Aktuálně: 3 729 inzerátů211 028 diskuzních příspěvků18 261 uživatelů

Příspěvky uživatele

Sardullah

Sardullah
Sardullah 30.10.2024, 07:53:13 xxx.xxx.221.216
Vahine:

Tak tohle jsem já nepsala, stačí se podívat na adresu, ze které to přišlo. No fuj, že to někoho baví se vydávat za někoho jiného!! Jde s tím admini něco udělat? Setkávám se s tím osobně poprvé.

No a v tomhle já vidim to riziko nepřihlášení registrovaného. Kdokoliv se za něj může vydávat. Jasně třeba příspěvky od Megí si troufnu říct, že poznám, ale jinak.

Jako pořád si tak říkám, jestli to, co popisujou holky s těma SZ, jestli to může dělat někdo “ z nás” a tak přemýšlím o lidech, která znám z fóra už roky a přijde mi neuvěřitelný, že by to byl někdo z nich.

Sardullah
Sardullah 30.10.2024, 07:43:20 xxx.xxx.221.216

Nemám zkušenost s malými psy, ale se psem a morčetem resp, morčaty ano…

První kombinace byla afgánský chrt a postupně až 6 morčat. Morčata přišla do rodiny, když už byl pes dospělý.

Chrťák s nimi neměl absolutně žádnej problém a to ani když byla morčátka vypuštěná na volno na zahradě. Chrťák, ač plemennou příslušností lovec, byl v tomhle ohledu chůvička. Když se někde zapomněli mládě a začalo volat na rodiče, tak byl u prcka první. Lehával u nich.. morčáci se u něj v klidu pásli.

No a pak přišli k morčatům berbeři ( kříženci bernardýna a berňáka) a ač jsem pečlivě seznamovala a snažila se socializovat štěňata s morčaty, tak vztah k morčatům byl vražedný. Jediný čeho jsem dosáhla bylo, že neútočili na morčecí výběh, že jsem je naučila, že je to tabu a aby morčata ignorovali. Nedělám si ale iluze, kdyby nějaké morče “ načapali” mimo výběh. Takže to, že by morčata lítala po zahradě na volno bylo sci-fi.

Taky jsem musela pořídit klec… předtím morčátka bydlela v několika přepravkách s průlezy… zhora volně přítupných… chrťák jim tam chodil na tvrdej chleba… s berberama to nešlo.

Sardullah
Sardullah 29.10.2024, 18:46:27 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele raven_kix z 29.10.2024, 18:35:23

Jo to by možná zpřehlednilo diskuze…jako jsou např. ty psí a nepletly by se do toho krafací vlákna.  

Já doufám, že bude vůle uživatelů, že se teda někam pohneme, aby to vyhovovalo co nejvíce lidem…protože to co se tady teď děje…je mi upřímně za nás stydno, trapně…a nechápu…😴

Sardullah
Sardullah 29.10.2024, 06:59:50 xxx.xxx.221.216
Orionka:

Krásní pesani. Jen AUS by potřeboval trochu ubrat na váze? Ale možná to dělá fotka, možná srst. 

No dělá to ta fotka, možná i ty chlupy… jako byl kulatější, to nebudu tvrdit, že ne, ale zrovna jsem mladý chválila, že zhubnul a nasvalil. … 

Sardullah
Sardullah 28.10.2024, 21:41:09 xxx.xxx.221.216

Přitom by stačilo, abychom buď byli disciplinovaní a s případnou odbočkou od tématu se přesunuli třeba do všeobecnýho pokecu a nebo poctivě příspěvek, co je mimo téma označovali OP a snad by se pak takové příspěvky daly prostě smáznout.

Tak taky mám máslo na hlavě, ale co si budem… většinou odbočíme od tématu my místní stálice a není nás milion, tak bychom si mohli určit nějaká pravidla a těch se držet.

Když skončila fauna, tak jsme “brečeli”, že zmizelo bambilion témat s bambilionem užitečných informací a je pravda, že takhle tu “ studnici” informací nevybudujem.

