčení, tak se nemusí oblékat a chystat, ale stačí otevřít dveřka ven a v případě štěňat je teda z mého pohledu ta zahrada k nezaplacení…ne teda jen pro štěndo samotné, ale hlavně pro páníka a hlavně v noci.

Sardullah
Sardullah 07.01.2024, 07:49:05 xxx.xxx.221.216

My.bez sněhu a dle předpovědi u nás na severu Čech ani nebude. Ale snad by mohlo být mrazivo a ne čvachravo a tak snad konečně zamrznou ty rozbahněný cesty.

Sardullah
Sardullah 06.01.2024, 20:40:10 xxx.xxx.221.216

Holky já nevim.   jak se to dělalo dřív, ne všicí lidi chodili se psem na cvičák a ti co nechodili a psa si vychovávali samo domo. Buď si pořídili nějakou literaturu a co si budem, tskové rozhodně nebyly v knihkupectví plné regály nebo se řidili radami lidí co už psa měli a co si budem ty rady nebyly vždycky ideální. Tak to teda za mě je nějaký on-line kurz a nebo videa super. Je to prostě nějaký nástin toho, jak psa to a ono naučit a než aby se v tom ty lidi plácali sami… myslím, že by stejně na cvičák nechodili, tak tohle je teda za mě lepčí.

Zase mi pomalu přijde, že tady píšeme, že pokud člověk nechodí na cvičák, nechodí do psí školičky, tak není schopen vychovat psa, není schopen naučit nějakou provozní poslušnost… ale tak to přeci není. A to, že jsou mezi námi pejskaři lidi, co mají nevychovanýho spratka a ještě jsou to ignoranti, kteří toho spratka ani nemají na vodítku, tak to je věc druhá, takoví by stejně na cvičák nechodili. A že těch nevychovanců je tolik, tak prostě psů celkově je moc moc moc a psa si pořídí každej a pak to takhle vypadá. 

Sardullah
Sardullah 05.01.2024, 13:55:32 xxx.xxx.221.216
Buggyra:

Tady třeba se v příměstském lesíku (les uzavřený mezi několika obcemi) naháněla prasata. Aby se jim trochu pocuchaly nervy a nelezla tak blízko k obydleným oblastem. Tak možná proto?

U Benešova, kde jsem byla na vánoce, se taky dělala naháňka mezi dvěma zahrádkářskými koloniemi na kraji vesnice.

No ale to předpokládám, že bylo oznámeno, eventuelně prostor nějak označen, aby tam v té době nikdo nelezl.

Jako obecně mi přijde strašně nebezpečný střílet po psu někde u cesty, kde se k tomu může nachomítnout třeba dítě, co za psem vyběhne zpoza křovíčka. 

Pořád tak nějak doufám, že i ta myslivecká stráž má rozum a nestřílí po všem, co se pohne. 

Sardullah
Sardullah 05.01.2024, 11:08:37 xxx.xxx.221.216

Jako za mě online kurz dobrej počin … pokud se zadaří a vybereme dobrej. On ne každý má čas a chuť chodit na cvičák… ale chce si psa samo domo vychovat. Ono kolikrát je člověk takový začátečník, že ani neví jak naučit psa sedni. Za mých mladých let takové možnosti nebyly, žádný internety, cvičákový metódy mi nevyhovovaly a tak jsem si ovčandu cvičila sama dle knihy Pes a jeho výcvik a i tam jsem si to trochu poupravila…. dneska se člověk může kouknout na video a ano, ukázaná platí a pokud je možnost, že mě někdo u toho natočí a já to mohu někam poslat, aby na to někdo kouknul a dal zpětnou vazbu, tak asi fajn.

Velké mínus samozřejmě je, že oproti cvičáku to moje snažení nikdo nevidí v reálném čase a neopraví mi chyby hned a další nevýhodu vidím v tom, že na cvičáku se pes učí pracovat mezi ostatními psy… mě třeba s tím samo domo výcvikem ovčandy pomáhala kamarádka s vycvičeným ovčounem, aby se ta moje pubertální madam naučila, že i v přítomnosti jiného psa je nutné poslouchat.

Takhle za mě lepší projít nějakým on-line kurzem, protože to znamená, že se se psem pracuje, že se psa snaží páníček vychovat, vycvičit, než nic a dělat to blbě a nebo nechat psa růst  jako dříví v lese.

