Aktuálně: 3 734 inzerátů210 918 diskuzních příspěvků18 260 uživatelů

Příspěvky uživatele

Sardullah

Sardullah
Sardullah 05.02.2024, 14:33:28 xxx.xxx.221.216

Já miluju ostrý a radikální psy…je to s nimi sice podstatně složitější, ale ta povaha mi max vyhovuje….problém nastává v popisovaných situacích typu, že jakmile se někde “utábořím”, tak pes začne hlídat…a i pokud mám pastevce nebo jiného radikála typu naše Sára, tak pokud nejsme v liduprázdné přírodě, tak z mého pohledu je velký tlak na to, abych měla psa v merku…no a vlastně liduprázdné krajině taky, neboť tam se zase může zjevit nějaký osamělý člověk, který z pohledu psa tam nemá co dělat ááá už je podezřelej. Jako Ginu vypustit z vodítka nebo ze šňůry nemohu, sice se nebojím, že by zdrhla, to vím jistě, že by se vrátila, ale její pohybový rádius je velmi velký a přivolání tak na 85-90%, takže přivolání nemá a i když je “hodná”, tak prostě nemůžu nechat takhle poflakovat pastevce, ještě když miluje psy a každého by šla pozdravit, ale nechci vidět, co by bylo, kdyby se to pejsovi nelíbilo a obořil by se na ní.

Berňáka jsem k Gině pořídila proto, že za prvé její nej kámoš byl berňák a za druhé jsem chtěla už něco jednoduchýho na výchovu. A přestože berňušková povaha není úplně můj šálek kávy, tak tohle plemeno musím objektivně vychválit do nebes. Toho už jsem snad koupila se sadou základních povelů. Přátelský, sluníčkový pes, řekla bych přiměřeného temperamentu. Je pro každou srandu a rád dělá s páníčkem cokoliv…samozřejmě musíme brát ohled co je to za plemeno, takže 20 kiláků u kola to nebude…ale je to taková moje asistentka, asistuje při všem, všechno ho zajímá…rád si hraje a co jsem tak pobrala od jiných majitelů, tak ta hravost mu zůstává i v dospělosti, rád i pocvičí. Je to pořád dobře naladěný sluníčko. Venku s ním není problém…v pubertě mě na přivolání neposlechl 2x…teda ani nemůžu říct neposlechl, prostě nereagoval na první zavolání, když běžel k jinému psu, nicméně zůstal stát v povzdálí a nakonec to otočil směrem ke mně, takže jsme teda ještě jistili šňůrou. A teda trénovali v civilizaci a dneska ho odvolám od každýho psa. Jakože ještě mu úplně nevěřím…to tak možná za rok za dva, ale stává se z něj velmi spolehlivý pes. Co mě překvapilo, že není moc kontaktní k lidem, které nezná…což je ale dobře, protože se nehrne ke každému, kdo ho osloví…zůstane stát opodál. Ale je bezproblémový…

Jako průšvih je to zdravíčko a je důležité pečlivě vybrat chovku a linii s dobrou dobou dožívání.

Jako současní psi už jsou poslední, nevím, jestli si ještě troufnu pořídit si třeba v šedesáti letech dalšího psa…a netroufnu si to právě proto, že malej nebo střední pes nepřichází v úvahu, když nebudu moci mít velkého, tak raději nic. Ale tak si říkám, kdybych si ještě na ten důchod měla nějakého psa pořídit, tak to bude berňuška. Protože vím, že i kdyby jsme se museli přestěhovat z baráku do bytu, tak to tam berňák, na rozdíl třeba od pastevce, zvládne. 