Jako mě to asi nepřijde, protože jsem tady kontinuálně a tak se z odbočení nezhroutím, ale když chce opravdu člověk najít relevantní informace a první strana… dvě.. je k věci a pak začneme řešit pravopis, pěstovat zeleninu, vařit, jezdit k doktorovi atd atd, tak je těžké se tím prokousat i pro místní natož pro nově příchozí… ne každýho to naše krafání zajímá.

Je škoda, že se tady vymejšlí horem dolem co s tím, přitom by stačilo “ přísahat” na mou duši, na psí uši, na kočičí svědomí a ješte klidně na holej pupík, že nebudeme plevelit a bylo by to.

Sardullah
Sardullah 28.10.2024, 17:54:26 xxx.xxx.221.216
efe:

Je vlastně pravda, že morgáně tehdy bylo hříbo a už je jí pět a půl…. ufff….

Téda to to letí… to bych vůbec neřekla, že už je to tak dlouho.

Sardullah
Sardullah 28.10.2024, 16:11:48 xxx.xxx.221.216

Tak my dnes nevenčili, byli u nás na návštěvě mladý s pesanama… Ginu na fotografii nevidíte, protože si zalezla do baráku, prej na nějaký jejich pobíhání není zvědavá. Vylezla 2x na chvilinku.

Maťula padnul za vlast, asi ho budu budit na večeří.

No a já taky padla… skočil na mě nějakej moribundus, ještě dopoledne jsem byla cajk a teď už jsem ulehla. Blbý je, že mi zítra končí dovča  a tak pomažu pěkně do práce.

Sardullah
Sardullah 28.10.2024, 16:11:46 xxx.xxx.221.216

Tak my dnes nevenčili, byli u nás na návštěvě mladý s pesanama… Ginu na fotografii nevidíte, protože si zalezla do baráku, prej na nějaký jejich pobíhání není zvědavá. Vylezla 2x na chvilinku.

Maťula padnul za vlast, asi ho budu budit na večeří.

No a já taky padla… skočil na mě nějakej moribundus, ještě dopoledne jsem byla cajk a teď už jsem ulehla. Blbý je, že mi zítra končí dovča  a tak pomažu pěkně do práce.

Obrázek Obrázek
Sardullah
Sardullah 28.10.2024, 08:38:25 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 28.10.2024, 07:16:18

Já k tomu můžu napsat jenom … ach jo. Já třeba děkuju bohu, že jsme po té, co odešla naše praktická doktorka do důchodu, dostali k té současné. Ta je pečlivá, až člověka štve, že ho honí po všelijakých vyšetření v rámci prevence. A že nás protlačila k dobrýmu revmatologovi. 

My jsme vzhledem k synově nemoci byly hodně po nemocnicích, když byl děcko. A ja teda musím říct, že doktoří, kteří byli ppravdové kapacity… docenti, asistenti… tak  se k nám chovali velmi slušně, vyslechli problém a snažili se ho nějak řešit, všechno nám vysvětlovali.  No a v okresní nemocnici, tak tam teda někteří doktoři a teda snad ještě více některé sestry měli chování… nevím jak bych to nazvala… arogantní nadřazenost, defakto má člověk pocit, že je obtěžuje.

Navíc ne všechno se jim povedlo správně diagnostikovat.

Upřímně jsem tak poučená, že kdyby mi bylo něco vážnýho, kdybych potřebovala plánovanou operaci, tak odfrčím do Prahy. 

Sardullah
Sardullah 27.10.2024, 19:44:14 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 27.10.2024, 19:35:00

Páni… fakty před vámi smekám👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Sardullah
Sardullah 27.10.2024, 16:26:28 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele mastnacek z 27.10.2024, 15:56:35

Mastňáčku, pastevci historicky nebyli jen u stád, hlídali i obydlí svých majitelů, chránili i lidi… tak tady prosím zase nevytahujte, jak ničíme pastevce.

Co kdybyste to šel řešit do diskuzí o ovcích s vlcích.

Sardullah
Sardullah 27.10.2024, 15:48:39 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele mastnacek z 27.10.2024, 15:32:31

Ne…. primárně zde řešíme pastevce jako domácí hlídače… nechceme tady řešit problematiku vlků a případnou možnost či nemožnost, ochotu či neochotu pastevecké psy začít používat.