Mě osobně třeba děsí ty mraky instruktážních videí, kde jsou ty nadšené, namotivované výcvikářky se svými nadšeným a namotivovanými borderami… a já taková nejsem a mám psi, co takoví nejsou… mimo mýho berňuchy, tomu tenhle přístup vyhovuje, jo ten bude fungovat ..klikr a pamlskové odměny, to je přesně pro něj… jo a berber Jack, ten takhle taky fungoval, ale ostatní moji psi ..  .. 

Sardullah
Sardullah 05.01.2024, 09:28:01 xxx.xxx.221.216

Jako za mě je robot fajn, přesně pro  slepec, pro které je pes kompenzační pomůcka a bohužel živá kompenzační pomůcka a s tím spojené starosti. Já nevím jaké to je být slepá, ale pokud bych slepá byla a mohla si vybrat, tak bych asi raději volila psa, přijde mi, že nejde jen o to, že mě pes vede, ale že mám živýho parťáka.

Na druhou stranu pokud jsem osamělej slepec, nemám nikoho, kdo by toho psa mohl vzít na normální prochajdu s nějakým proběhnutím, prostě nějakej relax od práce, neměla bych nikoho, kdo se o psa postará, když budu nemocná, tak je ten robot lepčatější počin.

Sardullah
Sardullah 04.01.2024, 15:39:48 xxx.xxx.221.216

Ovčanda falešky měla bohužel spojené i se zdravotními komplikacemi, ale co tak slyším okolo, tak to není nějakým pravidlem, nebude to tak časté.

Jako říká se…sebrat hračky, přidat práci…já se třeba s kavkazandou starala o štěňátko…plyšového mývala…a naopak bych řekla, že náš vztah se tímto stal ještě..no nebojím se použít výraz “intimnější”.

Sardullah
Sardullah 04.01.2024, 15:34:23 xxx.xxx.221.216

ad cena rohlíků….dnes v Globusu 2,80 Kč, což je o 10 haléřů méně než předtím. Já kupuji pečivo ve větším množství, abych nemusela furt lítat do krámu a dávám do mrazáku. Takže dnes jsem koupila 30 rohlíků a tím pádem jsou 3 korunky doma a co je doma to se počítá pánové.😜 

Sardullah
Sardullah 02.01.2024, 18:38:23 xxx.xxx.189.104
Fikovnice:

To jsou pro mě jedním slovem hovada!!!😈

Článek od Acher záměrně neotevírám, nechci číst, jaká poranění/utrpení/smrt (?) to tomu pesovi způsobilo. Jen budu fakt tentokrát pevně doufat, že za toto si někdo půjde natvrdo sednout!!! Když nebudou brát ohledy na utrpení zvířete, tak vzhledem k té střelbě na FF UK by to mohli teď brát přísněji. Úmyslně ubližovali živému tvorovi!!!👎👎👎

pevně doufat, že za toto si někdo půjde natvrdo sednout!!!

No holka…já bych se zase velmi divila, kdyby to někdo dostal natvrdo. Vlastně si ani nepamatuju, že by za týrání zvířete padnul nějaký nepodmíněný trest (nebo možná je to taková vzácnost, že mi to uniklo a nebo už si to nepamatuju) a to že jsou kolikrát lidi, tak ukrutní sadisti, že je mi z nich blivno a udělala bych jim to samý, co oni tomu zvířeti.

Sardullah
Sardullah 02.01.2024, 18:35:33 xxx.xxx.189.104

No někteří slepečtí psi se mají dobře…jasně nějakou část dne pracují, ale zároveň jim je dopřána i volná zábava a majitelé v nich mají nejen pomocníky, ale také přítele, mají spolu citovou vazbu a to teda nevím, zda nějaký robot nahradí. Za mě je třeba takový zlaťák, který má milujícího majitele a tráví s ním defakto 24/7 šťastnější, než zlaťák, kterýho si pořídí lidi, co jsou tak max nadšený ze štěněte a pak postupně ten zájem opadává a pes je nakonec více méně sám na zahradě bez nějaké adekvátní náhrady práce a nebo žijící v bytě, kde s ním 3x denně někdo z povinnosti vyběhne na vyvenčení…ale je to můj jen čistě teoretický názor. Navíc s živým psem nevidomí …alespoň z mého pohledu…v tom nejsou tak nějak sami, mají živého parťáka. Nicméně už jsem několikrát někde narazila na info, že někteří nevidomí majitelé se ke svým psům nechovají moc hezky…to by mě šlak trefil…a jsou samozřejmě i tací nevidomí, kteří by to jistě uvítali, protože samozřejmě s robotem by nebylo tolik “starostí” jako s živým psem.