Sardullah
Sardullah 05.02.2024, 11:28:30 xxx.xxx.221.216

Pro mě je teda malý pes-žádný pes…a tím malý mám na mysli nejen čivavu, ale i třeba ausíka, co má moje holka. Miluju chrty, ale bohužel manželovi nevyhovuje chrtí povaha a tak jsme přešli na psy medvědoidního typu. K těm pastevcům a procházkám…pyrenejka Gina jde na procházku velmi ráda, ale třeba to, co tady zdejší osazenstvo popisujete, že jste na procházce xy hodin, tak to je sci-fi…prostě Ginu to v určitém okamžiku přestane bavit a zavelí domů. Pokud to ignoruju, tak za sebou táhnu zpruzelého psa. Má ráda trasy, kde to zná…třeba její nej procházka je na jednu “myší” louku…ale pokud bych tu louku chtěla vzít ještě jednou do kola, tak už se zase potáhne za mnou jak smrádě. V lese ,,,tak to víc zpruzelýho psa jste neviděli. Tím nechci říct, že všichni pyrenejci jsou takoví. A teď kavkazanda Jessinka…Jessinka vůbec nechtěla opouštět pozemek…jako štěndo jsem jí musela vždycky kousek poponést, aby šla…jako větší jsem jí prostě drapla za postroj a kousek odtáhla, protože dobrovolně se nehnula. Na procházce sice šlapala v pohodě, ale jakmile zjistila, že jsme otočily k domovu, tak to už táhla, aby jsme doma byly co nejdřív…ani v nové rodině neměla o procházky zájem…. Berňuška Matýsek…Matýsek se mnou jde rád kdykoliv a kamkoliv a jak dlouho budu chtít…samozřejmě díky Gině nemá natrénováno, ale 3 hodinky zvládne. Berbeři taky neměli problém procházkovat třeba 3 hoďky…venku jsme byli klíďo celý odpolko. Z tohoto malého vzorku mi vychází jediné, že u pastevců hrozí riziko, že se jim opravdu na žádný výlety chtít nebude… No a teď to ostatní….u pastevce musí mít člověk oči všude a vidět až za dva rohy…mám asi to nejmírnější a nejméně radikální plemeno mezi pastevci, ale i tahle hodná pyrenejka je pastevec…sice jako pyrenejka udělá nejprve všechno pro to, aby nebezpečí odehnala a tak není potenciálně fyzicky za běžné situace nebezpečná, ale… z klidu do krvelačné bestie to je teď hned a jen díky tomu, že jí člověk zná a monitoruje okolí, tak je připraven na to, že by taková reakce mohla nastat….u kavkazandy Jessinky bych musela být ostražitější. neboť kavkazan je jiná liga. No a teď tady máme ovladatelnost resp. “zvládnu takového psa fyzicky?” …já vždycky tvrdím, že to není o síle, že i 50ti kilová slečna zvládne 80ti kilovýho kavkazskýho samce, jednu takovou holčinu s obrovským kavkazem jsem tady potkávala….ale poté, co jsem si prošla Gininou pubertou bych názor trochu poupravila…v pubertě to tak být nemusí, na Ginu jsem v pubertě opravdu potřebovala fyzickou sílu a pevný nervy a být tvrdohlavější a umíněnější a trucovitější než Gina. Jo dneska už je to sranda, dneska i když Gina udělá divadlo, tak do toho nejde plnou silou, spíš si tak jako pohopsá a zatancuje na vodítku, ale udržím jí v pohodě. Zase musím říct, že u kavkazandy Jessinky jsem takové problémy neměla, ale to si myslím, že je proto, že Jessinka se už od štěnda na mě hodně navázala, byla ochotná spolupracovat….zatímco s Ginou začala být rozumná řeč až tak v sedmi měsících a pak v 8 měsících začalo pubescentní peklo. No a teď vezmeme ten respekt…kdysi dávno měl můj známý obrovského saoška…v době, kdy se pomalu ani nevědělo, co je to za psa…můj známý byl chlap jak hora a zkušenosti se psy měl….no a kdo byl u toho obrovského středoasiata nakonec bohem…přítelkyně mého známého, subtilní 50ti kilová paní, která byla ták hodná, nikdy jsem jí neslyšela křičet nebo se jen rozčílit…nikdy bych neřekla, že tahle ženská má přirozený respekt…no zpětně si prostě myslím, že to nebylo o tom, že by budila respekt, že to nebylo o tom, že by paní měla přirozenou autoritu, ale za prvé byla “kočičí člověk” a tak stejným stylem přistupovala ke psu a za druhé se do ní prostě ten pes zamiloval a udělal by všechno, co jí na očích viděl… Když to shrnu, tak pokud vaše dušinka netouží vysloveně po pastevecké hlavince, tak bych do pastevce nešla, je to zbytečná komplikace…a volila bych raději nějakého “normálního” medvěda. Berňáci jsou zlatíčka. Jako tady dostává tvrzení “lehko vychovatelný” naprosto jiný smysl….Matěj je teda takovej váhavej střelec a bohužel ani v největší krizovce na něj nemůžu houknout, protože se mi zasekne a prostě ke mně nepřijde…takže pořád musím mít na paměti, že mám mluvit slaďoučkým vysokým a nadšeným hláskem. Jsem přesvědčená o tom, že pokud by mě někdo přepadnu, tak on mě bránit nebude…možná se pokusí a bude štěkat, ale bude lehce zahnatelný….to třeba u pyrenejky vím, že mě nedá a že mě bude bránit do posledního dechu. Leonbergera jsem měla v hledáčku…byl už tady zmiňován…já jsem tímhle plemenem okouzlená, tady v okolí jich bylo několik…jednu leonku měl za kámošku můj afgán a všechno to byli velmi příjemní a ovladatelní psi…navíc si myslím, že s větším potenciálem k případné obraně páníčka než má berňák. Landseera jsem potkávala jednoho, když jsem měla berbery, ale fakty jsme se jen potkávali, takže nevím. Novofundlanďan …znala jsem 3, všichni hodní méďové…za plotem hlídali.