Sice byly zmiňovány Libosváry, ale primárně jak je které plemeno pastevce účinné.

Už se tady podělalo několik vláken a tady fakt nechci řešit zničení vlka. 

Sardullah
Sardullah 27.10.2024, 14:14:04 xxx.xxx.221.216

Já s Ginou klidně, když by tam bylo něco k čuchání, tak by si možná ani nevšimla, že tam nějakej figurant pobíhá. 😅

Lidi ignoruje od štěněte sama od sebe, jen musím dávat pozor, když se míjim s nějakou paní, co nese tašku, tam hrozí riziko, že jí tam ze zvědavosti strčí tu svojí palici.

No holt není pastevec jako pastevec. 

Sardullah
Sardullah 27.10.2024, 11:11:55 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 27.10.2024, 10:53:57

U některých lednic je možno otočit otevírání… lze to přehodit tak, aby se otevírali na druhou stranu.

Já mám taky americkou, mám jí naproti lince, takže nemusím dvířka obcházet. 

Sardullah
Sardullah 27.10.2024, 09:39:36 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Semirah z 27.10.2024, 08:45:16

Na Libosváry občas taky juknu.

Z mého pohledu a čistě můj laický názor je, že čím víc je pes účinný na strážení, tím se zvyšuje riziko pro okolí.

Já mám takovej osobní žebříček pastevců a na prvních místech je teda u mě KAO a SAO, pak asi kangal…bohužel tyto psy nelze použít všude, přeci jen žijeme v poměrně hustě osídlené zemi a nekompromisní kavkazský radikál by mohl představovat nebezpečí pro civilisty.

Pyrenejec je z mého pohledu nejměkčí nebo jeden z nejměkčích pasteveckých plemen, ne že by to byl posera, ale opravdu udělá nejdřív všechno proto, aby nebezpečí zahnal a zaútočí až když není jiná možnost. Proto taky takový pes nepředstavuje takové nebezpečí pro turisty.

Jinak osobně bych čekala, že pokud je v určitě oblasti problém s útoky vlků na stáda, tak že smečka hlídající stádo bude větší… třeba 4-5 psů. I když na druhou stranu chápu, že pracovní pastevečtí psi nerostou na stromech a než i takový pes dosáhne plného pracovního výkonu, tak to trvá a stojí to spoustu peněz a času. 

Na netu je hromada videí s KAO a SAO… obrany, modelové situace, testy povah a podobně s figuranty. Neříkám, že tohle nedělá i nějaký pyrenejec, ale na žádné video jsem nenarazila. Říkám si proč? A myslím, že je to prostě tím, že tohle plemeno prostě není tak reaktivní. … 
Samozřejmě nemám žádný zkušenosti, mám jednu pyrenejku, ale neumím si představit, že by reagovala takhle na figuranta… tak jak to vidím u kavkazů.

Osobně  jsou pro mě top pastevci KAO a SAO… já nebydlím na samotě u lesa, bydlím na konci města blízko civilizace, mám sousedy…. no řeknu to asi tak… i když pyrenejka není úplně můj šálek kávy, představovala bych si něco víc radikálního, ale zase s pyrenejkou je život jednodušší, prostě proto, že není nebezpečná… vím, že pokud někdo fyzicky nezaútočí na ní samotnou ani na její chráněnou osobu, tak nikomu nehrozí, že by někoho fyzicky napadla… resp. pokousala.

Že i kdyby se stalo, že by utekla, tak nikomu, pokud na ní nezaútočí, neublíží… tohle bych s jistotou nemohla říct o mojí kavkazandě už kolem 7-8  měsíců věku. 

Jinak byli vámi zmiňovaní ve výběru i šarplaninci. Škoda, že už sem nechodí Connie, ta měla dvě úžasný šarplaninský holky. Myslím, že ani šarplaninec není špatná volba.

Ono pastevců je hodně a každému člověku vyhovuje něco jinýho… moje kamarádka má kontinuálně anatoly a prostě jí tihle psi sedli jak poklice na hrnec.

A to je asi to, co je nejdůležitější, aby jste si se psem sedli, aby to bylo to pravé ořechové… jenže to bohužel člověk zjistí až za pochodu, jestli to byla dobrá volba.