No uvidíme, jak se bude vývoj vyvíjet. Bylo by to super, kdyby taková alternativa k živému psu byla. 

Sardullah
Sardullah 02.01.2024, 18:01:09 xxx.xxx.189.104
Odpověď na příspěvek uživatele AAA z 02.01.2024, 17:29:10

Tak to je teda hnusárna…😢

Sardullah
Sardullah 02.01.2024, 17:49:09 xxx.xxx.189.104

Se skaláry je to těžký…jsou to potvory. Pokud už je chovat v takhle menším objemu, tak určitě, aby nebylo akvárko nějaký holobyt, co se rostlin týče a ideálně někde v polovině rozdělit akvo větší rostlinou…třeba valisnérií a nebo velkým echináčem nebo nějakým kořenem a podobně na dvě teritoria. Pár, který se chystá na tření a posléze naklade jikry pak nemá takovou tendenci kontrolovat celé akvo, protože pokud to tak není, tak se lehko může stát, že nabuší zbytek osádky někam do rohu a chraň je ruka páně se někde po akvárku rozplavávat.

Další problém při chovu dvou párů v menším objemu je vytvoření těch párů, protože u mladých skalár člověk nepozná, kdo je kluk a kdo je holka. Často má člověk jistotu, až když se pár začne třít. Takže buď musí koupit už starší ryby třeba od chovatele, který už ví, že dotyčná dvojice je pár a nebo koupit vícero mladých a až se vyselektují páry, tak ty si nechat a zbytek dát pryč.

Já teda používám to, co se mi osvědčilo nejvíc..nazvala bych to řízené přerybnění, jako se dělá v malawi. Mám v objemu 240 litrů 13 kusů skalár…jsou to ryby z jednoho odchovu a do akva, kde nebyly žádné další skaláry, šly všechny najednou. Při takovém počtu už se případná agresivita rodičovského páru rozloží, při takovém počtu ryb už to rodiče nestíhají všechno tolik odhánět. Mám takhle už druhou skupinu a žádné problémy nemám, občas se pošťouchnou, ale nelítaj šupiny, nestalo se mi, že by některá skalára byla otloukánek, jako se mi to dělo, když jsem měla třeba jen 6 kousků.…pokud bych měla větší objem, tak bych měla i větší hejno.

Obecně pořád platí, že skalára je hejnová ryba a mělo by se v přiměřeném objemu chovat minimálně 6-8 jedinců. Objem akva by neměl být menší než 300 litrů (v tom mám teda taky máslo na hlavě a chovám v menším).

Ono jsou i případy, kdy třeba v objemu 400 litrů jsou problém 3 páry.

Dále je třeba mít na mysli, že nádrž by měla být vyšší…u běžných “obyčejných” skalár by akvárko mělo mít minimálně 50 cm na výšku. Je třeba počítat s tím, že nějaké ty cenťáky ubere dno a pak taky nemáme nádrž napuštěnou po okraj. Já mám teda dno “do kopečku”…u zadní stěny mám skorem 10 cenťáku písku, kvůli echináčům, naopak u předního skla nemám žádnou vegetaci a dno je pískem jen poprášené, takže je tam 48 cenťáků vodního sloupce.

Skaláři se obecně považují za stacionární ryby, že prý je důležitější výška vodního sloupce než délka akvária…no já mám akvo dlouhé 120 cenťáků a neříkám, že ty moje potvory lítaj celej den ze strany na stranu, ale rády si zaplavou…

Co se ostatních ryb týče…určitě nedávat ke skalárům třeba parmičky čtyřpruhý a nebo tetry krvavý a podobně, to jsou potvory a nemusí to fungovat. Takže nějakou klidnou tetrovitou rybu…může být neonka, ale pozor do pořádně zaběhlýho akvárka nejdřív vypustit neonky a pak třeba za týden k nim mladé skaláry…když se to udělá naopak, tak by z neonek taky mohla být drahá svačinka. Já měla se skaláry neonku modrou, což je asi 2centimetrový prcek a na pohodu. Moc hezká je taky tetra červenohlavá a nebo červenoústá…resp. to je skutečně hejnová ryba v pravém slova smyslu, kam jedna, tam všechny, plavou v hejnu, ale ty bych teda dopuručila do okvárka o minimální délce 100cm. Nebo nějakou jinou tetřičku třeba žhavou, ohnivou, popř. nějakou razboru.