No a co se týče těch výletů….z mého pohledu se se štěndem a mladým psem musí opatrně, abychom nepřetěžovali….další problém u medvědů je počasí, teploty nad 20 stupňů, sluníčko, už nemusí být na výletování úplně komfortní pro psa. No a starý pes už taky třeba může chodit tak max kolem komína…a že mu bude líto, že jdete na výlezt bez něj….já si naopak myslím, že by to neměl být takový problém…uděláme s ním prochajdu, dle jeho kondičky před výletem a pak prostě pejsek zůstane doma stejně jako když jde člověk do práce. Akorát my se tedy musíme smířit s tím, že nastane den, kdy nás na těch výletech náš parťák už nebude moct doprovázet.

Chci říct, že já jako “chrtí” člověk miluju chrty…a barzoj je na prvním místě…zároveň mi maximálně vyhovují medvědi….vím, že už bych nedala žádný ovčácký plemeno, teriéry a podobně…prostě už jsem líná, už nechci cvičit, nechci dělat žádnej psí sport, nechci na procházkách vymýšlet psu zábavu, chci klidnýho parťáka, který je rád, že se po prochajdě svalíme na gauč a koukneme na seriál, než psa, který přijde z prochajdy, na 20 minut si lehne a je odpočatej a už mi nese míček, abych mu ho házela. Chci prostě psího přítele, který bude vyhovovat mému klidnému životnímu stylu.

Sardullah
Sardullah 04.02.2024, 15:34:58 xxx.xxx.29.244
megi-the-pes:

Tak když máte naráz 16 štěkanátek, živí vás to. Nechodíte do práce. Ale jak budu dokrmovat, kdy se budu starat o staré a starší psy, při tom počtu bude ze štěkanátek co? Ani zadarmo bych takového psa nechtěla. 

To je normálně pásová výroba. Fuck.

No to je další věc… odběr štěněte z takové chovky… tak to teda díky nee, já chci totiž vymazlené štěňátko…

Z mého pohledu ani když se to dělá profi a ten chov je moje zaměstnání, tak v jednom člověku při tolika psech toho musím hodně ošidit, protože fůru času zabere jen ta základní péče…. 

Sardullah
Sardullah 04.02.2024, 13:39:49 xxx.xxx.221.216
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 04.02.2024, 13:19:43

No já zrovna včera říkala, že to nechápu…Jack i teď Matěj mají pyskáčky větší než holky než Sára a než Gina…ta vlastně nemá vůbec žádný “převisy”, ale když u mě sedí a čeká až dostane soustíčko, tak to jí ty sliny tečou proudem…ne teda u všech pochutin, ale není to neobvyklé….a Sára byla to samý v bledě modrém…prostě kluci byli furt jak ze škatulky a holky neustále poslintané náprseky, které si pak ještě z vlastní iniciativy nějak užužlaj…😴

