No k těm štěňatům a obojkům. Jako na rovinu, za normální situace se štěndo z obojku … tedy pokud není moc volný… určitě nevyvlíkne. Nebezpečí hrozí, když se začne … jak to nazvat.. vzpírat, couvat, opravdu se snažit vyvlíknout. Tam potom hrozí, že se mu obojek může zadařit přetáhnout přes hlavu… a tady si troufám říct, že vzhledem k tomu, že mám doma Houdiniho, co se vyvlékání z obojků týče a jsem člověk, který na tohoto psa používal i polostahováky, tak si troufám říct, že snad i nějakou zkušenost mám.
Takže ano, polostahovák lze nastavit tak… alespoň ty, co používám já… že ani při úplném zatažení to pejska nepřiškrtí, defakto se jen stane z volnějšího obojku obojek utaženější. Malá Gina postupně vyzkoušela více obojků a pokud mám polostahovák nastaven tak, že se zatáhne “ pouze” do polohy “správně” utaženého obojku, tak v tom nevidím rozdíl mezi polostahovákem a normálním, správně zaplým obojkem. Z mého pohledu, ten větší efekt, který můžu u polostahováku oproti normálnímu obojku dosáhnout je, že právě při snaze se z obojku cíleně vyvléct dojde opravdu k lehkému přiškrcení tzn. že se polostahovák bude v tu chvíli utaženější než dobře utažený normální obojek.
Jako nebudu tady hanit polostahováky, neboť jsem je sama používala, jen prostě takový postřeh z používání a ve srovnání s normálním obojkem.
Další věc je ta úzká hlava u kolie a tady tedy použiju srovnání mého afgána jako štěndo jakožto úzko-dlouho čumákového plemene a medvědoudních štěňat. Z mého pohledu se obojek daleko lépe zapne právě chrtímu štěněti neboť není odmalička ten óbr chlupatec jako v dospělosti, kůže na krku není nějak volná … nařasená a navíc ten krk je … alespoň opticky delší a tudíž i ten oboječek může být širší. No a pak tady máme malé medvídě, které už jako štěndo je chlupatec, takže už to klade větší důraz na správné utažení obojku, neboť ty chlupy přeci jen vytvoří určitou vůli a navíc některá štěňata do té své kůže úplně nedorostla nebo už z meritu věci a generace šlechtění mají na krku kůži volnější a tam vidím tedy větší riziko vyvléknutí z obojku… prostě si “přetáhne kůži přes hlavu” i s tím obojkem.
Takže právě u takových štěňat je to riziko z mého pohledu větší a větší by měl být důraz na vhodný správně dotažený obojek. Teda to by mělo být u každého psa, ale přijde mi, že jen u toho medvíděte se mi stalo, že jsem si myslela, že obojek màm na fest možná víc než je nutné a štěndo si hodí hlavou, udělá takový půlkroužek a obojek je dole. Někdy mi to přišlo pocitově jako když si vyrazíte na koni a po nějaké době v pohybu dotahuju podbřišník a ten jste taky ve stáji, než jste vyrazili, pořádně utáhli.
A pak teda ještě jedna věc a tu jsem teda zaznamenala zatím jen u současného berňuchy… abslutně mu nevyhovuje obojek, který se přetahuje přes hlavu… jako nasadit žádný velký problém, ale to sundavání, i když mu to samozřejmě z hlavy nervu a sundavám opatrně, tak to na něm vidím, že to pro něj není tak komfortní a tak používáme zapínací.
Upřímně obojky ve velikosti na štěndo nestojí žádnou raketu, obzvlášť když to stovnáme s celkovými náklady na štěndo a ruku na srdce.. kdo má doma jeden obojek… já ve štěněcí velikosti asi 6 kousků, některé jsem snad ani nepoužívala… tak prostě koupím ten i onen a vyzkouším, co bude lépe vyhovovat.
Jasně asi bych se tady pokusila řídit zkušenostmi a doporučeními od chovatelky, když nemám osobní zkušenost, jen je nutno si uvědomit, že z špatně naštelovaného polostahováku se štěndo může taky vyvlíknout, pokud bude k tomu špatná konstalace hvězd.
Já většinu štěňat mám zkraje na postroji.
Edit… chci vodit psa na obojku a mít jistotu, že se mi nevyvlékne… tak takhle chodí Gina .. má postroj i obojek, vodítko má na obojku a obojek je zároveň připevněn k oku na postroji, takže kdyby cokoliv, tak sice obojek je dole, ale pořád zůstává připnutý k postroji . Já už v případě Giny nehodlá riskovat, takže to jistí svařovaný řetěz a hodně kvalitní karabiny, ale u štěnda tu samou funkci může splnit nějaká přípojka k vodítku nebo něco takovýho.