Na dno můžou být pancéřníčci…třeba malé hejno pancéřníček zelený, to je docela držák, dle mého vhodný i pro začátečníky…hezká je i panda, ale tam bych řekla, že požadovaná teplota vody pro skaláry pandičkám moc nevyhovuje, ty mají rády studenější.

A při výběru myslet taky na počty…190 litrů je předpokládám hrubý objem, takže čistýho to může být kolik?? kolem 170 litrů?? 4x skalára, tam bych počítala klíďo 15 litrů na rybu, což je teda už 60 litrů pryč…pak když vezmeme nějakou tu tetru, tak minimálně 2-3 litry na rybu…hejno za mě minimálně 20 kousků, jestli to má nějak vypadat…a jsme někde na 120 litrech a k tomu 5 pancéřníčků zelených….a fertig, konec.

Akvárko a filtr nechat pořádně zaběhnout, tak za 3-4 týdny, pokud je vše ok, rostliny rostou, zákaly nejsou, tak bych jako první vypustila pancíky…pak počkala klidně 14 dní ..v případě neonek klíďo i další 3 týdny a vypustila ty neonky (před a po vypuštění nových ryb do akva já měním polovinu vody), no a pak klidně za další týden ty skaláry….

A pěkně pravidelně provádět údržbu….

Sardullah
Sardullah 01.01.2024, 20:14:41 xxx.xxx.221.216
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 01.01.2024, 18:05:33

Já to nerozporuju, ale zároveň jsem si nějak nevšimla, že bychom nějak ušetřili na elektřině, když jsme si pořídili lednici novou. Kde jsme naopak zaznamenali velkou úsporu,  tak bylo svého času výměna plynového kotle.

Sardullah
Sardullah 01.01.2024, 18:03:22 xxx.xxx.221.216
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 01.01.2024, 17:24:47

Nokia 3310….nej telefon a držák, já měla tu svojí asi 6 let a pak jí ještě dalších 8 let používala moje mamka, jednou za 2-3 roky se koupila nová baterie a jelo se dál a věřím, že by jí asi používala ještě hodně dlouho, ale pak v ní už bylo blbě slyšet. 
Dneska je mobil odepsanej třeba jen proto, že se na něj přestanou dělat aktualizace.

Mladá generace nám starším a pokročilým často vyčítá, že jsme konzervy zabejčený co se ekologie týče a že nechceme pro to nic dělat… nevím mikrovlnka mi fungovala 25  let, stejně tak kuchyňský robot… moje máma má mojí starou lednici ta už funguje 18 let, televize fungovala 15 let atd atd,  neříkám, že je to nej cesta, obzvlášť v dnešní době, ale dneska mi přijde, že je spíš tlak na to, aby přístroje tak dlouho nevydržely, popř. byly neopravitelné a zase když by vydržely, tak máte Smolíčka už nebude tento typ mobilu tak a onak podporován a telefon, který není rozbitý můžete vzít a hodit do koše, no tak to mi připadá ekologický jsk prase…

Sardullah
Sardullah 01.01.2024, 17:47:45 xxx.xxx.221.216
kometa:

léta používám melodii z filmu Čelisti…

To je ta ústřední melodie? Tu bych si na klidné probuzení teda nevybrala.🙂

Ale jo… ono to začíná pěkně pozvolna, pomaloučku, polehoučku , potichoučku takže se nekoná žádná šokovka….nic lepšího jsem nenašla… vše ostatní je na mě moc auf a hlavně po týdnu jsem pak na to úplně alergická…

Sardullah
Sardullah 01.01.2024, 17:38:05 xxx.xxx.221.216
Skeeve:

Myslím, že s námi by nechtěl venčit ani saňový pes - přes 30 km nočními Krkonošemi, poprvé v životě jsem viděl - a zažil - sníh větrem a počasím opracovaný a zmrzlý tak, že funguje jako čistý led, nahoře Arktida 🥶

Obrázek

30 kiláků? Tak to jsem dávala za mlada a ještě jsem k tomu byla donucena - školní výlety, dobrovolně bych nešla… tedy určo ne hory … no a zima a noc, tak to mi zní v kombinaci s tou štrekou jako horor..