Sardullah
Sardullah 04.02.2024, 13:12:28 xxx.xxx.221.216

Nechápu, jak někdo může chovat 46 psů …jako opravdu je fyzicky možné se o takovou smečku plnohodnotně starat?? Část smečky dokonce držet v srsti, čistit pejsků zuby, kontrolovat, zda všichni pejsové jsou cajk..drápky, ušiska, připravovat krmení, udržovat psy a prostředí v čistotě a do toho starost o březí feny, o případná štěňata…a to vše jenom jeden člověk?? 24/7 ??  Tak si říkám, že tolik psů drží chovatel z nějakého důvodu…jedním z těch důvodů může být nějaká chovatelská vize, kterou samozřejmě nemohu provozovat s jednou fenou a potřebuji hodně chovného materiálu…s tolika psy už je ale z mého pohledu nutno se tomu věnovat na profesionální úrovni, kdy výdaje na chov tolika psů by měl pokrývat prodej štěňat…a případně musím mít nějaký další příjem, v případě, že neodchovávám tolik, aby to finančně pokrylo provoz.

Nechci se tady dohadovat za kolik dní se pes dostane do takového stavu…zuby srst…Leithian psala, že za to paní nemůže, že jí podělal její syn …Nějak jsem se nedočetla, jestli syn bydlel s matkou v jedné domácnosti a jestli se rukou společnou a nerozdílnou o psy starali. Jakože s takovou spoustou psů už tedy musím mít přeci plán A a minimálně i plán B a případné psí hlídače musím mít proškolený a zapracovaný. Já mám psy 35 let a upřímně, kdyby mě někdo požádal, abych mu pohlídala takový psí cirkus, tak max přes víkend…s tím, že psy budu venčit, nakrmím, dám vodu a budu se snažit kontrolovat, jestli jsou cajk…neumím si představit, že bych tohle zvládla třeba 14 dní a komplet péči.  Pokud paní měla v záloze jen syna, tak je to dle mého nezodpovědnost…o to větší, pokud syn bydlí třeba jinde a chodí do práce…

No a teď prakticky…paní musela část psů darovat…co ti obdarovaní se psy udělali?? Jako, když mi někdo dá 1-2 yorky, tak to asi zvládnu si je nechat, ale ve větším počtu?? To je darovali dál a nebo prodali? Dále jak jsem pochopila měla paní dovoleno chovat 22 psů…to si tedy těch 22 psů vzala zpět?? A kdo tedy uhradí náklady doby, kdy byli pejsci v útulcích apod. Já myslela, že takové náklady se po někom vymáhají?? No ale to už je asi jedno.

Takže jestli jsem dobře pochopila, tak paní má tedy kolem 20 psů zpět a zase se o ně stará sama?? Jako mi přijde, že i s 20 psy se může situace opakovat.

(teda s těmi zuby u malých plemen jsem měla nějakej pojem, ale že to je až takhle…ještěže mám velký plémě, zuby krásný, zdravý, bílý až do smrti smrťoucí a bez čištění)

Sardullah
Sardullah 02.02.2024, 19:42:00 xxx.xxx.189.104

Já bych těm lidskejm zrůdám fakt urazila obě pazoury a přivázala je ve sklepě…

Jako to přeci není možný, že ty lidi nemají ani trochu citu, štěňátko v takovémhle stavu😢.

No prostě furt dokola…kde je poptávka, tak je i nabídka. Jako člověk snad i pochopí, že někdo chce ušetřit neb PP nepotřebuje neb nebude chodit na výstavy a že si jde koupit psa bez PP, dokonce i pochopím, že za něj dá těch 5 tis, neboť papíroví ovčouni jsou minimálně o 5-10 tisíc dražší…a za těch 5 tis ale dostane vymazlený štěndo, odčervený, oočkovaný, očipovaný a hlavně na první pohled zdravého a veselého malého štuce od někoho, kdo si myslí, že jeho Asta by měla mít alespoň jednou za život štěnďata…ale když už na první pohled vidím, že štěně není ok, naopak, že na první pohled vypadá nemocně…maminku štěněte předpokládám, že nikdo neviděl, neboť je zrovna na veterině a nebo naopak “ona by bránila štěndo před cizím”…jako viditelně nemocný štěně bych neodebrala ani s PP (čistě teoreticky, tam předpokládám, že chovatel by takové štěně neprodal)…prostě to je do nebe volající….