Sardullah
Sardullah 26.10.2024, 23:13:42 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 26.10.2024, 22:28:19

No šetření energií…kapitola sama pro sebe. Pokud není pes něčím aktivován, tak většího povaleče na světě není…však musí mít dost sil, až přijde vlk a bude mu chtít sežrat Karkulku i s babičkou.

Pro mě jsou psi můj život, ale zároveň mě nebaví cvičit, dělat psí sporty nebo vymejšlet psu zábavu. Chci mít společníka, přítele a ochránce a to teda mám. A pastevec je z mého pohledu ideální pro mě. Nemusím mu vymejšlet nějakou náhradu za práci, neboť on pracuje pořád i při tom válení. Nemusím na procházkách vymejšlet nějaký bejkárny, abych psu zaměstnala hlavinku. Prostě tam, kde mám přehled, tak se můžu kochat, tam, kde přehled nemám, tak koukám za dva rohy, abych viděla všechno dřív než pes…ale to jsem zvyklá už od chrta, tak mi to ani tak nepřijde…jsme s Ginou jak dva Nickové Carterové “vždy ve střehu”. Protože znám tu mojí bílou Kanimůru.."Gina dává pozor, jestli dávám pozor a když nedávám pozor, tak by mohla vymejšlet nějaký bejkárny. Ta potvora ví naprosto přesně, kdy jí mám v merku, tak to dělá slušňačku.

Je teda fakt, že mi zůstal takovej tik…paranoia…z jejího pubertálního období a dodnes si říkám v nějakých situacích “ježíšku na křížku, tak tohle nedáme, to bude divadlo a ostuda” a ono se nic takového nekoná a všechno je v poho a přiznám se, že do dneška mě vlastně překvapí, že mám defakto slušně vychovanou fenu. Protože v její pubertě to byl častokrát pocit zoufalství a zmaru a jen jsem si říkala…panebože, co budu dělat až dospěje a bude furt taková, to teda hlavně v souvislosti s taháním na vodítku a totálním divadlem, když…viděla psa a osamnělého chodce, cyklistu, běžce, terénní motorku a kupodivu jako městský pes zvyklá na auta, tak byl problém i s autem, pokud jsme ho potkali na cestě, kde běžně auta nejezdí….no naštěstí se moje černé obavy nepotvrdily. Holka dospěla a já byla dostatečně tvrdohlavá na to, že jsem nehodila flintu do žita a stála si za svým.

Ještě k těm kavkazům…a teď nevím, jestli to byla jen naše Jessinka nebo jestli to takhle kavkazové mají obecně…specifikovala bych to jakože neměla smysl pro humor, nevím, jak to lépe popsat…všechno brala smrtelně vážně. Jasně při nějaké hře, mordování s námi to nepočítám, ale v běžném životě nee.  Jakože řeknu “Jessinko neblázni, to je hodnej strejda a jen na mě chtěl bafnout, to byla sranda”…a Jess řekne “tak to teda není vtipný, já si srandu představuju jinak a fertig a ty hajzle, ještě jednou na paničku bafneš, tak ti natrhnu zadel” V tomhle mi taky hodně připomínala berberku Sáru…ta ten smysl pro humor taky postrádala. To pyrenejka Gina smysl pro humor má…tak teda né všechno jí přijde vtipný, ale je to spíš “pane bože, tak to mělo bejt vtipný…to je pěkná trapárna”…jako moje pastevecký holky byly jako den a noc v určitých ohledech…ten rozdíl mezi kavkazandou a pyrenejkou byl propastný. Z kavkazandy, když odrostla z malého štěnda jsem měla pocit, že mě střeží jako oko v hlavě…Gině věřím, že by mě nedala, že by se dotyčný se zlou potázal, ale ten pocit, že mě na procházce permanentně střeží teda nemám. Ale zase mám v tandemu s ní berňáka, to je takový pometlo, ale dává pozor, takže vím o všem co se šustne…zatímco bílá madam si jede svojí čuchací a přijde mi, že ve střehu není ani trochu…ale na druhou stranu vím, že je, že když se někde něco šustne, tak tu palici zvedne, chvíli monitoruje situaci a pak si jde zas čuchat.