Ach jo…dokud fakty lidi nezačnou alespoň trochu používat tu kulatou věc na hlavě, tak se fakty nic nezmění.

Jo a samaritánství je hezká věc…stálo nás to balík + ještě balík na veterině, ale štěndo jsme zachránili…jenže ta záchrana je za podstatně vyšší cenu…za utrpení fen, které jsou u množitele stroje na štěňata a nechci ani pomyslet, jak skončí když už nevydělávají a co ta další a další nemocná štěnďata…..no a množitel si mne ručičky.

Jako když to štěndo vidím, tak mám fakty vztek, ale omega velkej. Štěňátku samozřejmě přeju uzdravení a aby prožilo štěstný život, ale …uvolnilo místo pro produkci dalšího nebožátka …

Sardullah
Sardullah 02.02.2024, 18:06:19 xxx.xxx.189.104

Tak jsem se vypravila jako doprovod s mamkou na oční…máma říkala “bože, to tam zas budeme dvě hodiny”…já si říkám super, vezmu knihu a když už tedy musím někde dvě hodiny dřepět, tak to už za tu dobu něco přečtu…

No a teď realita…čekárna našlapaná, ale sedli jsme si….nevím, kdo vybírá židličky do čekáren, ale tady to byla katastrofa, židlička malá…nikde žádnej věšák, takže já v klíně držela mámin kabát (z klouzavého materiálu), svůj jsem si ani nesvlíkla, neboť nevím, jak bych držela dva…takovej luxus, abych vedle sebe měla volnou židli, kam to položím, bohužel nebyl…mámu vždycky zavolali, aby přečetla písmena, aby jí změřili oční tlak, aby jí kápli něco do oka a mezitím prodlevy, kdy zase se mnou seděla…takže já ještě ve snaze jí tzv. udržet místo, aby to bylo jasný a nemusela jsem nikoho odhánět, jsem dala vždycky ten její kabát na její prázdnou židli…a ještě jsem ho tam musela stejně držet, neboť klouzavý kabát na malé klouzavé židli nechtěl sedět sám a neustále klouzal a to i když jsem mu říkala “sedni..místo…a zůstaň”…dorazila mě máma, když se zase po nějaké procedůře vrátila a dosedla na svou židli (samozřejmě v tu chvíli jsem měla opět plnou náruč jejího kabátu, kterému se očividně u mě na klíně taky nelíbilo a klouzal po mém klouzacím kabátu furt pryč)…"jsi říkala, že si budeš číst…tak proč nečteš??"…"nečtu, protože stačí tělocvik s kabátem, kdybych ještě držela knihu, tak už bych fakty potřebovala třetí ruku😠"….by člověk řekl špičkové pracoviště, hezké nové a nemají ani věšáky…..a já se na to oční tak těšila….😢

Sardullah
Sardullah 01.02.2024, 00:14:56 xxx.xxx.29.244
N:

https://www.autozive.cz/ridici-budou-povinni-absolvovat-testy-zpusobilosti/

Nezlobte se na mě, ale nejdřív je okradou o valorizaci důchodu a teď jim ještě zkomplikují život tímhle nesmyslem? 😐

Ono je to těžký… řidiči senioři si často nechtějí připustit resp.  nepřipouštějí si, že už za volant nepatří, že už můžou být nebezpeční nejen sami sobě. A nemusím chodit daleko, viděla jsem to u svýho pantáty a to to býval řidič z povolání i civilně za volantem denně, žádný sváteční řidič. No a nakonec klasickej kloboučník. To že jedu městem domů a v protisměru se plouží auto na začátku kolony a v to auto řídil náš děda, tak to byl snad nejmenší problém, ale už jsme to viděli… prostě postřeh, rychlost reakcí a rozhodování se bylo na štýru a začalo to být o hubu. Nakonec jsme dědovi to řízení rozmluvili a všude ho vozili… ale potvrzení od doktora by dostal… vidí, slyší, přišel po svých, tak není problém…

Sardullah
Sardullah 31.01.2024, 08:08:48 xxx.xxx.29.244
Sardullah:

Tak mě před pár lety s propadlou technickou chytili…začala jsem se pěkně rozčilovat, že tohle má na starosti manžel, že on taky očekává teplou večeři a že teda, když on neudělal technickou, tak já teda přestávám dělat večeře a dejte mi pořádnou pokutu, hned mu to dám k proplacení… taková ostuda… no to si za rámeček nedá, co mu řeknu…,, no asi se policajtům mého manžela zželelo a pustili mě bez pokuty.

Umím se i docela slušně rozplakat….za mlada jsem to řešila i rozvernějším způsobem, jako “tak mi pořádně vynadejte a slibuju, že už to víckrát neudělám”  ale v padesáti to už člověk musí začít hrát jiné divadlo.

A teda nechci to zakřiknout, ale pokutu jsem platila za svůj život jednou a to jsem byla ještě mladší ročník a neměla jsem zapnutá světla….  vyhodnotila jsem situaci na scénku “tak mě pořádně pokárejte…” a on mi na to řekl, že to by tady nemusel stát, kdyby měl každýmu vynadat a měla jsem to za tři sta.

Fakt teda je, že rychlost překračuju max do deseti kilometrů za hodinu, ale spíše dodržuju, vždycky jsem připoutaná a nikdy nemám alkohol.

Jednou jsem neměla povinnou výbavu … zrovna koupený auto…jediný co tam bylo byl trojúhelník a zrovna jo, zrovna kontrola a teď jako kde mám hever a klíč na kolo “Vypadám na to, že bych si uměla vyměnit kolo? Musela bych někomu zavolat a ten to mít bude” a lékárničku… “ Zbytečný, jak vidím krev, tak omdlim” …žárovky? … “ tak to už jsme probírali, neumím vyměnit, jezdím do servisu”…. No paní řidičko, tak vidím, že  povinnou výbavu nepotřebujete”

Sardullah
Sardullah 30.01.2024, 17:07:34 xxx.xxx.29.244
Sarah01:

No, já jsem ráda, že mě ještě nekontrolovali, protože jsem minulý týden přišla na to, že mám 4 měsíce prošlou technickou. 😂🤪 A to jsem prosím za tu dobu byla několikrát v Polsku, v Praze a v Ostravě. Ale žila jsem v sladké nevědomosti. Jakmile jsem to zjistila, tak jsem se bála jet i do práce, protože kdybych policajty jen okem zahlídla, tak by na mě hned poznali, že něco není v pořádku. 😄

Tak mě před pár lety s propadlou technickou chytili…začala jsem se pěkně rozčilovat, že tohle má na starosti manžel, že on taky očekává teplou večeři a že teda, když on neudělal technickou, tak já teda přestávám dělat večeře a dejte mi pořádnou pokutu, hned mu to dám k proplacení… taková ostuda… no to si za rámeček nedá, co mu řeknu…,, no asi se policajtům mého manžela zželelo a pustili mě bez pokuty.

Sardullah
Sardullah 30.01.2024, 15:14:54 xxx.xxx.29.244
tetrivek:

Už začínají zpívat i ptáčci. A hned je venku lépe. 

U mě to cvrliká skorem celej rok, to musí být echt mizerný počasí, aby bylo ticho. I kamarádka se divila když přišla v době sněhu a mrazu, že je to u mě jak na jaře, že u ní na zahradě je ticho. No živíme hejno vrabců… člověk sice nadává kolik toho ty potvory sežerou, ale na druhou stranu ráno vyjdou na zahradu a je tam cvrkot a hned má člověk lepší náladu. Jinak už se fákt těším až začne pět “ můj” kosák, jako zpívá nádherně a nahlas, akorát začíná snad už ve čryři ráno a mě pod oknem…😴

Sardullah
Sardullah 30.01.2024, 14:36:35 xxx.xxx.29.244
Espiro:
Obrázek

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Sardullah
Sardullah 30.01.2024, 14:35:13 xxx.xxx.29.244

Syn má artritidu… CBD zkoušel na bolesti- účinek žádný, THC velké bolesti zmírní.

Sardullah
Sardullah 29.01.2024, 19:42:10 xxx.xxx.189.104
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 29.01.2024, 19:22:24

Bože…budu držet palce i pěstí a moc na vás myslet, aby to bylo ok…

Sardullah
Sardullah 29.01.2024, 19:27:25 xxx.xxx.189.104

No já se setkala bohužel i se zavádějící informací v inzerátech…štěně s PP, ale PP neznamenalo průkaz původu, ale pet pas. Myslím, že už se to i zmiňovalo na fauně. A zároveň jsem se setkala i s tím, že lidi sice ví, že existují štěňata s PP, ale prakticky netuší, co ta zkratka PP znamená…prostě štěně s papírama…a bohužel ten pet pas je taky defakto papír…hele jako nevím, jak tohle vysvětlují prodejci takových štěňat pokud se kupující zeptá…ale už jsem narazila na paní, která byla opravdu přesvědčená, že má psa s “papírama” a měla bezpapíráka s pet pasem… 

Sardullah
Sardullah 29.01.2024, 15:19:54 xxx.xxx.189.104
Arosek:

Ze jo 😀
Matka a dva synove (a teta)

Obrázek

😂😂😂….už nikdy nebudu říkat Ginušce, když se čvachtá v bahnité louží a zamaže si nožičky, že je čunče…😇

Sardullah
Sardullah 29.01.2024, 12:41:55 xxx.xxx.189.104

Ano…PP není žádnou zárukou, že budeme mít zdravého psa…PP je z mého pohledu pouze ulehčení toho, když si vybírám štěně, tak když má štěndo PP je pro mě snadnější najít informace o chovateli, chovce, odchovech…dle PP o předcích štěněte a nejen o nich, ale i rodičích, sourozencích…neříkám, že o každém jednotlivém psu, ale když jsem gůglila berňáky, tak jsem toho našla fakticky docela dost. Je možné se zeptat na fórech, na FB…a to teda beru jen, že člověk dřepí doma u PC…nejede se podívat nikam na výstavu. Návštěvy před odběrem jsou vítány…někde dokonce vyžadovány…já třeba tím, že Ginu i Matěje jsem odebírala “narychlo” a tudíž jsem si i na rychlo vyřizovala dovolenou a tak jsem před tím byla zapikaná v práci, ale z chovateli jsem několikrát mluvila telefonicky, hodně jsme si psali…

Když opravdu vezmu kupříkladu plemeno, které mám doma …BSP…plemeno obecně profláklé zdravotními problémy, krátkou dobou dožití (když vezmeme, že by standard měl být minimálně 10-11 let) a už jsem se setkala i s tím, že mi někdo řekne, že by berňáka s PP nekoupil, že jsou nemocní, že by raději koupil bez papírů. A teda přiznám se, že jsem se s tím nesetkala poprvé a ne jen u tohoto plemene…jakože PP psi jsou nemocní a psi bez PP jsou zdraví. Přijde mi, že tady máme dvě chovatelské skupiny…a chovatelská skupina bez PP klade omega důraz na zdraví psů…teda nevím, kde bere ten zdravím sršící chovný materiál, když štěňata jsou po rodičích s PP a tudíž od chovatelů těch “nemocných” psů.  Pořád převládá názor, že PP je dobrý max na to, když chci chodit na výstavy…jinak je to to samé, ale za podstatně příznivější cenu….tak to si myslím, že možná bude z dob, kdy se načerno prodávala “nadbytečná” štěňata…tam by se dalo říct, že to bylo to samé, neboť to byli sourozenci a jeden prostě papíry dostal a druhý ne a měl se nechat utratit, ale obě štěňata byla od stejných, uchovněných rodičů.….ale dnes, kdy PP dostávají všechna štěňata z vrhu… 

Nechci tady chov PP vynášet do oblak, neboť všichni víme, kam to v PP chovu některá plemena dopracovala…ale pořád je to o tom, že když se budu snažit a budu hledat informace, tak ta pravděpodobnost, že si vyberu štěně z chovu, kde se na to zdravíčko a povahu psa  eventuelně pracovní vlohy hledí, … že sice pes není šampion krásy multikulty celého vesmíru, ale zase je pracovně využíván….ta pravděpodobnost je podstatně větší, než u anonymního štěněte bez PP.

Jako myslím si o sobě, že v tomto bych se mohla pokládat za objektivní, neboť jsem měla psy bez PP, křížence F1 i psy s PP.  

Sardullah
Sardullah 29.01.2024, 11:26:41 xxx.xxx.189.104
acher:

Právě teď ZOOM Vlčí síla.

Já už to viděla, ale teda koukla jsem včera znovu a koukala i Gina a to, že ona je pes, který na telku nekouká….akorát jí do toho hodil vidle mates, který přišel s tím, že už je čas na večeři…teda zkusila jsem mu říct, že véča bude až to s Ginuš dokoukáme…ale za 20 minut tam byl znovu a už je prý čas….no a pak už se papalo a šlo dělat po večeři čůranda a bylo po koukání…teda já to dokoukala, ale Ginuš už si šla lehnout na chodbu…

Sardullah
Sardullah 29.01.2024, 11:06:50 xxx.xxx.189.104

Já jsem člověk, který k tomu, aby byl sebevědomý a ředitelkozeměkoulovatý, potřebuje berličku. Ta berlička bývala Sára a měla jí zastoupit Gina. A teď, když je dospělá, tak to už i začalo fungovat….když lidi říkají “bože to je nádhernej pes…ta je krásná…no to je teda méďa” a já si říkám “ale hlavně…je to pastevec” to je to důležité na celé té věci…je to pes, který mě nedá, který mě střeží jako oko v hlavě…a jsem na to namyšlená až na půdu…co na půdu..nosík mám nahoru až do oblak….

No tak to bychom měli teorii a teď praxe….se Sárou a potažmo později s Jessinkou se mi nikdy nestalo, že bych nevěděla, že jde někdo za mnou…holky neustále monitorovaly okolí a i když nebylo vyhodnoceno nebezpečí, tak jsem hned viděla, že mají něco v merku a dávají pozor.  Bílá Kanimůra jde, čuchá si a jestli teda něco monitoruje, tak je mistr v tom, nedat to najevo. Maťulka kolem nás pořád pobíhá, tam zpátky a tak najednou vidím, že kouká za mě…otočím se a blíží se k nám dva pánové s trekovými hůlkami…trochu jsem si připadala jak v Krotitelích duchů, že teda Maťula je strážce brány, který upozorní pána brány (mě), že se něco děje a já tedy zkrátím vodítko strašnému Gozerovi (Gina), aby na podezřelé osoby neudělal znenadání bububu…u ní člověk nikdy neví, jak to proběhne…no pánové šli rychleji, už se blížili, už bylo slyšet ťukání hůlek a Gina?? Jde s nosem u země a čmuchá si…pánové projdou, Gina na ně ani nemrkne, čuchá si…no a jak nás předešli, tak se jeden z pánů otočil a říkám mi “dobrý den" a já “dobrý den” a Gina “co se děje?? hele nějací dva chlapi…no tvl a ještě mluví, paničko dělej za nima, budeme je sledovat…” No tak jsem jí vysvětlila, že fakty nikoho sledovat nebudu, že bych od ní čekala, že je bude sledovat už před tím, když je mám za zády a nevím, jestli se nejedná o masové vrahy, co mi vrazí trekovou hůlku do zad…že bych od ní čekala nějaké minimum…třeba “bacha, někdo za námi jde”. Člověk se snaží teda uklidnit tím, že samozřejmě o nich věděla, že je nevyhodnotila jako objekty na které se musí dát bacha…na druhou stranu vím, jak to vypadá, když už madam přestane čmuchání bavit a to potom zvedne hlavu a řekne…"stačilo, jdeme dom" a pak na ní vidím, jak začne “pracovat” a dávat pozor, tak si prostě myslím, že když je začuchaná, tak na nějaký monitoring prostě kaká. Takže mi z toho vychází, že k takové pastevecké potvoře typu Gina, je potřeba mít ještě druhého psa, který zastane monitorovací funkci. Tak to je teda pěknej podvod …chovatelka mi ke Gině nedala žádnej návod, kde se píše, že ke správné funkci je potřeba mít ještě druhého psa.😴

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek